Forum PCLab.pl: Problem z "dyskiem" sieciowym - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem z "dyskiem" sieciowym Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Piospi 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2143
  • Dołączył: Nd, 28 Gru 08

Napisany 09 Listopad 2019 - 11:08

Hej,

posiadam router Asus RT-86U. Do tej pory bez problemu mogłem przerzucać dane między dwoma komputerami w sieci za pomocą pendrive włożonego do routera. Jednak od jakiegoś czasu mam problem - pojedyncze pliki bez problemu mogę przegrać na pendrive, natomiast przy próbie skopiowania folderów pojawia się taki komunikat jak na screenie.

Próbowałem formatowania i wkładania różnych pendrive w różnych formatach (NTFS czy FAT), ale problem dalej występuje. Próbowałem coś znaleźć na ten temat na googlach z numerem tego błędu, ale niestety nic nie ma.

Dodaj obrazek

Proszę o pomoc :(

#2 Użytkownik jest niedostępny   Bono[UG] 

  • Wiecznie niewyspany...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20145
  • Dołączył: Pt, 27 Wrz 02

Napisany 09 Listopad 2019 - 12:49

Nie wiem czy pomogę ale:
-coś się zmieniło w ustawieniach routera, jakaś aktualizacja oprogramowania
-tak samo w systemach na komputerach miedzy którymi próbujesz kopiować

Próbowałeś wsadzić pena w drugi port usb?
Możesz utworzyć katalog na tym penie jak jest wpięty w router? Może nie ma odpowiednich praw dostępu?

No i nie do końca rozwiązanie problemu, a raczej obejście.
Czemu bawisz się w pośrednictwo pena, skoro komputery podpięte w tej samej sieci? Nie będzie szybciej udostępnić katalog i bezpośrednio po lanie przerzucić pliki?
Jak już bawisz się penem, to nie prościej (i zapewne szybciej) przejść się z nim między komputerami?

#3 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11497
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 09 Listopad 2019 - 20:08

jak powyżej - dlaczego nie bezpośrednio

w zasadzie się nie interesuję, bo nie używam, ale ostatnio czytałem, że nie trzeba nawet konfigurować dostępu i udostępniać, itd - można do tego wykorzystać tzw administracyjne współdzielenie, które jest wbudowane w system, tylko trzeba być w grupie administratorów - dyski docelowe oznacza się c$, d$, itd - polecenie

net use s: \\192.168.178.21\c$

zamontuje c z dysku docelowego jako s: w explorerze - s: oczywiście przykład; adres=ip docelowe, np z polecenia ipconfig

żeby s odmontować wystarczy wpisać net use s: /d

albo /delete; nie pamiętam, czy trzeba restartować, czy tylko restartować explorera, czy po prostu odświeżyć

cmd oczywiście w trybie administratora

Ten post był edytowany przez glauks dnia: 09 Listopad 2019 - 20:09


#4 Użytkownik jest niedostępny   Piospi 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2143
  • Dołączył: Nd, 28 Gru 08

Napisany 10 Listopad 2019 - 13:49

Zobacz postBono[UG], o 09 Listopad 2019 - 12:49, napisał(a):

Nie wiem czy pomogę ale:
-coś się zmieniło w ustawieniach routera, jakaś aktualizacja oprogramowania
-tak samo w systemach na komputerach miedzy którymi próbujesz kopiować

Próbowałeś wsadzić pena w drugi port usb?
Możesz utworzyć katalog na tym penie jak jest wpięty w router? Może nie ma odpowiednich praw dostępu?

No i nie do końca rozwiązanie problemu, a raczej obejście.
Czemu bawisz się w pośrednictwo pena, skoro komputery podpięte w tej samej sieci? Nie będzie szybciej udostępnić katalog i bezpośrednio po lanie przerzucić pliki?
Jak już bawisz się penem, to nie prościej (i zapewne szybciej) przejść się z nim między komputerami?



Nie było zmian w ustawieniach routera i jego oprogramowaniu. Podejrzewam, że stało się to po ostatnich aktualizacjach systemu, które zainstalowałem całkiem niedawno. Wcześniej miałem wstrzymane aktualizacje i zainstalowałem Windowsa w wersji 1903.

Co do włożenia do drugiego portu dzieje się tak samo. Bardziej opiszę problem - klikam na Nowy > Folder, pojawia się ten błąd, ale folder tworzy się bez problemu. Przy przerzucaniu dużej ilości folderów muszę być cały czas przy komputerze żeby w wyskakujących okienkach wybierać coś na zadzie polecenia "ignoruj". Można się "zaklikać" jeśli folder zawiera dużą ilość podfolderów :(


Co do ostatniego pytania to niestety korzystałem do tej pory z pendrive, bo skonfigurowanie przesyłania bezpośrednio między komputerami jest czarną magią dla mnie. Przykładowo nie mogę uzyskać dostępu z jednego komputera do drugiego. W eksploratorze plików widzę dwa komputery w sieci, ale przy próbie połączenia wyskakuje ten komunikat:

Dodaj obrazek

Zobacz postglauks, o 09 Listopad 2019 - 20:08, napisał(a):

jak powyżej - dlaczego nie bezpośrednio

w zasadzie się nie interesuję, bo nie używam, ale ostatnio czytałem, że nie trzeba nawet konfigurować dostępu i udostępniać, itd - można do tego wykorzystać tzw administracyjne współdzielenie, które jest wbudowane w system, tylko trzeba być w grupie administratorów - dyski docelowe oznacza się c$, d$, itd - polecenie

net use s: \\192.168.178.21\c$

zamontuje c z dysku docelowego jako s: w explorerze - s: oczywiście przykład; adres=ip docelowe, np z polecenia ipconfig

żeby s odmontować wystarczy wpisać net use s: /d

albo /delete; nie pamiętam, czy trzeba restartować, czy tylko restartować explorera, czy po prostu odświeżyć

cmd oczywiście w trybie administratora



Polecenie zadziałało, ale nie widzę żadnych zmian :/

Ten post był edytowany przez Piospi dnia: 10 Listopad 2019 - 13:51


#5 Użytkownik jest niedostępny   Bono[UG] 

  • Wiecznie niewyspany...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20145
  • Dołączył: Pt, 27 Wrz 02

Napisany 10 Listopad 2019 - 19:01

Zobacz postPiospi, o 10 Listopad 2019 - 13:49, napisał(a):

Nie było zmian w ustawieniach routera i jego oprogramowaniu. Podejrzewam, że stało się to po ostatnich aktualizacjach systemu, które zainstalowałem całkiem niedawno. Wcześniej miałem wstrzymane aktualizacje i zainstalowałem Windowsa w wersji 1903.

Znając życie, to aktualizacja systemu.

Cytuj

Co do ostatniego pytania to niestety korzystałem do tej pory z pendrive, bo skonfigurowanie przesyłania bezpośrednio między komputerami jest czarną magią dla mnie. Przykładowo nie mogę uzyskać dostępu z jednego komputera do drugiego. W eksploratorze plików widzę dwa komputery w sieci, ale przy próbie połączenia wyskakuje ten komunikat:

Dodaj obrazek

Z pamięci ciężko poradzić, zwłaszcza, że 10 znam bardzo słabo. Zobacz co jest ustawione na obu komputerach w panel sterowanie->centrum sieci i udostępniania->zmień zaawansowane ustawienia (nazwy +/- bo mam angielską wersję 7).

Przypuszczam, że brakuje uprawnień dostępu do udostępnionego katalogu.

Cytuj

Polecenie zadziałało, ale nie widzę żadnych zmian :/

U mnie też zadziałało ale dysk był widoczny jedynie z konsoli.

Spróbuj wpisać w eksploratorze w adresie ścieżkę, np. \\ip_drugiego_komputera\c$
Uciążliwe ale można sprawdzić czy w ogóle działa.

Ten post był edytowany przez Bono[UG] dnia: 10 Listopad 2019 - 19:01


#6 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11497
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 11 Listopad 2019 - 06:58

być może faktycznie działa tylko w konsoli, nie zwróciłem uwagi - choć w samej poradzie nic o tym nie było - bo była to porada w sprawie sporadycznej potrzeby dostępu do folderów innego komputera, i nacisk był właśnie na tę sporadyczność; niemniej w konsoli też chyba da się użyć - wystarczy po połączeniu wpisać np dir na c, i potem przekopiować normalnie folder, itp, ewentualnie cd folder docelowy na c, itd

ps - a w eksplorerze nie działa mapuj dysk sieciowy

Ten post był edytowany przez glauks dnia: 11 Listopad 2019 - 07:37


#7 Użytkownik jest niedostępny   Piospi 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2143
  • Dołączył: Nd, 28 Gru 08

Napisany 12 Listopad 2019 - 19:22

Niestety Wasze rady nie pomagają, ale mimo to BARDZO Wam dziękuję za chęć pomocy :)


Okazało się, że przy próbie połączenia się między komputerami w obydwu Windowsach pojawiał się błąd o treści "0x80070035". Co ciekawe, że obydwa komputery pingują się nawzajem. Obejrzałem kilkanaście poradników dotyczących tego błędu, straciłem prawie cały dzień mojego życia na próby naprawienia tego i nic mi się nie udało. Poddaję się i wolę jednak żonglować pendrivem między komputerami ;)

#8 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11497
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 12 Listopad 2019 - 20:49

jeśli zostało ci jeszcze trochę cierpliwości możesz spróbować w rejestrze - w kluczu

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System

kliknij prawym w prawym panelu - nowy - wartość dword, w nazwa wpisz EnableLinkedConnections, ok, kliknij 2 razy na tę wartość i w dane wpisz 1

wpis służy do tego, żeby programy z różnymi uprawnieniami miały dostęp do dysku sieciowego i widziały go - może pomoże

#9 Użytkownik jest niedostępny   Piospi 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2143
  • Dołączył: Nd, 28 Gru 08

Napisany 13 Listopad 2019 - 19:12

Dobra spróbuję to przy okazji, jak będę miał wolny czas to po prostu sformatuję systemy na obu komputerach i dam znać :) Jeszcze mam do Was jedno pytanie - czy ma znaczenie to, że na jednym komputerze jest wersja HOME, a na drugim PRO Windowsa?


Co do błędu z pierwszego posta to jednak jakiś błąd w firmware routera, wgrałem starszy i bez problemu mogę tworzyć oraz kopiować foldery na pendrive. Zgłosiłem to do Asusa, zobaczymy czy to naprawią w następnej aktualizacji.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Bono[UG] 

  • Wiecznie niewyspany...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20145
  • Dołączył: Pt, 27 Wrz 02

Napisany 14 Listopad 2019 - 15:15

Jak najbardziej wersja systemu może mieć znaczenie. Home zwykle jest uboższa w funkcje sieciowe i może nie mieć pewnych ustawień, mimo to powinno dać się zestawić połączenie.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych