Forum PCLab.pl: Czy istnieje możliwość upgrade tego komputera - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Czy istnieje możliwość upgrade tego komputera Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Mein 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 150
  • Dołączył: Wt, 31 Lip 18

Napisany 09 Listopad 2019 - 12:51

Posiadam mini komputerek który niby daje rade, ale jego wydajność nie jest zadowalająca. Specyfikacja
płyta asrock b450 fatal1ty mini-itx
ryzen 3 2200g układ graficzny podkręcony do 1.55ghz
2x8GB ram ballistrix 3000mhz
ssd crucial 500gb
obudowa InWin Chopin a wraz z nią zasilacz 150wat marki krzaki (120w na linii 12v, ale ponoć nie jest zły)
i to chyba wszystko a moje pytanie brzmi czy da rade zrobić jakiś upgrade żeby zwiększyć wydajność? Głównie chodzi mi o wydajność karty graficznnej PS. ryzen 5 2400g nie wchodzi w grę, ciągnął zbyt dużo mocy, zasilacz bardzo się grzał
z góry dzięki

#2 Użytkownik jest niedostępny   MroznyPC 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35
  • Dołączył: Nd, 27 Paź 19

Napisany 09 Listopad 2019 - 14:36

Ile chcesz wydać na modernizację?? Płyta główna, dysk, ram, obudowa mogą zostać

Ten post był edytowany przez MroznyPC dnia: 09 Listopad 2019 - 14:36


#3 Użytkownik jest niedostępny   Mein 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 150
  • Dołączył: Wt, 31 Lip 18

Napisany 09 Listopad 2019 - 15:39

Zobacz postMroznyPC, o 09 Listopad 2019 - 14:36, napisał(a):

Ile chcesz wydać na modernizację?? Płyta główna, dysk, ram, obudowa mogą zostać

aa zapomniałem powiedzieć, że nie wchodzi w grę zmiana obudowy.
tak naprawdę pieniądze nie grają tu roli, uwzględnię każdą propozycję, do max ok. 500zł ale jak bedzie warto do czegoś dopłacić te przykładowo 200zł, to nie ma problemu.

#4 Użytkownik jest niedostępny   domino97 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 395
  • Dołączył: Pn, 11 Maj 15

Napisany 09 Listopad 2019 - 15:54

Hmm chyba jedyna możliwość to próba upchania tam grafiki nie wymagającej dodatkowego zasilania choć możliwe, że zasilacz musiałbyś zmienić na ciut mocniejszy SFF. Albo w ogóle go przerobić.
Komuś się ta sztuka udała więc jest to możliwe:
https://dimeiza.gith.../15/Chopin-GPU/
https://smallformfac...mod-pluto.8227/

Tak to niestety jest z takimi minikomputerkami, że mają swoje ograniczenia szczególnie właśnie jeśli chodzi o grafikę.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 856
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 09 Listopad 2019 - 18:35

do tej obudowy zmieści się w ogóle jakikolwiek standardowy zasilacz?
jeśli z ryzen 5 2400g nie wyrabiał to z grafą potrzebującą do 75 W tym bardziej
albo pość w "zasilacz" piko i wyrzucić go poza obudowę

#6 Użytkownik jest niedostępny   Mein 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 150
  • Dołączył: Wt, 31 Lip 18

Napisany 09 Listopad 2019 - 22:27

nie zmiesci sie, wlasnie myslalem nad jakims rozwiązaniem poza obudową jak laptopy, i popodłączać to odpowiednimi przejściówkami.
Jednak szczerze to nie wiem czy wogole cokolwiek zrobie, bo obudowa nie pozwala na montaż żadnej karty graficznej. oto zdjęcie poglądowe
Dodaj obrazek

jak widzisz w miejscu gdzie jest obudowa, jest PCB karty. Nie da rady tego zamontowac

#7 Użytkownik jest niedostępny   Mein 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 150
  • Dołączył: Wt, 31 Lip 18

Napisany 09 Listopad 2019 - 23:32

a mam jeszcze do was pytanie bo na allegro stoją w dobrej cenie ramy 3733mhz może one by poprawiły wydajność?
https://allegro.pl/o...x8gb-8434926164
tylko że ta płyta obsługuje 3466mhz OC i to znaczy że te pamięci nie pójda na tych 3733mhz? Czy co
https://www.asrock.c...ITXac/index.asp

#8 Użytkownik jest niedostępny   barthelemy 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 632
  • Dołączył: Nd, 06 Kwi 14

Napisany 10 Listopad 2019 - 07:52

Można zmodernizować i wrzucić kartę graficzną opis

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych