Forum PCLab.pl: Ryzen 5 2600 pytanie - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Ryzen 5 2600 pytanie

#1 Użytkownik jest niedostępny   kisaiel12w 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Nd, 10 Mar 19

Napisany 09 Listopad 2019 - 17:42

Witam podkręciłem mojego ryzena na 4,1 przy 1,368v. Czy można przy OC zrobić tak aby w idle zrzucał zegary i volty? Coś jak cool n quiet.Mimo włączenia tej opcji w biosie i tak zegary są na 4,1. Chodzi mi o to aby 4,1 wskakiwało tylko podczas grania, a nie w idle.

Ten post był edytowany przez kisaiel12w dnia: 09 Listopad 2019 - 17:43


#2 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 840
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 09 Listopad 2019 - 17:56

kręcenie P-stanami ale taktowanie nie spada na stock tylko napięcie

#3 Użytkownik jest dostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13598
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 09 Listopad 2019 - 19:45

bez kręcenia też nie spada? to troche lipa, juz za czasów phenoma spadało i taktowanie i napięcie

Ten post był edytowany przez kochan4 dnia: 09 Listopad 2019 - 19:45


#4 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3156
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 09 Listopad 2019 - 19:46

Po podkręceniu raczej się nie da.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4683
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 09 Listopad 2019 - 20:30

RyZen Pstate Overclocking, method, calculation and Calculator

#6 Użytkownik jest dostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13598
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 09 Listopad 2019 - 20:44

tu ciekawa dyskusja, post nr 4, gościowi zrzuca i częst i napięcie
https://www.overcloc...n-Quiet-setting

@up
u ciebie Sary działa normalnie to oszczędzanie energii?

Ten post był edytowany przez kochan4 dnia: 09 Listopad 2019 - 20:49


#7 Użytkownik jest niedostępny   jg77xfx 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1056
  • Dołączył: Cz, 13 Paź 16

Napisany 09 Listopad 2019 - 21:10

Nie da rady bo mnożnik ustawiony jest na sztywno przy OC.

Ten post był edytowany przez jg77xfx dnia: 09 Listopad 2019 - 21:10


#8 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4683
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 09 Listopad 2019 - 21:13

Zobacz postkochan4, o 09 Listopad 2019 - 20:44, napisał(a):

tu ciekawa dyskusja, post nr 4, gościowi zrzuca i częst i napięcie
https://www.overcloc...n-Quiet-setting

@up
u ciebie Sary działa normalnie to oszczędzanie energii?

U mnie?:E Ja nie oszczędzam :E Ale podejrzewam żeby działało, po prostu nie chce mi się z tym bawić dla paru złotych.

Zobacz postjg77xfx, o 09 Listopad 2019 - 21:10, napisał(a):

Nie da rady bo mnożnik ustawiony jest na sztywno przy OC.

Dla każdego "stanu" można ustawić inną częstotliwość jak i napięcie.

Edit: Dobra z ciekawości sprawdziłem, działa! Tylko jakoś dziwnie. Ustawiłem pierwszy stan ana 4Ghz, drugi na 3,4Ghz trzeci na auto. w spoczynku (przeglądarka otwarta) cały czas skacze miedzy 1.5Ghz 3,4Ghz a 4000 :/

Edit2: Wyłączyłem 3 "stan" zostawiłem pierwszy na 4Ghz i drugi stan 3,4Ghz. juz nie skacze do 1,5 tylko miedzy 3,4 a 4,0 :E

Dodaj obrazek

Edit 3: Cos jest z ... dla 3,4Ghz ustawiłem napięcie 1,18XXV, dla 4Ghz 1,37V. CPU-z pokazuje stałe 1,36v w HWiNFO napięcie nie spada poniżej 1,34 a herce pomimo ustawienia min 3,4Gz spadają do 3,2 Ghz :E

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 09 Listopad 2019 - 21:59


#9 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 840
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 09 Listopad 2019 - 22:08

Zobacz postSary, o 09 Listopad 2019 - 21:13, napisał(a):

Edit: Dobra z ciekawości sprawdziłem, działa! Tylko jakoś dziwnie. Ustawiłem pierwszy stan ana 4Ghz, drugi na 3,4Ghz trzeci na auto. w spoczynku (przeglądarka otwarta) cały czas skacze miedzy 1.5Ghz 3,4Ghz a 4000 :/

Edit2: Wyłączyłem 3 "stan" zostawiłem pierwszy na 4Ghz i drugi stan 3,4Ghz. juz nie skacze do 1,5 tylko miedzy 3,4 a 4,0 :E

Dodaj obrazek

Edit 3: Cos jest z ... dla 3,4Ghz ustawiłem napięcie 1,18XXV, dla 4Ghz 1,37V. CPU-z pokazuje stałe 1,36v w HWiNFO napięcie nie spada poniżej 1,34 a herce pomimo ustawienia min 3,4Gz spadają do 3,2 Ghz :E

Dodaj obrazek

a na stocku skacze bo sam byłem w niezłej konsternacji po przesiadce z Phenom'a ...
poniżej bazowej nie schodzi co najwyżej skacze o 300 więcej

#10 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4683
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 09 Listopad 2019 - 22:18

M.in dla tego zawsze to zlewałem, za dużo kombinowania, efekty różne i w sumie nie wiem po co. Teraz sprawdziłem w zasadzie tylko po to, żeby wiedzieć czy działa, no i jakoś działa :E

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 09 Listopad 2019 - 22:18


#11 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 840
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 09 Listopad 2019 - 22:27

a możesz powiedzieć jakie masz stock'owe wartości dla P0 i P1?

chyba raczej trzeba kumać który p-stan jest czym

#12 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4683
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 09 Listopad 2019 - 22:33

no musiałbym sprawdzić daj mi kilka min :E

Małe problemy techniczne :E System nie chciał wstać po UWAGA! Załadowaniu ustawień defaultowych :E Wziął i się obraził :lol2:

P0
FREQ -3400
VOLT -1137500
p0 FID -88
p0 DID -8
p0 VID -42


p1
FREQ -2800
VOLT -906250
p1 FID -8c
p1 DID -a
p1 VID -67

Jutro się tym może bardziej pobawię. W P1 wpiszę takie ustawienia jak podałem tutaj a w P0 ustawie na 4100 czy tam 4000Mhz. Boję się tylko ze to i tak będzie wariować i skakać na okrągło, zamiast być w miarę stabilne i w pulpicie filmach trzymać te 2800Mhz a w grach wskakiwać na 4100mhz.

No i upa. Ustawiłem P0 na 4.0Ghz i napięcie 1,37 oraz P1 na 2,8Ghz i napięcie 0,9 i o ile częstotliwość spada faktycznie do 2,8 tak napięcie nie chce spaść poniżej 1,33 :kwasny: Nie wiem co jest, co robię nie tak. Pewnie przez offset auto, ale chyba nie mogę go u siebie ustawić na zero.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 10 Listopad 2019 - 00:21


#13 Użytkownik jest niedostępny   QuBBa 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 51
  • Dołączył: So, 18 Lut 12

Napisany 10 Listopad 2019 - 10:29

Też kręcę przez p state i wychodzi na to że nie da się zrobić żeby zrzucał napięcie :/ . Ale za to zegary spadają bez problemów, mam ustawiony tylko p0 i reszta auto, trzeba też ustawić w planie zasilania minimalny stan procesora na 0% i powinno działać.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4683
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 10 Listopad 2019 - 10:59

Zobacz postQuBBa, o 10 Listopad 2019 - 10:29, napisał(a):

Też kręcę przez p state i wychodzi na to że nie da się zrobić żeby zrzucał napięcie :/ . Ale za to zegary spadają bez problemów, mam ustawiony tylko p0 i reszta auto, trzeba też ustawić w planie zasilania minimalny stan procesora na 0% i powinno działać.

Zrzuca mi napięcie ale nie aż tak bardzo jak chciałem. W planie zasilania mam na 5%

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 10 Listopad 2019 - 11:00


#15 Użytkownik jest niedostępny   QuBBa 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 51
  • Dołączył: So, 18 Lut 12

Napisany 10 Listopad 2019 - 11:32

Jak u Ciebie jest ze wskazaniami napięcia ? U mnie HWinfo pokazuje cały czas 1.3v na idlu, które spada pod obciążeniem nawet do 1.24. A CPU Z i OCCT w idlu pokazują równe 0.4 v... Może pobawię się tymi P1 i dalszymi, mam nowy bios i może coś uda się ogarnąć

#16 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4683
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 10 Listopad 2019 - 12:03

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 10 Listopad 2019 - 12:15


#17 Użytkownik jest niedostępny   QuBBa 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 51
  • Dołączył: So, 18 Lut 12

Napisany 10 Listopad 2019 - 12:36

CPU Z nawet w całkowitym idlu dalej tyle V pokazuje ? U mnie tak jak mówię wrzuca 0.4v z taktami na poziomie 1600 mhz, tak samo OCCT. Jedynie HWinfo cały czas pokazuje 1.3 v z małymi odchyłami. Już nie wiem czemu wierzyć i czy wgl walczyć z tym napięciem w idle czy tak to zostawić. Pobór mocy idle wynosi około 12-13 W. Też tak masz że jak coś zaczniesz robić to na chwilę następuje nagły skok temperatury o kilka lub kilkanaście stopni ? Wkurza to niemiłosiernie przez rozkrecajace się wentyle

#18 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4683
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 10 Listopad 2019 - 12:57

Zobacz postQuBBa, o 10 Listopad 2019 - 12:36, napisał(a):

CPU Z nawet w całkowitym idlu dalej tyle V pokazuje ? U mnie tak jak mówię wrzuca 0.4v z taktami na poziomie 1600 mhz, tak samo OCCT. Jedynie HWinfo cały czas pokazuje 1.3 v z małymi odchyłami. Już nie wiem czemu wierzyć i czy wgl walczyć z tym napięciem w idle czy tak to zostawić. Pobór mocy idle wynosi około 12-13 W. Też tak masz że jak coś zaczniesz robić to na chwilę następuje nagły skok temperatury o kilka lub kilkanaście stopni ? Wkurza to niemiłosiernie przez rozkrecajace się wentyle

CPU-Z pokazuje co innego, HWiNFO co innego, nie wiem czy jest sens się w to bawić. Miałem ustawione na sztywno wszystko grało :E

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 10 Listopad 2019 - 12:57


#19 Użytkownik jest niedostępny   Seyt 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Pt, 19 Lis 10

Napisany 10 Listopad 2019 - 13:05

Tez mam ryzena 2600 i podkrecilem go przez p-state,bo przynajmniej zrzuca takty, a przy normalnym podkrecaniu chodzil ciagle na wartosci OC i sie bardziej grzal. Napiecia przez p-state nie zrzuca w idle, ale nie robi to wielkiej roznicy po procesor sam dobrze ogarnia, i pobiera w idlu 1-2W wiecej niz na stock, mimo ze tam bylo jakos 0.9V a tu jest 1.2-.1.3 (sprawdzane miernikiem poboru pradu).
Jedyny problem jaki mam to spore wahania napiecia pod obciazeniem vdroop nawet do 0.05V! przez co zeby miec stabilne 4GHz musze dac 1.33, bo jak mowie do 1.28 potrafi spasc, ale to moze tez byc kwestia plyty a mam B450 Aorus Pro, ktora za duzo opcji oc w biosie nie ma. Za to jak podkrece ryzen masterem to vdroop jest max 0.01.

#20 Użytkownik jest niedostępny   QuBBa 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 51
  • Dołączył: So, 18 Lut 12

Napisany 10 Listopad 2019 - 15:08

U mnie też jest spory v drop. Mam w biosie wklepane 1.3 a pod obciążeniem spada nawet poniżej 1.25v. LLC oczywiście nie da się ustawić na aorusie ale na szczęście mam dobrą sztukę i daje radę przy takich wahaniach

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

4 Użytkowników czyta ten temat
3 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

  1. j23natala,
  2. Harnax,
  3. SundayUser