Forum PCLab.pl: Ulepszenie zestawu - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Ulepszenie zestawu Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Brawurra 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Pn, 10 Kwi 17

Napisany 09 Listopad 2019 - 21:38

Siemka, w maju 2017 złożyłem sobie dzieki waszej pomocy taki o to zestaw:
Zasilacz SilentiumPC Vero M1 600W
Procesor Intel Core i7-7700, 3.6GHz, 8MB, BOX
Dysk Seagate Barracuda 1 TB 3.5" SATA III
Pamięć GoodRam Play, DDR4, 8 GB,2400MHz, CL15
Karta graficzna Palit GeForce GTX 1070 Super JetStream 8GB GDDR5 (256 Bit) HDMI, DVI, 3xDP, BOX
Obudowa SilentiumPC Regnum RG1W
Monitor BenQ ZOWIE XL2411 e-Sport
Napęd Asus DRW-24D5MT/BLK/B/AS
Płyta główna ASRock H110M DVS R3.
System operacyjny Microsoft Windows 10 Home PL 64 bit OEM
Dysk SSD ADATA SU800 128GB SATA3 (ASU800SS-128GT-C)

Jak widac plyta glowna mocno budzetowa. Co mozna za 1k zl tutaj wsadzic. Myslalem na zmiana plyty glownej i kupieniu 2x8gb ramu 3200mhz zamiast tego co mam. Co o tym myslicie? Jakies propozycje?

Ten post był edytowany przez Brawurra dnia: 09 Listopad 2019 - 21:47


#2 Użytkownik jest niedostępny   Flik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2117
  • Dołączył: Pn, 10 Wrz 07

Napisany 09 Listopad 2019 - 21:45

Po co chcesz zmieniać płytę główną? Moim zdaniem lepiej karte grafiki lub procesor. Nie wiem jaki najmocniejszy wejdzie na tą płytę.

Jaki Ram masz teraz? Ani RAM ani karta się nie wyswietla.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Brawurra 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Pn, 10 Kwi 17

Napisany 09 Listopad 2019 - 21:48

Zobacz postFlik, o 09 Listopad 2019 - 20:45, napisał(a):

Po co chcesz zmieniać płytę główną? Moim zdaniem lepiej karte grafiki lub procesor. Nie wiem jaki najmocniejszy wejdzie na tą płytę.

Jaki Ram masz teraz? Ani RAM ani karta się nie wyswietla.


mialem lekkie problemy z morele wiec wszystko skopiowalem,juz wszystko gra

#4 Użytkownik jest niedostępny   vegmer 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2429
  • Dołączył: Nd, 14 Maj 17

Napisany 09 Listopad 2019 - 21:53

Brakuje mocy czy jak?

za 800 sprzedajesz obecny procesor, kupujesz R5 3600 czyli dokładasz 50 zł, wymieniasz płytę na B450 i robisz OC obecnych pamięci.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Brawurra 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Pn, 10 Kwi 17

Napisany 09 Listopad 2019 - 21:59

Czasem w grach mam spadki fps, moze dlatego ze niigdy nie przerzucilem systemu na ssd a gry mam na ssd

#6 Użytkownik jest niedostępny   vegmer 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2429
  • Dołączył: Nd, 14 Maj 17

Napisany 09 Listopad 2019 - 22:03

Obecnie działasz na jednej kości ram? 2400mhz w singlu to jest mocne ograniczenie i w pierwszej kolejności bym się tym zajął.

Z tego co widzę po cenach na allegro, to może się uda sprzedać i7 w cenie nowego Ryzena, więc tak naprawdę dopłacasz tylko do płyty, do tego RX 5700XT jak chcesz wszędzie ultra detale i masz kolejne kilka lat z głowy.

Ten post był edytowany przez vegmer dnia: 09 Listopad 2019 - 22:23


#7 Użytkownik jest niedostępny   Flik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2117
  • Dołączył: Pn, 10 Wrz 07

Napisany 10 Listopad 2019 - 01:14

Zobacz postvegmer, o 09 Listopad 2019 - 22:03, napisał(a):

Obecnie działasz na jednej kości ram? 2400mhz w singlu to jest mocne ograniczenie i w pierwszej kolejności bym się tym zajął.

Z tego co widzę po cenach na allegro, to może się uda sprzedać i7 w cenie nowego Ryzena, więc tak naprawdę dopłacasz tylko do płyty, do tego RX 5700XT jak chcesz wszędzie ultra detale i masz kolejne kilka lat z głowy.


Jak przesiada się na Ryzenam, to i szybsza pamięć by się przydała. Zresztą podejrzewam, że i dla tego obecnego Intela jest ona za wolna.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Brawurra 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Pn, 10 Kwi 17

Napisany 10 Listopad 2019 - 06:55

Wolałbym zostać przy intel i geforce. Polecicie mi jakaś płytę główna i kości RAM

#9 Użytkownik jest niedostępny   Brawurra 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Pn, 10 Kwi 17

Napisany 11 Listopad 2019 - 10:49

Panowie polecicie mi jakaś płytę główna i 2 kości po 8gb aby wszystko hulalo?

#10 Użytkownik jest niedostępny   domino97 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 395
  • Dołączył: Pn, 11 Maj 15

Napisany 11 Listopad 2019 - 17:27

Zobacz postBrawurra, o 09 Listopad 2019 - 21:59, napisał(a):

Czasem w grach mam spadki fps, moze dlatego ze niigdy nie przerzucilem systemu na ssd a gry mam na ssd

W jakich konkretnie grach i w jakich miejscach?
Masz na tyle dobry zestaw, że nie powinieneś mieć moim zdaniem większych spadków.
Widzę, że masz monitor 144Hz, grasz głównie w szybkie gry FPS?

Po pierwsze zgadzam się z opiniami innych tutaj, że jak nie zmieniasz procesora to zmiana płyty na wyższy chipset nie ma specjalnie sensu - strata kasy, dużo nie zyskasz od trochę szybszego RAMu.
Kup drugą kość jak masz Single Channel, albo drugą taką samą, albo 2 lepsze i będą na przyszłość. Przynajmniej opóźnienia będą niskie.

Moim zdaniem powinieneś też kupić większy dysk SSD. Nie instalując na nim systemu też tak naprawdę w dużym stopniu marnujesz jego potencjał. Siłą SSD jest znacznie mniejszy czas dostępu do danych, co bardzo usprawnia pracę systemu. Ceny spadły, kup np. Cruciala MX500 512GB za ok 300zł i będziesz miał na system i na gry.

Ten post był edytowany przez domino97 dnia: 11 Listopad 2019 - 17:27


#11 Użytkownik jest niedostępny   Brawurra 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Pn, 10 Kwi 17

Napisany 15 Listopad 2019 - 10:55

Rozumiem to teraz pytanie jakie kości tutaj mogę wsadzić. Czy do tej płyty głównej wejdą kości z dowolnym taktowaniem? Jeżeli tak to jakie polecacie.

Co do spadków fps to mam je nawet w cs go nie mówiąc już o gra 5 i battlefieldzie 5. Ktoś mi kiedyś mówił ze to przez system który mam na hdd a gry na ssd

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych