Forum PCLab.pl: Creative AE-7 - nie działa na MSI x570 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Creative AE-7 - nie działa na MSI x570 nowa dzwiękówka

#1 Użytkownik jest niedostępny   Bulsky 

  • stara gwardia
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2971
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 09 Listopad 2019 - 22:26

Witajcie

prośba o szybką diagnostykę, tudzież uzupełnienie jakichś nowinek.

Kupiłem dziś z Electro kartę dźwiękowa Creative AE-7. Po wpakowaniu do nowego kompa MSI x570 Gaming Edge + Ryzen 7 dzieje się coś dziwnego.
Wejście do BIOSU zajęło ok 2 min, a z załadowaniem systemu ok 4 min (na SSD M2 NVMe). Karta w ogóle nie jest wykrywana na W10.

Czy spotkaliście się z historiami na temat tych kart i nowych płyt. Nie wiem po prostu czy to jakaś niekompatybilność, czy po prostu karta od nowości uwalona.

Dzięki za wszelkie uwagi.

K.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Zas 

  • Xyź
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8049
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 08

Napisany 09 Listopad 2019 - 22:29

Ktoś chyba pisał w wątku o Ryzenach, ze poza Xoanrami był problem z jakimś Creative...

#3 Użytkownik jest niedostępny   Bulsky 

  • stara gwardia
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2971
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 09 Listopad 2019 - 23:01

Zobacz postZas, o 09 Listopad 2019 - 22:29, napisał(a):

Ktoś chyba pisał w wątku o Ryzenach, ze poza Xoanrami był problem z jakimś Creative...

przełączyłem przed chwilą kartę do kompa ze stopki i wsio działa.
Zatem problem jest z płytą główną lub BIOSem do płyty, lub jakąś konfiguracją. Innej opcji nie ma, no może za wyjątkiem samej karty (w sensie niekompatybilność).


Ps. zapodaj proszę link i zaraz się wczytam, dzięki.

A dla zainteresowany pełna nazwa płyty to MSI MPG x570 GAMING EDGE WIFI




#4 Użytkownik jest niedostępny   gilban 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 455
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 10 Listopad 2019 - 00:37

Zobacz postBulsky, o 09 Listopad 2019 - 23:01, napisał(a):

przełączyłem przed chwilą kartę do kompa ze stopki i wsio działa.
Zatem problem jest z płytą główną lub BIOSem do płyty, lub jakąś konfiguracją. Innej opcji nie ma, no może za wyjątkiem samej karty (w sensie niekompatybilność).


Ps. zapodaj proszę link i zaraz się wczytam, dzięki.

A dla zainteresowany pełna nazwa płyty to MSI MPG x570 GAMING EDGE WIFI


Czy w innych gniazdach PCI-E testowałeś?

Jak nic z tego nie będzie to się zostaje jakaś karta Creative na USB zewnętrzna. No i zwrot karty do sprzedawcy. Możesz też napisać o problemie na forum MSI. Może oni coś wymyślą.

Ale coś tu generalnie jest na rzeczy gdyż mam prostą kartę CREATIVE Sound Blaster Audigy Fx i gdy była włożona nie dało się praktycznie używać programu CorelDRAW Home & Student 2019, bo co chwila wszystko mi znikało z ekranu. Po wyjęciu jej problem prawie zniknął. W to miejsce kupiłem model Creative G5 na USB. I działa wszystko dobrze.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Bulsky 

  • stara gwardia
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2971
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 10 Listopad 2019 - 10:58

hej,

@gilban:

tak, testowałem inne PCI-E i efekt był dokładnie ten sam. Natomiast jako ciekawostka dla potomnych znalazłem coś takiego >> LINK <<.
Są tutaj zawarte dość interesujące informacje.

W skrócie mówi się o trzech sprawach:
1) AE-7 (czasami AE-5 też) mają problem z działaniem.
2) zmiana BIOS na zawierający patcha 1.0.0.4B powoduje, że karty które wcześniej działały - przestawały działać
3) najważniejsza modyfikacja - polegająca na tym by w BIOS zmienić prędkość dla PCIe na GEN3 --> i dotychczas to pomagało rozwiązać problem.

Ja mam BIOS w wersji 7C37v15 (z 30.10.2019) i u mnie zmiana z pkt 3 nie przyniosła skutku.
Zaraz poczytam na forach MSI. Gdybym mógł to zwróciłbym cały sprzęt - takie guano.

Jak dla mnie winny niedopracowany BIOS lub konstrukcja karty (bardziej akcentuję na BIOS).

Ps. Jak się okazało że STX II ma problem z kompatybilnością przy przełączaniu układu głośników powodując na stockowych driverach reboot, to kupiłem AE-7 a STXII wystawię na sprzedaż. To była cała przyczyna zabawy z AE-7 - co do G5 o prostu nie mam zaufania do zewnętrznych tak dźwiękowych ale to zapewne cecha indywidualna ;-) Dzięki :):)


UPDATE2: z ostatniej chwili - niemalże identyczny przypadek

Ten post był edytowany przez Bulsky dnia: 10 Listopad 2019 - 11:05


#6 Użytkownik jest niedostępny   gilban 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 455
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 10 Listopad 2019 - 11:37

Ja też miałem obawy co do kart muzycznych USB, ale już ich się całkiem wyzbyłem.

Możesz kupić model G6 albo np. Sound Blaster X7. Jest droższy od twojego, ale też można do niego kolumny podłączyć z pominięciem dodatkowego wzmacniacza. I nie siedzi na szynie PCI-E. A w ciągu tych 14 dni kartę możesz zwrócić bez podania przyczyny.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Bulsky 

  • stara gwardia
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2971
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 10 Listopad 2019 - 12:14

Dzięki serdeczne za info. Spróbuję jeszcze powalczyć troszkę z tematem, a jak nie wyjdzie to po prostu będzie "zwrot". Poczytam sobie jeszcze o tych kartach zewnętrznych, czy nie ma jakichś dodatkowych szumów / niespodzianek w porównaniu z PCI/PCIe - bo po prostu w ogóle ich nie znam

#8 Użytkownik jest niedostępny   gilban 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 455
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 10 Listopad 2019 - 14:02

Zobacz postBulsky, o 10 Listopad 2019 - 12:14, napisał(a):

Dzięki serdeczne za info. Spróbuję jeszcze powalczyć troszkę z tematem, a jak nie wyjdzie to po prostu będzie "zwrot". Poczytam sobie jeszcze o tych kartach zewnętrznych, czy nie ma jakichś dodatkowych szumów / niespodzianek w porównaniu z PCI/PCIe - bo po prostu w ogóle ich nie znam


Jeszcze jest inna możliwość.

Wykorzystać złącze optyczne w płycie głównej. + do tego kupić dobry wzmacniacz, który na dodatek będzie miał wyjście słuchawkowe i jakąś opcję miksera w sobie.

Bo przy wyjściu optycznym wszelkie ustawienia karty muzycznej nie działają. Sterujesz całym dźwiękiem tylko z poziomu wzmacniacza, ewentualnie programu/gry odtwarzającego dźwięk.

#9 Użytkownik jest niedostępny   SpeedyMann 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32
  • Dołączył: Cz, 31 Paź 13

Napisany 10 Listopad 2019 - 14:31

Wyłącz kartę dźwiękową w biosie która jest na płycie wbudowana i ponownie zainstaluj kartę zewnętrzną.

Ten post był edytowany przez SpeedyMann dnia: 10 Listopad 2019 - 14:32


#10 Użytkownik jest niedostępny   Bulsky 

  • stara gwardia
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2971
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 10 Listopad 2019 - 15:03

Zobacz postgilban, o 10 Listopad 2019 - 14:02, napisał(a):

Jeszcze jest inna możliwość.
Wykorzystać złącze optyczne w płycie głównej. + do tego kupić dobry wzmacniacz, który na dodatek będzie miał wyjście słuchawkowe i jakąś opcję miksera w sobie.
Bo przy wyjściu optycznym wszelkie ustawienia karty muzycznej nie działają. Sterujesz całym dźwiękiem tylko z poziomu wzmacniacza, ewentualnie programu/gry odtwarzającego dźwięk.

mam takie cudo, ale za duże by ustawić przez PC.

Zobacz postSpeedyMann, o 10 Listopad 2019 - 14:31, napisał(a):

Wyłącz kartę dźwiękową w biosie która jest na płycie wbudowana i ponownie zainstaluj kartę zewnętrzną.


Robiłem tak z włączoną i wyłączoną dzwiękówką w BIOSie. Bez efektu. W zasadzie ta płyta główna ma jedną fajną opcję, motherboard coś tam, generalnie masz pokazany rysunek poglądowy płyty głownej. Na czerwono (takie bloki w miejscach urządzeń / złączy) zaznaczane są urządzenia i np. po kjechaniu na grafikę mam wyświetlone od razu info co to za sprzęt. W przypadku AC-7 bez względu na slot PCIe i ustawienia, tam pojawia się komunikat EMPTY. Także tak to wygląda.

Jakieś 2h temu napisałem do MSI z prośbą o wsparcie w rozwiązaniu problemu. Dość dokładnie opisałem jak na dostępne 1500 znaków ;)
Będę informował co napisali, bo a nóż się komuś przyda.
Jakbyście wpadli jesszczze na jakieś info, proszę dopisujecie uwagi. Może sami coś wymłodzimy.


UPDATE:
Problem rozwiązany. Przyczyną dlaczego nie działała karta (nie była wykrywana, powodowała zwiechy, ekstremalnie długi czas uruchamiania PC) był wadliwy BIOS wydany przez producenta.
W moim przypadku MSI x570 Gaming Edge Wifi i 7C37v15 powodowały, że AE-7 nie działa w ogóle. W tej chwili jadę na 7C37v161 i pomimo, że to beta to jest przyzwoicie. 

Temat do zamknięcia. 

Dzięki wszystkim, którzy chcieli pomóc Dodaj obrazek


Ten post był edytowany przez Bulsky dnia: Wczoraj, 22:26


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych