Forum PCLab.pl: Upgrade komputera - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Upgrade komputera Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest dostępny   Agharta 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 275
  • Dołączył: Wed, 13 Gru 17

Napisany 09 Listopad 2019 - 22:26

Witam da sie tego komputera ulepszyć pod RDR II do full HD 60 klatek na ustawieniach wysokich / ultrach?

Intel core i3-2100 3.10 GHz
GeForce GTX 750 Ti
8 GB RAM
Obudowa 38 case (logic)
Płyta główna GIGABYTE H61M-D2-B3 Intel H61(Cougar point).
System: Windows 7
Komputer posiada napęd optyczny.

#2 Użytkownik jest niedostępny   vegmer 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2394
  • Dołączył: Nd, 14 Maj 17

Napisany 09 Listopad 2019 - 22:29

Zapomnij, że na tej platformie pograsz na ultra detalach.

#3 Użytkownik jest dostępny   Agharta 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 275
  • Dołączył: Wed, 13 Gru 17

Napisany 09 Listopad 2019 - 22:50

Dlatego zadałem pytanie czy np amd ryzen 5 3600 + rtx 2060 super, 16 GB RAMu oraz 500 GB SSD ewentualne zasilacz? Da się zamienić na te podzespoły?

Ten post był edytowany przez Agharta dnia: 09 Listopad 2019 - 22:51


#4 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 840
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 09 Listopad 2019 - 23:43

zamienić czy wymienić?

Jeśli tylko zmieszczą się w obudowie to możesz wymontować procesor, pamieć RAM, płytę główna i kartę graficzna (czyli prawie wszystko z kompa) pozostawiając zagadkowy "napęd optyczny" i dysk twardy.
A w ich miejsce zamontować wraz z nowa płytą główną "ryzen 5 3600 + rtx 2060 super, 16 GB RAMu oraz 500 GB SSD".
Witamy z powrotem w świecie PC :P

Zdecydowanie taniej wyjdzie kupić konsole ...

Gdzieś Ty się chłopie z ta i3 uchował ...
Skoro na Ryzenie 2400g z vegą 11 RDR II poszło w 900p i 30 klatkach na low to pewnie na tym kompie można liczyć na to samo


Rany julek jaki hype na te gre jest ...
Większy niż na Wiedźmina 3 ...
Wtedy tez wyłaniali sie ludzie z grafami bez obsługi DX11 ...

Ten post był edytowany przez Namonaki dnia: 09 Listopad 2019 - 23:46


#5 Użytkownik jest dostępny   Maciejozo 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Nd, 29 Wrz 19

Napisany 09 Listopad 2019 - 23:49

Jeśli chcesz te 60 klatek na fullhd wysokie/ultra to trzeba będzie kupić całkowicie nowy komputer, nic z tego twojego się nie nadaje do zostawienia, zwłaszcza obudowa z zasilaczem 500w feel (zgaduję, w google wyskoczyła buda z psu).
Z 4-4.5k będzie to kosztowało, coś w stylu ryzen 5 3600 na b450 z rtx2060super/rx5700, 16gb ddr4 ram i ssd 512gb.
Edit:
https://proline.pl/koszyk/67e21b04 coś takiego, obudowe można zmienić wedle preferencji, kartę na rx5700 można.

Ten post był edytowany przez Maciejozo dnia: 10 Listopad 2019 - 00:48


#6 Użytkownik jest dostępny   Agharta 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 275
  • Dołączył: Wed, 13 Gru 17

Napisany 10 Listopad 2019 - 11:04

Konsolę to ja mam i przeszedłem tę grę ale ostatnio strasznie mój komputer muli. Długo się długo włąncza i wyłącza. A procesor dostałem używany 4 lata temu wraz z modernizacja komputera. Wiem że to jest dla Was dziwne ale wolałem poczekać a nie co rok czy dwa w nowy komputer wkładać. Jeśli nie ma wyjścia to złożę nowy komputer ale tak do 4000-4500. Tylko pytanie czy ten procesor amd ryzen 3600 bedzie dobrze współpracować z kartą od nvidi oraz czy taki komp będzie w miare cichy?

Ten post był edytowany przez Agharta dnia: 10 Listopad 2019 - 11:15


#7 Użytkownik jest dostępny   Agharta 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 275
  • Dołączył: Wed, 13 Gru 17

Napisany 10 Listopad 2019 - 14:36

????

#8 Użytkownik jest dostępny   Maciejozo 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Nd, 29 Wrz 19

Napisany 10 Listopad 2019 - 14:47

Obudowa jest wyciszona, temperatury będą trochę wyższe, ale będzie ciszej nawet jeśli jest to opcja z oknem. Fortis 3 to wydajne chłodzenie za niskie pieniądze, na tym ryzenie będzie idealne, tutaj fajnie pokazane: https://forum.pclab....-na-Ryzen-3600/ w grach będzie znacznie chłodniej niż benchmarkach i furmarkach itp. Karta graficzna to model od gigabyte z 3 wentylatorami, w spoczynku wentylatory się nie kręcą, pod obciążeniem jest to jedna z chłodzniejszych i cichszych kart (~38-39dBa) https://ithardware.p...enta-8392.html.

Co do łączenie amd i nvidii to nie widzę przeciwskazań, wszystko będzie ładnie działać. Tutaj są wyniki z gier z bardzo podobnym zestawem, testy były robione na starszych sterownikach, więc teraz powinno być tylko lepiej: https://www.youtube....h?v=FlNCOjYs-rE

Edit:
Na obecnym komputerze masz system na hdd postawiony? Jeśli tak, to spróbuj zdefragmentować dysk i przeskanuj komputer za pomocą malwarebytes.
Ja używam tego programu do defragmentacji (starsza wersja): https://filehippo.co...cs_disk_defrag/ najlepiej użyć opcji "defrag & optimize". Przy instalacji kliknij "skip all offers" co by nie instalować czegoś niepotrzebnego.
Jeśli to niezbyt pomoże, to warto przetestować dysk i pamięci za pomocą hdtune i memtest86( lub wbudowany tester pamięci w win7, wystarczy wpisać pamięci w wyszukiwarce windowsa).

Ten post był edytowany przez Maciejozo dnia: 10 Listopad 2019 - 14:58


#9 Użytkownik jest dostępny   Agharta 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 275
  • Dołączył: Wed, 13 Gru 17

Napisany 10 Listopad 2019 - 15:04

Dzięki a co do komputera. Tak zestaw możę być:

https://www.x-kom.pl/lista/56ndbtfj2

#10 Użytkownik jest niedostępny   kola3492 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 33
  • Dołączył: Pt, 31 Maj 19

Napisany 10 Listopad 2019 - 15:10

Nie wiem, czemu mówicie aby złożył nowy komputer, wystarczyła by karta pokroju 1060, wymagania co do procesora nie są wysoki więc powinien dać rade a 8 gb to nadal standard
Właśnie zauważyłem że chcesz grać na wysokich więc chyba nowy komp będzie lepszy

Ten post był edytowany przez kola3492 dnia: 10 Listopad 2019 - 15:11


#11 Użytkownik jest dostępny   Maciejozo 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Nd, 29 Wrz 19

Napisany 10 Listopad 2019 - 15:20

To tak, w twoim zestawie płyta nie obsłuży nowych ryzenów bez aktualizacji biosu, o który można najpewniej poprosić sklep. Pamięci zdecydowania za drogie jak za te taktowanie, tutaj taniej i bardzo podobne: https://www.x-kom.pl...cl16-2x8gb.html . Dysk to nie jest zły wybór, ale taniej masz: https://www.x-kom.pl...sx8200-pro.html który będzie trochę szybszy i wiiele osób go poleca. Zasilacz to takie minimum, nie najgorszy ani nie najlepszy. Obudowa to tańsza konstrukcja, nie jest źle i w kwocie zestawu może pozwolić na upgrade innego elementu. Moim zdaniem warto wziąć chociaż Fera 3 na tego procka.

Reasumując, jeśli chcesz brać zestaw z x-kom to zmień płytę na https://www.x-kom.pl...-a-pro-max.html dysk i ram na to podane wyżej, dodaj https://www.x-kom.pl...ra-3-120mm.html i będzie bardzo fajny zestaw, który posłuży ci wiele lat.
Dlaczego lepiej zmienić płytę:
-lepsza sekcja, lepiej chłodzona.
-nie trzeba aktualizować biosu, aby płyta obsłużyła ryzeny 3000.
-dużo złącz na wentylatory, bogaciej wyposażona w porty.

Ten post był edytowany przez Maciejozo dnia: 10 Listopad 2019 - 15:28


#12 Użytkownik jest dostępny   Agharta 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 275
  • Dołączył: Wed, 13 Gru 17

Napisany 10 Listopad 2019 - 15:35

Zobacz postMaciejozo, o 10 Listopad 2019 - 15:20, napisał(a):

To tak, w twoim zestawie płyta nie obsłuży nowych ryzenów bez aktualizacji biosu, o który można najpewniej poprosić sklep. Pamięci zdecydowania za drogie jak za te taktowanie, tutaj taniej i bardzo podobne: https://www.x-kom.pl...cl16-2x8gb.html . Dysk to nie jest zły wybór, ale taniej masz: https://www.x-kom.pl...sx8200-pro.html który będzie trochę szybszy i wiiele osób go poleca. Zasilacz to takie minimum, nie najgorszy ani nie najlepszy. Obudowa to tańsza konstrukcja, nie jest źle i w kwocie zestawu może pozwolić na upgrade innego elementu. Moim zdaniem warto wziąć chociaż Fera 3 na tego procka.

Reasumując, jeśli chcesz brać zestaw z x-kom to zmień płytę na https://www.x-kom.pl...-a-pro-max.html dysk i ram na to podane wyżej, dodaj https://www.x-kom.pl...ra-3-120mm.html i będzie bardzo fajny zestaw, który posłuży ci wiele lat.
Dlaczego lepiej zmienić płytę:
-lepsza sekcja, lepiej chłodzona.
-nie trzeba aktualizować biosu, aby płyta obsłużyła ryzeny 3000.
-dużo złącz na wentylatory, bogaciej wyposażona w porty.

A co jeśli nie wezne tego ferra? Komputer bedzie sie grzał możę byc duże prawdopodobieństwo spalenia sie podzespołow? czy jak?

A co do systemu operacyjnego jeśli będę miał możliwość gdzieś taniej kupić i zainstalować to nikt się nie zainteresuje dlaczego kupuje bez systemu?

#13 Użytkownik jest dostępny   Maciejozo 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Nd, 29 Wrz 19

Napisany 10 Listopad 2019 - 15:53

Zobacz postAgharta, o 10 Listopad 2019 - 15:35, napisał(a):

A co jeśli nie wezne tego ferra? Komputer bedzie sie grzał możę byc duże prawdopodobieństwo spalenia sie podzespołow? czy jak?

A co do systemu operacyjnego jeśli będę miał możliwość gdzieś taniej kupić i zainstalować to nikt się nie zainteresuje dlaczego kupuje bez systemu?

Nic się nie spali, po prostu będzie cieplej (80>c podczas grania) i zdecydowanie głośniej. Nie ma powodów żeby sklep się interesował dlaczego nie ma systemu w zestawie, w dniu dzisiejszym win10 można używać bez aktywacji i jedynie nie można zbytnio ingerować w system (tzn. zmiana niektórych ustawień, zmiana tapety) oraz będzie widoczny znak wodny w prawym dolnym rogu. System, który masz okazje taniej kupić to win10, tak? Na ryzenach nie pójdzie windows 7 jakby co.

Ten post był edytowany przez Maciejozo dnia: 10 Listopad 2019 - 15:55


#14 Użytkownik jest dostępny   Agharta 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 275
  • Dołączył: Wed, 13 Gru 17

Napisany 10 Listopad 2019 - 16:18

Zobacz postMaciejozo, o 10 Listopad 2019 - 15:53, napisał(a):

Nic się nie spali, po prostu będzie cieplej (80>c podczas grania) i zdecydowanie głośniej. Nie ma powodów żeby sklep się interesował dlaczego nie ma systemu w zestawie, w dniu dzisiejszym win10 można używać bez aktywacji i jedynie nie można zbytnio ingerować w system (tzn. zmiana niektórych ustawień, zmiana tapety) oraz będzie widoczny znak wodny w prawym dolnym rogu. System, który masz okazje taniej kupić to win10, tak? Na ryzenach nie pójdzie windows 7 jakby co.

A tak zbyt wysoka temp źle wpływa na podzespoły?

Tutaj znalazłem gotowy zestaw:

https://allegro.pl/o...iant=8286225677

albo

https://allegro.pl/o...iant=8478797260

Ten post był edytowany przez Agharta dnia: 10 Listopad 2019 - 16:26


#15 Użytkownik jest dostępny   Maciejozo 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Nd, 29 Wrz 19

Napisany 10 Listopad 2019 - 16:26

Zobacz postAgharta, o 10 Listopad 2019 - 16:18, napisał(a):

A tak zbyt wysoka temp źle wpływa na podzespoły?

Tutaj znalazłem gotowy zestaw:

https://allegro.pl/o...iant=8286225677

80c nie wplynie negatywnie na żywotność podzespołów.
Nigdy nie bierz gotowców. Zasilacz ma tylko 450W na linii 12V a jest sprzedawany jako 550W, ten spc już ma 496W a w nazwie 500W. Karta graficzna o model niżej bez Super, z dużo słabszym chłodzeniem, najpewniej głośniejszym. Gwarancja tylko 2 lata, niektóre elementy powinny mieć z 3 lub nawet 5.
Nie rozumiem zbytnio dlaczego teraz gotowe zestawy podajesz, nie wiesz czy uda ci się złożyć komputer samemu? Wiele sklepów komputerów oferuje usługą złożenia komputera za 1zł z kodem.

Ten post był edytowany przez Maciejozo dnia: 10 Listopad 2019 - 16:29


#16 Użytkownik jest dostępny   Agharta 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 275
  • Dołączył: Wed, 13 Gru 17

Napisany 10 Listopad 2019 - 16:33

A taki komp będzie dobrze odczytywał z dysków zewnętrznych (HDD)?

Zobacz postMaciejozo, o 10 Listopad 2019 - 16:26, napisał(a):

80c nie wplynie negatywnie na żywotność podzespołów.
Nigdy nie bierz gotowców. Zasilacz ma tylko 450W na linii 12V a jest sprzedawany jako 550W, ten spc już ma 496W a w nazwie 500W. Karta graficzna o model niżej bez Super, z dużo słabszym chłodzeniem, najpewniej głośniejszym. Gwarancja tylko 2 lata, niektóre elementy powinny mieć z 3 lub nawet 5.
Nie rozumiem zbytnio dlaczego teraz gotowe zestawy podajesz, nie wiesz czy uda ci się złożyć komputer samemu? Wiele sklepów komputerów oferuje usługą złożenia komputera za 1zł z kodem.

Czyli SilentiumPC Vero L2 500W 80 Plus Bronze z mocą będzie odpowiedni?

No ja samemu nie złożę. Mam zamiar kupić w X-komie no chyba że jakiś inny sklep polecasz z tańszym złożeniem itd.

#17 Użytkownik jest dostępny   Maciejozo 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Nd, 29 Wrz 19

Napisany 10 Listopad 2019 - 16:41

Zobacz postAgharta, o 10 Listopad 2019 - 16:33, napisał(a):

A taki komp będzie dobrze odczytywał z dysków zewnętrznych (HDD)?


Czyli SilentiumPC Vero L2 500W 80 Plus Bronze z mocą będzie odpowiedni?

No ja samemu nie złożę. Mam zamiar kupić w X-komie no chyba że jakiś inny sklep polecasz z tańszym złożeniem itd.

https://forum.pclab..../page__st__5000 coś takiego znalazłem dla x-koma, podajesz zestaw, spytasz się czy o złożenie/rabat dadzą i ci wyślą wiadomość. Cały zestaw nie będzie brał więcej niż 400W, wiecej ten vero ma spory zapas mocy.
Co do pytania o dyski zewnętrzne, to jeśli stacja dokująca jest na usb 3.0> i jest dobrej jakości to powinno być okej. Jeśli masz na myśli dyski w obudowie to również nie powinno być problemów.

Ten post był edytowany przez Maciejozo dnia: 10 Listopad 2019 - 16:45


#18 Użytkownik jest dostępny   Agharta 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 275
  • Dołączył: Wed, 13 Gru 17

Napisany 10 Listopad 2019 - 16:50

Ok dzieki. Jeśli nie uda mi się w tym roku kupić to może być w przyszłym. zawrze pozostaje mi konsola telefon oraz obecny komp nw strategie i stare gry.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych