Forum PCLab.pl: Upgrade komputera - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Upgrade komputera Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Agharta 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 320
  • Dołączył: Wed, 13 Gru 17

Napisany 09 Listopad 2019 - 22:26

Witam da sie tego komputera ulepszyć pod RDR II do full HD 60 klatek na ustawieniach wysokich / ultrach?

Intel core i3-2100 3.10 GHz
GeForce GTX 750 Ti
8 GB RAM
Obudowa 38 case (logic)
Płyta główna GIGABYTE H61M-D2-B3 Intel H61(Cougar point).
System: Windows 7
Komputer posiada napęd optyczny.

#2 Użytkownik jest niedostępny   vegmer 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2487
  • Dołączył: Nd, 14 Maj 17

Napisany 09 Listopad 2019 - 22:29

Zapomnij, że na tej platformie pograsz na ultra detalach.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Agharta 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 320
  • Dołączył: Wed, 13 Gru 17

Napisany 09 Listopad 2019 - 22:50

Dlatego zadałem pytanie czy np amd ryzen 5 3600 + rtx 2060 super, 16 GB RAMu oraz 500 GB SSD ewentualne zasilacz? Da się zamienić na te podzespoły?

Ten post był edytowany przez Agharta dnia: 09 Listopad 2019 - 22:51


#4 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 929
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 09 Listopad 2019 - 23:43

zamienić czy wymienić?

Jeśli tylko zmieszczą się w obudowie to możesz wymontować procesor, pamieć RAM, płytę główna i kartę graficzna (czyli prawie wszystko z kompa) pozostawiając zagadkowy "napęd optyczny" i dysk twardy.
A w ich miejsce zamontować wraz z nowa płytą główną "ryzen 5 3600 + rtx 2060 super, 16 GB RAMu oraz 500 GB SSD".
Witamy z powrotem w świecie PC :P

Zdecydowanie taniej wyjdzie kupić konsole ...

Gdzieś Ty się chłopie z ta i3 uchował ...
Skoro na Ryzenie 2400g z vegą 11 RDR II poszło w 900p i 30 klatkach na low to pewnie na tym kompie można liczyć na to samo


Rany julek jaki hype na te gre jest ...
Większy niż na Wiedźmina 3 ...
Wtedy tez wyłaniali sie ludzie z grafami bez obsługi DX11 ...

Ten post był edytowany przez Namonaki dnia: 09 Listopad 2019 - 23:46


#5 Użytkownik jest niedostępny   Maciejozo 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 57
  • Dołączył: Nd, 29 Wrz 19

Napisany 09 Listopad 2019 - 23:49

Jeśli chcesz te 60 klatek na fullhd wysokie/ultra to trzeba będzie kupić całkowicie nowy komputer, nic z tego twojego się nie nadaje do zostawienia, zwłaszcza obudowa z zasilaczem 500w feel (zgaduję, w google wyskoczyła buda z psu).
Z 4-4.5k będzie to kosztowało, coś w stylu ryzen 5 3600 na b450 z rtx2060super/rx5700, 16gb ddr4 ram i ssd 512gb.
Edit:
https://proline.pl/koszyk/67e21b04 coś takiego, obudowe można zmienić wedle preferencji, kartę na rx5700 można.

Ten post był edytowany przez Maciejozo dnia: 10 Listopad 2019 - 00:48


#6 Użytkownik jest niedostępny   Agharta 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 320
  • Dołączył: Wed, 13 Gru 17

Napisany 10 Listopad 2019 - 11:04

Konsolę to ja mam i przeszedłem tę grę ale ostatnio strasznie mój komputer muli. Długo się długo włąncza i wyłącza. A procesor dostałem używany 4 lata temu wraz z modernizacja komputera. Wiem że to jest dla Was dziwne ale wolałem poczekać a nie co rok czy dwa w nowy komputer wkładać. Jeśli nie ma wyjścia to złożę nowy komputer ale tak do 4000-4500. Tylko pytanie czy ten procesor amd ryzen 3600 bedzie dobrze współpracować z kartą od nvidi oraz czy taki komp będzie w miare cichy?

Ten post był edytowany przez Agharta dnia: 10 Listopad 2019 - 11:15


#7 Użytkownik jest niedostępny   Agharta 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 320
  • Dołączył: Wed, 13 Gru 17

Napisany 10 Listopad 2019 - 14:36

????

#8 Użytkownik jest niedostępny   Maciejozo 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 57
  • Dołączył: Nd, 29 Wrz 19

Napisany 10 Listopad 2019 - 14:47

Obudowa jest wyciszona, temperatury będą trochę wyższe, ale będzie ciszej nawet jeśli jest to opcja z oknem. Fortis 3 to wydajne chłodzenie za niskie pieniądze, na tym ryzenie będzie idealne, tutaj fajnie pokazane: https://forum.pclab....-na-Ryzen-3600/ w grach będzie znacznie chłodniej niż benchmarkach i furmarkach itp. Karta graficzna to model od gigabyte z 3 wentylatorami, w spoczynku wentylatory się nie kręcą, pod obciążeniem jest to jedna z chłodzniejszych i cichszych kart (~38-39dBa) https://ithardware.p...enta-8392.html.

Co do łączenie amd i nvidii to nie widzę przeciwskazań, wszystko będzie ładnie działać. Tutaj są wyniki z gier z bardzo podobnym zestawem, testy były robione na starszych sterownikach, więc teraz powinno być tylko lepiej: https://www.youtube....h?v=FlNCOjYs-rE

Edit:
Na obecnym komputerze masz system na hdd postawiony? Jeśli tak, to spróbuj zdefragmentować dysk i przeskanuj komputer za pomocą malwarebytes.
Ja używam tego programu do defragmentacji (starsza wersja): https://filehippo.co...cs_disk_defrag/ najlepiej użyć opcji "defrag & optimize". Przy instalacji kliknij "skip all offers" co by nie instalować czegoś niepotrzebnego.
Jeśli to niezbyt pomoże, to warto przetestować dysk i pamięci za pomocą hdtune i memtest86( lub wbudowany tester pamięci w win7, wystarczy wpisać pamięci w wyszukiwarce windowsa).

Ten post był edytowany przez Maciejozo dnia: 10 Listopad 2019 - 14:58


#9 Użytkownik jest niedostępny   Agharta 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 320
  • Dołączył: Wed, 13 Gru 17

Napisany 10 Listopad 2019 - 15:04

Dzięki a co do komputera. Tak zestaw możę być:

https://www.x-kom.pl/lista/56ndbtfj2

#10 Użytkownik jest niedostępny   kola3492 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 89
  • Dołączył: Pt, 31 Maj 19

Napisany 10 Listopad 2019 - 15:10

Nie wiem, czemu mówicie aby złożył nowy komputer, wystarczyła by karta pokroju 1060, wymagania co do procesora nie są wysoki więc powinien dać rade a 8 gb to nadal standard
Właśnie zauważyłem że chcesz grać na wysokich więc chyba nowy komp będzie lepszy

Ten post był edytowany przez kola3492 dnia: 10 Listopad 2019 - 15:11


#11 Użytkownik jest niedostępny   Maciejozo 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 57
  • Dołączył: Nd, 29 Wrz 19

Napisany 10 Listopad 2019 - 15:20

To tak, w twoim zestawie płyta nie obsłuży nowych ryzenów bez aktualizacji biosu, o który można najpewniej poprosić sklep. Pamięci zdecydowania za drogie jak za te taktowanie, tutaj taniej i bardzo podobne: https://www.x-kom.pl...cl16-2x8gb.html . Dysk to nie jest zły wybór, ale taniej masz: https://www.x-kom.pl...sx8200-pro.html który będzie trochę szybszy i wiiele osób go poleca. Zasilacz to takie minimum, nie najgorszy ani nie najlepszy. Obudowa to tańsza konstrukcja, nie jest źle i w kwocie zestawu może pozwolić na upgrade innego elementu. Moim zdaniem warto wziąć chociaż Fera 3 na tego procka.

Reasumując, jeśli chcesz brać zestaw z x-kom to zmień płytę na https://www.x-kom.pl...-a-pro-max.html dysk i ram na to podane wyżej, dodaj https://www.x-kom.pl...ra-3-120mm.html i będzie bardzo fajny zestaw, który posłuży ci wiele lat.
Dlaczego lepiej zmienić płytę:
-lepsza sekcja, lepiej chłodzona.
-nie trzeba aktualizować biosu, aby płyta obsłużyła ryzeny 3000.
-dużo złącz na wentylatory, bogaciej wyposażona w porty.

Ten post był edytowany przez Maciejozo dnia: 10 Listopad 2019 - 15:28


#12 Użytkownik jest niedostępny   Agharta 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 320
  • Dołączył: Wed, 13 Gru 17

Napisany 10 Listopad 2019 - 15:35

Zobacz postMaciejozo, o 10 Listopad 2019 - 15:20, napisał(a):

To tak, w twoim zestawie płyta nie obsłuży nowych ryzenów bez aktualizacji biosu, o który można najpewniej poprosić sklep. Pamięci zdecydowania za drogie jak za te taktowanie, tutaj taniej i bardzo podobne: https://www.x-kom.pl...cl16-2x8gb.html . Dysk to nie jest zły wybór, ale taniej masz: https://www.x-kom.pl...sx8200-pro.html który będzie trochę szybszy i wiiele osób go poleca. Zasilacz to takie minimum, nie najgorszy ani nie najlepszy. Obudowa to tańsza konstrukcja, nie jest źle i w kwocie zestawu może pozwolić na upgrade innego elementu. Moim zdaniem warto wziąć chociaż Fera 3 na tego procka.

Reasumując, jeśli chcesz brać zestaw z x-kom to zmień płytę na https://www.x-kom.pl...-a-pro-max.html dysk i ram na to podane wyżej, dodaj https://www.x-kom.pl...ra-3-120mm.html i będzie bardzo fajny zestaw, który posłuży ci wiele lat.
Dlaczego lepiej zmienić płytę:
-lepsza sekcja, lepiej chłodzona.
-nie trzeba aktualizować biosu, aby płyta obsłużyła ryzeny 3000.
-dużo złącz na wentylatory, bogaciej wyposażona w porty.

A co jeśli nie wezne tego ferra? Komputer bedzie sie grzał możę byc duże prawdopodobieństwo spalenia sie podzespołow? czy jak?

A co do systemu operacyjnego jeśli będę miał możliwość gdzieś taniej kupić i zainstalować to nikt się nie zainteresuje dlaczego kupuje bez systemu?

#13 Użytkownik jest niedostępny   Maciejozo 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 57
  • Dołączył: Nd, 29 Wrz 19

Napisany 10 Listopad 2019 - 15:53

Zobacz postAgharta, o 10 Listopad 2019 - 15:35, napisał(a):

A co jeśli nie wezne tego ferra? Komputer bedzie sie grzał możę byc duże prawdopodobieństwo spalenia sie podzespołow? czy jak?

A co do systemu operacyjnego jeśli będę miał możliwość gdzieś taniej kupić i zainstalować to nikt się nie zainteresuje dlaczego kupuje bez systemu?

Nic się nie spali, po prostu będzie cieplej (80>c podczas grania) i zdecydowanie głośniej. Nie ma powodów żeby sklep się interesował dlaczego nie ma systemu w zestawie, w dniu dzisiejszym win10 można używać bez aktywacji i jedynie nie można zbytnio ingerować w system (tzn. zmiana niektórych ustawień, zmiana tapety) oraz będzie widoczny znak wodny w prawym dolnym rogu. System, który masz okazje taniej kupić to win10, tak? Na ryzenach nie pójdzie windows 7 jakby co.

Ten post był edytowany przez Maciejozo dnia: 10 Listopad 2019 - 15:55


#14 Użytkownik jest niedostępny   Agharta 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 320
  • Dołączył: Wed, 13 Gru 17

Napisany 10 Listopad 2019 - 16:18

Zobacz postMaciejozo, o 10 Listopad 2019 - 15:53, napisał(a):

Nic się nie spali, po prostu będzie cieplej (80>c podczas grania) i zdecydowanie głośniej. Nie ma powodów żeby sklep się interesował dlaczego nie ma systemu w zestawie, w dniu dzisiejszym win10 można używać bez aktywacji i jedynie nie można zbytnio ingerować w system (tzn. zmiana niektórych ustawień, zmiana tapety) oraz będzie widoczny znak wodny w prawym dolnym rogu. System, który masz okazje taniej kupić to win10, tak? Na ryzenach nie pójdzie windows 7 jakby co.

A tak zbyt wysoka temp źle wpływa na podzespoły?

Tutaj znalazłem gotowy zestaw:

https://allegro.pl/o...iant=8286225677

albo

https://allegro.pl/o...iant=8478797260

Ten post był edytowany przez Agharta dnia: 10 Listopad 2019 - 16:26


#15 Użytkownik jest niedostępny   Maciejozo 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 57
  • Dołączył: Nd, 29 Wrz 19

Napisany 10 Listopad 2019 - 16:26

Zobacz postAgharta, o 10 Listopad 2019 - 16:18, napisał(a):

A tak zbyt wysoka temp źle wpływa na podzespoły?

Tutaj znalazłem gotowy zestaw:

https://allegro.pl/o...iant=8286225677

80c nie wplynie negatywnie na żywotność podzespołów.
Nigdy nie bierz gotowców. Zasilacz ma tylko 450W na linii 12V a jest sprzedawany jako 550W, ten spc już ma 496W a w nazwie 500W. Karta graficzna o model niżej bez Super, z dużo słabszym chłodzeniem, najpewniej głośniejszym. Gwarancja tylko 2 lata, niektóre elementy powinny mieć z 3 lub nawet 5.
Nie rozumiem zbytnio dlaczego teraz gotowe zestawy podajesz, nie wiesz czy uda ci się złożyć komputer samemu? Wiele sklepów komputerów oferuje usługą złożenia komputera za 1zł z kodem.

Ten post był edytowany przez Maciejozo dnia: 10 Listopad 2019 - 16:29


#16 Użytkownik jest niedostępny   Agharta 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 320
  • Dołączył: Wed, 13 Gru 17

Napisany 10 Listopad 2019 - 16:33

A taki komp będzie dobrze odczytywał z dysków zewnętrznych (HDD)?

Zobacz postMaciejozo, o 10 Listopad 2019 - 16:26, napisał(a):

80c nie wplynie negatywnie na żywotność podzespołów.
Nigdy nie bierz gotowców. Zasilacz ma tylko 450W na linii 12V a jest sprzedawany jako 550W, ten spc już ma 496W a w nazwie 500W. Karta graficzna o model niżej bez Super, z dużo słabszym chłodzeniem, najpewniej głośniejszym. Gwarancja tylko 2 lata, niektóre elementy powinny mieć z 3 lub nawet 5.
Nie rozumiem zbytnio dlaczego teraz gotowe zestawy podajesz, nie wiesz czy uda ci się złożyć komputer samemu? Wiele sklepów komputerów oferuje usługą złożenia komputera za 1zł z kodem.

Czyli SilentiumPC Vero L2 500W 80 Plus Bronze z mocą będzie odpowiedni?

No ja samemu nie złożę. Mam zamiar kupić w X-komie no chyba że jakiś inny sklep polecasz z tańszym złożeniem itd.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Maciejozo 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 57
  • Dołączył: Nd, 29 Wrz 19

Napisany 10 Listopad 2019 - 16:41

Zobacz postAgharta, o 10 Listopad 2019 - 16:33, napisał(a):

A taki komp będzie dobrze odczytywał z dysków zewnętrznych (HDD)?


Czyli SilentiumPC Vero L2 500W 80 Plus Bronze z mocą będzie odpowiedni?

No ja samemu nie złożę. Mam zamiar kupić w X-komie no chyba że jakiś inny sklep polecasz z tańszym złożeniem itd.

https://forum.pclab..../page__st__5000 coś takiego znalazłem dla x-koma, podajesz zestaw, spytasz się czy o złożenie/rabat dadzą i ci wyślą wiadomość. Cały zestaw nie będzie brał więcej niż 400W, wiecej ten vero ma spory zapas mocy.
Co do pytania o dyski zewnętrzne, to jeśli stacja dokująca jest na usb 3.0> i jest dobrej jakości to powinno być okej. Jeśli masz na myśli dyski w obudowie to również nie powinno być problemów.

Ten post był edytowany przez Maciejozo dnia: 10 Listopad 2019 - 16:45


#18 Użytkownik jest niedostępny   Agharta 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 320
  • Dołączył: Wed, 13 Gru 17

Napisany 10 Listopad 2019 - 16:50

Ok dzieki. Jeśli nie uda mi się w tym roku kupić to może być w przyszłym. zawrze pozostaje mi konsola telefon oraz obecny komp nw strategie i stare gry.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Agharta 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 320
  • Dołączył: Wed, 13 Gru 17

Napisany 16 Listopad 2019 - 20:53

Byłem w X-komie i okazało się że zasilacz 500 w jest za słaby pod AMD Ryzen 5 3600 + RTX 2060 Super + 16 GB RAM co do dysków SSD to Pan proponował że wystarczy dysk SSD 128 lub 256 GB żeby na nim system zainstalować a tak to że lepiej dokupić 2TB i z tego wszystkiego wyszło 4600 + oprogramowanie i złożenie. Z komputera 4000 wyszło 5000. Co robić? Dać sobie z pokój z tym złożeniem komputera i cieszyć się konsolą + słaby PC czy zaczekać i w przyszłym złożyć lub też kupić konsolę XBOX One X czy czekać na PS5 / XBOX Scorpio?

Ten post był edytowany przez Agharta dnia: 16 Listopad 2019 - 20:54


#20 Użytkownik jest niedostępny   Maciejozo 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 57
  • Dołączył: Nd, 29 Wrz 19

Napisany 16 Listopad 2019 - 21:13

Zobacz postAgharta, o 16 Listopad 2019 - 20:53, napisał(a):

Byłem w X-komie i okazało się że zasilacz 500 w jest za słaby pod AMD Ryzen 5 3600 + RTX 2060 Super + 16 GB RAM co do dysków SSD to Pan proponował że wystarczy dysk SSD 128 lub 256 GB żeby na nim system zainstalować a tak to że lepiej dokupić 2TB i z tego wszystkiego wyszło 4600 + oprogramowanie i złożenie. Z komputera 4000 wyszło 5000. Co robić? Dać sobie z pokój z tym złożeniem komputera i cieszyć się konsolą + słaby PC czy zaczekać i w przyszłym złożyć lub też kupić konsolę XBOX One X czy czekać na PS5 / XBOX Scorpio?

Powiem tak, ten pan to chyba się niezbyt zna na tym co robi. Dyski 128/256 się kiedyś kupowało jak było drogo. Dobry zasilacz 500W spokojnie starczy do tego zestawu. Jakie oprogramowie masz na myśli?
Kiedy kupisz ten komputer zależy od ciebie, za rok ceny nie będą się zbytnio różnić. Jeśli nowe konsole wyjdą za ~3000zł to w tej cenie będą bardzo konkurencyjne i za niską kwotę na takim xboxie będzie można kupić xbox game passa i mieć dostęp do mnóstwa gier.
Jeśli chcesz to mogę zestaw za ~3500zł mogę ci zaproponować i zostawisz trochę złoty w kieszeni i będzie miał wydajny komputer na długi czas.

Edit: Coś takiego za ~3200zł wyszło: https://www.m orele.net/inventory/info/046cfefb/ [usuń spację po m]
Na takim komputerze zagrasz w najnowsze tytuły na wysokich ustawieniach 1080p w 60+ klatkach. W zestawie jest usługa złożenie komputera, kosztuje ona 80zł, ale można użyć kod rabatowy i cena schodzi do 1zł. https://www.pepper.p...-do-120zl-66754 tutaj kod, darmowa wysyłka chyba też będzie.

Ten post był edytowany przez Maciejozo dnia: 16 Listopad 2019 - 21:32


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych