Forum PCLab.pl: Instalacja Ramu - czy trzeba coś ustawić w BIOS? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Instalacja Ramu - czy trzeba coś ustawić w BIOS?

#1 Użytkownik jest niedostępny   Tonny5 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 910
  • Dołączył: Wt, 16 Maj 06

Napisany 10 Listopad 2019 - 14:07

Chciałbym zainstalować nowy RAM w moim pececie. Do tej pory używałem CML8GX3M2A1600C9B 2x 4GB

Teraz chcę zainstalować CMZ16GX3M2A1600C10B 2x 8GB

Moja płyta główna to MSI H97 PC MATE

Mój procesor to Intel Core i5 4460

Obecnie RAM chodzi na szybkości 1333Mhz

Czy wystarczy włożyć RAM i nic nie zmieniać?

Ten post był edytowany przez Tonny5 dnia: 10 Listopad 2019 - 14:11


#2 Użytkownik jest niedostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7466
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 10 Listopad 2019 - 14:37

Stare ramy mogły pracować z prędkością 1600 i jak sam widzisz przez to że nic nie ustawiałeś chodziły wolniej. Będziesz dokładać ram czy zmieniać? Jeśli będziesz dokładać to w niebieskie bliżej procesora dałbym CML8GX3M2A1600C9B 2x 4GB a w czarne dalej od procesora CMZ16GX3M2A1600C10B 2x 8GB. Druga rzecz to jak ustawisz xmp to 2x8gb będą miały cl 10 a 2x4gb cl 9 więc w przypadku 2x8gb przepisałbym wartości xmp z zmienionym cl z 10 na 9 i wyłączył xmp. To tak ogólnikowo co bym zrobił. Jeśli podmieniasz ram to włóż tylko w czarne dalej od procesora i uruchom xmp chociażby.

Ten post był edytowany przez hopes dnia: 10 Listopad 2019 - 14:38


#3 Użytkownik jest niedostępny   Tonny5 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 910
  • Dołączył: Wt, 16 Maj 06

Napisany 10 Listopad 2019 - 14:56

Będę zmieniał RAM - nie będę dodawał. Co do zmian w parametrach to wolałbym uniknąć bo kiedyś przy innym trochę temacie MityczyJeż mi napisał "Jeżeli 1600 to faktycznie jest XMP, a miałeś 1600 ustawione "ręcznie" to istnieje szansa na niestabilność ze względu na niższe napięcia dla ramu i procka."Różnica w nie-grach między 1333 a 1600 jest niezauważalna. Przywróć domyślne i tak zostaw. Słucham się go - słowo niestabilność budzi we mnie grozę. Wolałbym zostawić wartości domyślne. Uważam je za bezpieczniejsze. Problem w tym, że nie wiem czy zmieniając RAM i tak nie powinienem czegoś poustawiać. Jeśli nie, to nie ma problemu, mogę spokojnie pracować na 1333MHz.

Czemu nie mogę włożyć nowych kości w niebieskie sloty? Przepraszam, że pytam, ale komputer był składany w serwisie. Najchętniej zrobiłbym wszystko tak samo, tak jest.

Ten post był edytowany przez Tonny5 dnia: 10 Listopad 2019 - 15:13


#4 Użytkownik jest niedostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7466
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 10 Listopad 2019 - 16:09

W instrukcji obsługi powinno być wspomniane że pierwszy zestaw 2 kości ram KIT powinno się włożyć w drugie miejsce od procesora czyli czarne. W przypadku ddr4 w instrukcji wręcz jest pogrubioną czcionką zaznaczone żeby tak robić. Co do ustawień to tak zdarza się że w przypadku XMP dojdzie do niestabilności, ale dla nowicjuszy to najłatwiejszy sposób do drobnego OC. Jeśli nie chcesz uruchamiać XMP to przepisz ręcznie co proponuje XMP ale zostaw go wyłączonego. Kiedyś się nie patrzyło za bardzo na OC ramu, a dzisiaj wszyscy kręcą. Napięcie dla ram można ustawić bezpiecznie 1.6-1.65 i spróbować ustawić cl 9 chociażby. Jeśli jednak na prawdę się nie znasz na tym i nie chcesz próbować to wczytaj ustawienia domyślne > zapisz > reboot > ustaw XMP > zapisz. Dopiero jak będą problemy to zejdziesz niżej. Niektórzy na płycie z Z robią OC w okolicach 2000 i im to działa.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Tonny5 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 910
  • Dołączył: Wt, 16 Maj 06

Napisany 10 Listopad 2019 - 17:01

Zobacz posthopes, o 10 Listopad 2019 - 16:09, napisał(a):

W instrukcji obsługi powinno być wspomniane że pierwszy zestaw 2 kości ram KIT powinno się włożyć w drugie miejsce od procesora czyli czarne. W przypadku ddr4 w instrukcji wręcz jest pogrubioną czcionką zaznaczone żeby tak robić. Co do ustawień to tak zdarza się że w przypadku XMP dojdzie do niestabilności, ale dla nowicjuszy to najłatwiejszy sposób do drobnego OC. Jeśli nie chcesz uruchamiać XMP to przepisz ręcznie co proponuje XMP ale zostaw go wyłączonego. Kiedyś się nie patrzyło za bardzo na OC ramu, a dzisiaj wszyscy kręcą. Napięcie dla ram można ustawić bezpiecznie 1.6-1.65 i spróbować ustawić cl 9 chociażby. Jeśli jednak na prawdę się nie znasz na tym i nie chcesz próbować to wczytaj ustawienia domyślne > zapisz > reboot > ustaw XMP > zapisz. Dopiero jak będą problemy to zejdziesz niżej. Niektórzy na płycie z Z robią OC w okolicach 2000 i im to działa.


Rzeczywiście chyba trzeba włożyć w czarne sloty.. A mi w serwisie włożyli do niebieskich... Czy to mogło doprowadzić do jakiś problemów?

A nie mogę po prostu włożyć tego nowego RAMu i gitara? Serio muszę robić cokolwiek? Komputer nie wczyta sobie automatycznych ustawień sam?

Ten post był edytowany przez Tonny5 dnia: 10 Listopad 2019 - 17:24


#6 Użytkownik jest niedostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7466
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 10 Listopad 2019 - 19:13

Problemy raczej nie. Jest to po prostu zalecane w celu lepszego OC a tym samym większej stabilności. Płyta główna zazwyczaj wprowadza stabilne SPD, jeśli na tych ustawieniach RAM nie działa dobrze to raczej do wymiany. Natomiast XMP trzeba samemu ustawić i sprawdzić, ponieważ to jest forma OC. Jeśli nie interesuje Ciebie OC nawet w formie XMP to raczej niczego nie musisz robić. W razie problemu ewentualnie można zrobić reset biosu lub ostatecznie update biosu.

Ten post był edytowany przez hopes dnia: 10 Listopad 2019 - 19:14


#7 Użytkownik jest niedostępny   gilban 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 455
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 10 Listopad 2019 - 21:12

Zobacz posthopes, o 10 Listopad 2019 - 19:13, napisał(a):

Problemy raczej nie. Jest to po prostu zalecane w celu lepszego OC a tym samym większej stabilności. Płyta główna zazwyczaj wprowadza stabilne SPD, jeśli na tych ustawieniach RAM nie działa dobrze to raczej do wymiany. Natomiast XMP trzeba samemu ustawić i sprawdzić, ponieważ to jest forma OC. Jeśli nie interesuje Ciebie OC nawet w formie XMP to raczej niczego nie musisz robić. W razie problemu ewentualnie można zrobić reset biosu lub ostatecznie update biosu.


A to jest chipset z literką H na początku. Czy on pozwala na OC pamięci RAM?

Jeżeli nie to trzeba by kupić najtańsze kostki - nawet bez radiatora 1600 CL 11. Wtedy one z automatu się same ustawią na 1600.

#8 Użytkownik jest niedostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7466
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 10 Listopad 2019 - 21:28

Nie ustawią się na 1600, jeśli bios wczyta SPD... Ustawiając 1600 robisz OC czy tego chcesz czy nie. Płyta główna z literką H i B nie pozwalają na większe OC niż 1600 przy ddr3 no chyba że jakaś specjalna wersja biosu odblokuje taką możliwość.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych