Forum PCLab.pl: Brak obrazu, sklep zakonczyl dzialalnosc, gwarancja - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Brak obrazu, sklep zakonczyl dzialalnosc, gwarancja Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Kuba707 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 91
  • Dołączył: Cz, 03 Lut 11

Napisany 11 Listopad 2019 - 17:42

Witam, kupilem rok temu zestaw komputerowy w sklepie esc.pl. Niestety sklep ten zakonczyl dzialalnosc. A komputer nie dziala. To znaczy, nagle podczas uzytkowania czarny ekran i koniec. Teraz probuje go uruchomic, czarny ekran. Podmienilem zasilacz, wyciagnalem ram, wyciagnalem grafike (proba na zintergrowanej), wyciagniecie bateryjki od biosu. Odpiecie HDD. Nic nie pomaga. Zostaje tylko MOBO i CPU. Na wszystkie czesci mam pudelka, fakture itp. Co moge zrobic dalej z tym? Mam gwarancje producenta na czesci, ale nie wiem ktora czesc wadliwa. Sklep nie dziala. Oddac do jakiegos serwisu komputerowego?

Plyta to MSI A320M PRO-VD PLUS. Przy wlaczaniu komputera jest 1 dlugi dzwiek i 2 krotkie. Wg tej strony http://www.bioscentr...des/amibeep.htm to

Cytuj

An error was encountered in the video BIOS ROM, or a horizontal retrace failure has been encountered

karta graficzna wyciagnieta, ramy wlozone.

Ten post był edytowany przez Kuba707 dnia: 11 Listopad 2019 - 18:01


#2 Użytkownik jest dostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7433
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 11 Listopad 2019 - 18:10

Wchodziłeś w ogóle na stronę esc.pl? http://www.esc.pl/index.html

#3 Użytkownik jest niedostępny   Kuba707 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 91
  • Dołączył: Cz, 03 Lut 11

Napisany 11 Listopad 2019 - 18:21

Aaa, dobra, czyli serwis dziala.

Bo chyba nic innego juz sam nie zrobie. Rozne zasilacze, przekladanie kosci RAM, z grafika zewnetrzna lub bez - zawsze brak obrazu i ten sam beep sound code.

#4 Użytkownik jest dostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7433
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 11 Listopad 2019 - 18:27

Zrób jeszcze reset zworką.

Podaj jakie masz części w tym zestawie.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Kuba707 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 91
  • Dołączył: Cz, 03 Lut 11

Napisany 11 Listopad 2019 - 23:13

@xtn

  • AMD Ryzen 5 1600
  • MSI A320M PRO-VD Plus
  • DDR4 8GB 2666MHz CL16 Crucial Ballistix Sport LT
  • HDD Toshiba 1TB 32MB cache SATA600 7200rpm
  • MSI GeForce GTX 1050 Twin LP 2GB DDR5 128bit
  • SilentiumPC Vero L2 500W Bronze


#6 Użytkownik jest dostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7433
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 12 Listopad 2019 - 00:41

Zrób reset zworką.
Bez karty graficznej ten zestaw nie odpali bo Ryzen 1600 nie ma wbudowanej karty. Jak po zworce nie uruchomi się, to załatw od kogoś inną kartę, jakąkolwiek i spróbuj odpalić kompa ponownie.

Oczywiście kabel od monitora podłączasz do karty graficznej, a nie do płyty głownej?

Kto Ci złożył zestaw na płycie a320? bez chociaż płyty z b350 tracisz sporo wydajności na RAMach i CPU.

Masz 1 kość RAM, czy 2?

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych