Forum PCLab.pl: Płyta pod Ryzen 3600 i ram Patrior viper 4 blackout 3600mhz - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Płyta pod Ryzen 3600 i ram Patrior viper 4 blackout 3600mhz

#1 Użytkownik jest niedostępny   sergey14 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wt, 26 Maj 15

Napisany 11 Listopad 2019 - 21:31

Czesc
Jaką płytę główną wybrać do ryzena 5 3600 i ram PVB416G360C7K. Nie wiem czy uda mi się uruchomić ram ddr4 3600mhz na płycie z chipstem b450 ?

#2 Użytkownik jest niedostępny   gilban 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 455
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 12 Listopad 2019 - 00:44

Zobacz postsergey14, o 11 Listopad 2019 - 21:31, napisał(a):

Czesc
Jaką płytę główną wybrać do ryzena 5 3600 i ram PVB416G360C7K. Nie wiem czy uda mi się uruchomić ram ddr4 3600mhz na płycie z chipstem b450 ?


Najlepsza będzie z chipsetem X570 np. MSI X570-A PRO

#3 Użytkownik jest niedostępny   sergey14 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wt, 26 Maj 15

Napisany 12 Listopad 2019 - 16:01

Szukam płyty do max 450 zł, x570 jest poza budżetem . Zastanawiam się czy płyta na B450 uruchomi mi ram z takim taktowaniem na profilu xmp czy jednak wybrać inne kości ram.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3354
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 12 Listopad 2019 - 16:11

Po podkręceniu uruchamia się z takim taktowaniem, więc nie wiem czemu nie miałby uruchomić bez.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3635
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 12 Listopad 2019 - 22:23

Zobacz postsergey14, o 12 Listopad 2019 - 16:01, napisał(a):

Szukam płyty do max 450 zł, x570 jest poza budżetem . Zastanawiam się czy płyta na B450 uruchomi mi ram z takim taktowaniem na profilu xmp czy jednak wybrać inne kości ram.

Ta na dobrej B450 spokojnie ram robi 3800mhz więc tu nie będzie problemu, https://xtreem.pl/pl...9226.html?ceneo przykładowo fajna płyta do 450zl jak ci nie odpowiada wyglad tak samo możesz brać B450 gaming plus max czy B450A-Pro max

#6 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15075
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 13 Listopad 2019 - 17:50

Spokojnie robi 3800 ale proc może skończyć się na 3533-3666 a wtedy spokojnie se może ram robić, jak zestaw nie zrobi.

Z podpisu wynika że u Ciebie fartwnie skończyło się na 3777 więc te 3800 to tak na prawdę szczyt marzeń.

Ram najlepiej kup Cruciale 3000c15/3200c16 bo są tańsze i na lepszych kościach. Będzie Ci łatwiej ogarnąć wyższy zegar z lepszymi timingami. Korzystaj z programu Ryzen Dram Calculator do ustawienia pamięci.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3635
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 13 Listopad 2019 - 17:53

Zobacz postMinciu, o 13 Listopad 2019 - 17:50, napisał(a):

Spokojnie robi 3800 ale proc może skończyć się na 3533-3666 a wtedy spokojnie se może ram robić, jak zestaw nie zrobi.

Z podpisu wynika że u Ciebie fartwnie skończyło się na 3777 więc te 3800 to tak na prawdę szczyt marzeń.

Ram najlepiej kup Cruciale 3000c15/3200c16 bo są tańsze i na lepszych kościach. Będzie Ci łatwiej ogarnąć wyższy zegar z lepszymi timingami. Korzystaj z programu Ryzen Dram Calculator do ustawienia pamięci.

O tym mowie autor zapytał "czy na B450 uda mu się puscić ram na 3600" więc tu nie będzie problemu z samą płytą ;) 3600mhz każdy nowy ryzen zrobi dopiero wyżej jest loteria

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 13 Listopad 2019 - 17:54


#8 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15075
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 13 Listopad 2019 - 18:18

Zobacz postSend1N, o 13 Listopad 2019 - 17:53, napisał(a):

O tym mowie autor zapytał "czy na B450 uda mu się puscić ram na 3600" więc tu nie będzie problemu z samą płytą ;) 3600mhz każdy nowy ryzen zrobi dopiero wyżej jest loteria


Powiedz to novi który jak się nie mylę leci na 3533. Ja mam wątpliwości co do 3666 i siedzę na 3600 a i tak czasem coś się posypie.. tak więc radzę się uspokoić z tym spokojnie.

#9 Użytkownik jest niedostępny   sergey14 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Wt, 26 Maj 15

Napisany 13 Listopad 2019 - 20:42

Zamówiłem te Patrioty za 320 zł i teraz zastanawiam się czy te pamięci ruszą mi na płycie bez chipsetu x570 i ryzen 5 3600 na profilu xmp.
Myslalem nad crucial 3000mhz ale trafiłem na te patrioty 3600 mhz za taką samą cenę i teraz zastanawiam się czy nie będzie z nimi problemu.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15075
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 13 Listopad 2019 - 21:37

Pójdą raczej bez problemu z Ryzen Dram Calculator.

Możesz sprawdzić sobie tam już teraz Hynixy vs Microny jakie są różnice.

XMP samo. Siebie może nie zadziałać, a jak zadział to i tak mało optymalnie.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3635
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 13 Listopad 2019 - 23:10

Zobacz postMinciu, o 13 Listopad 2019 - 18:18, napisał(a):

Powiedz to novi który jak się nie mylę leci na 3533. Ja mam wątpliwości co do 3666 i siedzę na 3600 a i tak czasem coś się posypie.. tak więc radzę się uspokoić z tym spokojnie.

Noviemu to na B450 tomahawk też ram nie poszedł wyżej jak 3533 zmienił płytę na x570 i to samo :E Ja już przerobiłem 4 B450 i na każdej ram idzie spokojnie >3600~ na jednej zatrzymał się przy składaniu dla kumpla na 3466 ale to z ryzenem 2600. Kaiketsu z forum leci na Tomahawku z if 1900 i ram 3800 na stockowym napięciu vddg także płyta ma możliwości cpu to loteria. Druga sprawa że ja siedziałem miesiąc nad tym aby ustabilizować 3733 a że pracuje w domu więc trochę mi to zajęło czasu ale da się to zrobić, też miałem problem z ustabilizowaniem czegoś wyżej niż 3600 na 3666 odpuściłem później po tygodniu wróciłem i walczyłem, TRFC na 527 wywala kompa a na 528 już jest stabilne i tak jechałem co 1 oczko dosłownie z każdym timingiem, oporami itp :E :E U mnie złotym środkiem było dać CL17 powyżej 3600 ze stockowych CL16 ludzie boją się zwiększać fabryczne CL i tylko je obniżają a po zwiększeniu z 16 na 17 można spoooro inne timingi zaciaśnić i w każdym benchmarku czy BF5 to 3733cl17 u mnie jest znacznie lepsze niż 3600cl16, przykładowo przy 3600 16 trfc 555 niżej niestabilne a przy 3733 17 trfc ustabilizowałem na 528.

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 13 Listopad 2019 - 23:18


#12 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15075
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 13 Listopad 2019 - 23:47

Ale ram lata Noviemu teraz 4600MHz tylko z podziałem na IF2:1.. więc to raczej proc decyduje (potencjał IF) nie płyta. Jak co ja chętnie zamienię się na proce z Tobą jak lata Ci 3800 1:1. Sam zobaczysz :P

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 13 Listopad 2019 - 23:50


#13 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3635
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 13 Listopad 2019 - 23:58

Zobacz postMinciu, o 13 Listopad 2019 - 23:47, napisał(a):

Ale ram lata Noviemu teraz 4600MHz tylko z podziałem na IF2:1.. więc to raczej proc decyduje (potencjał IF) nie płyta. Jak co ja chętnie zamienię się na proce z Tobą jak lata Ci 3800 1:1. Sam zobaczysz :P

No to przecież rozmawiamy o tym napisałem że proc decyduje a autor napisał że nie wie czy na "B450" pójdzie mu ram 3600 nie napisał czy przy ryzenie 3600 :E
Novi troche życia stracił czytając jego posty na tej platformie :E skoro budżet nie gra dla niego roli już dawno powinien podmienić testowo to cpu ;)

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 13 Listopad 2019 - 23:59


#14 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15075
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 14 Listopad 2019 - 00:00

aa w sumie to tak patrzeć to tak. Płyta zrobi ale całość nie koniecznie :D

Czai się na BF jak ja :P

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 14 Listopad 2019 - 00:00


#15 Użytkownik jest niedostępny   RickSanchez 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26
  • Dołączył: Pn, 27 Maj 19

Napisany 15 Listopad 2019 - 13:09

MSI Tomahawk MAX? Też mam 3600MHZ + Ryzena 5 3600 na oku i właśnie szukam płyty i Tomahawk MAX wydaje się najlepszą opcją (jeszcze jak zejdzie poniżej 400zł to nic tylko brać)

A B450A-Pro max na stronie MSI nie widać żeby obsługiwała 3600MHz - czy ktoś to może potwierdzić/zaprzeczyć?

Ten post był edytowany przez RickSanchez dnia: 15 Listopad 2019 - 13:10


#16 Użytkownik jest niedostępny   t0mc 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 439
  • Dołączył: Nd, 18 Sty 15

Napisany 15 Listopad 2019 - 13:39

Mój link

Na stronce MSI w testach ram jest info, że ramy o wyższych taktowaniach nominalnych są wspierane. Akurat kupiłem już te płytę + vipery steel 3600Mhz + Ryzen 3600. Jak mi to przyjdzie to sprawdzę i napiszę.

#17 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2852
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 15 Listopad 2019 - 13:44

Zobacz postSend1N, o 13 Listopad 2019 - 23:10, napisał(a):

Noviemu to na B450 tomahawk też ram nie poszedł wyżej jak 3533 zmienił płytę na x570 i to samo :E Ja już przerobiłem 4 B450 i na każdej ram idzie spokojnie >3600~ na jednej zatrzymał się przy składaniu dla kumpla na 3466 ale to z ryzenem 2600. Kaiketsu z forum leci na Tomahawku z if 1900 i ram 3800 na stockowym napięciu vddg także płyta ma możliwości cpu to loteria. Druga sprawa że ja siedziałem miesiąc nad tym aby ustabilizować 3733 a że pracuje w domu więc trochę mi to zajęło czasu ale da się to zrobić, też miałem problem z ustabilizowaniem czegoś wyżej niż 3600 na 3666 odpuściłem później po tygodniu wróciłem i walczyłem, TRFC na 527 wywala kompa a na 528 już jest stabilne i tak jechałem co 1 oczko dosłownie z każdym timingiem, oporami itp :E :E U mnie złotym środkiem było dać CL17 powyżej 3600 ze stockowych CL16 ludzie boją się zwiększać fabryczne CL i tylko je obniżają a po zwiększeniu z 16 na 17 można spoooro inne timingi zaciaśnić i w każdym benchmarku czy BF5 to 3733cl17 u mnie jest znacznie lepsze niż 3600cl16, przykładowo przy 3600 16 trfc 555 niżej niestabilne a przy 3733 17 trfc ustabilizowałem na 528.


Znaczy się to jest trochę inna sytuacja. Na b450 ram mi poszedł max na 4000mhz z rozpiętym fclk , z 1:1 max 3666mhz robiłem, ale za chiny ludowe nie miałem stabilności. Dodatkowo każde ruszenie ramu powyżej 3533mhz powodowało problemy z startem płyty. Winę ponosił wczesny bios, bo nawet na ryzenie 1600, ram przestał mi iść na 3600mhz, gdzie na starszym biosie miałem tak ustawiony ram parę miesięcy.
Asus nie ma najmniejszego problemu z uruchomieniem pc z ramem 3733mhz i fclk 1866mhz , tylko mam random resety. Dodam, że u niektórych koniec fclk objawia się zakłóceniami dźwięku, u mnie na tym OC ich nie było. Na starym biosie miałem na stock+xmp zakłócenia dźwięku, na nowym brak. Mogę puścić memtest na 12h, occt na tyle samo, i inne testery wszystko bez błędu, a zacznę grać , i potrafi mi resnąć pc po 15 minutach gry. Na początku miałem przez jakieś 15-20dni 2 takie resety, ostatnio zacząłem mieć parę razy dziennie , i dopiero ustawienie ramu na 3533mhz usunęło problem, każda wyższa częstotliwość, kończyła się tym samym co przy 3733mhz.
Bawiłem się sporo na starym biosie, i niektóre napięcia od fclk nie chciały iść wyżej, jak u innych. Stąd też może mam ten problem, bo gubi stabilność fclk przy dość niskich napięciach i zmiennym obciążeniu? Nie mam pojęcia. Będę miał nowy ram, to będę testował na nowo.

Co do autora tematu. Z tego co się orientuję, msi już praktycznie w 100% się uporało z problemami, ale mam uraz do tomahawka, więc wziąłbym gaming plus max. Ewentualnie możesz postawić na innego producenta, np asus/gigabyte ale sekcje zasilania będą słabsze , do tego gigabyte przy failoc potrafi strzelić niezłego focha , i nie chcieć się uruchomić nawet po resecie biosu zworką i trzeba zakombinować :). Więc tu już decyzja należy do Ciebie. Aaa i każda płyta z alc8xx ma dość średnie/słabe audio, dopiero alc1220 fajnie gra, i alc1200 dość dobrze. To też może się w jakiś sposób przyczynić do wyboru płyty.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3354
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 15 Listopad 2019 - 14:46

Zobacz postRickSanchez, o 15 Listopad 2019 - 13:09, napisał(a):

MSI Tomahawk MAX? Też mam 3600MHZ + Ryzena 5 3600 na oku i właśnie szukam płyty i Tomahawk MAX wydaje się najlepszą opcją (jeszcze jak zejdzie poniżej 400zł to nic tylko brać)

A B450A-Pro max na stronie MSI nie widać żeby obsługiwała 3600MHz - czy ktoś to może potwierdzić/zaprzeczyć?


To co piszą to takie wiesz, że "100%" pewna obsługa, a w innych przypadkach jest 99,9%...

#19 Użytkownik jest niedostępny   t0mc 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 439
  • Dołączył: Nd, 18 Sty 15

Napisany 20 Listopad 2019 - 14:38

Cytuj

A B450A-Pro max na stronie MSI nie widać żeby obsługiwała 3600MHz - czy ktoś to może potwierdzić/zaprzeczyć?


Potwierdzam, że ta płyta obsługuje ram 3600 po włączeniu XMP.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Krzy5i3k 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 525
  • Dołączył: Cz, 18 Gru 14

Napisany 20 Listopad 2019 - 14:48

Ja osobiście polecam Asus TUF B450M-PRO GAMING (jest też wersja full ATX).
Spokojnie podkręciłem na niej swoje 3200MHz Predatory do 4000MHz (na codzień działają w 3600MHz).
Do tego jeszcze świetna integra Realtek ALC S1200A z Custom Dolby True Surrond do gamingowych headsetów.

https://www.asus.com...specifications/

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych