Forum PCLab.pl: RTX 2060 Super problem z G-Sync - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

RTX 2060 Super problem z G-Sync Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   mathias11 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Pn, 11 Lis 19

Napisany 11 Listopad 2019 - 23:38

Witam, jestes posiadaczem karty jak w tytule oraz monitora msi mag321cqr, przy włączonym gsync występuje problem migania ekranu tak jak to widać na wideo, czy to kiedy przechodzę przez zakładki menu czy włączam gre z paska. Przy wyłączonym g syncu problem nie istnieje, gra chodzi bez migania, płynnie. Czego przyczyną możne być to miganie? Jak się pozbyc oczywiście nie wyłączając g sync?
link do wideo: https://vimeo.com/372473522

#2 Użytkownik jest dostępny   tompek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 350
  • Dołączył: So, 16 Lip 05

Napisany 12 Listopad 2019 - 01:00

Może tutaj znajdziesz coś dla siebie: https://www.youtube....h?v=oAiQBMqHIYg

#3 Użytkownik jest niedostępny   mathias11 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Pn, 11 Lis 19

Napisany 12 Listopad 2019 - 09:48

Zobacz posttompek, o 12 Listopad 2019 - 01:00, napisał(a):

Może tutaj znajdziesz coś dla siebie: https://www.youtube....h?v=oAiQBMqHIYg

to raczej nie zadzialalo, ekran po tej operacji zrobil sie czarny i nie reagowal, musialem wrocijc do poprzednich ustawien, mój problem to coś takiego: https://linustechtip...-enable-g-sync/

#4 Użytkownik jest niedostępny   Xei 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 33
  • Dołączył: Nd, 03 Lis 19

Napisany 12 Listopad 2019 - 10:29

Monitor nie jest oficjalnie G-Sync Compatible, a sam w sobie freesync często bywa kiepski. W moim Samsungu CF791, aby w ogóle freesync czy g-sync działał poprawnie musiałem zmienić w opcjach monitorach wpierw Freesync na: Standard Engine zamiast Ultimate Engine, więc warto zobaczyć w ustawieniach samego monitora czy masz jakieś inne opcje dla samego freesynca. Druga sprawa jest taka, że jeszcze poza samą zabawą z freesynciem, aby G-Sync mi działał poprawnie musiałem skręcić odświeżanie monitora ze 100Hz na 99Hz. Ostatecznie ustawiłem mój monitor na 90Hz w taki sposób wszystko działa normalnie i nie mam flickeringu.

#5 Użytkownik jest niedostępny   mathias11 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Pn, 11 Lis 19

Napisany 12 Listopad 2019 - 11:16

Zobacz postXei, o 12 Listopad 2019 - 10:29, napisał(a):

Monitor nie jest oficjalnie G-Sync Compatible, a sam w sobie freesync często bywa kiepski. W moim Samsungu CF791, aby w ogóle freesync czy g-sync działał poprawnie musiałem zmienić w opcjach monitorach wpierw Freesync na: Standard Engine zamiast Ultimate Engine, więc warto zobaczyć w ustawieniach samego monitora czy masz jakieś inne opcje dla samego freesynca. Druga sprawa jest taka, że jeszcze poza samą zabawą z freesynciem, aby G-Sync mi działał poprawnie musiałem skręcić odświeżanie monitora ze 100Hz na 99Hz. Ostatecznie ustawiłem mój monitor na 90Hz w taki sposób wszystko działa normalnie i nie mam flickeringu.

akurat w moniotorze nie mam innych ustawien do freesync, nie wiem czy to wina monitora czy sterowników (wszystkie mam nowe) czy po prostu grac bez g sync, szkoda marnowac takiej technologii

#6 Użytkownik jest niedostępny   Xei 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 33
  • Dołączył: Nd, 03 Lis 19

Napisany 12 Listopad 2019 - 11:25

Raczej stawiałbym na monitor, poczytaj sobie często ludzie mają problem z migotaniem/flickeringiem na monitorach z Freesync. Jeśli chcesz korzystać z G-Synca to spróbuj skręcić odświeżanie nieco np ze 144Hz na jakieś 143Hz-140Hz ja jak pisałem, jesli z G-Synca korzystam to skręcam mój monitor do 90Hz, ale u mnie max to 100. :cool: Jeśli to nie pomoże to raczej nic z tym nie zrobisz, ewentualnie może być też winny kabel, ale nie sądzę, żeby to był problem.

#7 Użytkownik jest niedostępny   mathias11 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Pn, 11 Lis 19

Napisany 12 Listopad 2019 - 16:44

Zobacz postXei, o 12 Listopad 2019 - 11:25, napisał(a):

Raczej stawiałbym na monitor, poczytaj sobie często ludzie mają problem z migotaniem/flickeringiem na monitorach z Freesync. Jeśli chcesz korzystać z G-Synca to spróbuj skręcić odświeżanie nieco np ze 144Hz na jakieś 143Hz-140Hz ja jak pisałem, jesli z G-Synca korzystam to skręcam mój monitor do 90Hz, ale u mnie max to 100. :cool: Jeśli to nie pomoże to raczej nic z tym nie zrobisz, ewentualnie może być też winny kabel, ale nie sądzę, żeby to był problem.

Myslisz, ze jeśli wymieniłbym monitor na inny, ale ten sam model to by coś zmieniło? Mam go niecały tydzien z reszta jak komputer i mogę do 2 tygodni oddać i wymienić na nowy.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Xei 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 33
  • Dołączył: Nd, 03 Lis 19

Napisany 12 Listopad 2019 - 20:18

Zobacz postmathias11, o 12 Listopad 2019 - 15:44, napisał(a):

Myslisz, ze jeśli wymieniłbym monitor na inny, ale ten sam model to by coś zmieniło? Mam go niecały tydzien z reszta jak komputer i mogę do 2 tygodni oddać i wymienić na nowy.

A tego nie wiem, w przypadku mojego samsunga każda sztuka ma ten problem, spróbować warto oczywiście jak masz możliwość. Mi osobiście na tym specjalnie nie zależy i raczej w moim przypadku wymiana nic by nie dała. Ogólnie jak masz opcję wymiany, wymieniaj, jak drugi będzie taki sam to nic nie zrobisz proste. Próbowałeś, w ogóle zmniejszać odświeżanie? ;)

#9 Użytkownik jest niedostępny   mathias11 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Pn, 11 Lis 19

Napisany 12 Listopad 2019 - 20:56

Zobacz postXei, o 12 Listopad 2019 - 20:18, napisał(a):

A tego nie wiem, w przypadku mojego samsunga każda sztuka ma ten problem, spróbować warto oczywiście jak masz możliwość. Mi osobiście na tym specjalnie nie zależy i raczej w moim przypadku wymiana nic by nie dała. Ogólnie jak masz opcję wymiany, wymieniaj, jak drugi będzie taki sam to nic nie zrobisz proste. Próbowałeś, w ogóle zmniejszać odświeżanie? ;)

tak, do 120, mam 3 opcje, 144, 120 i 60 bodajże

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych