Forum PCLab.pl: Komp pod montaż i grafike 2D - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Komp pod montaż i grafike 2D Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   newuser3 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 309
  • Dołączył: Wed, 21 Lip 10

Napisany 12 Listopad 2019 - 20:30

Witam, potrzebuje pomocy w wyborze podzespołów pod złożenie komputera PC - przeznaczenie - montaż video, obróbka grafiki - photoshop, illustrator, indesign
chciałbym mocny procek może i9
minimum 32GB Ramu (najlepiej z opcja do 64GB)
- dysk na system na m.2 - jeśli da rade to drugi na m.2 na dane (do tego mam 4 dyski ssd pod konfig premiera na cache i tempy i eksport)
- płyta główna nie wiem jaka
- zasilacz też nie wiem
- obudowa, coś dużego bez ledów - może 900?
- grafika, też nie mam pojęcia na ile starczy budżet
- system mam win 10, peryferia również

budżet 8-9k

Ten post był edytowany przez newuser3 dnia: 12 Listopad 2019 - 20:36


#2 Użytkownik jest niedostępny   vegmer 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2488
  • Dołączył: Nd, 14 Maj 17

Napisany 12 Listopad 2019 - 20:31

ile masz kasy

#3 Użytkownik jest niedostępny   newuser3 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 309
  • Dołączył: Wed, 21 Lip 10

Napisany 12 Listopad 2019 - 20:36

Zobacz postvegmer, o 12 Listopad 2019 - 20:31, napisał(a):

ile masz kasy

zapomniałem napisać - budżet 8-9k

#4 Użytkownik jest niedostępny   vegmer 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2488
  • Dołączył: Nd, 14 Maj 17

Napisany 12 Listopad 2019 - 21:21

+- 9000 zł: i9-9900K, 4X16 3000, RTX 2070S JetStream, Z390 AORUS PRO, Seasonic Focus Gold 650W, Phanteks Endho Pro, Dark Rock 4 PRO, SSD MLC na system SU900.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9624
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 12 Listopad 2019 - 21:31

Z tymi dyskami SSD 4 sztuki trzeba zerknąć tam ile dokładnie portów SATA na Z390 Aorus Pro przestanie być aktywnych jak się zajmie dwa złącza m.2. Ten SU900 to chyba cena NVME.

Przede wszystkim przydałby się spory SSD NVME na dane, surowy materiał, katalogi.
Wszystko co będzie wczytywane, odczytywane.

Na start dałbym 32 GB dociągając kwestię NVME a pamięci tak jak napisał autor, dołoży sobie z czasem jako opcja.

#6 Użytkownik jest dostępny   AdRjiaN 

  • LOW-END PC user
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5411
  • Dołączył: Wed, 27 Mar 13

Napisany 12 Listopad 2019 - 21:32

Zobacz postvegmer, o 12 Listopad 2019 - 21:21, napisał(a):

+- 9000 zł: i9-9900K, 4X16 3000, RTX 2070S JetStream, Z390 AORUS PRO, Seasonic Focus Gold 650W, Phanteks Endho Pro, Dark Rock 4 PRO, SSD MLC na system SU900.


NAJMNIEJ OPLACALNY CPU / MOBO ZA 800+ :hmm:

#7 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9624
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 12 Listopad 2019 - 21:34

9900K z quick sync najmniej opłacalnym procesorem do obróbki video?
Takie stwierdzenie trochę (bardzo, strasznie mocno) na wyrost.

3900X i tak nie masz szans z Intelem 6/12, 8/8 nie mówiąc nic o 8/16 z akceleracją quick sync i mowa tutaj nie tylko o samym eksporcie.

Ten post był edytowany przez Caps dnia: 12 Listopad 2019 - 21:36


#8 Użytkownik jest niedostępny   vegmer 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2488
  • Dołączył: Nd, 14 Maj 17

Napisany 12 Listopad 2019 - 21:37

Zobacz postAdRjiaN, o 12 Listopad 2019 - 21:32, napisał(a):

NAJMNIEJ OPLACALNY CPU / MOBO ZA 800+ :hmm:

te mobo kosztuje w proline 650 zł :Up_to_s:

@Caps ale żywotniejsze kostki mlc od microna 16nm i gwar. z nieograniczonym tbw i to dysk systemowy, coś za coś. Ale teraz patrze na cene i lekko w szoku, 4 stówy to jednak dużo za adate bo nawet CS3030 dla wersji 1tb tbw wynosi 1665

Ten post był edytowany przez vegmer dnia: 12 Listopad 2019 - 22:24


#9 Użytkownik jest niedostępny   newuser3 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 309
  • Dołączył: Wed, 21 Lip 10

Napisany 13 Listopad 2019 - 21:53

Panowie dziekuej za podpowiedzi, niestety ciężko ogarnąć wszystkei niuanse co jest lepsze a co gorsze, chciałbym iśc w kierunku i9-9900K, co będzie optymalne jeśli chodzi o płyte główną do tego procka? i9-9900K, Z390 AORUS PRO? Może lepiej coś doplacić i lepsze wziąść?
chciałbym mieć dwa dyski na m.2 ale czy nie utnie mi prędkości przy 3-4 ssd na sata?

- grafa, rozumiem że w tym budżecie idealnie 2070 rtx?
- jakie konkretnie pamięci polecacie brać? nie zależy mi na ledach i bajerach, muszą być szybkie. w kościach po 16GB żeby dokupić do 64 lub dorzuce te pare zł to 64 od razu.

- gdzie kupować? 2 opcje - żeby mi to złozyli i żebym złozył sam, ostanio pare lat temu składałem pc, myśle że sobie poradze. kiedyś morele miało promo że składają za darmo, proline albo inny sklep ma coś takiego?

#10 Użytkownik jest niedostępny   vegmer 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2488
  • Dołączył: Nd, 14 Maj 17

Napisany 14 Listopad 2019 - 00:52

Aorus PRO 6x SATA dzieli z M.2, więc przy 2X NVME na pokładzie będą niedostępne niektóre SATA3, z kolei przy wolnych złączach M.2 porty
SATA będą wszystkie dostępne. Z tego co patrzę, złącze M.2 o nazwie M2M na płycie odcina porty SATA3 4 i 5, a M2A czyli te wyżej wcale, więc
po zainstalowaniu jednego NVME będziesz miał dostępne wszystkie porty SATA. Gorzej jest w przypadku zapełnieniu wszystkich M.2 -
wtedy tych portów będzie mniej bo z 6 pozostaną 3-4.

Co masz na myśli "lepsze wziąć"? Ponad 200W nie jest problemem dla tej płyty, a równie mocne zaczynają się od 1000 zł w górę jak Strix, Phantom 9 czy Taichi

Ten post był edytowany przez vegmer dnia: 14 Listopad 2019 - 01:32


#11 Użytkownik jest niedostępny   jagular 

  • Złote, a skromne
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35086
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 06

Napisany 14 Listopad 2019 - 10:18

Jeżeli w górnym gnieździe m.2 jest nvme, to wszystkie porty SATA są dostepne, ale dysk m.2 dzieli pasmo z portem SATA1.
Jeżeli to jest dysk SATA m.2, to ten port nie jest dostępny.
Jeżeli w dolnym gnieździe m2. jest nvme, to porty SATA 4 i 5 nie są dostępne.
Podobnie będzie, jeżeli w to gniazdo m.2 włoży się dysk z protokołem SATA m.2.

#12 Użytkownik jest niedostępny   newuser3 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 309
  • Dołączył: Wed, 21 Lip 10

Napisany 14 Listopad 2019 - 17:09

Zobacz postjagular, o 14 Listopad 2019 - 10:18, napisał(a):

Jeżeli w górnym gnieździe m.2 jest nvme, to wszystkie porty SATA są dostepne, ale dysk m.2 dzieli pasmo z portem SATA1.
Jeżeli to jest dysk SATA m.2, to ten port nie jest dostępny.
Jeżeli w dolnym gnieździe m2. jest nvme, to porty SATA 4 i 5 nie są dostępne.
Podobnie będzie, jeżeli w to gniazdo m.2 włoży się dysk z protokołem SATA m.2.

ok bo trochę się pogubiłem, co w przypadku gdy chciałbym wsadzić 2 dyski m.2 nvme? Ile portów (i których?) sata będę mógł wykorzystać w pełni pod standardowe dyski ssd? I czy pozostałe porty w ogóle przestają działać czy też z mniejszą predkością? tak że np mógłbym wpiąć tam napęd dvd?

Chyba żę jest lepsza płyta główna która nie będzie miała takich ograniczeń?

Nie wiem tez co z pamięcią? jeśli cenowo wychodzi podobnie to może od razu kupować w kościach po 32 Gb? tak aby za jakiś czas dokupić do 128GB?

nie wiem jak to wygląda, czy lepiej mieć 4x16GB czy 2x32? (zakładając tą samą prędkość?)

#13 Użytkownik jest niedostępny   jagular 

  • Złote, a skromne
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35086
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 06

Napisany 14 Listopad 2019 - 17:54

Nie wiem co dokładnie rozumiesz przez "w pełni", gdyż obecnie to jest już kontrowersyjne :)
Powyższe przepisałem na szybko z instrukcji obsługi. Reasumując, możesz mieć do 5-6 dysków,zakładając że te m.2 będą NVME (czyli chyba wszystkie nowoczesne).

Problemem może, chociaż nie musi być, dostępne pasmo i ilość linii PCIE. Część udostępnia cpu, część chipset. To, jak i czy będziesz wysycał dostępne pasmo, zależy od takich czynników, jak scenariusz użytkowania.

Co do mnóstwa dysków SATA do wideo...nie obrabiam, ale wiem, że tutaj panuje opinia, że trzeba mieć tych dysków od ******. Czy to dalej jest prawdą pod koniec 2019? Nie wiem. Wiem jedynie, że jeżeli są maszyny, które nie klękają przy poważnym materiale z jednym dyskiem, to może już nie trzeba tak cudować?

Acha, jak chcesz gonić w kierunku ultra prędkości NVME, to kierunek AMD plus dyski pcie4.0 jest wart rozważenia. Zdaje się że obecnie tam prędkości przekraczają 4-5GB/s, co nie jest możliwe z Intelem.

#14 Użytkownik jest niedostępny   newuser3 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 309
  • Dołączył: Wed, 21 Lip 10

Napisany 14 Listopad 2019 - 20:43

Zobacz postjagular, o 14 Listopad 2019 - 17:54, napisał(a):

Nie wiem co dokładnie rozumiesz przez "w pełni", gdyż obecnie to jest już kontrowersyjne :)
Powyższe przepisałem na szybko z instrukcji obsługi. Reasumując, możesz mieć do 5-6 dysków,zakładając że te m.2 będą NVME (czyli chyba wszystkie nowoczesne).

Problemem może, chociaż nie musi być, dostępne pasmo i ilość linii PCIE. Część udostępnia cpu, część chipset. To, jak i czy będziesz wysycał dostępne pasmo, zależy od takich czynników, jak scenariusz użytkowania.

Co do mnóstwa dysków SATA do wideo...nie obrabiam, ale wiem, że tutaj panuje opinia, że trzeba mieć tych dysków od ******. Czy to dalej jest prawdą pod koniec 2019? Nie wiem. Wiem jedynie, że jeżeli są maszyny, które nie klękają przy poważnym materiale z jednym dyskiem, to może już nie trzeba tak cudować?

Acha, jak chcesz gonić w kierunku ultra prędkości NVME, to kierunek AMD plus dyski pcie4.0 jest wart rozważenia. Zdaje się że obecnie tam prędkości przekraczają 4-5GB/s, co nie jest możliwe z Intelem.

tak, potrzebuje minimum 4 dysków z czego 2 będą nvme m.2 a dwa ssd 2,5 cala - czy wtedy nie obetnie mi predkości?

chciałbym już ten zestaw skompletować i szukać w jednym mijescu zamówienia - proline,xkom albo morele. procek 9900, płyta- pewnie ten Z390 AORUS PRO chyba że ktoś coś lepszego poleci, chłodzenie dark rock pro 4, buda - podoba mi sie beq 900, ale cena troche duża - może coś tańszego w tych gabarytach znajde? zasilacz - 650w czy mocniejszy? i cały czas nie wiem jakie ramy

#15 Użytkownik jest niedostępny   jagular 

  • Złote, a skromne
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35086
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 06

Napisany 14 Listopad 2019 - 22:47

Ostatnio przechodziłem wymuszony upgrade, więc i przeszedłem przyspieszony kurs uzupełniający wiedzy komputerowej. Jestem też świeżym posiadaczem tego i9 9900K + Aorus Z390 Pro Wifi + 32GB Ram + reszta.

Na Intelu poniżej półki HEDT nie będziesz miał 2x NVME pracujących zawsze z pełną prędkością niezależnie od siebie. Związane jest to z wysycaniem linii PCIE, których jest dostępna ograniczona ilość. Znajdziesz mój wątek na ten temat w tym dziale.

Powyższe nie oznacza jednak problemów z tranferem zawsze. Oznacza jedynie problemy z osiągnięciem pełnej prędkości niezależnie, czyli nie będziesz w stanie osiągnąć sytuacji, w której ciągniesz z dwóch dysków po 3GB/s jednocześnie. Będziesz mógł jednak kopiować z dysku na dysk z prędkością tych 3GB/s (PCIE jest full duplex). To, co się dzieje z SATA innymi, niż te, które mają pasmo współdzielone z m.2, tego nie wiem*.

Nawet pamiętając, że nie zajmuję się obróbką wideo, zakładam jednak, że jeżeli realnie potrzebujesz pełnych transferów jednocześnie z 6 dysków, to oznacza, że jesteś na poziomie money_no_object, bo materiały masz poważne. W takim przypadku idź w kierunku HEDT, albo nowego AMD, który podobno jest w stanie nakarmić PCIE 2 dyski NVME.

*nie wiem jednak, jakie ma znaczenie prędkość SSD SATA, kiedy i tak jest obecnie śmiesznie niska, bez względu na to, czy jest obcięta, czy działa z pełną prędkością.

W zasadzie pytanie o zasadność dużej ilości dysków wynikło chociażby z tego, że skoro mocny komp z dobrym jednym SSD jest w stanie podobno udźwignąć 3 streamy 8K Prores RAW, to chyba te dyski nie są (już?) wąskim gardłem. Piszę o maku pro.

A ramy? Z listy kompatybilnych. Pamiętając o tym, że zarówno mobo powinno być z nimi kompatybilne, jak i chłodzenie cpu powinno być możliwe do użycia przy włożeniu 4 modułów.

Ten post był edytowany przez jagular dnia: 14 Listopad 2019 - 22:49


#16 Użytkownik jest niedostępny   newuser3 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 309
  • Dołączył: Wed, 21 Lip 10

Napisany 14 Listopad 2019 - 22:59

dzieki za odpowiedź. Ilośc dysków wynika z konfiguracji Premiera i After Effects, osobny na system, osobny na materiały video, osobny na cache i temp, i inny na export. To taki ideał, zdecydowanie lepiej wtedy to wszystko pracuje, ale oczywiście da się na 1 dysku śmigać. Ceny ssd niskie więc tak kombinuje.
Pamięci właśnie nie mam pojęcia które dokładnie, jakie taktowanie, producent? docelowo mógłbym mieć 128GB więc brać od razu po 32GB?
Chłodzenie Dark rock 4 czy noctua?

#17 Użytkownik jest niedostępny   vegmer 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2488
  • Dołączył: Nd, 14 Maj 17

Napisany 15 Listopad 2019 - 00:26

Problem w tym, że żaden CPU od AMD nie posiada sprzętowej akceleracji, to samo się tyczy Intela HEDT z uwagi na brak iGPU, więc jest skazany na 9900K.
Modułów 2x32GB jest niewiele i w PL kosztują 3-4x tyle co 4x16, no i koniecznie zajrzeć na stronę producenta w celu potwierdzenia kompatybilności.
Na pewno wiesz co robisz? Potrzebne Ci 128GB pamięci? Chłodzenie NH-D15 albo Dark Rock 4 PRO.

Ten post był edytowany przez vegmer dnia: 15 Listopad 2019 - 00:45


#18 Użytkownik jest niedostępny   jagular 

  • Złote, a skromne
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35086
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 06

Napisany 15 Listopad 2019 - 09:44

No, to druga sprawa. Chociaż, jak nietrudno zauważyć wyżej (:E) mnie interesuje temat: w jaki sposób 4 dyski poprzedniej generacji są lepsze od jednego dysku mającego transfery na poziomie 5-10 razy większym. Trudno chyba iść w tezę o IOPS, bo NVME także w tej kwestii jest wielokrotnie bardziej wydajne.

Osobiście mam Noctuę D14, czyli poprzednią generację w stosunku do D15. Nie licząc AVX (przy którym cpu klękają bez względu na chłodzenie), to również jest dobre.

#19 Użytkownik jest niedostępny   newuser3 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 309
  • Dołączył: Wed, 21 Lip 10

Napisany 15 Listopad 2019 - 17:11

niestety ka płyta główna nie obsłuży 128 GB Ramu, może ta będzie lepsza
Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)

kości nie są drogie:
Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)

chyba że macie inny pomysł i lepiej iść w 32

#20 Użytkownik jest niedostępny   vegmer 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2488
  • Dołączył: Nd, 14 Maj 17

Napisany 15 Listopad 2019 - 19:45

Chwila chwila, o jakiej płycie mówisz? Przecież Gigabyte dostał już aktualizacje: wersja F9 - Support 32G UDIMM - musisz po prostu użyć odpowiednich kości.

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych