Forum PCLab.pl: Najgorszy internet swiata. co moge zrobic - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Najgorszy internet swiata. co moge zrobic

#1 Użytkownik jest niedostępny   Turek922 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wt, 12 Lis 19

Napisany 12 Listopad 2019 - 21:18

witam,
na początku daje linka do tego; https://www.speedtes...wynik/224850615
i pytam sie co to ku*wa jest?! ja rozumiem ze mieszkam na wsi ale orange serio moze tak robic ludzi na hajs? Od kulku miesiecy dostaja zgloszenia ze tak sie dzieje
przyjezdzaja, sprawdzaja i wszystko dziala tylko zresetuja ruter albo mowia ze oni nie dadza rady! co ja mam zrobic w tej sytuacji???

#2 Użytkownik jest niedostępny   klimatyzator66554 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 230
  • Dołączył: Pn, 13 Maj 19

Napisany 12 Listopad 2019 - 21:20

może zamontuj sobie światłowód ? ja jestem bardzo zadowolony płacę 5x "mieszko I" miesięcznie

Ten post był edytowany przez klimatyzator66554 dnia: 12 Listopad 2019 - 21:21


#3 Użytkownik jest niedostępny   AdamS901 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 211
  • Dołączył: So, 14 Kwi 18

Napisany 12 Listopad 2019 - 21:29

Zobacz postklimatyzator66554, o 12 Listopad 2019 - 21:20, napisał(a):

może zamontuj sobie światłowód ? ja jestem bardzo zadowolony płacę 5x "mieszko I" miesięcznie


Sam mieszkam na wsi i swiatłowód teraz to dla mnie marzenie.
Wiem co chlopak czuje

Ten post był edytowany przez AdamS901 dnia: 12 Listopad 2019 - 21:29


#4 Użytkownik jest niedostępny   Turek922 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wt, 12 Lis 19

Napisany 12 Listopad 2019 - 21:36

Zobacz postklimatyzator66554, o 12 Listopad 2019 - 21:20, napisał(a):

może zamontuj sobie światłowód ? ja jestem bardzo zadowolony płacę 5x "mieszko I" miesięcznie

ta tylko ze swiatlowod na wies dla jednej osoby? dasz mi kredyt na 3 lata? Swiatlowod jest w planach ale oczywiscie w 2023 wiec co mam robic do tego czasu, grac w bierki?? I odpowiedzia na to ze orange moze miec
mnie gdzies i dawac takie cos: https://www.speedtes...ynik/224852965?

#5 Użytkownik jest niedostępny   vcewsm2 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 99
  • Dołączył: Nd, 20 Sty 19

Napisany 12 Listopad 2019 - 21:42

Jedyne co możesz ugrać to zerwanie umowy z winy operatora czyli parametry łącza/ping nie pozwalają na używanie internetu jak ty używasz, wtedy operator cie puści bez kary.
Orange nie inwestuje już w xdsl, odbębnili plan uke czyli pokrycie czarnych plam i przenieśli się na ftth.

Zostaje albo czekanie na zbawienie czyli alternatywe, albo poszukanie jakiś lte na kiju - to też loteria, podpiszesz umowe, wszystkie wioski dookoła się rzuca i zacznie chodzić jak kupa.

#6 Użytkownik jest niedostępny   przemekan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10451
  • Dołączył: So, 08 Cze 13

Napisany 12 Listopad 2019 - 21:44

@Turek, rozumiem Twoje oburzenie, ale podaj z czego jest ten speed test, z jakiego urządzenia korzystasz i swoja przybliżoną lokalizację (z tego co widzę, to chyba mówimy o internecie LTE).

#7 Użytkownik jest niedostępny   klimatyzator66554 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 230
  • Dołączył: Pn, 13 Maj 19

Napisany 12 Listopad 2019 - 21:44

Zobacz postTurek922, o 12 Listopad 2019 - 21:36, napisał(a):

ta tylko ze swiatlowod na wies dla jednej osoby? dasz mi kredyt na 3 lata? Swiatlowod jest w planach ale oczywiscie w 2023 wiec co mam robic do tego czasu, grac w bierki?? I odpowiedzia na to ze orange moze miec
mnie gdzies i dawac takie cos: https://www.speedtes...ynik/224852965?

mieszkam na wsi i mam światłowód więc uważam to za coś normalnego

#8 Użytkownik jest niedostępny   Flik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2197
  • Dołączył: Pn, 10 Wrz 07

Napisany 12 Listopad 2019 - 21:44

Ty sam raczej nic z tym nie zrobisz. Rozumiem, że to Neostrada. Jakie zapisy co do prędkości masz na umowie? Czy poza słabą prędkością często np zrywa ci połączenie.

Czy to jest jedyna alternatywa tam gdzie mieszkasz? Jaki internet masz w tel komórkowym (jeśli masz)? Jeśli lepszy, to ewentualnie możesz przekierować internet z komórki na komputer, ale do tego chyba WIFI jest potrzebne. Dawno się tak nie bawiłem, moge źle

pamiętać.

Ja (25 tys miasteczko). Mam 10MB/S. U mnie to max co mogę w tym momencie mieć. Jednak faktycznie jest te 10 MB/s i do tego stabilne, nic nie zrywa. Mnie wystarcza.

Ten post był edytowany przez Flik dnia: 12 Listopad 2019 - 21:49


#9 Użytkownik jest niedostępny   Turek922 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wt, 12 Lis 19

Napisany 12 Listopad 2019 - 21:49

Zobacz postprzemekan, o 12 Listopad 2019 - 21:44, napisał(a):

@Turek, rozumiem Twoje oburzenie, ale podaj z czego jest ten speed test, z jakiego urządzenia korzystasz i swoja przybliżoną lokalizację (z tego co widzę, to chyba mówimy o internecie LTE).

jest to kablowka a lokalizacja to żuławy

Zobacz postFlik, o 12 Listopad 2019 - 21:44, napisał(a):

Ty sam raczej nic z tym nie zrobisz. Rozumiem, że to Neostrada. Jakie zapisy co do prędkości masz na umowie? Czy poza słabą prędkością często np zrywa ci połączenie.

Czy to jest jedyna alternatywa tam gdzie mieszkasz? Jaki internet masz w tel komórkowym (jeśli masz)? Jeśli lepszy, to ewentualnie możesz przekierować internet z komórki na komputer, ale do tego chyba WIFI jest potrzebne. Dawno się tak nie bawiłem, moge źle

pamiętać.

dokladnie nie pamietam ale pobieranie jest w normie ale wysylanie i cala reszta zdecydowanie nie. A połączenie zrywa mi srednio co 20 min :)

Zobacz postFlik, o 12 Listopad 2019 - 21:44, napisał(a):

Ty sam raczej nic z tym nie zrobisz. Rozumiem, że to Neostrada. Jakie zapisy co do prędkości masz na umowie? Czy poza słabą prędkością często np zrywa ci połączenie.

Czy to jest jedyna alternatywa tam gdzie mieszkasz? Jaki internet masz w tel komórkowym (jeśli masz)? Jeśli lepszy, to ewentualnie możesz przekierować internet z komórki na komputer, ale do tego chyba WIFI jest potrzebne. Dawno się tak nie bawiłem, moge źle

pamiętać.

internet w telefonie aktualnie lepszy ale ograniczeneie 10 gb :/

#10 Użytkownik jest niedostępny   Flik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2197
  • Dołączył: Pn, 10 Wrz 07

Napisany 12 Listopad 2019 - 22:03

Jak nie masz innej alternatywy, to ja nie widze innej możliwości jak ten lepszy internet przekierować na komputer, ale te 10 gb ograniczenia to też szału nie robi. Nie pograsz raczej w ten sposób. Jeszcze ciekawe

jakie byś miał pingi.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9251
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 12 Listopad 2019 - 22:11

Ja bym bardziej przyjrzal sie czy cos nie wysyca uploadu na tym laczu. Bo tak to wyglada.
W ADSL jest bardzo maly upload i wystarczy jakis onedrive, google drive etc i mamy taki efekt

#12 Użytkownik jest niedostępny   mattpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5579
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 12 Listopad 2019 - 22:12

W jakiej sieci masz telefon, zainstaluj aplikację Network Cell Info i wklej screena z okna wskaźnik. Żuławy Wiślane ?

Ten post był edytowany przez mattpl dnia: 12 Listopad 2019 - 22:13


#13 Użytkownik jest niedostępny   sino 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1975
  • Dołączył: Nd, 24 Paź 04

Napisany 13 Listopad 2019 - 00:44

Zobacz postTurek922, o 12 Listopad 2019 - 21:49, napisał(a):

1. jest to kablowka a lokalizacja to żuławy
2. internet w telefonie aktualnie lepszy ale ograniczeneie 10 gb :/
1. Od kiedy to kablówki są na wsi? I to jeszcze z Orange?
2. No to kup więcej, drogo nie jest, taniej niż ta "kablówka", większe pakiety są nieproporcjonalnie tańsze (w małych po 1000-30000 zł za 1 GB, a w dużych po 5-10 gr).
2a. Przy tak małych szybkościach LTE zwykle wygrywa, tu oczywiście testy operatorów, nadajników itp.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Shade 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2107
  • Dołączył: Wed, 30 Kwi 03

Napisany 13 Listopad 2019 - 11:36

Jak masz tylko tego dostawce do wyboru i to na linii telefonicznej to masz problem.
Orange nic nie zrobi aby to poprawić bo to są dla nich duże koszta. Najczęściej jest tak że na wsiach linie telefoniczne są słabej jakości i mają dużą długość do najbliższej centrali. W efekcie masz słabe parametry linii, a co za tym idzie niską prędkość synchronizacji na modemie, co jest równoznaczne z niską prędkością samego internetu u Ciebie na kompie. Orange musiałoby postawić centralę bliżej twojego domu i wymienić linię i wtedy byłoby lepiej. Oczywiste jest że tego nie zrobią bo teraz już nikt nie inwestuje w łącza miedziane.

Rozejrzyj się czy nie ma innych dostawców w okolicy na innym medium niż łącze telefoniczne. Może radiówka? Albo jakimś cudem światłowód? Jak nie to zostaje jeszcze LTE tyle że trzeba przetestować jaki operator i jaka będzie faktyczna prędkość. Są tu na forum ludzie co się dobrze na tym znają.
W międzyczasie zgłaszaj reklamacje na transfer najlepiej ze strony orange.pl albo mailowo załączając wyniki ze strony speedtest.net (mierzone do najbliższego serwera Orange - BARDZO WAŻNE!). Prawo telekomunikacyjne stanowi że masz podstawy do rozwiązania umowy z operatorem jeśli prędkość łącza jest poniżej 70% od tego za co płacisz przez dłuższy okres czasu. Musisz to tylko wykazać robiąc pomiary i składając reklamacje.

Podaj jeszcze jaki masz router i jakie parametry linii on pokazuje. Chodzi i snr margin up/down, tłumienie up/down i prędkość synchronizacji up/down. Jak masz to podaj tez typ synchronizacji ADSL czy ADSL2+

Ten post był edytowany przez Shade dnia: 13 Listopad 2019 - 11:39


#15 Użytkownik jest niedostępny   sino 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1975
  • Dołączył: Nd, 24 Paź 04

Napisany 13 Listopad 2019 - 14:16

Zobacz postShade, o 13 Listopad 2019 - 11:36, napisał(a):

Orange nic nie zrobi aby to poprawić
Zrobi bo upload jest skandaliczny, grubo poniżej minimalnych wartości. Jednak trzeba się upewnić czy to prawda. W ogromnej większości przypadków to syf na komputerze, jednak znam przypadki że to była prawda.

Najlepiej podłączyć telefon lub konsolę do routera i sprawdzić. Ewentualnie format C: i instalacja Windows na nowo (i czekanie na wszystkie aktualizacje - tu kilka dni). Synchronizacja na pewno jest dobra, najniższe widełki (chyba 160) są znacznie powyżej tego co ma. Tak niski upload miałem na ADSL2+ (wifi) i LTE przy krytycznie słabym zasięgu.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9251
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 13 Listopad 2019 - 18:37

Teraz bardzo dużo aplikacji synchronizuje dane bądź syf. Serio max uzyska na ADSL2+ realnie 0,9mbit uploadu.

Jak ma mniej i choćby klient gry zacznie synchronizować save z chmura to mamy problem.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych