Forum PCLab.pl: GTX 1070ti a wysokie temperatury 60 stopni w spoczynku - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

GTX 1070ti a wysokie temperatury 60 stopni w spoczynku Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Antari 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Wed, 13 Lis 19

Napisany 13 Listopad 2019 - 08:58

Dzien dobry, mam problem z wysokimi temperaturami MSI GeForce GTX 1070 Ti GAMING 8GB na pulpicie. Podczas np. przeglądania internetu czy oglądania filmów temperatura karty dochodzi do 60 stopni celsjusza, a wtedy zwykle karta włącza wentylatory na około 20-29% procent mocy i temperatura spada do 57-58 stopni. Po kilku minutach cykl się powtarza. Czy takie temperatury na pulpicie są normalne? Moja obudowa to be quiet pure base 600, kurzu mało, temperatura w pokoju nie przekracza 19 stopni. Dodam, że przed osiągnięciem 60 stopni wentylatory karty nie pracują. Dlaczego tak dzieje ? Kupiłem rok temu, nawet procesor jest w porzadku ma srednio 30 stopni. Czy to normalne ?

#2 Użytkownik jest niedostępny   SebastianFM 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 587
  • Dołączył: Wed, 19 Lis 08

Napisany 13 Listopad 2019 - 09:46

Sprawdź za pomocą GPU-Z, zakładka Sensory, jakie jest przy wyświetlaniu Pulpitu obciążenie i częstotliwość GPU.
Możesz zamieścić tu zrzut ekranu.

W Afterburner w Informacje sprawdzisz aktywne procesy, które używają karty graficznej.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Xei 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 33
  • Dołączył: Nd, 03 Lis 19

Napisany 13 Listopad 2019 - 09:49

Karta była kupiona nowa czy używana? Grzała się tak od zawsze czy dopiero od niedawna? Rozumiem, że sprawdziłeś wentylatory i obydwa pracują normalnie, czasem się zdarzy, że jeden może się uszkodzić. Jakie masz dokładnie temperatury w spoczynku i stresie, najlepiej podeślij screen z HWInfo lub afterburnera.

Ten post był edytowany przez Xei dnia: 13 Listopad 2019 - 09:50


#4 Użytkownik jest niedostępny   sFIR 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 637
  • Dołączył: Nd, 24 Lis 13

Napisany 13 Listopad 2019 - 10:07

OMG

Więcej czasu pewnie zajęło zarejestrowanie się tutaj i napisanie posta niż wbicie w wyszukiwarkę i przeczytanie.

Przeglądanie internetu czy oglądanie filmu to nie jest czysty pulpit...przeglądarka internetowa ma pewnie uruchomione obciążanie karty, w chrome nazywa się to "użyj akceleracji sprzętowej, gdy jest dostępna". Wtedy zamiast obciążać proca, obciąża kartę graficzną. Wtedy to ona pracuje i się grzeje a nie proc.
Tak to normalne, że po nagrzaniu do 60 stopni załącza wentylatory, żeby schłodzić kartę nazywa się to system chłodzenia półpasywny.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Antari 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Wed, 13 Lis 19

Napisany 13 Listopad 2019 - 10:15

Prosze bardzo

@Xei Karta była kupiona, kopiłem od x-kom. Jeśli dobrze pamiętam na pierwszej miesiącu było normalne średnio 40 stopni w stanie spoczynku. Dołączyłem zdjęcie,

Załączone pliki



#6 Użytkownik jest niedostępny   SebastianFM 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 587
  • Dołączył: Wed, 19 Lis 08

Napisany 13 Listopad 2019 - 10:17

Czyli widzisz, temperatura karty jest wysoka ponieważ pomimo braku obciążenia czestotliwości GPU i pamięci nie są obniżane.
A czy przypadkiem nie zmieniłeś w Panelu sterowania NVIDIA trybu zarządzania energią na maksymalną wydajność?

Ten post był edytowany przez SebastianFM dnia: 13 Listopad 2019 - 10:19


#7 Użytkownik jest niedostępny   Deniryer 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 193
  • Dołączył: Pt, 12 Lip 13

Napisany 13 Listopad 2019 - 10:18

Karta w spoczynku nie pracowałaby z pełną częstotliwością rdzenia i pamięci. Jakiś proces lub program w tle jej używa.

Btw program pokazuje zero obciążenia GPU oraz wentylatory się nie kręcą 0% & Fan RPM - nie wiem jak tryb półpasywny w tej karcie wygląda, ale większość kart w przypadku temp 60C+ włącza wentylatory.

Coś jest nie tak, spróbuj przeinstalować sterownik.

Ten post był edytowany przez Deniryer dnia: 13 Listopad 2019 - 10:22


#8 Użytkownik jest niedostępny   Antari 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Wed, 13 Lis 19

Napisany 13 Listopad 2019 - 10:24

@SebastianFM. Tryb zarzadzanie energie jest ustawione na optymalna moc.

#9 Użytkownik jest niedostępny   kadajo 

  • Faster Than Light jump successful
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13669
  • Dołączył: Wed, 01 Mar 06

Napisany 13 Listopad 2019 - 10:44

Na pewno swoje piec groszy dorzuca obudowa. MSI do 60 stopni jest pasywny. U mnie np. w tej chwili karta ma 41 stopni ale mam dwa wiatraki z przodu i jeden z tylu.
Albo coś grafikę meczy wtedy zamknij wszystkie programy i sprawdź czy temp spada, albo w budzie jest za gorąco i dlatego karta pasywnie tak mocno się grzeje.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Meszek 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Wed, 28 Mar 18

Napisany 13 Listopad 2019 - 10:50

Spróbuj zmienić sterowniki na inne. Kiedyś miałem podobny przypadek i to załatwiło sprawę

#11 Użytkownik jest niedostępny   SebastianFM 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 587
  • Dołączył: Wed, 19 Lis 08

Napisany 13 Listopad 2019 - 10:52

kadajo, to nie jest istotne. Karta nie powinna pracować na częstotoliwości 1600 MHz tylko na 300 czy 400 MHz jak nie jest obciążona. Stąd pobór prądu prawie 50 zamiast 7 W i taka temperatura.

Ten post był edytowany przez SebastianFM dnia: 13 Listopad 2019 - 10:52


#12 Użytkownik jest niedostępny   gaaazzz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1802
  • Dołączył: So, 10 Wrz 05

Napisany 13 Listopad 2019 - 10:54

26% obciążenia karty w Idle wskazuje na jakiegoś minera ( który kopie kryptowaluty w tle ).

Przeskanuj PC malwarebytes

#13 Użytkownik jest niedostępny   kadajo 

  • Faster Than Light jump successful
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13669
  • Dołączył: Wed, 01 Mar 06

Napisany 13 Listopad 2019 - 11:00

Zobacz postSebastianFM, o 13 Listopad 2019 - 10:52, napisał(a):

kadajo, to nie jest istotne. Karta nie powinna pracować na częstotoliwości 1600 MHz tylko na 300 czy 400 MHz jak nie jest obciążona. Stąd pobór prądu prawie 50 zamiast 7 W i taka temperatura.


Dlatego napisałem albo albo. Jakiś program wiec używa GPU, może jakaś koparka ?

#14 Użytkownik jest niedostępny   SebastianFM 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 587
  • Dołączył: Wed, 19 Lis 08

Napisany 13 Listopad 2019 - 11:01

Przeciez obciążenie wynosi 0%.
gaaazzz, to o czym piszesz, to pobór prądu, który jest też zależny od częstotliwości.

Ten post był edytowany przez SebastianFM dnia: 13 Listopad 2019 - 11:02


#15 Użytkownik jest niedostępny   qrek1 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 683
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 13 Listopad 2019 - 11:36

nie zbija zegarów

Ten post był edytowany przez qrek1 dnia: 13 Listopad 2019 - 11:46


#16 Użytkownik jest niedostępny   sFIR 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 637
  • Dołączył: Nd, 24 Lis 13

Napisany 13 Listopad 2019 - 11:39

a gdyby była koparka byłby LOAD na jakimś poziomie więc to też nie koparka (na zrzucie z GPU-Z).

Może autor zaktualizował ostatnio sterowniki do karty? I mają błąd i nie zbijają taktów?

Ten post był edytowany przez sFIR dnia: 13 Listopad 2019 - 11:40


#17 Użytkownik jest niedostępny   SebastianFM 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 587
  • Dołączył: Wed, 19 Lis 08

Napisany 13 Listopad 2019 - 11:58

Ja niestety nie wiem jak sprawdzić, czy to sterowniki czy jakiś program blokuje częstotliwość karty. Może to być nawet Afterburner, ponieważ ten program też ma taką opcję (Ctrl + L po wybraniu danej wartości na krzywej napięcia).

Ten post był edytowany przez SebastianFM dnia: 13 Listopad 2019 - 11:59


#18 Użytkownik jest niedostępny   mick.alderr 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 302
  • Dołączył: Wed, 24 Kwi 19

Napisany 13 Listopad 2019 - 12:03

A ile masz podłączonych monitorów i jakie jest ich odświeżanie?

#19 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4906
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 13 Listopad 2019 - 12:21

A weź normalnie bez kombinowania na początek po prostu odinstaluj sterowniki w trybie awaryjnym za pomocą DDU i zainstaluj najnowsze ze strony NV. W panelu nvidia, w zakładce "zarządzanie ustawieniami 3d" ustaw tryb zarządzania energią na optymalną moc.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 13 Listopad 2019 - 12:21


#20 Użytkownik jest niedostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7466
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 13 Listopad 2019 - 15:18

DDU jak wyżej jak nie to skan PC.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych