Forum PCLab.pl: Czy podane parametry pamięci RAM są poprawne? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Czy podane parametry pamięci RAM są poprawne?

#1 Użytkownik jest niedostępny   VirtualGonzo 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Wed, 13 Lis 19

Napisany 13 Listopad 2019 - 18:09

Witam, mam poprawnie ustawioną pamięć RAM? W menadżerze zadań widnieje wartość 3200MHz, lecz używając programu CPU-Z ukazuje się wartość 2400MHz. Posiadam pamięć Pamięć HyperX Predator, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16. Więc ile wynosi tak naprawdę taktowanie pamięci w moim komputerze?
Z góry dziękuję za pomoc.

SS z CPU-Z: https://imgur.com/48zDU4d
SS z menadżera: https://imgur.com/GRrdsjv

#2 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2334
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 13 Listopad 2019 - 18:14

Co ci CPU-Z w zakładce Memory pokazuje?
Jak DRAM Frequency pokaże ci 1200 MHz(2400 MHz efektywnie) to masz taktowanie Ramu ustawione przez SPD(JEDEC),więc będziesz musiał włączyć profil XMP w biosie.

#3 Użytkownik jest niedostępny   VirtualGonzo 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Wed, 13 Lis 19

Napisany 13 Listopad 2019 - 18:17

Pokazuje mi około 1612MHz

#4 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2334
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 13 Listopad 2019 - 18:24

Zobacz postVirtualGonzo, o 13 Listopad 2019 - 18:17, napisał(a):

Pokazuje mi około 1612MHz

No tam pracuje na profilu XMP,więc nie masz się o co martwić,a zakładka SPD pokazuje ogólne informacje o pamięciach.

#5 Użytkownik jest niedostępny   VirtualGonzo 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Wed, 13 Lis 19

Napisany 13 Listopad 2019 - 18:28

Okej, dziękuję bardzo. Sam profil XMP mam wyłączony, tylko ustawiłem w biosie na sztywno 3200MHz.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych