Forum PCLab.pl: I5-9600k Asrock Z390 Extreme 4 Pomoc w OC - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

I5-9600k Asrock Z390 Extreme 4 Pomoc w OC

#1 Użytkownik jest niedostępny   wolins 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Wed, 06 Lis 19

Napisany 13 Listopad 2019 - 20:30

Witam czy moglibyście zerknąć na moje ustawienia OC i mi doradzić czy wszystko napewno zrobiłem jak należy .
Aktualnie przechodzi 30 min OCCT Temp max 85 stopni
przechodzi realbech i ogolnie wydaje się być stabilny lecz zauważyłem że zegary skaczą 4.7 -4.9 w grach może czegoś w biosie nie zmieniłem jak trzeba .
Do tej płyty głowniej nie ma jeszcze poradników a na innych jest inaczej .

Jeszcze mam pytanie odnośnie profilu napięcia ponieważ ustawiłem FIXED stałe 1.350v lecz wolałbym zeby procesor dawkował sobie napięcie lecz miałem problem z trybem offset na którym ustawiłem 30 mv ale przy testach napiecie mi skakało do 1.39 -1.40 co mnie przestraszyło i zmieniłem na stałe.
Proszę o waszą opinie i wskazówki Dzieki !
https://ibb.co/HxdGX5s
https://ibb.co/g90RtFk
https://ibb.co/py1mpjm
https://ibb.co/fqcMN6g

#2 Użytkownik jest niedostępny   rafiki20 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 649
  • Dołączył: Wed, 07 Kwi 10

Napisany 13 Listopad 2019 - 21:45

Limity mocy ustawione ?

#3 Użytkownik jest niedostępny   wolins 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Wed, 06 Lis 19

Napisany 13 Listopad 2019 - 22:21

Zobacz postrafiki20, o 13 Listopad 2019 - 21:45, napisał(a):

Limity mocy ustawione ?

na auto są ustawione a jakie są bezpieczne wartości ?

#4 Użytkownik jest niedostępny   wolins 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Wed, 06 Lis 19

Napisany 13 Listopad 2019 - 22:32

https://ibb.co/8XjdL8R
https://ibb.co/YB9FzQv

#5 Użytkownik jest niedostępny   wolins 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Wed, 06 Lis 19

Napisany 15 Listopad 2019 - 07:49

Pomoże mi ktoś ?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Wu70 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1472
  • Dołączył: Pn, 08 Gru 08

Napisany 15 Listopad 2019 - 12:14

AVX Ratio Offset masz na 2, więc normalnie cpu leci na 49 (4.9GHz) a jak są używane instrukcje avx to aplikowany jest ten offset i wychodzi 47 (4.7GHz), stąd wahania w zależności od tego co cpu robi. Ogólnie mały offset 1-2 może zostać, z avx może się nie udać osiągnąć tego samego taktowania o ile podkręciłeś "pod korek" :D ale możesz spróbować bez, może wymagać większego napięcia.
Najlepiej poszukać maksa z i bez avx, lepiej mieć np 49 i 48 niż 48 i 48

Ten post był edytowany przez Wu70 dnia: 15 Listopad 2019 - 12:17


#7 Użytkownik jest niedostępny   wolins 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Wed, 06 Lis 19

Napisany 15 Listopad 2019 - 12:44

Okej dzięki bardzo A powiedz mi jeszcze czy te opcje typu Speed shift Speed step mają zostać wyłączone czy włączone?

#8 Użytkownik jest niedostępny   Wu70 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1472
  • Dołączył: Pn, 08 Gru 08

Napisany 15 Listopad 2019 - 13:00

Niektórzy wyłączają ale raczej bym zostawił domyślne i ewentualnie wyłączał jakbyś szukał powodów niestabilności. Albo np. wyłącz, znajdź docelowe ustawienia OC i wtedy sprawdź czy po włączeniu dalej będzie ok

#9 Użytkownik jest niedostępny   wolins 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Wed, 06 Lis 19

Napisany 15 Listopad 2019 - 15:34

Okej dziękuję Ci bardzo ;)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych