Forum PCLab.pl: Ocena Podzespołów, Pomoc? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Ocena Podzespołów, Pomoc? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Dekero 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: So, 02 Lis 19

Napisany 13 Listopad 2019 - 21:51

Witam, mam do was pytanie dotyczące wybranych przez mnie podzespołów do komputera który musi udźwignąć gry na wysokich, średnich detalach.
Komputer oczywiście budżetowy do 2,500 zł MAX! najlepiej jakby taniej kosztował... jestem początkującym człowiekiem który dopiero wkracza w świat składania komputerów ;).
Nie, chciałbym odpowiedzi typu "Kup kartę graficzną za 2,000 zł" prosiłbym o komentarze z uzasadnieniem.


Procesor: Ryzen 5 2600 4x12 3,9 - 4,0 OC
Chłodzenie: Fera 3
RAM: Patriot Viper 4 DDR4 16GB KIT 2x8GB 3200Mhz CL16-1
Płyta Główna: Gigabyte Płyta główna B450M S2H AM4 B450 2DDR 4 DVI/HDMI/VGA M.2 u-ATX
Dysk Twardy: SSD M.2 500GB tylko nie wiem z jakiej firmy jeszcze
Karta Graficzna: Tutaj karta do 9 stówek?

Jeszcze kilka pytań mam dotyczące podzespołów:
1. Płyta Główna będzie dobra do podkręcenia Procesora?
2. Czy RAM Viper'y 4 3200MHZ będą kompatybilne z płytą główną?
3. Ogólnie czy ta płyta główna będzie dobra do podzespołów wymienionych wyżej?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Qxi 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 64
  • Dołączył: Wed, 09 Paź 19

Napisany 13 Listopad 2019 - 21:53

Płyta do zmiany na AB350M Pro 4 R2.0 (dużo lepsza sekcja), SSD to SX6000 Pro 512GB.
Gdzie zasilacz?
Karta do 9 stówek - 1660 :P
Tak, Vipery będą fajnie działać tutaj.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Dekero 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: So, 02 Lis 19

Napisany 13 Listopad 2019 - 21:56

Właśnie płyta główna jest według mnie czarną magią nie ogarniam do których podzespołów będzie dopasowana a do których nie :P
A co sądzisz o Radeon RX590 ? za 900 zł jest?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Qxi 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 64
  • Dołączył: Wed, 09 Paź 19

Napisany 13 Listopad 2019 - 21:59

Dużo więcej pożera prądu, wydajnościowo zależnie od gry, w większości 1660 jest szybsza :P

#5 Użytkownik jest niedostępny   Dekero 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: So, 02 Lis 19

Napisany 13 Listopad 2019 - 22:01

Okey, a co jeszcze z zasilaczem? 500 W starczy?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4971
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 13 Listopad 2019 - 22:04

Zobacz postQxi, o 13 Listopad 2019 - 21:53, napisał(a):

Płyta do zmiany na AB350M Pro 4 R2.0 (dużo lepsza sekcja), SSD to SX6000 Pro 512GB.
Gdzie zasilacz?
Karta do 9 stówek - 1660 :P
Tak, Vipery będą fajnie działać tutaj.

Qxi, co lepszego jest w sekcji na AB350 względem Gigabyta? Rozwin proszę swoją tezę

Asrock ma sekcję 3+2 i stary chipset, Gigabyte 4+3 =bierz gigabajta,

Mam patrioty i nie chcę lecieć wyżej niż 3200 zamiast nich weź Crucial Ballistix Sport LT, DDR4, 16 GB,3000MHz, CL15 -310zł w proline

Zasilacz z tanich -SilentumPC Vero L2 500W 180zł wystarczy w zupełności

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 13 Listopad 2019 - 22:09


#7 Użytkownik jest niedostępny   Qxi 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 64
  • Dołączył: Wed, 09 Paź 19

Napisany 13 Listopad 2019 - 22:06

Zobacz postSary, o 13 Listopad 2019 - 22:04, napisał(a):

Co lepszego jest w sekcji na ap350 względem gigabita? Asrock ma sekcję 3+2 Gigabyte 4+3

Mam patrioty i nie chcę lecieć wyżej niż 3200 zamiast nich weź Crucial Ballistix Sport LT, DDR4, 16 GB,3000MHz, CL15310zł


Wiesz, nie liczą się tylko fazy, a modele mosfetów, które te fazy budują oraz chłodzenie - i to właśnie jest lepsze, Asrock ma w pełni chłodzoną sekcję z lepszymi mosfetami, potrafiącymi "przepuścić" przez siebie wiecej prądu :P

Co do pamięci, no a ile mają lecieć? Cruciale mogą polecieć wyżej, ale wątpię, by OP bawił się w OC pamięci, bo nie jest to tak proste dla laika jak OC procka chociażby :P

#8 Użytkownik jest niedostępny   Dekero 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: So, 02 Lis 19

Napisany 13 Listopad 2019 - 22:06

Patrioty mi wystarczą tak mi się wydaje szczególnie, że są za 280 zł.
To jak jest z tymi płytami?
Nie, nie będę podkręcał RAM'u bo nie potrzebne mi to :D.

Ten post był edytowany przez Dekero dnia: 13 Listopad 2019 - 22:12


#9 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4971
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 13 Listopad 2019 - 22:13

Zobacz postDekero, o 13 Listopad 2019 - 22:06, napisał(a):

Patrioty mi wystarczą tak mi się wydaje szczególnie, że są za 280 zł.
To jak jest z tymi płytami?


To tylko 30 zł różnicy a Cruciale kręcą się świetnie, dzisiaj chcesz przyoszczędzić każda złotówkę a jutro będziesz narzekał.

Proponowany CI ASSrock jest na starym chipsecie, ma gorszą sekcję i w dodatku z własnego doświadczenia(sam mam płytę asrocka) wiem ze ze ASSRock daje ciała z biosami.

Zobacz postDekero, o 13 Listopad 2019 - 22:06, napisał(a):

Patrioty mi wystarczą tak mi się wydaje szczególnie, że są za 280 zł.
To jak jest z tymi płytami?
Nie, nie będę podkręcał RAM'u bo nie potrzebne mi to :D.


To może od razu kup 2133Mhz? Bo tak standardowo ustawi Ci je BIOS a żeby leciały na 3200Mhz trzeba je i tak ustawić samemu a jak już ostawiać to dla czego nie na 3400-3600?

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 13 Listopad 2019 - 22:16


#10 Użytkownik jest niedostępny   Dekero 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: So, 02 Lis 19

Napisany 13 Listopad 2019 - 22:19

Jednak trzymam się swoich Patriotów 3200MHZ 16GB
Po co mam kupować Crusiale? jeżeli nie umiem ich podkręcać? mogę coś źle zrobić i pójdą w szlag...

Teraz płyta główna została do rozstrzygnięcia

A i jeszcze do SSD mam swój stary HDD 250GB (Chyba) przyda się?
Jeżeli tak, to na jakim dysku mam instalować gry a na którym pliki systemowe i inne?

Zobacz postSary, o 13 Listopad 2019 - 22:13, napisał(a):

To tylko 30 zł różnicy a Cruciale kręcą się świetnie, dzisiaj chcesz przyoszczędzić każda złotówkę a jutro będziesz narzekał.

Proponowany CI ASSrock jest na starym chipsecie, ma gorszą sekcję i w dodatku z własnego doświadczenia(sam mam płytę asrocka) wiem ze ze ASSRock daje ciała z biosami.


To może od razu kup 2133Mhz? Bo tak standardowo ustawi Ci je BIOS a żeby leciały na 3200Mhz trzeba je i tak ustawić samemu a jak już ostawiać to dla czego nie na 3400-3600?


W opisie płyty głównej piszę, że 3200MHZ kurde, zszokowałeś mnie i zgodzę się tutaj z tobą, jeżeli będę zmuszony do podkręcenia pamięci do 3200MHZ to lepiej kupić lepsze.
Powiedź mi coś więcej na ten temat.

Ten post był edytowany przez Dekero dnia: 13 Listopad 2019 - 22:17


#11 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4971
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 13 Listopad 2019 - 22:22

Zobacz postDekero, o 13 Listopad 2019 - 22:19, napisał(a):


W opisie płyty głównej piszę, że 3200MHZ kurde, zszokowałeś mnie i zgodzę się tutaj z tobą, jeżeli będę zmuszony do podkręcenia pamięci do 3200MHZ to lepiej kupić lepsze.
Powiedź mi coś więcej na ten temat.

Na płycie jest napisane ze do 3200 bo płyta potrafi obsłużyć takie pamięci, ale BIOS standardowo ustawia pamięć na najniższe taktowanie, czyli na 2133Mhz. Żeby pamięć pracowała na 3200Mhz musisz wejść w BIOS i je tak ustawić.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Dekero 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: So, 02 Lis 19

Napisany 13 Listopad 2019 - 22:24

Zobacz postSary, o 13 Listopad 2019 - 22:22, napisał(a):

Na płycie jest napisane ze do 3200 bo płyta potrafi obsłużyć takie pamięci, ale BIOS standardowo ustawia pamięć na najniższe taktowanie, czyli na 2133Mhz. Żeby pamięć pracowała na 3200Mhz musisz wejść w BIOS i je tak ustawić.


Rozumiem... to płyta główna musi być lepsza do taktowania RAM'u z tego wynika?
To jaką wreszcie mam kupić płytę główną? (Oczywiście patrzymy się na ceny:))

#13 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4971
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 13 Listopad 2019 - 22:29

Zobacz postDekero, o 13 Listopad 2019 - 22:24, napisał(a):

Rozumiem... to płyta główna musi być lepsza do taktowania RAM'u z tego wynika?
To jaką wreszcie mam kupić płytę główną? (Oczywiście patrzymy się na ceny:))

Nie, obie płyty są w stanie obsłużyć takie pamięci(z asrockiem może być gorzej) Tylko trzeba to po prostu ustawić. Czasem wystarczy zwykłe załadowanie profilu XMP, (3 kliknięcia i po sprawie) a czasem to trochę więcej roboty.


Powiedzmy ze to tak jak byś kupił nowy TV, może on odbierać 100 kanałów, ale nie wystarcza samo podpięcie go pod prąd, tylko trzeba te kanały ustawić, bo jak nie ustawisz to będziesz tylko łapał TVP1-2 i TRWAM, rozumiesz? :E

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 13 Listopad 2019 - 22:33


#14 Użytkownik jest niedostępny   Qxi 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 64
  • Dołączył: Wed, 09 Paź 19

Napisany 13 Listopad 2019 - 22:40

To pokaż mi test, gdzie ten Gigabyte utrzymuje bez problemu R9 3900X :P https://www.youtube....h?v=oRaZ2Txv13M

Jest to zdecydowanie lepsza płyta, a ten test powinien Ci to dobitnie uświadomić, więc przestań siać ferment i wprowadzać w błąd OP'a :V

P.S. w zasadzie B350 i B450 nie różnił się zbytnio od siebie posiadanymi "fjuczerami" więc co z tego, że starszy chipset? A co do BIOS'ów - ASRocki dostają je najszybciej i na obecnych BIOSach śmiga wszystko bez zarzutu :V

#15 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4971
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 13 Listopad 2019 - 22:42

Zobacz postQxi, o 13 Listopad 2019 - 22:40, napisał(a):

To pokaż mi test, gdzie ten Gigabyte utrzymuje bez problemu R9 3900X :P https://www.youtube....h?v=oRaZ2Txv13M

Jest to zdecydowanie lepsza płyta, a ten test powinien Ci to dobitnie uświadomić, więc przestań siać ferment i wprowadzać w błąd OP'a :V

P.S. w zasadzie B350 i B450 nie różnił się zbytnio od siebie posiadanymi "fjuczerami" więc co z tego, że starszy chipset?

Nie potrzebuje żadnych testów, wystarczy mi to X570/X470/X370/B450/B350/A320 Motherboards (AM4-socket for AMD Ryzen CPUs) Comparison To nie pierwszy raz jak komuś polecasz tą starą płytę na podstawie jakiegoś you tubowego filmiku.

Cytuj

A co do BIOS'ów - ASRocki dostają je najszybciej i na obecnych BIOSach śmiga wszystko bez zarzutu :V


Spójrz w moją sygnaturkę, mam płytę od ASRocka od samego początku i uwierz mi wiem coś o ich biosach. W chwili obecnej gdy inni producenci wprowadzaj już BIOSy z AGESĄ 1.0.0.4 Asrock się obudził i wprowadza AGESA Combo-AM4 1.0.0.3 ABB Więc kto tu wprowadza kogoś w błąd?

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 13 Listopad 2019 - 22:46


#16 Użytkownik jest niedostępny   Dekero 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: So, 02 Lis 19

Napisany 13 Listopad 2019 - 22:43

Teraz zrobiliście zamęt i nie mam pojęcia nadal jaką płytę główną mam wybrać :?
Może są inne oprócz tych dwóch?

Ten post był edytowany przez Dekero dnia: 13 Listopad 2019 - 22:51


#17 Użytkownik jest niedostępny   Qxi 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 64
  • Dołączył: Wed, 09 Paź 19

Napisany 13 Listopad 2019 - 22:58

Wow, suche dane, nic nie znaczące, a test? Po co, olać - śmiechłem w sumie :V

Ten "you tubowy filmik" to test rzetelnego zagranicznego yt, więc fajnie masz :V

W zasadzie to nie obudził się, ABB w zasadzie rozwiązuje 90% z Zen 2 jakie były i do jego wyjścia wypuszczał najszybciej, razem w sumie z Gigabytem. MSI było z tyłu, o Asusie nie wspominając, bo oni to mają śmieszną politykę update'ów BIOS'ów :V

Drogi OP'ie, dałem Ci wyżej test tej płyty, jest ona w stanie obsłużyć R9 3900X nawet po OC bez nawiewu, co znaczy, ze ma bardzo mocną sekcję i no możesz nawet na niej kiedyś posadzić bardzo mocny procesor. Sama nie ma ze sobą problemów, wszystko działa jak należy :P

#18 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4971
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 13 Listopad 2019 - 23:07

Zobacz postQxi, o 13 Listopad 2019 - 22:58, napisał(a):

Wow, suche dane, nic nie znaczące, a test? Po co, olać - śmiechłem w sumie :V

Ten "you tubowy filmik" to test rzetelnego zagranicznego yt, więc fajnie masz :V

W zasadzie to nie obudził się, ABB w zasadzie rozwiązuje 90% z Zen 2 jakie były i do jego wyjścia wypuszczał najszybciej, razem w sumie z Gigabytem. MSI było z tyłu, o Asusie nie wspominając, bo oni to mają śmieszną politykę update'ów BIOS'ów :V

Drogi OP'ie, dałem Ci wyżej test tej płyty, jest ona w stanie obsłużyć R9 3900X nawet po OC bez nawiewu, co znaczy, ze ma bardzo mocną sekcję i no możesz nawet na niej kiedyś posadzić bardzo mocny procesor. Sama nie ma ze sobą problemów, wszystko działa jak należy :P

Chłopie 3900 jest wstanie obsłużyć nawet płyta na a320 (BIOSTAR się tym reklamował ostatnio Mój link) a to nie są suche dane tylko faktyczna informacja o sekcji zasilania. Każdy mój bios do płyty wychodził później, o wiele później niż u innych producentów.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Qxi 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 64
  • Dołączył: Wed, 09 Paź 19

Napisany 13 Listopad 2019 - 23:12

Chłopie, 3900X to, że jest "obsługiwany" przez jakąś padakę na A320 od Biostara mnie mało obchodzi, masz test, w którym masz REALNIE pokazane, że ta płyta działa, nie throttluje i utrzymuje na prawdę dobre temperatury. Postaraj się :V
Są suche dane, bo sekcja zasilania to nie tylko fazy... to jak już w/w także MODELE MOSFETÓW i ich specyfika, chłodzenie, zastosowane dla sekcji robi ogromną różnicę także. Powinieneś o tym wiedzieć :V

Gigabyte ma 4 fazy, gorzej chłodzone, na gorszych mosfetach, przez które nie popłynie Ci tyle prądu, ile przez te zastosowane w ASRocku, mają niższą maksymalną temp operacyjną... no i cała przewaga, o której tak mówiłeś znikła, bo jej tam nigdy nie było :V

#20 Użytkownik jest niedostępny   Dekero 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: So, 02 Lis 19

Napisany 13 Listopad 2019 - 23:13

Są może inne płyty oprócz tych dwóch?
A to co to ma być?
https://www.youtube....h?v=mS9YYvDfC80

Ten post był edytowany przez Dekero dnia: 13 Listopad 2019 - 23:16


  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych