Forum PCLab.pl: Miś b450 gmaing plus max - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Miś b450 gmaing plus max

#1 Użytkownik jest niedostępny   tonko2207 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Pt, 19 Lip 19

Napisany 14 Listopad 2019 - 06:21

Witam po złożeniu zestawu i próbie uruchomienia słyszę 3 krótkie dźwięki i nie ma żadnego obrazu.
Podzespoły to:
CPU ryzen 7 3700x
GPU GT 730
Ram 32gb trizdentZ neo AMD
Zasilacz be quiet pure power 11 CM
Możliwe że źle coś podłączyłem z procesorem bo jak odłączam od niego zasilanie to nic nie piszczy nie wiem czy problemem nie jest to że na płycie mam 8 pin pod procesor do zasilania a z zasilaczu są 2x4 ale jedne piny nie pasują wejściami

#2 Użytkownik jest niedostępny   tonko2207 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Pt, 19 Lip 19

Napisany 14 Listopad 2019 - 06:37

Pierwszy kabel to taki jaki posiadam i jaki podłączyłem pod zasilanie CPU na płycie za to drugi to kabel z pinami które pasują do płyty czy przez to mogłem spalić procesor?

#3 Użytkownik jest niedostępny   Keton 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Nd, 17 Mar 19

Napisany 14 Listopad 2019 - 08:01

Trzy krótkie piknięcia oznaczają problem z pamięcią RAM. Poza tym na płycie masz diody led obok gniazda 24pin, informujące o problemach. Nie wiem czy masz 2x16 czy 4x8 RAM, więc spróbuj uruchomić kompa z jednym modułem RAM, włożonym w drugi slot od strony procesora, czyli ten czerwony.

#4 Użytkownik jest niedostępny   tonko2207 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Pt, 19 Lip 19

Napisany 14 Listopad 2019 - 08:27

Jak wrócę do domu to tak zrobię i dam znać

#5 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3354
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 14 Listopad 2019 - 14:13

Mam nadzieję PCI-E nie wcisnąłeś pod EPS 2x4pin? :E choć nie wiem czy się nawet da... ale są tacy co próbowali.

Ogólnie jak mówi poprzednik 3 beepy to problem RAM. uruchom pc na 1 kości, przekładaj ją do każdego slotu z osobna.

I zaktualizuj bios. Jaka płyta główna?

===
Miś :E

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 14 Listopad 2019 - 15:51


#6 Użytkownik jest niedostępny   tonko2207 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Pt, 19 Lip 19

Napisany 14 Listopad 2019 - 15:49

MSI b450 gaming plus max pierwszy raz odpalona o 18 będę w domu to zobaczę czy dobrze ustawiłem ramy

#7 Użytkownik jest niedostępny   tonko2207 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Pt, 19 Lip 19

Napisany 14 Listopad 2019 - 18:07

Witam podłączyłem w inne sloty i już działa a jeszcze jedno pytanie mam ramy 3600 mHz a w menadżerze zadań pokazuje taktowanie na 2133 mHz można to jakoś zwiększyć?

#8 Użytkownik jest niedostępny   pr0fik 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 185
  • Dołączył: Nd, 20 Lut 11

Napisany 14 Listopad 2019 - 18:17

W biosie musisz włączyć profil XMP, inaczej pamięci będą pracować na podstawowych taktowaniach. Swoją drogą RAM'y powinny być w czerwonych slotach (2 i 4 od procesora) tak masz?

#9 Użytkownik jest niedostępny   tonko2207 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Pt, 19 Lip 19

Napisany 14 Listopad 2019 - 18:27

tak ramu są w czerwonych wiesz może jak włączyć biosa na tej płycie ?

#10 Użytkownik jest niedostępny   pr0fik 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 185
  • Dołączył: Nd, 20 Lut 11

Napisany 14 Listopad 2019 - 18:40

Podczas uruchamiania komputera wyświetla Ci się taki 2 lub 3 linijkowy komunikat (Press "cośtam" to run Bios") wtedy wciskasz klawisz badajże del. Na górze po lewej stronie masz takie kółko z cyframi 1 i 2 To są profile XMP ustawiasz 1 lub 2 w zależności, który profil chcesz wybrać. Niżej po prawej stronie w biosie masz opisane jak wyglądają poszczególne profile pamięci. Przykładowo: 1 - 3600mhz CL 16 2- 3000mhz CL15.

Ten post był edytowany przez pr0fik dnia: 14 Listopad 2019 - 18:41


#11 Użytkownik jest niedostępny   tonko2207 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Pt, 19 Lip 19

Napisany 14 Listopad 2019 - 19:00

Ok dzięki udało się uruchomić i ustawić 3600

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych