Forum PCLab.pl: Konfiguracja MikroTik RouterBOARD - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Konfiguracja MikroTik RouterBOARD

#1 Użytkownik jest niedostępny   stalowekk 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Pt, 17 Cze 16

Napisany 14 Listopad 2019 - 07:02

Cześć.

Posiadam pewien serwer, do którego chciałbym, aby dostęp miały dwie inne osoby z innych miast. Mam do dyspozycji MikroTik RouterBOARD RB3011UiAS-RM i z tym sprzętem chciałbym to zrobić. Nie ukrywam, że jest to dla mnie nowość przez to piszę tutaj na forum.
Na tę chwilę postawiłem na wirtualnej maszynie RouterOS. Jest możliwość jak na początek zasymulować tym programem całą sieć tak, aby to działało?

#2 Użytkownik jest dostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3884
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 14 Listopad 2019 - 10:24

Zasadnicze pytanie, czy w lokalizacji gdzie masz ten serwer (rozumiem, że jest to bare metal czyli fizyczna maszyna) i Mikrotika masz publiczny adres IP?

#3 Użytkownik jest niedostępny   stalowekk 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Pt, 17 Cze 16

Napisany 14 Listopad 2019 - 10:32

Zobacz postQwinto, o 14 Listopad 2019 - 10:24, napisał(a):

Zasadnicze pytanie, czy w lokalizacji gdzie masz ten serwer (rozumiem, że jest to bare metal czyli fizyczna maszyna) i Mikrotika masz publiczny adres IP?


Tak, jest dokładnie tak jak piszesz.

#4 Użytkownik jest dostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3884
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 14 Listopad 2019 - 11:01

To teraz dodatkowe pytanie: jakiego typu dostęp zdalny chcesz umożliwić?

#5 Użytkownik jest niedostępny   stalowekk 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Pt, 17 Cze 16

Napisany 14 Listopad 2019 - 11:04

Dostęp zdalny VPN.

#6 Użytkownik jest dostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3884
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 14 Listopad 2019 - 11:21

No to konfigurujesz na Mietku jakiś serwer VPN i gotowe.
wiki.mikrotik - category: VPN, proponuję IPsec, ewentualnie OpenVPN(ale po TCP, bo UDP nie jest wspierany).

PS. Ten VPN to ma być site2site czy client-server?

#7 Użytkownik jest niedostępny   stalowekk 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Pt, 17 Cze 16

Napisany 14 Listopad 2019 - 11:55

Wydaje mi się że site2site. A co byłoby lepsze?

#8 Użytkownik jest dostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3884
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 14 Listopad 2019 - 12:16

Skoro pytasz to pewnie klient-serwer.

#9 Użytkownik jest dostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3884
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 14 Listopad 2019 - 15:37

Na początek trochę o utwardzenie, czyli zabezpieczeniu routera w sieci MikroTik Router Hardening, a potem dopiero Mikrotik VPN Server.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych