Forum PCLab.pl: Ocena zestawu Ryzen 3600 pod RTX2070S - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Ocena zestawu Ryzen 3600 pod RTX2070S Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   funny.cigarette 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 53
  • Dołączył: Wed, 09 Sie 06

Napisany 14 Listopad 2019 - 10:34

Cześć,

wczoraj wrzuciłem Gigabyte Gaming RTX2070 Super do mojego starego zestawu z I5 4670, miało to być tymczasowe rozwiązania na parę miesięcy, ale chyba będzie na parę tygodni, bo widzę, że karta mocno się dusi ;) Chciałbym złożyć coś takiego, ew. proszę Was ekspertów o porady gdzie można coś podmienić. Mogę dopłacić do całości w razie potrzeby. Komp głównie pod gaming, obecnie HD w 24 calach, niedługo w QHD w 27 calach po zmianie monitora za jakiś czas. Żadnego OC. Komp jest schowany, więc żadnego podświetlenia i efektów specjalnych nie potrzebuję. Oto co złożyłem na tą chwilę sugerując się wcześniejszymi tematami w tym dziale: https://proline.pl/konf/75b48fa0

Pytania mam takie:
Procek - warto dopłacać do 3700X tylko do gier mając RTX2070S?
Chłodzenie procka - warto brać dodatkowe, jeśli nie planuję OC?
RAM - warto dopłacić do szybszych? jeśli tak, to które?
SSD - konieczne 2TB, ale nie wiem czy wybrałem dobry, proszę u sugestie
Obudowa - wrzucona na sztukę, ale potrzebuję koniecznie MiniATX, inna się nie zmieści. Może ktoś polecić dobrą z 2x USB 3.0 z przodu + miejsce na nagrywarkę (nie mam gdzie indziej odtworzyć starych płyt w domu:). Tak jak pisałem, może być bez szyby, najważniejsza funkcjonalność.

Ten post był edytowany przez funny.cigarette dnia: 14 Listopad 2019 - 10:36


#2 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7478
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 14 Listopad 2019 - 10:52

1. nie
2. tak, koniecznie, ponieważ boxowe do Ryzen 3600 to ponury żart,
3. nie, te cruciale kręca się do 3600 w większości przypadków ale w innych sklepach można je kupić za 300zł,
4. ciężko powiedzieć, oczywiście są lepsze ale też droższe, ja jednak kupiłbym 2x 1TB system/gry i tylko gry, ze względu że jak Ci padnie jednen i odeślesz na gwarancję to zawsze zostaje Ci drugi do normalnego działania kompa,
5. https://proline.pl/o...i-bk-w-p1134064 niska obudowa do 40cm ale tutaj raczej tylko mnijesze płty mATX, ta co ty wybrałeś to ma aż 52cm wysokości, jest jeszcze https://proline.pl/o...ar3-tg-p1265906 z USB skierowanymi do przodu, 45cm wysokości i tutaj pełny ATX powinien wejść,

Ten post był edytowany przez xtn dnia: 14 Listopad 2019 - 10:58


#3 Użytkownik jest niedostępny   Vullcan 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 112
  • Dołączył: Pn, 29 Lis 10

Napisany 14 Listopad 2019 - 11:04

Do gamingu wystarczy w zupełności Ryzen 3600.

Płyta jak ma wejść do obudowy typu ITX tez musi być tego rozmiaru, popatrz wiec np MSI B450I GAMING PLUS AC /Gigabyte B450 I AORUS PRO WIFI
Wymagany Update BIOS.

Dysk z interfejsem SATA będzie ograniczać maksymalną przepustowość więc mając 1 slot na M.2 NVME może warto zwrócić uwagę na dysk INTEL 660 2TB (cena ok 900 zł.) Wiem kości QLC, ale przepustowość znacznie wyższa niż SATA.

Klucz do Windowsa 10 kup na Allegro za 30 zł i powiąż z kontem Microsoft.

Obudowa i wygląd kwestia gustu, ale we wnętrzu brak piwnicy i jest wielka klatka na dyski 3.5, a nie widać abyś zamierzał takich używać, stad lepiej brać coś z luźniejsza przestrzenią ułatwiająca przepływ powietrza.

może Fractal Design Nano S ? Do niej wchodzą chłodnice 120/240 mm na top i przód lub chłodzenia typu TOWER do 160 mm. Fortis 3 to 158 mm z wentylem także na styk.

Nagrywarkę DVD można kupić podłączaną na USB za 90 zł, nie ma konieczności trzymania jej w budzie.

Ten post był edytowany przez Vullcan dnia: 14 Listopad 2019 - 11:47


#4 Użytkownik jest niedostępny   funny.cigarette 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 53
  • Dołączył: Wed, 09 Sie 06

Napisany 14 Listopad 2019 - 13:55

Dziękuję bardzo za podpowiedzi, bardzo cenne! :) Obecnie wygląda to tak: https://proline.pl/konf/9922ae74

Te czerwone RAMy to raczej missclick, już podmienione na zwykłe.

Dziękuje za podpowiedź z DVD-ROM, korzystam z tego średnio dwa razy do roku, więc jak najbardziej taka zewnętrzna będzie lepsza, także obudowa Fractal Nano.

Pomysł z dwoma dyskami mi się podoba, ale jako noob nie wiem ile ich mogę podłączyć pod M.2 na tej płycie. W Proline opis MOBO dosyć suchy, na Morele znalazłem info, że ma:

Złącza napędów
M.2 slot x1
SATA III x4

Gniazda rozszerzeń
M.2 Socket 1 (1 szt.)
PCI Express x16 (1 szt.)

Czy M.2 slot i M.2 Socket to dwa różne pojęcia czy jednak można podpiąć tutaj 2 dyski M.2? Do tego chcę jeszcze podpiąć HDD 1TB z obecnego kompa jako magazyn plików, ale widzę, że są 4 złącza SATA, więc to nie problem.

Szkoda, że brak złącza PS/2, wciąż korzystam z klawiatury z pierwszego w życiu PC (klawa za 20 zł, ma ok 20 lat:)), ale na szczęście są przejściówki :)

#5 Użytkownik jest niedostępny   Vullcan 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 112
  • Dołączył: Pn, 29 Lis 10

Napisany 14 Listopad 2019 - 14:35

Zobacz postfunny.cigarette, o 14 Listopad 2019 - 14:55, napisał(a):

Dziękuję bardzo za podpowiedzi, bardzo cenne! :) Obecnie wygląda to tak: https://proline.pl/konf/9922ae74

Te czerwone RAMy to raczej missclick, już podmienione na zwykłe.

Dziękuje za podpowiedź z DVD-ROM, korzystam z tego średnio dwa razy do roku, więc jak najbardziej taka zewnętrzna będzie lepsza, także obudowa Fractal Nano.

Pomysł z dwoma dyskami mi się podoba, ale jako noob nie wiem ile ich mogę podłączyć pod M.2 na tej płycie. W Proline opis MOBO dosyć suchy, na Morele znalazłem info, że ma:

Złącza napędów
M.2 slot x1
SATA III x4

Gniazda rozszerzeń
M.2 Socket 1 (1 szt.)
PCI Express x16 (1 szt.)

Czy M.2 slot i M.2 Socket to dwa różne pojęcia czy jednak można podpiąć tutaj 2 dyski M.2? Do tego chcę jeszcze podpiąć HDD 1TB z obecnego kompa jako magazyn plików, ale widzę, że są 4 złącza SATA, więc to nie problem.

Szkoda, że brak złącza PS/2, wciąż korzystam z klawiatury z pierwszego w życiu PC (klawa za 20 zł, ma ok 20 lat:)), ale na szczęście są przejściówki :)


Złącze M.2 i PCI Express to są rożne złącza (interfejsy)

Masz tylko 1 złącze M.2 na tych płytach co wymieniłem , w droższych modelach jest ich więcej nawet 2-3.
Stad możesz kupić tylko dedykowany 1 dysk M.2 2280, a zawsze możesz rozszerzyć o dodatkowe zwykłe dyski 2.5/3.5 calowe podpinane na złączu SATA, których złącz jest zwykle kilka na płycie.
Dyski M.2 NVMe sa dużo szybsze kopiowaniu dużej ilości danych niż zwykle dyski SATA. Wszystko inne jest delikatnie szybsze w pozostałych podstawowych operacjach jak Start Windowsa czy instalacja programów czy nawet wczytanie gry, po za tym nie wymagają kabli i łatwiej się je instaluje.

Ja bym to widział tak, kupuje Dysk M.2 NVME 1-2 TB na system i gry, a posiadany HDD zostawiam na magazyn danych jak zdjęcia i filmy czy backup danych.

Nadal jesteś zdecydowany kupić Windowsa za prawie 500 zł? i to złożenie kompa za 150 zł. W innych sklepach masz to za prawie za free.

Ten post był edytowany przez Vullcan dnia: 14 Listopad 2019 - 15:46


#6 Użytkownik jest niedostępny   funny.cigarette 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 53
  • Dołączył: Wed, 09 Sie 06

Napisany 14 Listopad 2019 - 15:32

Dzięki za rozjaśnienie tematu :)

Z dyskami SSD to chciałem tak jak kolega pisał, żeby jeden był awaryjnie w razie reklamacji drugiego. No ale ostatecznie można się przemęczyć wtedy ze starym HDD na czas reklamacji, także wezmę ten sam model tylko 2 TB.

Windows - dotychczas zawsze sam składałem sobie PCy i instalowałem system, ale teraz chciałem już odebrać gotowca. No i jeszcze nigdy nie instalowałem Win10 z Pendrive (tak, byłem w pecetowej jaskini przez ostatnie kilka lat), ale jak teraz poczytałem jak to wygląda... to chyba jednak zostawię sobie te ~450 zł w kieszeni ;)

#7 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7478
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 14 Listopad 2019 - 15:39

Podłaczasz bootowalny pendrive zrobiony ze strony MS, uruchamiasz komputer w biosie wybierasz pendrive, komp startyuje ponownie i W10 się instaluje... już

#8 Użytkownik jest niedostępny   funny.cigarette 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 53
  • Dołączył: Wed, 09 Sie 06

Napisany 14 Listopad 2019 - 15:54

Tiaa... to samo co Win7 z płyty, tyle, że dopiero teraz się dowiedziałem, że w dzisiejszych czasach pendrive można uruchomić z BIOSu :D jak mówiłem, jaskinia ;)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych