Forum PCLab.pl: [Chłodzenie], LC, AMD 1700x, RX Vega64, konept i dobór podzespołów - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[Chłodzenie], LC, AMD 1700x, RX Vega64, konept i dobór podzespołów Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   vladipl 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Cz, 14 Lis 19

Napisany 14 Listopad 2019 - 11:40

Czołem wszystkim!

Od jakiegoś czasu miotam się z tematem zwodowania swojego zestawu i zawsze coś mi wypadało, że przekładałem na "może za rok", albo "może następnego kompa" etc.

Obecnie mam taki case, że AiO CollerMastera na CPU (MaterLiquid 120) zaczęło plumkać (jest w nim powietrze) co świadczy o tym, że niebawem zdechnie i po prostu wreszcie "muszę" zrobić porządne LC ;) Od razu zaznaczę, że kryzys wieku średniego nie ma tu nic do gadania ;)

Urodził mi się niedawno dzieciak więc kompa używam w biurze, gdzie kompletnej ciszy nie ma, zestaw na ogół służy jako koparka monero, a w pozostałym czasie do normalnej pracy biurowej. Oczywiście zdarza się dość często jakieś GTAV czy ostatnio RDR2 ;)

Cel jest w zasadzie jeden - wydajność przy umiarkowanej ciszy.

Co mam:
Buda: SilentiumPC M70 PureBlack LINK
CPU: AMD Ryzen1700x LINK
GPU: Gigabyte RX VEGA 64 GAMING OC 8G LINK
MOBO: ASRock AB350 Gaming K4 LINK
RAM: 2x ADATA XPG Z1, DDR4, 16 GB,2400MHz, CL16 AX4U240038G16-DRZ
SSD: Hynix PC300 NVMe 512GB
HDD: WDC Blue 2TB

Co wydaje mi się, że chcę uzyskać: pojedynczy loop na CPU i GPU z 2 chłodnicami i temperatury układu, przy ambient 23-27C, w okolicach 50C.

Zanim przejdziemy do konkretnych gratów chciałem przeanalizować sam koncept. Inwestycje w LC traktuję długofalowo - przy zmianie podzespołów chciałbym tylko dokupować zapinki i bloki na GPU, bez dodatkowego inwestowania. Zakładam, że nowe grafiki i CPU będą raczej obniżały TDP i jeśli zrobię teraz chłodzenie pod obecny zestaw który ma total TDP <400W, to obejdzie się bez większych inwestycji przez najbliższe 5-7 lat. Absolutnie nie zależy mi na jakimkolwiek podświetleniu, mam na tym punkcie fioła i musi być po prostu ciemno.

Buda ta nie ma wywierconych otworów pod rurki i wyprowadzenie na zewnątrz LINK przez co aby zainstalować sensowne chłodnice musiałbym te otwory nawiercić (co BTW nie jest problemem). Można więc by było użyć 2 chłodnic 280(jedna fat położona na obudowie, druga medium z frontu) i jednej 120 slim z tyłu.
I tu od razu pierwsze pytanie - czy nie lepiej zrobić 2 większe FAT na stojaku położone na górze obudowy? Miejsca na gorze obecnie mam 40cm x 30cm, a przyszłościowo, jak kaszojad podrośnie, komp wreszcie wróci do domu to będę mógł w ogóle poprowadzić długie rurki, kable od wiatraków opleść i przedłużyć i chłodnicę położyć z daleka od kompa... co ma większy sens?

W tej obudowie nie ma również za bardzo miejsca na rezerwuar, za kartą GPU jest niby wolna przestrzeń ale obawiam się, że w przyszłości będę kupował inną grafikę, która po prostu będzie dłuższa (niedawno wymieniłem R9 FURY która była sporo dłuższa od Vega64, Radeon VII pomijam jako pomyłkę producenta, wydajnością Vega mi obecnie odpowiada, czekam na nVidia killer na PCI 4 i wtedy zainwestuję w cały zestaw MOBO, CPU, RAM i GPU). Myślałem nad pompą Aquacomputer D5 NEXT, ale z uwagi na brak miejsca na rezerwuar tubowy prawdopodobnie będę musiał pomyśleć o czymś w slotach 5,25 (mam 2 zatoki).
I tu drugie pytanie: czy tą pompę da radę do rezerwuaru w slocie 5,25 w ogóle zamontować? Czy nie lepiej będzie użyć w górnej zatoce 5,25 kontrolera Aquaero 6 a w dolnej rezerwuaru z inną pompą którą można zarządzać przez aquabus?

Wydaje mi się, że na start to wystarczy, bo bez doprecyzowania tych rzeczy w ogóle nie pójdziemy w dobór konkretnych podzespołów. Chciałbym ten projekt zamknąć do końca roku z zamówieniem gratów jeszcze w listopadzie więc będę wdzięczny za wszelkie sugestie :)

Pozdrawiam
Jacek

#2 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7828
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 14 Listopad 2019 - 12:33

Obudowa, którą masz nie nadaje się pod LC (zabudowany front) i zabawa w mocowanie chłodnic na topie nie ma większego sensu, lepiej po prostu zmienić tą skrzynkę na coś bardziej przyjaznego LC - chociażby O11 Dynamic, O11 Dynamic XL, Fractal Meshify S2, Thermaltake Core X71 itd. Obudowa to zawsze najważniejszy element każdego LC, bo to ona decyduje o tym co będziesz w stanie złożyć i jak sprawnie będzie to działać. Do takiego zestawu 2 chłodnice 360mm uznałbym za sensowne minimum.

Inna sprawa, że masz kartę graficzną, na którą w zasadzie nie ma bloku wodnego typu full cover, ponieważ ma niestandardowe PCB. Jedyne co znalazłem to taka szkarada od Alphacool, która full coverem też tak naprawdę nie jest. Do tego płacenie 500 zł za blok do karty wartej raptem 2x tyle to średni biznes. Nawet w ofercie chińskich producentów nie znalazłem bloku pod tą kartę.

Co do pompy, to zdecydowanie D5 - jaki wariant, to już mniejsza o to. D5 NEXT to świetna pompa z fajnymi, wbudowanymi funkcjami.

Na pierwszy raz polecam też złożyć kompa na wężach i nie pakować się w rurki akrylowe, ponieważ różnica w skali trudności jest znaczna. Złożysz pierwszy układ na wężach, obędziesz się ze sprzętem i potem przy drugim układzie można pomyśleć o przeskoku na rurki.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 14 Listopad 2019 - 12:36


#3 Użytkownik jest niedostępny   vladipl 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Cz, 14 Lis 19

Napisany 14 Listopad 2019 - 14:59

Właśnie tego się obawiałem. Budę tą kupiłem ze względu właśnie na wyciszenie - fajne grube ścianki obite materiałem od środka... do powietrza jest bardzo fajna.

Tak też zrobię jak sugerujesz - kupię nową budę, przełożę graty i grzecznie poczekam na nową generację kart GPU. Sprzęt w biurze mam ubezpieczony więc jakby przeciekło to co mam teraz od CoolerMastera to żalu nie będzie, a może nawet na tym zyskam.

w nowym roku może już będzie nowa generacja kart graficznych, wtedy wymienię i wrócę do tematu.

I'll be back ;)

#4 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7828
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 14 Listopad 2019 - 16:13

M70 była przyzwoitą budą z wyciszeniem, ale pod LC kompletnie się nie nadaje. Zerknij sobie na jedną z wyżej wymienionych obudów - wszystkie są ok do LC. Ewentualnie zobacz jeszcze Enthoo Luxe 2, Cooler Master H500M, H500P Mesh Edition, C700P - to wszystko dobre obudowy pod LC, chociaż za najlepsze uznałbym O11 Dynamic i jej wariant XL oraz Enthoo Luxe 2.

Kupując kartę wybieraj coś na referencyjnym PCB - masz wtedy więcej dostępnych bloków i nie ma takiego problemu ze sprzedażą bloku w przyszłości. W przypadku nietypowych kart blok można w zasadzie wsadzić do szafy, bo jest bardzo mała szansa na jego sprzedaż chyba, że oddasz go za pół darmo.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 14 Listopad 2019 - 16:25


#5 Użytkownik jest niedostępny   kater 

  • kosmiczna karawana
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9682
  • Dołączył: Cz, 07 Wrz 06

Napisany 14 Listopad 2019 - 16:45

Ejże, ejże, co kurka M70 Pax się nie nadaje? Zdjąć / otworzyć drzwiczki i się nadaje :E

Proszę, fotki systemu z V64 jeszcze (właśnie się przesiadłem na XT, no ale wielkościowo to to samo). Jestem jeszcze (od 2 lat...) na etapie modzenia frontu, ale jeszcze nie złożyłem do kupy - generalnie jest to drobna siatka metalowa chwycona w wyciętym z tworzywa płaskim froncie. Drzwiczki out, front ma być chwycony na magnesy. No ale muszę to dokończyć po prostu :E


Teraz tak trochę bardziej na serio:

1) Obie chłodnice to slimy (30 mm) - ta z przodu grubsza w zasadzie być nie może, bo zwyczajnie zabraknie miejsca na pompores, który i tak od karty graficznej dzieli dosłownie 1 mm. Mówię tu o kartach długości 10,5" / 266 mm. Ta na górze w zasadzie nie jest tam nawet fabrycznie przewidziana, ale udało mi się ją wepchnąć. No ale jakby np. na mobo były jakieś dziwnie duże radiatorki na VRM, to mogłoby być różnie. No i przyznaję, że wymiana RAMu też wymaga ostrożności, bo kostki prawie dotykają dolnej części wentylatorów. Zhakowałem fabrykę :E

2) Pompores siedzi już b blisko przedniej chłodnicy i, jak pisałem, praktycznie styka się z końcem PCB karty. Dobrze, że bloki (przynajmniej EK i Alphacool) mają dokładnie długość PCB, czyli 266 mm i nie wystają. Vega i Navi w wersji ref żeby weszły to muszą być w dolnym slocie, bo inaczej przeszkadza im wąż wychodzący z pompy. Ale z założonym blokiem karta wchodzi normalnie w prawidłowy PCI-E.

3) Przy takim układzie jak w stopce (jeszcze z V64 oczywiście) jest b fajnie - cicho i całkiem chłodno. Wentylatory chodzą maks na 1400 RPM (BQ) i 1800 RPM (Arctic), co daje ok 50-55 C na procku i 60 C na karcie (chociaż hotspot do 70 C dobija). Maksymalnie na watomierzu widziałem 500W, a normalnie podczas grania idzie <470W, no ale V64 była też podkręcona, no i proc z PBO. Jakbym miał lepsze chłodnice (GTS) to by było lepiej, no ale mam takie średnie.

Budę miałem wcześniej już, zanim mi się LC zachciało, ale faktycznie jakbym miał planować coś od gruntu, to jednak nie w niej. Do wyboru budek zawiszy bym jeszcze zasugerował P600A i Enthoo Pro M, i w sumie D450 / D750 w wersjach Airflow.

#6 Użytkownik jest niedostępny   vladipl 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Cz, 14 Lis 19

Napisany 15 Listopad 2019 - 09:16

Zawisza, ale mi dałeś do myślenia...

O gustach się nie dyskutuje, ale szkła nie lubię - z pewnością walory wzrokowe w O11 są korzystne jak komuś na tym zależy. Dla mnie bardziej liczy się solidność i funkcjonalność. Z tych bud które podpowiedziałeś dwie mi się podobają Thermaltake Core X71 i Enthoo Luxe 2.

Od rana czytam o nich i skłaniam się bardziej do Enthoo :) robiłeś może na nim już jakiś build? wyczytałem, że jest tam miejsce na drugi system na ITX... tylko cholerka gdzie? nigdzie nie mogę znaleźć na fotkach miejsca na to...

W enthoo podoba mi się wielokolorowe podświetlenie ledami, nie lubię światełek i w 99,9% przypadków byłyby wyłaczone, ale jakbym kiedyś komuś miał prezentować zestaw to będzie współgrało z AlienFX w monitorze (Alienware 3418dw).

W jaki sposób jest kontrolowany ten system LED? czy tylko na panelu przednim czy kontroler zewnętrzny można podłączyć?

#7 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7828
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 15 Listopad 2019 - 10:16

Nie, nie robiłem projektu w tej obudowie... jeszcze :P

System na płycie mITX możesz zamontować na osłonie PSU - masz to zaznaczone tutaj. Oczywiście wtedy będzie to kolidować z chłodnicą na dole. Montaż drugiego systemu jest też widoczny na tym filmie od 4 minuty. Przy drugim systemie będzie oczywiście problem z zasilaczem.

Co do oświetlenia, to niestety nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie, ale z doświadczenia mogę powiedzieć, że na chwilę obecną każdy producent niestety stosuje własny standard podłączania oświetlenia, niekompatybilny z innymi, więc szansa na podłączenie jakichś gratów innego producenta jest niewielka.

#8 Użytkownik jest niedostępny   kaylo 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 401
  • Dołączył: Wt, 10 Sty 17

Napisany 15 Listopad 2019 - 10:55

Zamiast wydawać ok. 500 zł na bude która nadaje się do LC, lepiej tą kasę dołożyć do zew. chłodnicy MO-RA3. Oczywiście jeśli takie rozwiązanie Ci nie przeszkadza.

#9 Użytkownik jest niedostępny   vladipl 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Cz, 14 Lis 19

Napisany 15 Listopad 2019 - 10:56

Słuchaj przekonałeś mnie :P

Szukam gdzie można kupić tą budę i praktycznie jest niedostępna... nawet na stronie producenta wali error 404 LINK a wchodząc po kategoriach jej po prostu nie ma. Może to jakaś krótka seria była tylko. Na mój rzut oka Enthoo 719 wygląda niemal identycznie LINK wydaje się, że to ta sama buda jest.

co śmieszne w XKOM wchodząc w 719 w opisie jest Luxe2 :) LINK

Powstał więc plan:
1) budę kupuję dzisiaj, dostawa next week powinna być
2) przekładam graty z obecnego kompa
3) dokładnie wszystko pomierzę i pokornie poproszę o podpowiedź odnośnie doboru chłodnic
4) tworzę pełną checklistę do kupienia, chłodnice, wiatraki, złączki, węże, pompa, kontroler etc. + blok na CPU
5) zamówienie wszystkiego
6) gorączkowe oczekiwanie
7) build z loopem na CPU (śmiesznie będzie jak układ będzie zdolny rozproszyć 500-800W, a CPU max da z siebie 100W ciepła) na wodzie destylowanej z dodatkami
8) oczekiwanie na nową generację kart AMD (jestem fanboyem)
9) zakup karty z referencyjnym PCB ;) i do niej bloku wodnego
10) montaż wszystkiego - może do tego czasu spodobają mi się światełka (w co wątpię, ale starzeje się wiec może mi coś odwalić)- wtedy destylke zastąpię czymś kolorowym
11) cool & quiet :)

12) po roku zacznę dłubać i pewnie na twarde rurki przejdę
13) miesiąc później coś mi nie będzie pasowało i znowu będę grzebać
14) zapomnę wyłączyć zasilania, układ przy grzebaniu mi się rozszczelni, pójdzie dym i wymienię mobo, ram, cpu i gpu ;)
15) go to > point 5
16) skip point 7
16) repeat

EDIT:
Kupiona - potwierdzone z producentem na infolinii, że 719 to Luxe 2. Gość powiedział, że wyszła im taka fajna obudowa, że zrobili dla niej osobną linię, żeby ze starym Luxe się nie kojarzyła, bo klienci szukają zatok 5,25 których w niej po prostu nie ma.
Dostawa poniedziałek.

Ten post był edytowany przez vladipl dnia: 15 Listopad 2019 - 11:09


#10 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7828
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 15 Listopad 2019 - 12:50

Enthoo Luxer2 to nowa obudowa, która premierę miała niedawno i po prostu jeszcze nie wszędzie jest. Model 719 to właśnie Luxe 2.

Co do robienia pętli, to na samo CPU złóż sobie po prostu układ na jednej chłodnicy - chociażby na jednej 480mm która wejdzie czy to na front, czy na bok lub na 360mm na topie lub na spodzie. Potem, jak będziesz zmieniał GPU, to możesz dokupić drugą chłodnicę, czy nawet trzecią, bo i tak będziesz zamawiał wtedy graty. Tym sposobem będzie Ci prościej teraz poradzić sobie z układem, w którym będą tak na prawdę tylko 3 elementy - chłodnica, blok na CPU i pompa. Bawiąc się z dokładaniem GPU będziesz miał już jakieś doświadczenie i szybciej oraz sprawniej wszystko Ci pójdzie.

BTW: W komputerze mamy wentylatory, wiatrak to może być na polu :P

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 15 Listopad 2019 - 13:01


#11 Użytkownik jest niedostępny   amsztel 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 578
  • Dołączył: Wed, 03 Lip 19

Napisany 15 Listopad 2019 - 14:44

Zobacz postzawisztheblack, o 15 Listopad 2019 - 10:16, napisał(a):

Nie, nie robiłem projektu w tej obudowie... jeszcze :P

Co do oświetlenia, to niestety nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie, ale z doświadczenia mogę powiedzieć, że na chwilę obecną każdy producent niestety stosuje własny standard podłączania oświetlenia, niekompatybilny z innymi, więc szansa na podłączenie jakichś gratów innego producenta jest niewielka.


Phanteks do podlaczania oswietlenia stosuje standardowe zlacze D-RGB. Sa do kupienia tez przedluzki na inne bardziej wymyslne koncowki do podlaczania swiecidelek. Tu akurat Phanteks na duzy plus.

#12 Użytkownik jest niedostępny   vladipl 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Cz, 14 Lis 19

Napisany 15 Listopad 2019 - 15:44

@zawiszatheblack
Tak też chyba zrobię, że na start obieg będzie na jednej chłodnicy o docelowym rozmiarze i wszystko będzie gotowe na dodanie grafiki, może nawet pokuszę się o zrobienie kraników, albo quickconnectów, tak aby za każdym razem jak będę grafikę zmieniał rozłączać tylko część układu ;) bardzo flow zabijają szybkozłączki?

@amszel
dzięki za dobre wieści :) na mobo widziałem 2 złączki do kontroli RGB, Asrock też ma jakiś soft - pobawię się tym jak już buda dojdzie i przełożę graty :)

#13 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7828
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 15 Listopad 2019 - 16:37

Złączki QDC bardziej niż flow zabiją portfel :P. Przy częstych zmianach GPU jest to dobry pomysł, ale jak chcesz GPU zmieniać raz na rok, to nie ma to większego sensu, bo raz na rok i tak wypada zmienić płyn w pętli i ją przepłukać. Do tego węże po roku zazwyczaj matowieją i dobrze je wymienić. Przy rurkach akrylowych QDC i tak nie zrobisz. Kranik koniecznie zrób, bo bardzo usprawnia wszelkie prace z pętlą.

Co do oświetlenia to Cię zmartwię. Luxe 2 ma oświetlenie DRGB / ARGB czyli diody cyfrowe działające na 5V ze złączem 3-pin, Twoja płyta ma dwa złącza ale "zwykłego", analogowego RGB 4-pin z napięciem 12V. Nie podłączysz diod ARGB 5V pod złącze RGB 12V bo wszystko spalisz.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 15 Listopad 2019 - 18:08


#14 Użytkownik jest niedostępny   amsztel 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 578
  • Dołączył: Wed, 03 Lip 19

Napisany 15 Listopad 2019 - 19:32

Dokladnie jak mowi kolega @zawisztheblack - do tej plyty nie podlaczysz oswietlenia Luxe2 (adresowalne RGB vs "zwykle" RGB). Chyba trzeba by jakis watek przypiac na ten temat, obydwa zlacza wygladaja na pierwszy rzut oka prawie tak samo i zapewne nie jedna osoba juz sobie zjarala "swiecidelka" :E

#15 Użytkownik jest niedostępny   vladipl 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Cz, 14 Lis 19

Napisany 16 Listopad 2019 - 12:02

To na start zobaczymy jakie możliwości daje to co w luxe2 jest w komplecie. Swoja droga patrząc na listę "what in box" nie widzę tam listwy LED, jest jako optional accessories za dodatkową opłatą.

Jak dobrze pójdzie to już w poniedziałek znajdę chwilę żeby z xkom odebrać pakę i będę wiedział dokładnji co jest w komplecie ;)

Myślę zacząć wątek własnego workloga... Moze nawet pokuszę się o jakiś filmik do tego... o tej budzie nie ma za dużo materiału jeszcze w sieci a komuś mogę pomóc

@zawiszatgeblack z Dry Connect miałem doczynienia w przemysłowym chłodzeniu, tam były to duże 3/4 cała Staubli, na domowego kompa po prostu armata by była ;)

#16 Użytkownik jest niedostępny   mop231 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 155
  • Dołączył: Nd, 04 Lis 07

Napisany 17 Listopad 2019 - 19:54

wie ktoś może jak grube chłodnice + wentyle wejdą do tej TT core x71?

#17 Użytkownik jest niedostępny   vladipl 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Cz, 14 Lis 19

Napisany 18 Listopad 2019 - 15:04

Paczucha odebrana i zrobiony szybki unboxing. Pierwsze wrażenia poniżej:


1) wielkie pudło skrywające budę okazuje się być znacznie lżejsze niż mogłoby się wydawać. Co ciekawe samo pudełko zostało wyprodukowane dla starej i nieistniejącej już nazwy modelu LUXE2, a nie 719, oczywiście mam to gdzieś :)

Dodaj obrazek

2) mając tragiczne doświadczenie z szybkim otwieraniem kartonów z laptopami przy pomocy noża technicznego o długim ostrzu w przypadku tej obudowy z chirurgiczną precyzją rozciąłem taśmę klejącą i oczom mym ukazała się mniejsza paczka zawierająca akcesoria (o tym później) oraz MEGA BARDZO solidne boczki z wielowarstwowej piany poliuretanowej wzmocnionej tekturą. Sama obudowa jest w całości owinięta czarnym materiałem (mikrofibra to to nie jest, ale przed obtarciami chroni odpowiednio), wszystkie szklane elementy pokryte są grubą folią ochronną (ale taką poważnie grubą, znacznie grubszą niż nowe szyby samochodowe są kryte)

Dodaj obrazek

3) Pudełeczko z akcesoriami skrywa w sobie 4 koszyki na dyski 3,5", ramkę do usztywnienia konstrukcji dla karty GPU, 3 podziurawione śledzie, plastikowy element do którego jeszcze nie doszedłem gdzie mogę go sobie wsadzić, kilka trytytek, ramkę zamienną jako maskownica do miejsca montażu płyty mITX(chyba się pokuszą, mam już pewien szatański plan), oraz dwie MEGA fajne rzeczy z którymi pierwszy raz się spotykam - organizer do śrubek wraz ze śrubkami oraz (czego nie ma na foto) - bardzo wysokiej jakości wydruk instrukcji montażu i obsługi (książeczka w rękach robi na prawdę dobre wrażenie i sprawia, że ma się ochotę ją przeczytać, a nie pizdnąć w kąt jak to ma miejsce w przypadku wszystkiego co wcześniej dostawałem z obudową

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

4) Sama obudowa sprawia dobre wrażenie. Drzwi w całości ze szkła otwierają się na zawiasach, blachy są grube i solidne, malowanie równomierne. Miejsca w środku jest całkiem sporo, organizery do kabli w postaci rzepów za prawymi drzwiami... nie ma się co doczepić... za wyjątkiem niektórych plastików, które widać, ze były robione na szybko.

Dodaj obrazek

a tu przedni panel - otwiera się dość topornie (oczekiwałem klapki z mechanizmem podnoszenia "na wcisk", jest tylko manualny) - do tego plastiki ewidentnie nie są oszlifowane na brzegach, tylko wyłamywane - tylko właściwie do tego mogę się przyczepić.

Dodaj obrazek

5) ITX - tu producent niejasno to opisał w renderach jest tylko info PSU2/ITX - czyli albo drugi zasilacz, albo druga płyta... nie dopisali natomiast że w tu mogą być jeszcze 2x 3,5"... no właśnie - buda nie ma logicznego miejsca na dyski 3,5".
Jeśli chodzi o 2,5" to na prawej ściance jest nawet szklane okienko z 3 dyskami pod spodem (foto poniżej), natomiast dyski 3,5" możemy zamontować albo w podłodze, gdzie blokują możliwość użycia ITX/PSU2 albo z frontu gdzie każde 2 dyski blokują możliwość użycia "kawałka chłodnicy".

Dodaj obrazek

a tutaj miejsce na ITX/PSU/HDD 3.5"
Dodaj obrazek

I mam teraz dopiero zagłostkę - z ITX przez chwilę myślałem o drugim systemie "vintage" na starych używanych częściach pod WindowsXP 32bit (oczywiście też podpięte pod LC) - dzięki temu mógłbym odpalać swoją starą kolekcję gier które już od dawna nie banglają, a sentyment budzą cały czas :) "duża maszyna" chodzi 24/7 więc pompa i fany cały czas działają, tym bym się nie martwił. Tylko, że mam 2x 3,5" 2TB w RAID1... i tu pies pogrzebany... albo ITX albo 2TB w RAID. Montaż z frontu odpada bo tam chciałbym dać dużą chłodnicę (a właściwie to dwie - jedna na front i jedna na ścianę prawą), na podłodze myslę zwykłe wiatraki dać, na suficie dużą chłodnicę i na tyle małego grubasa.

Jutro będę miał czas to pomierzę trochę tą budę, przełożę graty z SPC M70 i może uda się wymyślić koncept jakiej grubości chłodnice będę mógł zastosować i jak je rozmieścić

#18 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7828
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 18 Listopad 2019 - 16:29

Na tył nie dawaj żadnej chłodnicy. Wydajność pojedynczych chłodnic 120/140mm jest mizerna, a tylko komplikuje układ. 2x480mm na froncie i boku spokojnie wystarczy.

Co do grubości chłodnic, to przy niskich obrotach nie ma znaczenia czy masz 30mm czy 60mm. Dopiero przy wysokich obrotach pojawiają się spore różnice w wydajności. LC składa się jednak raczej dla ciszy, więc puszczanie wentylatorów na 1200-1300 RPM, żeby była różnica w wydajności, dla mnie nie ma sensu. Do tego 2x480mm to naprawdę spora powierzchnia chłodnic - u mnie 2x480mm ogarniają 2x GTX 1080 po maksymalnym OC - wentylatory mają w full load max 450-500 RPM. Pod lekkim obciążeniem typu przeglądanie neta stoją.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 18 Listopad 2019 - 16:31


#19 Użytkownik jest niedostępny   vladipl 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Cz, 14 Lis 19

Napisany 18 Listopad 2019 - 17:25

Swoja droga zakładając takie same warunki i grubość chłodnicy co będzie skuteczniejsze, 4x120 czy 3x140?

Myślę, że tak jak Zawisza mówi 2 duże chłodnice powinny wystarczyć więc chyba tylko zrobię dach + bok, a na resztę otworów montażowych założę wolnoobrotowe z PWM. Ciepło by nie trafiło do środka obudowy więc cała reszta też będzie chłodniejsza.


EDIT:

Dobra, trochę posiedziałem i koncepcja powstała.

1) Z ITX rezygnuję - na chwilę obecną muszę mieć dyski 3,5" - wymienię te 2x2TB co mam na 2x4TB... wór na dane muszę mieć bezpośrednio w kompie, backup po sieci i tak będzie dobrze, więc z przodu zamiast PSU/ITX będą sobie wesoło i brzydko siedziały 2 dyski 3,5"

2) Chłodnice tak jak Zawisza napisał - 2 duże muszą zrobić robotę. Nie chcę, żeby ciepło z nich wpadało do obudowy w związku z tym będą one wyłącznie wywiewać powietrze "z budy". Montaż chłodnic w tym wypadku tylko sufit i panel boczny. Jutro wpadnę do obudowy z miarką i pomyślimy czy 30 czy 45 czy 60mm będą właściwe.

3) Front zostaje pusty bez LC, podłoga i tył też. Na spodzie zostaje mi miejsce na wentylatory 1x120 i 1x140mm, z tyłu na 1x140mm, i z przodu na 3x140mm (czyli total 1x120mm oraz 5x140mm na nawiew "chłodnego powietrza" z otoczenia). Zgodnie z manualem od obudowy regulator Phantexa ma wyjścia 5x4 pin z PWM i 3x3pin DC - czyli w pukt to co potrzebuję :)

4) zauważyłem że obudowa ma na topie otwór na fill port oraz na dole drainport :) fajnie :)

5) na podłodze obudowy nie ma miejsca gdzie można zamontować pompę z rezerwuarem, do tego na ściance bocznej do której można by ją było przykręcić będzie chodnica... na stronie Phanteksa znalazłem coś takiego LINK jest to niby mocowanie do pompy, ale w tej budzie chyba nie za bardzo jest to gdzie przykręcić - bynajmniej w manualu nic nie znalazłem. Chyba, że trzeba poświęcić miejsce na wentylator 140mm w podłodze - wtedy faktycznie miejsca robi się sporo... dalej nie ma do czego dokręcić pompę, ale miejsca jest dużo ;)

Ten post był edytowany przez vladipl dnia: 18 Listopad 2019 - 18:25


#20 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7828
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 18 Listopad 2019 - 18:16

Wydajność będzie podoba tak jak ma to miejsce w przypadku chłodnic 280mm i 360mm. 360mm są wydajniejsze dopiero przy szybszych wentylatorach. Ma to odzwierciedlenie w cenie - chłodnica 420mm kosztuje tyle co 480mm. Jeśli chodzi estetykę, to 480mm lepiej wypełni wnętrze.

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych