Forum PCLab.pl: Używane serwery do wirtualizacji. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Używane serwery do wirtualizacji.

#1 Użytkownik jest niedostępny   crazyITman 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: So, 10 Lis 18

Napisany 14 Listopad 2019 - 21:22

Witam,

potrzebuję niedługo zakupić ze dwie maszyny w celu zwirtualizowania ok 10 hostów + 2 sieciowe systemy operacyjne. Moja wiedza na temat wirtualizacji, jak i sprzęt są mocno skromne (podstawy podstaw teorii + odrobinkę praktyki na wirtualnych maszynach i praca przy urządzeniach typu UTM). Cała ta konfiguracja ma być przeznaczona głównie do nauki. Sprzęt typu brama sieciowa, switch, AP itd. (nawet znajdzie się jakiś niewielki NAS) oczywiście posiadam, natomiast zależy mi na nauce w środowisku odrobinę większym, niż typowe SOHO (mój komputer nie pozwala mi na więcej, niż dwie wirtualne maszyny, a w pracy nie mam dostępu do takich rzeczy). Wiem, że jest to bardzo skromna infrastruktura, ale sądzę, że do nauki spokojnie wystarczy. Mój budżet jest bardzo skromny (600zł łącznie na obydwie maszyny +-100zł w ostateczności). Potrzebuję akurat dwie, żeby ćwiczyć różne warianty sieciowe, korporacyjno-podobne rozwiązania oraz chcę pobawić się systemami. Przeglądałem trochę sprzętu na allegro, ale wolę jednak poradzić się ekspertów w tej dziedzinie. Moje wymagania względem sprzętu są praktycznie zerowe, aby działało i nie sprawiało jakiś większych problemów.

Z góry dziękuję za pomoc.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3900
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 14 Listopad 2019 - 22:15

Nie kupuj żadnych serwerów. Po pierwsze będą za głośne, po drugie będą mało wydajne, a po trzecie prądożerne. No i będzie je ciężko odsprzedać.
Poszukaj sobie jakiegoś komputera poleasingowego (np. jakiegoś Della z min i5).
Inna kwestia, to to w jakiej technologii chcesz wirtualizować... Wiesz już?

#3 Użytkownik jest niedostępny   crazyITman 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: So, 10 Lis 18

Napisany 14 Listopad 2019 - 23:25

Dosyć mocno to brałem pod uwagę, natomiast te poleasingowe jednostki są znacznie droższe. Potrzebuję wirtualizować tylko same systemy operacyjne, więc wybór pewnie by padł na coś prostego np. virtualbox lub kvm. Później przeskok na jakieś bardziej zaawansowane oprogramowanie.

#4 Użytkownik jest niedostępny   j3zz 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 340
  • Dołączył: Pt, 22 Maj 15

Napisany 15 Listopad 2019 - 12:53

Przede wszystkim w tym budżecie raczej nic nie dostaniesz. Jeżeli dostaniesz to będzie to jakiś przedpotopowy złom na DDR2 żrący prąd jak odkurzacz. Nie jestem ekspertem ale zbudowałem własny lab do podobnych zastosowań jak Ty planujesz. Podstawowe pytanie zadał Qwinto - na jakiej platformie chcesz wirtualizować ?

Hyper - V - możesz użyć czegokolwiek
KVM - jak wyżej
VirtualBox - jak wyżej

ESXi - tu potrzeba karty sieciowej z "listy zgodności".

Z innymi hypervisorami się nie bawiłem.

Do zabawy z trzema pierwszymi wystarczy konsumencki sprzęt. Do Esxi można dobrać podzespoły z Aliexpresu tak żeby się zainstalował na konsumenckim sprzęcie i nie kosztowało to fortuny.

Drugie podstawowe pytanie: jakie systemy chcesz wirtualizować ? Windowsy, linuxy, z GUI bez GUI ?

Napisz coś więcej ...

Ten post był edytowany przez j3zz dnia: 15 Listopad 2019 - 12:55


#5 Użytkownik jest niedostępny   crazyITman 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: So, 10 Lis 18

Napisany 15 Listopad 2019 - 15:00

Standardowo Windows (7/8.1 i 10), Linux (Ubuntu i Kali) z GUI oraz po jednym systemie sieciowym Windows Serwer i Ubuntu Serwer prawdopodobnie obydwa bez GUI. Początkowo platforma oparta na hypervisorze typu 2. Na start będę używać raczej popularnych rozwiązań jak np. VirtualBox zainstalowany na Ubuntu, później może coś bardziej zaawansowanego jak oVirt. Chciałbym póki co mieć chociaż te 10 hostów i 2 serwery. Rozważałem jeszcze GNS3, gdyż widziałem materiały Davida Bombala, gdzie używał kilku komputerów o różnych parametrach do zbudowania większej sieci, co by mi pasowało bo mam w domu ze 4 jednostki (3 na intelu jeden AMD) i mógłbym spróbować utworzyć jakiś klaster. Nawet myślałem o zakupie kilku nowszych RaspberryPi i ich połączeniu, ale szybko mi przeszło :D

#6 Użytkownik jest niedostępny   michasm 

  • Pajac naczelny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6000
  • Dołączył: Nd, 24 Lut 08

Napisany 15 Listopad 2019 - 15:13

Liczyłeś ile będą kosztować licencje MS?
Nie ma sensu na szrota za 600 zł naklejać licencji wartych kilka-kilkanaście tysięcy.

#7 Użytkownik jest niedostępny   j3zz 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 340
  • Dołączył: Pt, 22 Maj 15

Napisany 15 Listopad 2019 - 15:20

Cytuj

Chciałbym póki co mieć chociaż te 10 hostów i 2 serwery


Mam Della T130 rozbudowanego ponad to co fabryka przewidziała i 9 VM'ek to już prawie max. 600PLN to może dyski kosztowały. Niech się ktoś inny wypowie ale IMO z tym budżetem nie zaszalejesz. Możesz pokazać co znalazłeś na allegro ?

Popatrz na płyty główne z chipsetem x79 ale to prądu żre ... Wszystko co nowsze, ciągle trzyma cenę.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3900
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 15 Listopad 2019 - 16:14

Zobacz postmichasm, o 15 Listopad 2019 - 15:13, napisał(a):

Zobacz postcrazyITman, o 14 Listopad 2019 - 21:22, napisał(a):

Cała ta konfiguracja ma być przeznaczona głównie do nauki.

Liczyłeś ile będą kosztować licencje MS?
Nie ma sensu na szrota za 600 zł naklejać licencji wartych kilka-kilkanaście tysięcy.

Kolega chyba nieuważnie czytał wątek...
OP będzie najwyżej co 90 dni robił reinstalacje Windowsa :)

Zobacz postcrazyITman, o 15 Listopad 2019 - 15:00, napisał(a):

Standardowo Windows (7/8.1 i 10), Linux (Ubuntu i Kali) z GUI oraz po jednym systemie sieciowym Windows Serwer i Ubuntu Serwer prawdopodobnie obydwa bez GUI. Początkowo platforma oparta na hypervisorze typu 2. Na start będę używać raczej popularnych rozwiązań jak np. VirtualBox zainstalowany na Ubuntu, później może coś bardziej zaawansowanego jak oVirt. Chciałbym póki co mieć chociaż te 10 hostów i 2 serwery.

12 jednocznieśnie działających wirtualek? Skromnie po 2GB RAMu na każdą to jest 24GB + coś dla hosta... Za 500zł tego mieć nie będziesz, zapomnij.
Natomiast jeśli równocześnie będzie działały 2-3 maszyny (chociaż pewnie i tak nie będą nic ciekawego robiły, to nawet więcej można uruchomić), to tak jak napisałem wcześniej. Jakiś Dell z i5-2400 czy i7-2500 (4 rdzenie 8 wątków) czy nowszy i5-4570 (podobnie) i min 8GB RAMu. Jest na znanym portalu aukcyjnym Dell Optiplex 990 z i7-2600 za niecałe 600zł. Deon prędkości to to nie jest, ale do nauki wystarczy. Najwyżej dokupisz sobie potem dodatkowe 8GB RAMu. Komp ma kartę sieciową od Intela, więc może nawet ESXi pójdzie...

Ten post był edytowany przez Qwinto dnia: 15 Listopad 2019 - 19:14


#9 Użytkownik jest niedostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4301
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 15 Listopad 2019 - 16:20

Nie wiem, czy faktycznie potrzebne są aż dwie maszyny tylko do zabawy. Nie potrzeba też niczego super wydajnego ani nowego, ani nawet typowego serwera, który będzie tylko wył, żarł dużo prądu i sprawiał kłopoty w doborze komponentów (próbowałeś dokupić dysk do używanego serwera, który nie ma dodatkowych sanek? Powodzenia).
Na rynku często pojawiają się używane workstacje z dwoma Xeonami od HP, jak będziesz miał szczęście to za względnie małe pieniądze dokupisz też RAM. Do nauki w zupełności wystarczy, bo nie musisz mieć odpalonych jednocześnie 30 VMek na raz, tylko w zależności od ćwiczeń część sobie wyłączysz.
Kupowanie 2 serwerów do domowego laba jest bez sensu, bo jak chcesz mieć względnie wiernie odwzorowane środowisko, przydały by się też zarządzalne switche, jakaś macierz obsługująca iSCSI... A wtedy zaczynasz ćwiczyć też rzeczy (Storage, sieci), z którymi nie będziesz miał do czynienia w przyszłości.

#10 Użytkownik jest niedostępny   j3zz 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 340
  • Dołączył: Pt, 22 Maj 15

Napisany 15 Listopad 2019 - 19:00

Pewnie najtańsza (nowa) karta do ESXi: KLIK

Ten post był edytowany przez j3zz dnia: 15 Listopad 2019 - 19:02


#11 Użytkownik jest niedostępny   crazyITman 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: So, 10 Lis 18

Napisany 15 Listopad 2019 - 19:23

Nie wiem czemu, ale niektórzy dorabiają do mojego posta jakieś dziwne historie. Potrzebuje tylko sprzęt do nauki. Dwie maszyny, bo mam 3 bramy sieciowe, 2 switche i będę się starał odwzorować połączenie oddziałów w sieci LAN oraz WAN. Switch1 i brama1(LAN) + brama z postawionymi vlanami(imitacja internetu) + switch2 i brama2 (drugi LAN). Nic więcej. Zrozumiałem już, że nie warto kupować używanych serwerów. Mam trochę swojego nagromadzonego sprzętu (stacje, dyski, ram itp.). Coś z tego wykombinuje i jak będzie trzeba, to najwyżej dokupię coś jeszcze i tyle. Dzięki za wszystkie sugestie.

Ten post był edytowany przez crazyITman dnia: 15 Listopad 2019 - 19:36


#12 Użytkownik jest niedostępny   arrow00 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Nd, 06 Lis 05

Napisany 15 Listopad 2019 - 19:41

Jak koledzy napisali wyżej w tym budżecie możesz zapomnieć o dwóch maszynach.
Kup jakiegoś gotowca od Della lub HP albo poszukaj jakiegoś zestawu na Supermicro - można je na alledrogo czasami kupić w dobrej cenie (np. tutaj był zestaw płyta/RAM/CPU).
Do ćwiczeń wystarczy.

Jak jeszcze nie wiesz jaki hypervisor to poczytaj o Proxmoxie - bardzo fajny system do nauki (KVM/QEMU/LXC) bez licencji i z całkiem fajnym wsparciem.

Pozdrawiam,

Tomek

#13 Użytkownik jest niedostępny   crazyITman 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: So, 10 Lis 18

Napisany 15 Listopad 2019 - 19:47

Kurcze ten Proxmox rzeczywiście fajnie wygląda. Dzięki za info.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3900
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 15 Listopad 2019 - 20:10

Zobacz postcrazyITman, o 15 Listopad 2019 - 19:23, napisał(a):

Zrozumiałem już, że nie warto kupować używanych serwerów. Mam trochę swojego nagromadzonego sprzętu (stacje, dyski, ram itp.). Coś z tego wykombinuje i jak będzie trzeba, to najwyżej dokupię coś jeszcze i tyle.

Nie zrozumiałeś :)

Nie warto kupować serwerów w zakładany przez Ciebie budżecie 600zł. Bo to będzie złom elektroniczny. No a z tym swoim sprzętem to myślisz że będą pasować do serwerów, szczególnie ten RAM? Żebyś się nie zdziwił...

#15 Użytkownik jest niedostępny   crazyITman 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: So, 10 Lis 18

Napisany 15 Listopad 2019 - 21:28

Spokojnie, wiem że do serwerów są potrzebne specjalne pamięci, płyta, procek itd. Zamierzam użyć jednostek desktopowych tak jak tu większość osób poradziła i jeśli zajdzie potrzeba, to je ulepsze.

#16 Użytkownik jest niedostępny   j3zz 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 340
  • Dołączył: Pt, 22 Maj 15

Napisany 16 Listopad 2019 - 14:13

Zobacz postcrazyITman, o 15 Listopad 2019 - 21:28, napisał(a):

Spokojnie, wiem że do serwerów są potrzebne specjalne pamięci, płyta, procek itd. Zamierzam użyć jednostek desktopowych tak jak tu większość osób poradziła i jeśli zajdzie potrzeba, to je ulepsze.

Składam właśnie maszyne do ESXi na konsumenckich podzespołach. Jeżeli to ruszy i będzie śmigało mogę napisać co, jak i skąd. AMD FX8350/32GBDDR3, 750Ti i RX550 4GB do passthrough. Karta raid (niepotrzebna tak naprawdę), karta USB 3.0 do passthrough i karta sieciowa na intelu. Wszystko z Aliexpress.

#17 Użytkownik jest niedostępny   SongokuH 

  • :-)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1614
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 07

Napisany 17 Listopad 2019 - 14:28

Aż taki problem jest ze sprzętem do ESXi?
Ja w robocie mam jeszcze 2 hosty złożone z konsumenckich gratów, niedawno zmieniałem płytę i pamięci, bo ucierpiały w pożarze, ale nadal wszystko jest dostępne.
Chyba, że karty sieciowe Intela są jakimś problemem?

i7-860
Gigabyte P55-UD3L
16GB DDR3

W szczytowym okresie działało kilkanaście wirtualek rozłożonych na te 2 hosty. Od starych dystrybucji Linuxa po WinServer 2008R2.
Obecnie powoli wygaszam maszyny i przechodzę na Hyper-V na nowym serwerze.


Ten post był edytowany przez SongokuH dnia: 17 Listopad 2019 - 14:28


#18 Użytkownik jest niedostępny   SeN81 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3180
  • Dołączył: Cz, 09 Lut 06

Napisany 18 Listopad 2019 - 13:33

Do domowego laba pod wirtualizacje potrzebna jest przede wszystkim duża ilość RAM. Konsumenckie płyty obsługują do 32GB, więc za całą kasę jaką chcesz na ten celu przeznaczyć kupuj RAM.
Stare kompy jak masz też można wykorzystać, dołożyć im do 4GB+ RAMu i ze 3/4 maszyny wirtualne spokojnie się uruchomią. Ktoś wyżej pisał o 2GB RAM per wirtualka. Ja się pytam co wy chcecie na tych wirtualkach odpalać że aż po 2GB chcecie im rozdawać. Przecież ten ram będzie tam leżał odłogiem. Pod serwer też jakoś dużo RAMu nie potrzeba. Maszynom spokojnie starczy po 512MB niezależnie czy to desktop czy serwer.

#19 Użytkownik jest niedostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4301
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 18 Listopad 2019 - 13:55

Zobacz postSeN81, o 18 Listopad 2019 - 13:33, napisał(a):

Do domowego laba pod wirtualizacje potrzebna jest przede wszystkim duża ilość RAM. Konsumenckie płyty obsługują do 32GB, więc za całą kasę jaką chcesz na ten celu przeznaczyć kupuj RAM.
Stare kompy jak masz też można wykorzystać, dołożyć im do 4GB+ RAMu i ze 3/4 maszyny wirtualne spokojnie się uruchomią. Ktoś wyżej pisał o 2GB RAM per wirtualka. Ja się pytam co wy chcecie na tych wirtualkach odpalać że aż po 2GB chcecie im rozdawać. Przecież ten ram będzie tam leżał odłogiem. Pod serwer też jakoś dużo RAMu nie potrzeba. Maszynom spokojnie starczy po 512MB niezależnie czy to desktop czy serwer.

Dokładnie. Zwłaszcza że jak pisałem w 99% wypadków te maszyny będą uruchamiane wtedy, kiedy będą potrzebne a najwyżej garstka (kontroler AD i..? ) będą uruchomione cały czas. A w domowym labie czy coś się wykona 5 sekund zamiast 1 to nie ma większego znaczenia. Zwłaszcza, że realny użytkownik będzie tylko jeden.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3900
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 18 Listopad 2019 - 18:27

Zobacz postSeN81, o 18 Listopad 2019 - 13:33, napisał(a):

[..]Ktoś wyżej pisał o 2GB RAM per wirtualka. [..]

Mój domowy lab na Xubuntu zużywa 271MB RAMu, po zalogowaniu 417MB, z uruchomioną przeglądarką 742MB, z odpalonymi kilkoma aplikacjami 2,7GB RAMu. Do tego mogę spokojnie uruchomić kilka wirtualek, bo mam zawrotne 8GB. Wcześniej chodziło to 24h/7, ale przeniosłem jedną wirtualkę na fizyczną energooszczędną platformę (D525). Tam chodzi kilka usług, RAMu zjadło 1,74G z 4GB.

Windows 7 można uruchomić z jakimiś 600-700MB RAMu. Win 10 na laptopie 2,6GB RAMu (prawie nic nie uruchomione), na drugim 1,7GB, na trzecim 2,1GB (dwa ostatnie zaraz po uruchomieniu). Win Srv nie próbowałem, 2008R2 chyba potrzebował 0,9-1GB, nie wiem jak nowsze. Także te 2GB to nie jest wyssane z palca. Bazując na tym co OP napisał:

Zobacz postcrazyITman, o 15 Listopad 2019 - 15:00, napisał(a):

Standardowo Windows (7/8.1 i 10), Linux (Ubuntu i Kali) z GUI oraz po jednym systemie sieciowym Windows Serwer i Ubuntu Serwer prawdopodobnie obydwa bez GUI.[..]

Te trzy Windowsy to 4-5GB plus Win Srv. I komp z 8GB RAMu jest na styk.
Wiadomo, samych Linuxów wejdzie więcej :)

Także moja propozycja z postu #8 wcale nie jest złym przykładem. I z tego co widzę jak na razie jedynym konkretem w tym wątku...

Zobacz postnarmiak, o 18 Listopad 2019 - 13:55, napisał(a):

Dokładnie. Zwłaszcza że jak pisałem w 99% wypadków te maszyny będą uruchamiane wtedy, kiedy będą potrzebne a najwyżej garstka (kontroler AD i..? ) będą uruchomione cały czas. A w domowym labie czy coś się wykona 5 sekund zamiast 1 to nie ma większego znaczenia. Zwłaszcza, że realny użytkownik będzie tylko jeden.

No właśnie, procesor może być słaby, najwyżej będzie wolniej działało. Ale jak nie będziesz miał RAMu to nie uruchomisz w ogóle...

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych