Forum PCLab.pl: Czarno biały obraz - nagroda za pomoc - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Czarno biały obraz - nagroda za pomoc Pomóżcie.... Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Aimaray 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Cz, 09 Sie 18

Napisany 14 Listopad 2019 - 22:37

Witam serdecznie !

Pomóżcie ! Przed chwilą odpaliłem kompa - czarno biały obraz... Wczoraj wieczorem było wszystko OK.. aż do teraz komputer nie był włączany.. monitor(telewizor) jest sprawny bo na kablówce są normalnie kolory... Próbowałem już skrótu do włączania/wyłączania filtru kolorów ctrl+windows+c.. sprawdzałem też ustawienia graficzne w programie nvidii i wydaje się być wszystko OK... macie jakieś pomysły.. ? :(

Komputer ma nie całe 2 lata. Karta graficzna Nvidia Geforce GTX 1070, płyta główna MSI B360M Bazooka.

Zaktualizowałem sterowniki do najnowszych ze strony nvidii... nadal lipa... :(
Wersja sterownika 441.20

Wymiana kabla HDMI - nie pomogło.

Zaktualizowałem system windows 10 z windows update - nie pomogło...



Za pomoc w rozwiązaniu problemu - nagroda.

#2 Użytkownik jest niedostępny   qrek1 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 700
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 14 Listopad 2019 - 22:56

Zobacz postAimaray, o 14 Listopad 2019 - 22:37, napisał(a):

Pomóżcie ! Przed chwilą odpaliłem kompa - czarno biały obraz

Ktoś ci robi dowcip albo w nadzwyczajny sposób ci się kabel popsuł łączący kartę z monitorem

#3 Użytkownik jest niedostępny   Flik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2182
  • Dołączył: Pn, 10 Wrz 07

Napisany 14 Listopad 2019 - 22:59

A monitor ma taką opcje jak nasycenie kolorów? Jeśli tak to zobacz może tam jest ustawione na czarno-biały obraz.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Aimaray 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Cz, 09 Sie 18

Napisany 14 Listopad 2019 - 23:28

Zobacz postqrek1, o 14 Listopad 2019 - 22:56, napisał(a):

Ktoś ci robi dowcip albo w nadzwyczajny sposób ci się kabel popsuł łączący kartę z monitorem


Ktoś mi robi dowcip tzn... ? Kabel HDMI tak jak napisałem wymieniałem - to samo.

Ustawienia monitora(telewizor) są w normie i włączając ustawienia są kolory, na kablówce także... tylko obraz z komputera jest czarno biały....
Właśnie wypiąłem karte graficzną przeczyściłem, jak i reszte podzespołów kompa - nie był mocno zakurzony... - nic to nie dało... :(

Ten post był edytowany przez Aimaray dnia: 14 Listopad 2019 - 23:29


#5 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3663
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 14 Listopad 2019 - 23:32

Pokaż screena jak to wygląda
Naciskając ctrl+c+windows w ogóle coś się działo czy zero reakcji? bo jeśli tak to przestaw ręcznie na duży kontrast

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 14 Listopad 2019 - 23:50


#6 Użytkownik jest niedostępny   Flik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2182
  • Dołączył: Pn, 10 Wrz 07

Napisany 14 Listopad 2019 - 23:48

Tam w tym sterowniku i programie masz jakiś suwak odpowiedzialny za nasycenie? Zobacz dokładnie, może coś tam jednak się przestawiło. Bawiłeś się ostatnio ustawieniami karty? Wydaje mi się, że skoro aktualizacja nie

naprawiła tego, to problem musi być jak wyżej, ale głowy nie dam.

Czy masz integrę? Jeśli tak to sprawdź obraz na niej. Masz możliwość sprawdzenia obrazu na innych gniazdach karty/monitora? Jeśli tak to też nie zaszkodzi sprawdzić.

Na tym pomysły mi się kończą.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Aimaray 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Cz, 09 Sie 18

Napisany 14 Listopad 2019 - 23:51

Windows 10 home edition oryginał, Płyta główna MSI B360M Bazooka, Karta graficzna Nvidia Geforce GTX 1070 inno 3d, zasilacz SILENTIUMPC Vero L2 Bronze 600W, dysk SSD GoodRam IRDM SATA III.

https://zapodaj.net/...008e86.png.html

Ten post był edytowany przez Aimaray dnia: 14 Listopad 2019 - 23:52


#8 Użytkownik jest niedostępny   Flik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2182
  • Dołączył: Pn, 10 Wrz 07

Napisany 14 Listopad 2019 - 23:56

Na tym screenie to jest wszystko ok. Ja widze kolor.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Aimaray 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Cz, 09 Sie 18

Napisany 15 Listopad 2019 - 00:05

Po włączeniu filtra kolorów w ustawieniach tło staje się czarne a czcionka biała... po wyłączeniu go - na odwrót.. tło białe czcionka czarna... :/
Filik - Ustawieniami karty się nie bawiłem...

https://zapodaj.net/...7d47f2.png.html

https://zapodaj.net/...bc84f7.jpg.html

https://zapodaj.net/...e636d0.jpg.html

https://zapodaj.net/...1f4589.jpg.html

https://zapodaj.net/...2bfbef.jpg.html

Zdjęcia telefonem byście widzieli to jak ja... bo jak to możliwe, że mojego screena widzicie normalnie w kolorach a ja tak jak na zdjęciach powyżej... ?

Ten post był edytowany przez Aimaray dnia: 15 Listopad 2019 - 00:08


#10 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3663
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 15 Listopad 2019 - 00:14

Zobacz postAimaray, o 15 Listopad 2019 - 00:05, napisał(a):

Po włączeniu filtra kolorów w ustawieniach tło staje się czarne a czcionka biała... po wyłączeniu go - na odwrót.. tło białe czcionka czarna... :/
Filik - Ustawieniami karty się nie bawiłem...

https://zapodaj.net/...7d47f2.png.html

https://zapodaj.net/...bc84f7.jpg.html

https://zapodaj.net/...e636d0.jpg.html

https://zapodaj.net/...1f4589.jpg.html

https://zapodaj.net/...2bfbef.jpg.html

Zdjęcia telefonem byście widzieli to jak ja... bo jak to możliwe, że mojego screena widzicie normalnie w kolorach a ja tak jak na zdjęciach powyżej... ?

a w zakładkę duży kontrast wchodziłeś? jak masz ustawione tam

#11 Użytkownik jest niedostępny   Flik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2182
  • Dołączył: Pn, 10 Wrz 07

Napisany 15 Listopad 2019 - 00:15

Nie znam tego programu, więc pytam: Co masz w zakładkach Ekran i Ustawienia kolorów? Zerknij tam. Może jest jakaś opcja odpowiedzialna za to. Nasycenie kolorów, lub jakoś podobonie.

Ten post był edytowany przez Flik dnia: 15 Listopad 2019 - 00:23


#12 Użytkownik jest niedostępny   qrek1 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 700
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 15 Listopad 2019 - 00:19

to są problemy ludzi którzy żyją w innym świecie... im nie da się pomóc

#13 Użytkownik jest niedostępny   Aimaray 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Cz, 09 Sie 18

Napisany 15 Listopad 2019 - 00:27

Zobacz postqrek1, o 15 Listopad 2019 - 00:19, napisał(a):

to są problemy ludzi którzy żyją w innym świecie... im nie da się pomóc


Co masz na myśli.. ?
Specem nie jestem ale totalnie ciemny też nie... przekopałem już chyba wszystkie ustawienia i żadna ingerencja nie pomaga... nadal jest czarno biały obraz...

Tu są screeny ustawień karty graficznej. Jakakolwiek manipulacja suwakami, przestawianiem nic nie daje.... przywrócenie ustawień standardowych również...

https://zapodaj.net/...a8bd27.jpg.html

https://zapodaj.net/...a4f1d5.jpg.html

https://zapodaj.net/...754478.jpg.html

https://zapodaj.net/...7e915c.jpg.html

Ten post był edytowany przez Aimaray dnia: 15 Listopad 2019 - 00:36


#14 Użytkownik jest niedostępny   Aimaray 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Cz, 09 Sie 18

Napisany 15 Listopad 2019 - 00:57

EDIT:l UDAŁO SIĘ. Przywrócenie ustawień fabrycznych w TV pomogło... dziękuję za pomoc i pozdrawiam !

#15 Użytkownik jest niedostępny   Flik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2182
  • Dołączył: Pn, 10 Wrz 07

Napisany 15 Listopad 2019 - 00:57

W ustawieniach karty wszystko wydaje się być ok. Mnie chodziło o zakładkę Nasycenie, ale widze, że ten suwak jest w odpowiednim położeniu.

https://answers.micr...ae-1a31539a3576 Obbadaj.

Pod tym linkiem ludzie piszą, że winna może być aktualizacja systemu 9P086NHDNB9W-Microsoft.XboxSpeechtoTextOverlay. Może tu leży problem.


Stwórz drugie konto i zobacz czy masz kolor. Spróbuj przywracania systemu.


Zobacz postAimaray, o 15 Listopad 2019 - 00:57, napisał(a):

EDIT:l UDAŁO SIĘ. Przywrócenie ustawień fabrycznych w TV pomogło... dziękuję za pomoc i pozdrawiam !


Czyli nasycenie kolorów w monitorze było na zero. Pytałem, czy monitor ma opcje nasycenie kolorów.;)

EDIT: Problem chyba jednak tkwił w czym innym, a nie w nasyceniu kolorów telewizora. Dobrze, że udało się go rozwiązać.

Ten post był edytowany przez Flik dnia: 15 Listopad 2019 - 01:05


#16 Użytkownik jest niedostępny   Aimaray 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Cz, 09 Sie 18

Napisany 15 Listopad 2019 - 01:14

Zobacz postFlik, o 15 Listopad 2019 - 00:57, napisał(a):

W ustawieniach karty wszystko wydaje się być ok. Mnie chodziło o zakładkę Nasycenie, ale widze, że ten suwak jest w odpowiednim położeniu.

https://answers.micr...ae-1a31539a3576 Obbadaj.

Pod tym linkiem ludzie piszą, że winna może być aktualizacja systemu 9P086NHDNB9W-Microsoft.XboxSpeechtoTextOverlay. Może tu leży problem.


Stwórz drugie konto i zobacz czy masz kolor. Spróbuj przywracania systemu.




Czyli nasycenie kolorów w monitorze było na zero. Pytałem, czy monitor ma opcje nasycenie kolorów.;)

EDIT: Problem chyba jednak tkwił w czym innym, a nie w nasyceniu kolorów telewizora. Dobrze, że udało się go rozwiązać.


W ustawieniach TV nasycenie było na odpowiednim poziomie... przywrócenie fabrycznych ustawień pomogło.. ale co było przestawione i jak to się stało... - kij wie... moja narzeczona zarzeka się, że nic nie grzebała.. Dziękuję za pomoc !

Ten post był edytowany przez Aimaray dnia: 15 Listopad 2019 - 01:15


#17 Użytkownik jest niedostępny   qrek1 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 700
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 15 Listopad 2019 - 09:17

Zobacz postAimaray, o 15 Listopad 2019 - 00:27, napisał(a):

Co masz na myśli.. ?
Specem nie jestem ale totalnie ciemny też nie... przekopałem już chyba wszystkie ustawienia i żadna ingerencja nie pomaga...

To mam na myśli, że na taki problem nikt nie poradzi i nikt się z nim nie zetknął, bo tu problemem nie jest sprzęt, tylko użytkownik. Wyjmie kabel z gniazdka i się będzie pytał czemu się komputer nie włącza. Opisze przy tym co robił przez ostatni miesiąc w jakie gry grał jakie programy instalował...

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych