Forum PCLab.pl: ooo jeezu - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

ooo jeezu modlitwa

#1 Użytkownik jest niedostępny   mr.mischief 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 101
  • Dołączył: Wt, 10 Cze 14

Napisany 14 Listopad 2019 - 23:42

Witam mój komp składa się z
MSI gtx 1060 6gb
i5 6500 3.20ghz
ASRock h170a-x1
Hyperx 2x4 GB ddr4 2133 MHz
ten post dotyczy właśnie pamięci ram.Więc,czy na tej płycie którą posiadam można bez problemu zamontować pamięci na przykład 3000 MHz,doszukałem się w internecie ,że ta płyta obsługuje pamięci z taktowaniem tylko 2133,odrazu wyjaśnię,że nie znam się na upgreadowaniu biosa.

#2 Użytkownik jest dostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3697
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 14 Listopad 2019 - 23:44

Zamontować można ale wsadzisz i zwolnią do 2133

#3 Użytkownik jest niedostępny   mr.mischief 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 101
  • Dołączył: Wt, 10 Cze 14

Napisany 14 Listopad 2019 - 23:54

obawiałem się takiej odpowiedzi,czyli pozostało mi tylko dopasować dotych dwóch dwie o podobnych parametrach.Raczej wątpię, że są kości 8 GB z taktowaniem takim jak moje

#4 Użytkownik jest dostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3697
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 15 Listopad 2019 - 00:10

Zobacz postmr.mischief, o 14 Listopad 2019 - 23:54, napisał(a):

obawiałem się takiej odpowiedzi,czyli pozostało mi tylko dopasować dotych dwóch dwie o podobnych parametrach.Raczej wątpię, że są kości 8 GB z taktowaniem takim jak moje

najlepiej to sprzedaj te 2 i kup 2x8gb nie ma sensu się bawić w 4x4

#5 Użytkownik jest niedostępny   mr.mischief 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 101
  • Dołączył: Wt, 10 Cze 14

Napisany 15 Listopad 2019 - 00:13

przegladnąłem komputronik.pl i ciężko było znaleść pamięć 2x8 z taktowaniem 2133

#6 Użytkownik jest dostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3697
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 15 Listopad 2019 - 00:32

A dlaczego komputronik musi być? druga sprawa że możesz wsadzić szybsze i po prostu zwolnią do 2133 nawet mogą być wydajniejsze bo zrobisz lepsze timingi, możesz kupić takie pamięci https://www.emag.pl/...49&711719870050 a te co masz wystaw na sprzedaż

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 15 Listopad 2019 - 00:40


#7 Użytkownik jest niedostępny   mr.mischief 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 101
  • Dołączył: Wt, 10 Cze 14

Napisany 15 Listopad 2019 - 06:47

GoodRam Iridium DDR 4 (2 x 8GB) 16 GB 2133 CL 15 a na przykład takie coś ma wyższe CL od tych które ty proponowałeś,tylko kosztuje o 100 zł więcej.Wogóle czy będzie duża rożnica między CL15,a CL13

Ten post był edytowany przez mr.mischief dnia: 15 Listopad 2019 - 06:52


#8 Użytkownik jest niedostępny   AndrzejTrg 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 835
  • Dołączył: Pt, 21 Cze 19

Napisany 15 Listopad 2019 - 07:02

Im niższe CL tym lepiej...

#9 Użytkownik jest niedostępny   mr.mischief 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 101
  • Dołączył: Wt, 10 Cze 14

Napisany 15 Listopad 2019 - 07:33

Ok wiem pomyliło mi się 😀

#10 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15120
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 15 Listopad 2019 - 08:49

Najlepiej kup płytę główną z170 z biosem OC-NON-K i podkręcisz sobie CPU i RAM. Tylko zostaje jeszcze CPU 4 wątkowe, przydaloby się i7 6700 chociaż.

Koszt całościowy będzie mało atrakcyjny, ale jeszcze do przełknięcia:
https://allegro.pl/o...ssor-8667791260


Pytanie czy zdecydujesz się na OC-non-K. Niby nie jest to mega trudne, ale skoro masz problem nawet z doborem pamięci to nie wiem czy podołasz.

#11 Użytkownik jest dostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3697
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 15 Listopad 2019 - 09:06

Zobacz postmr.mischief, o 15 Listopad 2019 - 06:47, napisał(a):

GoodRam Iridium DDR 4 (2 x 8GB) 16 GB 2133 CL 15 a na przykład takie coś ma wyższe CL od tych które ty proponowałeś,tylko kosztuje o 100 zł więcej.Wogóle czy będzie duża rożnica między CL15,a CL13

2133 z cl15 to jest już zamulone jak matryca 60hz :E

#12 Użytkownik jest niedostępny   mr.mischief 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 101
  • Dołączył: Wt, 10 Cze 14

Napisany 15 Listopad 2019 - 10:32

niestety ale płyta główna narazie musi zostać taka jaka jest... także już wiem czego szukać czyli 2x8 2133 MHz cl13

orientuje się ktoś może czy w takim red dead redemption 2 będzie różnica między 8 a 16 GB RAM

Ten post był edytowany przez mr.mischief dnia: 15 Listopad 2019 - 10:29


#13 Użytkownik jest niedostępny   marjanoos 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 302
  • Dołączył: Nd, 19 Cze 11

Napisany 15 Listopad 2019 - 12:49

Zobacz postmr.mischief, o 15 Listopad 2019 - 11:32, napisał(a):

niestety ale płyta główna narazie musi zostać taka jaka jest... także już wiem czego szukać czyli 2x8 2133 MHz cl13

orientuje się ktoś może czy w takim red dead redemption 2 będzie różnica między 8 a 16 GB RAM


Na YT jest porównanie, wedle niego nie ma różnicy.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych