Potrzebuję złożyć komputer do pracy. Specyfika mojej pracy wygląda mniej więcej tak: 85% archicad, 15% - sketchup, v-ray, photoshop. Potrzebuję całego zestawu łącznie z monitorem a najlepiej również peryferiami.
Aktualnie rendery wykonuję sporadycznie (średnio 1 na miesiąc) i w najbliższym czasie raczej się to nie zmieni. Praca głównie w 2D/3D w BIMie. Kiedy będę wykonywał więcej renderów (nie wcześniej niż za 3-4 lata) zechcę zmodernizować komputer pod tym kątem. Na razie nie potrzebuję sprzętu do renderów bo nie wykorzystam jego możliwości.
Nie pracuję nad dużymi tematami, a głównie nad projektami domów jednorodzinnych czy małych budynków usługowych, dlatego wydaje mi się, że nie potrzebuję jednostki o niesamowicie wysokiej wydajności bo i tak nie wykorzystam jej możliwości.
Chciałbym po prostu zakupić sprzęt, który pozwoli mi na komfortową pracę nad stosunkowo niewielkimi tematami.
Wstępnie założyłem budżet +/- 5 tys. Za jednostkę + monitor, ale nie mam niestety orientacji ile trzeba optymalnie przeznaczyć na taki zestaw, dlatego chętnie wysłucham Waszych rad i uwag i jestem otwarty na wszelkie propozycje zarówno w jedną jak i drugą stronę. Jeśli będzie wyraźnie warto to oczywiście rozważę dopłatę. Z drugiej jednak strony nie oczekuję potwora a jedynie solidnego sprzętu do codziennej pracy, więc jeśli uda się złożyć przyzwoity, cichy i wydajny zestaw w mniejszej kwocie to oczywiście jestem zdecydowanie za!

Z góry dziękuję za pomoc.