Forum PCLab.pl: Stałe napięcie dla R5 3600 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Stałe napięcie dla R5 3600

#1 Użytkownik jest niedostępny   Dazee 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Cz, 15 Cze 17

Napisany 15 Listopad 2019 - 19:08

Czy do codziennego użytku ustawienie zegarów i napięcia na sztywno będzie okej ?
Dodam że nie robię jakiegoś OC dużego a trybu offset jakoś nie umiem chyba sobie poradzić tzn. nie wiem jak to dokładnie działa.

Ryzen 5 3600
Msi b450 gaming plus max

Pozdrawiam.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3711
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 15 Listopad 2019 - 22:08

Będzie ok możesz ustawić na sztywno 4.1/4.2ghz w zakresie od 1.3 do 1.37v i powinno być stabilne

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 15 Listopad 2019 - 22:08


#3 Użytkownik jest niedostępny   Dazee 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Cz, 15 Cze 17

Napisany 15 Listopad 2019 - 22:23

Narazie mam ustawione na 3.9 na 1.17 i śmiga, celuje właśnie w takie 4.0-4.1 (doszło mocowanie pod am4 dla fery 3, więc można trochę wyżej dać).
Chodzi mi głównie o to czy jak będzie cały czas na sztywno ustawiony to czy mu to szkodzi (zawsze miałem na auto i sam sobie zrzucał, wcześniej nie bawiłem się w żadne OC)

#4 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3711
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 17 Listopad 2019 - 23:57

Zobacz postDazee, o 15 Listopad 2019 - 22:23, napisał(a):

Narazie mam ustawione na 3.9 na 1.17 i śmiga, celuje właśnie w takie 4.0-4.1 (doszło mocowanie pod am4 dla fery 3, więc można trochę wyżej dać).
Chodzi mi głównie o to czy jak będzie cały czas na sztywno ustawiony to czy mu to szkodzi (zawsze miałem na auto i sam sobie zrzucał, wcześniej nie bawiłem się w żadne OC)

Nie zaszkodzi jak procek ustawiony na sztywno i tak zrzuca zegary nie przeginaj tylko z napięciem i wszystko ok.

#5 Użytkownik jest dostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13732
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 18 Listopad 2019 - 18:29

a u Ciebie Send1N pokazuje, że zrzuca? bo ja mam ustawione na 3,9ghz i 1,3v vcore i obojętnie czy obciązenie czy idle to cały czas tak samo mi pokazują programy - natomiast w idle temperatura pęknie spada do 28st, tzn że bankowo zrzuca napięcie, ale tego nie pokazuje

#6 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1738
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 18 Listopad 2019 - 22:00

Ja mam napięcie sztywne 1.32v i też temp spada do 29 zegar mam też sztywny. Samo obciążenie cpu jest ważne

#7 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3711
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 18 Listopad 2019 - 22:45

Zobacz postkochan4, o 18 Listopad 2019 - 18:29, napisał(a):

a u Ciebie Send1N pokazuje, że zrzuca? bo ja mam ustawione na 3,9ghz i 1,3v vcore i obojętnie czy obciązenie czy idle to cały czas tak samo mi pokazują programy - natomiast w idle temperatura pęknie spada do 28st, tzn że bankowo zrzuca napięcie, ale tego nie pokazuje

Ryzen master i nowsze wersje HW info pokazują że nie ważne jaki plan jest ustawiony pod windą to i tak zrzuca zegar a nawet usypia > https://zapodaj.net/...877613.png.html
Przy ryzenach 2gen był z tym problem więc zegary u was panowie mają prawo się inaczej zachowywać.

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 18 Listopad 2019 - 22:48


#8 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15158
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 18 Listopad 2019 - 23:18

Zobacz postDazee, o 15 Listopad 2019 - 22:23, napisał(a):

Narazie mam ustawione na 3.9 na 1.17 i śmiga, celuje właśnie w takie 4.0-4.1 (doszło mocowanie pod am4 dla fery 3, więc można trochę wyżej dać).
Chodzi mi głównie o to czy jak będzie cały czas na sztywno ustawiony to czy mu to szkodzi (zawsze miałem na auto i sam sobie zrzucał, wcześniej nie bawiłem się w żadne OC)


Ale jak nic nie ustawisz tylko pozwolisz płycie operować zegarem i napięciem w PBO, to co Ci wychodzi na efektywnych zegarach?

Bo może nic nie ruszając masz te 1.35-1.40V i zegar 4200 przy niskim obciążeniu i odpowiednio mniej w mocniejszych wypiekaczach, np 4.1 w Cinebench czy 4.0 w PrimeSmallFFT.

Jeżeli tak masz, to w zasadzie grzebanie w zenie dla stałego zegara 4.0 nie ma większego sensu ;)

#9 Użytkownik jest niedostępny   Dazee 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Cz, 15 Cze 17

Napisany 19 Listopad 2019 - 19:17

Zobacz postMinciu, o 18 Listopad 2019 - 23:18, napisał(a):

Ale jak nic nie ustawisz tylko pozwolisz płycie operować zegarem i napięciem w PBO, to co Ci wychodzi na efektywnych zegarach?

Bo może nic nie ruszając masz te 1.35-1.40V i zegar 4200 przy niskim obciążeniu i odpowiednio mniej w mocniejszych wypiekaczach, np 4.1 w Cinebench czy 4.0 w PrimeSmallFFT.

Jeżeli tak masz, to w zasadzie grzebanie w zenie dla stałego zegara 4.0 nie ma większego sensu ;)



Jeżeli bios mam na default, nic nie ruszane to w biosie pokazuje napiecie 1.44. Do tego temperatury są dosyć wysokie a boost ma w granicach 4.2 i napięcie w CPU-Z czy hwinfo pokazuje caly czas 1.4 do 1.45
Jakos tak dziwnie się zachowuje na default. Po dodaniu ręcznie napięcia 1.18 na 4.1 ghz juz duzo lepiej (przechodzi test w occt jak i w prime 95 bez żadnych błędów czy resetów więc chyba stabilny) i temperatury i kultura pracy chlodzenia. Dla mnie tam 100 czy 200 mhz nie ma duzego znaczenia bo i tak boosta to duzego nie daje a temperatury w grach to jakies od 50 do 60 zależy w jakiej.

Chciałem jedynie żeby sobie zrzucał te zegary i napiecia w idle, ale jak na sztywno mu nie szkodzi i jest okej to chyba nie widze problemu, bo temperatury w idle tez niskie w granicach 35

#10 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15158
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 20 Listopad 2019 - 03:59

na small FFT przechodzi prime przy 1.18 i 4.1GHz ? :)

Zostaw lepiej defaulta a zmień profil wentylatora na CUSTOM. Podnieś całą krzywą w górę tak aby wenty rozkręcał się dopiero powyżej 65*C np. Nie wiem jaki masz u siebie pik temperatur. Do tego opoźnienie w załączaniu wyższych obrotów. W biosie możesz też dodać offset na minus. Np -0,04V i będziesz miał max 1.40V. Ciszej i chłodniej bez zbędnego grzebania.

#11 Użytkownik jest niedostępny   munio1000 

  • Takumi wannabe
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1859
  • Dołączył: Nd, 07 Wrz 08

Napisany 20 Listopad 2019 - 06:31

Zobacz postMinciu, o 20 Listopad 2019 - 03:59, napisał(a):

na small FFT przechodzi prime przy 1.18 i 4.1GHz ? :)



nie jest to możliwe :E

jako posiadacz 3600 znalazłem złoty środek dla swojej sztuki 1,38v dla maks 4,0ghz na wszystkich jajach. przy 1,41-1,42 możliwe może byc 4,2ghz all core cały czas.
Oczywiście i tak zdarzają sie strzały do 1,425, ale podczas obciążenia 1,38v jest stałe.

Oczywiście wartości wg monitoringu z ryzen master bo ten na pewno pokazuje realne wartości LUB najnowsze hwinfo z "effective clock" co pokrywa się z tym z ryzen mastera.

Autorowi wątki też polecam poszukać w tym przedziale napięciowym stabilności.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Dazee 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Cz, 15 Cze 17

Napisany 20 Listopad 2019 - 12:13

Czyli że co za niskie to napięcie ? zarówno w OCCT jak i w prime 95 1h testu przechodzi normalnie ( 60 i 70-72 stopnie ), ustawione w biosie nie w master. Czy moze dłużej
trzeba testować ?
Dodam też, że w grach nic nie wywala, zadnych resetów i tym podobnych.
Też jakoś dziwinie mi to wygląda, gdyż jak widzę u innych to ponad 4ghz to juz z napieciami okolo 1.3 i w górę. Na auto wolę nie zostawiać bo kultura pracy w idle to że tak powiem słabizna.

#13 Użytkownik jest dostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13732
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 20 Listopad 2019 - 12:13

Zobacz postSend1N, o 18 Listopad 2019 - 22:45, napisał(a):

Ryzen master i nowsze wersje HW info pokazują że nie ważne jaki plan jest ustawiony pod windą to i tak zrzuca zegar a nawet usypia > https://zapodaj.net/...877613.png.html
Przy ryzenach 2gen był z tym problem więc zegary u was panowie mają prawo się inaczej zachowywać.

ustawiłem teraz zegary na stock (tylko ram podkręcony na 3266mhz) i okazuje sie , że elegancko zrzuca zegary i napięcie
https://www.youtube....eature=youtu.be
więc tylko jak ruszę mnożnik to zaczynają sie głupoty

#14 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15158
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 20 Listopad 2019 - 14:17

Prime smallfft przechodzi? Wklej poza z nowym HwInfo jakie masz efektywne zegary i napięcie podczas testu Prime smallfft, tak po 20min testu.

W OCCT odpal test najmniejszej próbki i to samo. Jeżeli lata stabilnie na 4.1 z takim napięciem, to wypadałoby atakować 4.3GHz a nie nędzne 4.1

#15 Użytkownik jest niedostępny   Dazee 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Cz, 15 Cze 17

Napisany 20 Listopad 2019 - 17:34

Tutaj odczyty po 1h w prime 95

https://imgur.com/fPui0j1

#16 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3008
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 20 Listopad 2019 - 18:41

Z ciekawości, kiedy i gdzie kupiłeś tego cpu? Powiem Ci szczerze, że sztuka co najmniej bardzo dobra . Mój robił 1.28v 4.1 z ramem 3200, a już do szybszego ramu muszę dawać 1.35v , Twój na pewno by potrzebował zdecydowanie mniej do takiego ustawienia.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Dazee 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Cz, 15 Cze 17

Napisany 20 Listopad 2019 - 18:52

Na początku listopada z moreli brałem. Właśnie dziwne to troche, że chodzi na tak niskim napięciu, moze warto by sprawdzic jego mozliwosci ale Fera 3 to troche tak biednie raczej będzie więc nie ma co szaleć póki co. Ramy u mnie to cuciale 16gb 3000 mhz i chodza na profilu xmp (chciałem je dac na 3200 na napieciu jakim sa ale pc nie startował więc narazie nie ruszam tego )

#18 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15158
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 20 Listopad 2019 - 18:59

Sprawdzaj max zegar. Później max IF :D może biny lepsze już sprzedają?

Zobacz postDazee, o 20 Listopad 2019 - 17:34, napisał(a):

Tutaj odczyty po 1h w prime 95

https://imgur.com/fPui0j1


Jak ja nie nawiąże tego portalu imgur. Ciągle ładuje mi z niego rozpackane zdjęcia z jakąś kompresja z kosmosu na telefonie. Nic nie widać nigdy. Z innych portali idzie wszystko normalnie.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Dazee 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Cz, 15 Cze 17

Napisany 20 Listopad 2019 - 19:01

No pierwsze co mi do glowy przyszlo to ta strona :D

Ten post był edytowany przez Dazee dnia: 20 Listopad 2019 - 19:01


#20 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3008
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 20 Listopad 2019 - 19:04

Zobacz postDazee, o 20 Listopad 2019 - 18:52, napisał(a):

Na początku listopada z moreli brałem. Właśnie dziwne to troche, że chodzi na tak niskim napięciu, moze warto by sprawdzic jego mozliwosci ale Fera 3 to troche tak biednie raczej będzie więc nie ma co szaleć póki co. Ramy u mnie to cuciale 16gb 3000 mhz i chodza na profilu xmp (chciałem je dac na 3200 na napieciu jakim sa ale pc nie startował więc narazie nie ruszam tego )


Dzięki wielkie za info. Cruciale muszą wstać na 3200 i 3400mhz bez problemu , ale warto parę napięć ustawić ręcznie. Na ferze chyba do 1.3v powinieneś bez problemu poradzić sobie z schlodzeniem tego cpu. Może już są nowe biny , fajnie wiedzieć:)

Na tej stronie weź otwórz w wersji na komputer i Ci się powiększy zdjęcie:p

Ten post był edytowany przez novi dnia: 20 Listopad 2019 - 19:05


  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych