Forum PCLab.pl: Chłodzenie pod i7 9700k - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Chłodzenie pod i7 9700k Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   ahdianek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 123
  • Dołączył: So, 16 Cze 12

Napisany 16 Listopad 2019 - 17:16

Witam poszukuję chłodzenia wodnego lub powietrznego pod i7 9700k. Obudowa jaką posiadam to - msi mag vampiric 010. (Maksymalna wysokość chłodzenia CPU 167 mm ).
Bardziej przymierzam się do zakupu chłodzenia wodnego, i stąd moje pytania. Zamierzam kupić w miarę wydaje chłodzenie, aby w przyszłości trochę podkręcić procesor. - Do 350 zł. Oczywiście zależy mi też, aby bez obciążenia było w miarę ciche :D Obecnie posiadam - Dark Pro 3
1. Czy w przypadku chłodzenia wodnego normalnie nakłada się każdą pastę termoprzewodząca?
2. Wymagane są jakieś okresowe czyszczenia takiego chłodzenia, większa pielęgnacja w przypadku wodnego ?
3. Instalacja jest bardziej skomplikowana?

Ten post był edytowany przez ahdianek dnia: 16 Listopad 2019 - 17:18


#2 Użytkownik jest niedostępny   Born 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 613
  • Dołączył: Cz, 12 Sty 12

Napisany 16 Listopad 2019 - 17:19

Toś se Pan wybrał obudowe.... Bez filtrów przeciwkurzowych z przodu z fatalną wentylacją. Jakie masz GPU? To istotne, bo schłodzenie czegoś mocnego wraz z podkręconym 9700K może być dużym wyzwaniem.
W dobrze wentylowanej obudowie nie trzeba bawić się w stosunkowo drogie chłodzenia AIO, bo do takiego CPU to i Fortis 3 za 150 zł wystarczy. A że masz Dark Rock Pro 3, to nie ma większego sensu go zmieniać, bo nawet Noctua D15 nie urwie więcej niż 4-5 stopni.
Z AIO w tej cenie bym celował w Navisa Evo 280 lub 360. To najlepsza opcja w tej cenie, choć jak mówię: i tak bym wolał powietrzne

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez Born dnia: 16 Listopad 2019 - 17:35


#3 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 920
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 16 Listopad 2019 - 17:32

Rozpocząłbym od dodania z 3-4 wentyli ( 2 przód i 2 góra lub 2 przód i 1 góra )

#4 Użytkownik jest niedostępny   delaroza 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 268
  • Dołączył: Pn, 12 Lis 18

Napisany 16 Listopad 2019 - 17:33

Zobacz postBorn, o 16 Listopad 2019 - 17:19, napisał(a):

Toś se Pan wybrał obudowe.... Bez filtrów przeciwkurzowych z przodu z fatalną wentylacją. Jakie masz GPU? To istotne, bo schłodzenie czegoś mocnego wraz z podkręconym 9700K może być dużym wyzwaniem.
W dobrze wentylowanej obudowie nie trzeba bawić się w stosunkowo drogie chłodzenia AIO, bo do takiego CPU to i Fortis 3 za 150 zł wystarczy. A jeśli chce się coś mocniejszego to np. D15S czy D15.
Z AIO w tej cenie bym celował w Navisa Evo 280 lub 360. To najlepsza opcja w tej cenie, choć jak mówię: i tak bym wolał powietrzne

Jak ten Dark Pro 3 to Dark Rock Pro 3 to przecież masz jedno z topowych chłodzeń powietrznych. Nic specjalnie bardziej wydajnego (powietrznego) nie kupisz. Musisz zmienić budę na coś duzego i przewiewnego z dobrą wentylacją i mozesz kręcić 9700k. Ale wyżej niż 4.8 ghz raczej z powietrzem nie da rady. Ale czy warto płacić 6 stów za dobre chłodzenie wodne, żeby zyskać dodatkowe 0.2 ghz i 2-3% wydajności? Dla mnie ma to średni sens.

#5 Użytkownik jest niedostępny   ahdianek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 123
  • Dołączył: So, 16 Cze 12

Napisany 16 Listopad 2019 - 17:33

akurat mam 3 wentylatory, dwa na przodzie jeden z tyłu i temperatury są w porządku, jednak poszukuje czegoś mocniejszego
odnośnie obudowy nie zależało mi na przepłacanie bo nie planowałem jakiegoś dużego OC. na chwilę obecną bez stresu mam 33 - 36 C z Dark Pro 3

Ten post był edytowany przez ahdianek dnia: 16 Listopad 2019 - 17:35


#6 Użytkownik jest niedostępny   Born 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 613
  • Dołączył: Cz, 12 Sty 12

Napisany 16 Listopad 2019 - 17:36

Zobacz postPhill76, o 16 Listopad 2019 - 17:32, napisał(a):

Rozpocząłbym od dodania z 3-4 wentyli ( 2 przód i 2 góra lub 2 przód i 1 góra )

Tej obudowie to nie pomoże. Zobacz jaki ona ma otwór wylotowy z tyłu, w 1/3 zasłonięty...
Dodaj obrazek
już przy drugim wentylatorze z przodu wysycasz całość możliwości frontpanelu

Zobacz postdelaroza, o 16 Listopad 2019 - 17:33, napisał(a):

Jak ten Dark Pro 3 to Dark Rock Pro 3 to przecież masz jedno z topowych chłodzeń powietrznych. Nic specjalnie bardziej wydajnego (powietrznego) nie kupisz. Musisz zmienić budę na coś duzego i przewiewnego z dobrą wentylacją i mozesz kręcić 9700k. Ale wyżej niż 4.8 ghz raczej z powietrzem nie da rady. Ale czy warto płacić 6 stów za dobre chłodzenie wodne, żeby zyskać dodatkowe 0.2 ghz i 2-3% wydajności? Dla mnie ma to średni sens.

Nie doczytałem, że ma DRP3. Oczywiście racja. poprawiam

Zobacz postahdianek, o 16 Listopad 2019 - 17:33, napisał(a):

akurat mam 3 wentylatory, dwa na przodzie jeden z tyłu i temperatury są w porządku, jednak poszukuje czegoś mocniejszego
odnośnie obudowy nie zależało mi na przepłacanie bo nie planowałem jakiegoś dużego OC. na chwilę obecną bez stresu mam 33 - 36 C z Dark Pro 3

No ale przepłaciłeś za obudowę :) Masz skrzynkę co kosztowąła ponad 200 zł a ma wentylacje gorszą niż obudowy za 150 zł

#7 Użytkownik jest niedostępny   ahdianek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 123
  • Dołączył: So, 16 Cze 12

Napisany 16 Listopad 2019 - 17:40

no ale co to ma do wątku ?. Nie pytam odnośnie obudowy tylko chłodzenia. Zastanawiam się tylko czy dostanę coś w tej kwocie jakieś dobre chłodzenie z naciskiem na - aio. Nie posiadałem nigdy chłodzenia wodnego, ani go nie montowałem więc też zastanawia mnie jak to jest w przypadku pasty termoprzewodzącej oraz czyszczeniem tego itp.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Born 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 613
  • Dołączył: Cz, 12 Sty 12

Napisany 16 Listopad 2019 - 17:41

Zobacz postahdianek, o 16 Listopad 2019 - 17:40, napisał(a):

no ale co to ma do wątku ?. Nie pytam odnośnie obudowy tylko chłodzenia. Zastanawiam się tylko czy dostanę coś w tej kwocie jakieś dobre chłodzenie z naciskiem na - aio. Nie posiadałem nigdy chłodzenia wodnego, ani go nie montowałem więc też zastanawia mnie jak to jest w przypadku pasty termoprzewodzącej oraz czyszczeniem tego itp.

No taki że nic Ci nie da zmiana na AIO, bo masz słabą obudowe. To ona limituje wydajność chłodzenia CPU. Jak chcesz na coś koniecznie wydać pieniądze to właśnie trzeba obudowe zmienić

#9 Użytkownik jest niedostępny   speedfreak 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 37
  • Dołączył: Nd, 25 Sie 19

Napisany 16 Listopad 2019 - 17:42

Chłodzenie wodne za 350 zeta - najwyżej AIO, custom loop wyjdzie pewnie w okolicach 2k...

CL wymaga okresowego serwisu, AIO teoretycznie nie, chociaż w niektórych konstrukcjach chłodziwo po kilku latach wyparowuje.

Paste nakłada sie tak samo jak na powietrzu.

#10 Użytkownik jest niedostępny   ahdianek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 123
  • Dołączył: So, 16 Cze 12

Napisany 16 Listopad 2019 - 17:51

no ja o tym wiem, ale na razie i tak nie planuje dużego OC. Sęk w tym, że najpierw planuje po prostu wymianę chłodzenia na wodne a jak będzie potrzeba to i obudowę kiedyś wymienię :D

czyli w przypadku takiego SilentiumPC Navis RGB 280 , nie będzie konieczność ingerowania w ten płyn nawet po okresie 2 lat itp? Mam rozumieć, że chłodnica 280 spokojnie mi wejdzie do tej obudowy na górę? Chodzi mi też o fakt, żebym nie kupił gorszego chłodzenia :D od tego Dark Pro 3 mimo, że wodne.

Ten post był edytowany przez ahdianek dnia: 16 Listopad 2019 - 17:53


#11 Użytkownik jest niedostępny   speedfreak 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 37
  • Dołączył: Nd, 25 Sie 19

Napisany 16 Listopad 2019 - 17:56

Teoretycznie powinno być bezobsługowe, w praktyce różnie bywa. 2 lata powinien wytrzymać :D

W budzie raczej sie zmieści. Tyle, że nie będzie jakoś szokująco lepsze niż Dark Rock 3 :E

#12 Użytkownik jest niedostępny   ahdianek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 123
  • Dołączył: So, 16 Cze 12

Napisany 16 Listopad 2019 - 18:01

Zobacz postspeedfreak, o 16 Listopad 2019 - 17:56, napisał(a):

Teoretycznie powinno być bezobsługowe, w praktyce różnie bywa. 2 lata powinien wytrzymać :D

W budzie raczej sie zmieści. Tyle, że nie będzie jakoś szokująco lepsze niż Dark Rock 3 :E


Rozumiem, a co po takim czasie np. 2 lat się robi z takim układem? Kupuje się jakiś specjalny płyn jak to wygląda ?
Trzeba dodatkowo co jakiś czas coś kontrolować, czy nie ma jakiś zacieków itp? - rozumiem, że to obieg zamknięty chłodzenia.

Tak tak wiem, że wiele może nie zdziałać więcej ale z thermal grizzly może uda się zbić trochę, poza tym chciałbym kupić chłodzenie na długi okres czasu, więc jak będę wymieniał kiedyś tą obudowę to, żeby aby mi posłużyło jeszcze. Dlatego też myślałem o większej chłodnicy, ale też nie chce wydawać ponad 400zł.

Największa chłodnica to 360 mm jaka mi wejdzie na górę w tej obudowie nie?

Ten post był edytowany przez ahdianek dnia: 16 Listopad 2019 - 18:05


#13 Użytkownik jest niedostępny   speedfreak 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 37
  • Dołączył: Nd, 25 Sie 19

Napisany 16 Listopad 2019 - 18:08

W bloku jest korek, można wymienić płyn i odpowietrzyć układ. Strasznie upierdliwe, ale sie da.

Obieg zamknięty, jak jest sprawny to nie cieknie. Poziomu płynu nie sprawdzisz (bo niby jak). Jeżeli zauważysz duży spadek wydajności to znaczy, że coś jest nie tak. Albo problem z blokopompką, albo wentylami albo właśnie płyn wyparował.
Fizykiem nie jestem, nie potrafie wyjaśnić jak płyn może wyparować z teoretycznie zamkniętego układu, ale zdarza sie :E

Taki Corsair daje 5 lat gwarancji, jak płyn wyschnie oddajesz i dostajesz nowe AIO XD

#14 Użytkownik jest niedostępny   mv6mv6mv6mv6 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 382
  • Dołączył: Wt, 29 Lis 05

Napisany 16 Listopad 2019 - 18:16

To kup jakieś AIO i zamontuj na "topie" tak żeby brało powietrze od góry i pchało do środka i te na "froncie" obróć żeby wywalało na zew. i będziesz miał 2 wentyle wlotowe i 3 wylotowe.
Oczywiście o ile na topie nie będzie kolidować z płytą główną.
Ja mam MSI Mag Bunker i Gigabyte AORUS i nie dało rady na topie zamontować AIO.
Na top nie wejdzie chłodnica 360 mm

Ten post był edytowany przez mv6mv6mv6mv6 dnia: 16 Listopad 2019 - 18:27


#15 Użytkownik jest niedostępny   ahdianek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 123
  • Dołączył: So, 16 Cze 12

Napisany 16 Listopad 2019 - 18:19

Zobacz postmv6mv6mv6mv6, o 16 Listopad 2019 - 18:16, napisał(a):

To kup jakieś AIO i zamontuj na "topie" tak żeby brało powietrze od góry i pchało do środka i te na "froncie" obróć żeby wywalało na zew. i będziesz miał 2 wentyle wlotowe i 3 wylotowe.
Oczywiście o ile na topie nie będzie kolidować z płytą główną.
Ja mam MSI Mag Bunker i Gigabyte AORUS i nie dało rady na topie zamontować AIO.


No ja mam MSI MAG Z390 TOMAHAWK i właśnie chciałem na topie

Ten post był edytowany przez ahdianek dnia: 16 Listopad 2019 - 18:19


#16 Użytkownik jest niedostępny   mv6mv6mv6mv6 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 382
  • Dołączył: Wt, 29 Lis 05

Napisany 16 Listopad 2019 - 18:31

niby powinno pasować, ale nie wiem czy to jest Z390
Mój link

Ten post był edytowany przez mv6mv6mv6mv6 dnia: 16 Listopad 2019 - 18:31


#17 Użytkownik jest niedostępny   ahdianek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 123
  • Dołączył: So, 16 Cze 12

Napisany 16 Listopad 2019 - 18:36

Zobacz postmv6mv6mv6mv6, o 16 Listopad 2019 - 18:31, napisał(a):

niby powinno pasować, ale nie wiem czy to jest Z390
Mój link


w sensie chłodnica do 360 mm na topie, że wejdzie przy tomahawk z390?

#18 Użytkownik jest niedostępny   mv6mv6mv6mv6 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 382
  • Dołączył: Wt, 29 Lis 05

Napisany 16 Listopad 2019 - 18:42

nie zamontujesz w obudowie,potrzeba 240mm
w linku masz foto z zabudową tej obudowy z msi tomahawk i AIO 240mm

Ten post był edytowany przez mv6mv6mv6mv6 dnia: 16 Listopad 2019 - 18:43


#19 Użytkownik jest niedostępny   ahdianek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 123
  • Dołączył: So, 16 Cze 12

Napisany 16 Listopad 2019 - 18:45

Zobacz postmv6mv6mv6mv6, o 16 Listopad 2019 - 18:42, napisał(a):

nie zamontujesz w obudowie,potrzeba 240mm
w linku masz foto z zabudową tej obudowy z msi tomahawk i AIO 240mm


aha czyli masz 240 mm na topie tylko no rozumiem, a jest opłacalne zakup takiego aio z SilentiumPC?

#20 Użytkownik jest niedostępny   mv6mv6mv6mv6 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 382
  • Dołączył: Wt, 29 Lis 05

Napisany 16 Listopad 2019 - 18:52

Nie mam na topie bo koliduje z płytą główną, mam na froncie.
Na topie nie zamontujesz dużej 360mm chłodnicy na froncie już tak.
Czy jest opłacalne to pojęcia nie mam ;)

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych