Forum PCLab.pl: Problem z ADATA sx8200 Pro i MSI b250m pro-vdh - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem z ADATA sx8200 Pro i MSI b250m pro-vdh Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Kratos07 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Wt, 26 Gru 17

Napisany 16 Listopad 2019 - 23:23

Witam.
Problem wygląda następująco: instalowałem Win10 Pro na wyżej wymienionym dysku (512gb) z pendrive. Wszystko było ok aż do czasu. System się zainstalował, chodził około 10min i ścigał po kolei sterowniki i nagle sam z siebie się zresetował i teraz po każdym uruchomieniu, zaraz po wpisaniu kodu pin uruchamia się ponownie. I tak w kółko. W trakcie instalacji systemu dysk formatowałem i tworzyłem nową partycję. Jest do jedyny dysk podpięty do płyty, pendrive wspinałem w port USB bezpośrednio na płycie głównej. Poniżej screeny z bios, nie wiem czemu bios przestał widzieć dysk na ekranie System Status. Bios wgrany najnowszy dostępny na stronie MSI.
System instalowałem kilka razy i za każdym razem to samo, chwilę pochodzi i zaczyna się w kółko resetować. Pendrive do instalacji tworzyłem przez oprogramowanie Microsoftu.
Proszę o pomoc bo już sam nie wiem od której strony się za to zabrać.
Dodam też, że również spróbowałem zainstalować system na starym dysku SSD Sata III (bes podpiętego m.2). Wszystko było ok, system działa stabilnie ale po podpięciu m.2 zaczęły się restarty i problem z bootem. Próbowałem wyczyścić m.2 poprzez Secure Erase+ w biosie ale to też nic nie pomogło.
https://ibb.co/Srfh1nL
https://ibb.co/7b6ZSNJ
https://ibb.co/NV2wRMr
https://ibb.co/nnXCzLG
https://ibb.co/yWJWBP5

#2 Użytkownik jest niedostępny   mattpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5572
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 17 Listopad 2019 - 09:17

Tam masz Sata Mode dlaczego ustawiłeś Optane ? Zmień na AHCI a niżej M2_X-RST Pcie Storage Remapping i M.2/Optane Genie też wyłącz.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Kratos07 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Wt, 26 Gru 17

Napisany 17 Listopad 2019 - 10:26

Aktualizacja. Podłączyłem tylko stary dysk SSD Sata III pod port Sata 1 i zainstalowałem system. Wszystko było ok, komputer działał stabilnie. Przepiąłem dysk na port SATA 3 bo wyczytałem że Sata 1 przestaje działać po podpięciu dysku m.2 i wszystko było ok, komputer działa dobrze. Podpiąłem dysk m.2 i komputer restartuje się po pojawieniu się pulpitu. Poniżej screeny z biosu, który widzi oba dyski
https://ibb.co/4pXCkM9
https://ibb.co/QPfyhpS
https://ibb.co/GQLR5GD

#4 Użytkownik jest niedostępny   Kratos07 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Wt, 26 Gru 17

Napisany 17 Listopad 2019 - 11:29

Zobacz postKratos07, o 17 Listopad 2019 - 10:26, napisał(a):

Aktualizacja. Podłączyłem tylko stary dysk SSD Sata III pod port Sata 1 i zainstalowałem system. Wszystko było ok, komputer działał stabilnie. Przepiąłem dysk na port SATA 3 bo wyczytałem że Sata 1 przestaje działać po podpięciu dysku m.2 i wszystko było ok, komputer działa dobrze. Podpiąłem dysk m.2 i komputer restartuje się po pojawieniu się pulpitu. Poniżej screeny z biosu, który widzi oba dyski
https://ibb.co/4pXCkM9
https://ibb.co/QPfyhpS
https://ibb.co/GQLR5GD


Po wyjęciu dysku M.2 system działa poprawnie. Ktoś ma może jakiś pomysł?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Keton 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Nd, 17 Mar 19

Napisany 17 Listopad 2019 - 12:41

Jak masz podpięte dwa dyski, to system jest zainstalowany na obydwóch? Co masz wybrane jako pierwsze w zakładce BOOT pod UEFI Hard Disk Drive BBS Priorities?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Kratos07 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Wt, 26 Gru 17

Napisany 17 Listopad 2019 - 14:06

System jest zainstalowany na dyski SSD SATA III (Goodram). Dysk ADATA M.2 powinien być czysty, użyłem na nim też opcji secure erase+ w BIOSie. Jako pierwsze w UEFI Hard Disk Drive BBS Priorities jest "Windows Boot Manager (P1: GOODRAM)"
W tej chwili nie mam jak wykonać jakąkolwiek operację na dysku M.2 bo jak tylko go podepnę to uruchamiam komputer, widzę pulpit 5-15sec i restart PC.

Ten post był edytowany przez Kratos07 dnia: 17 Listopad 2019 - 14:08


#7 Użytkownik jest niedostępny   Keton 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Nd, 17 Mar 19

Napisany 17 Listopad 2019 - 14:21

Może z biosem coś nie tak. Ja bym odłączył wszystkie dyski, zrobił reset biosu poprzez wyciągnięcie baterii i podłączył tylko dysk m.2 i zainstalował jeszcze raz system. Możliwe też, że to wina jakichś sterowników.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych