Forum PCLab.pl: Problem w grach, 3700x i Rx 5700 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem w grach, 3700x i Rx 5700

#1 Użytkownik jest niedostępny   tomek105 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Wt, 10 Wrz 19

Napisany 17 Listopad 2019 - 12:48

Mój setup: RX 5700 Sapphire Pulse, Ryzen 7 3700x, MSI GAMING PLUS MAX B450, RAM Ballistix Sport LT, DDR4, 16 GB,3200MHz, PSU XFX TS 550W.

Więc problem jest taki, że od jakiegoś czasu, a mam już tego kompa od 2 mies i było wszystko ok, tylko i wyłącznie podczas grania co jakiś czas rozgrywka zawiesza się(obraz pozostaje w miejscu, nie ma bsod i dźwięk jest zacięty) na około 10-15 sec czasem mniej/dłużej. Temp są w porządku karta zawsze poniżej 70 stopni, proc podobnie w okolicach 70. Po takim zawieszeniu mogę grać normalnie dalej i to wygląda tak że np. w BF V tak jakby był to lag internetu bo wyrzuca mnie z serwera albo przywraca do rozgrywki(przyspiesza), ale to nie jest wina neta. W The Outer Worlds jest to samo i po tych 10 sekundach przywraca rozgrywkę, a w FH4 mam jakiś błąd ze strumieniowaniem, czyli tak jakby procek nie nadążał? Reinstalowałem stery do starszej wersji, reszta sterów jest nowa. BIOS mam też prawie najnowszy, bo ten ostatni to wersja beta. Mam też wrażenie, że w takim BFie występuje to rzadziej niż w poprzednich wymienionych grach(a w FIFIE w ogóle).

Ten post był edytowany przez tomek105 dnia: 17 Listopad 2019 - 12:54


#2 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1728
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 17 Listopad 2019 - 13:49

Wygląda jak opis padającego dysku - grasz na ssd czy hdd, jeśli hdd to prawdopodobieństwo rośnie.
Sterowniki chipsetu AMD mam nadzieję najnowsze?
Coś podkręcałeś?

#3 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2879
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 17 Listopad 2019 - 14:09

Odpal jakiś monitoring podczas gry, i zobacz czy grafika nie zrzuca taktów do niemal zerowych . Coś sterowniki amd jeszcze kuleją i niektóre mogą powodować jakiś cyrk.
Ale może być również tak , jak kolega wyżej mówi, że dysk się zaczyna jąkać ;)!

#4 Użytkownik jest niedostępny   tomek105 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Wt, 10 Wrz 19

Napisany 17 Listopad 2019 - 15:00

Co do dysku to jest to WD Blue 1tb i to jeszcze ze starszej konfiguracja, przełożyłem go. Może faktycznie zdycha, sprawdzenie czy są bad sectory coś da? A sterownik chipsetu AMD mam najnowszy, tak jak pisałem coś złego zaczęło się dziać od 1.5 tygodnia. W międzyczasie zaktualizowałem windowsa, ale nic nie dało i nic nie podkręcałem. W grze wydaje mi się, że karta coś mało używana jest, bo są mniejsze temperatury a i zauważyłem, że podczas zwiechy procesor zaczyna intensywniej działać tzn. chłodzenie czyli coś tam pewnie musiał więcej robić.

#5 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1728
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 17 Listopad 2019 - 15:08

Czyli moja teoria wygląda, że bliższa prawdy...
Głowica pewnie siada i są przeskoki, nie słyszysz przypadkiem w momencie tych zacięć w grach odgłosu tak jakby "cykania" z wnętrza komputera?
Oczywiście, że skan pomoże zweryfikować stan dysku - jeśli będziesz miał szczęście to wystarczy jakiś HDD Regenerator i bad sektory odizoluje i taki dysk jeszcze trochę pochodzi ale jeśli okaże się, że to jednak głowica wtedy kopiuj dane i szykuj się na wymianę dysku na nowy.
Gorzej, że takie skanowanie raczej nie wykaże ewentualnego problemu z głowicą z tego co mi wiadomo.
Sprawdź jeszcze profilaktycznie czy wszystkie wtyczki poprawnie siedzą w porcie SATA płyty głównej i dysku.

Ten post był edytowany przez caleb59 dnia: 17 Listopad 2019 - 15:11


#6 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2879
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 17 Listopad 2019 - 15:10

Jak masz ssd , to przerzuć jedną z tych jąkających się gier na ssd i potestuj, będziesz miał czarno na białym co broii :).

#7 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1728
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 17 Listopad 2019 - 15:13

Mam nadzieję, że nie instalowałeś sterowników AMD SATA bo one również potrafią powodować problemy korzystając z Windows 10.

#8 Użytkownik jest niedostępny   tomek105 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Wt, 10 Wrz 19

Napisany 17 Listopad 2019 - 15:23

Z tego co pamiętam to na samym początku instalowałem stery AM4 RAID Driver. Wieczorem jak się uda to potestuje tym programem, niestety ale SSD nie posiadam. Dziwne też że tylko w grach takie coś i to bardziej wymagających niż Fifa chociażby

#9 Użytkownik jest niedostępny   tomek105 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Wt, 10 Wrz 19

Napisany 17 Listopad 2019 - 16:59

Jeszcze jeden szczegół, od czasu jak zaczęły się zawiechy słyszę pierdzenie w głośnikach :D Nie wiem czy można jakoś to powiązać, ale to występuje znowu tylko w grach więc może być coś na rzeczy

Ten post był edytowany przez tomek105 dnia: 17 Listopad 2019 - 16:59


#10 Użytkownik jest niedostępny   lubię zimne 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 349
  • Dołączył: Cz, 27 Gru 18

Napisany 17 Listopad 2019 - 17:07

Zobacz posttomek105, o 17 Listopad 2019 - 16:59, napisał(a):

Jeszcze jeden szczegół, od czasu jak zaczęły się zawiechy słyszę pierdzenie w głośnikach :D Nie wiem czy można jakoś to powiązać, ale to występuje znowu tylko w grach więc może być coś na rzeczy

Miałem takie odgłosy przy padającym RX 570 od Asusa...

#11 Użytkownik jest niedostępny   tomek105 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Wt, 10 Wrz 19

Napisany 17 Listopad 2019 - 17:24

Weź nie strasz, ledwo co kupiłem tego RX'a :D

#12 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1728
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 17 Listopad 2019 - 17:28

Zrób póki co skan dysku, ew. wsadź inny dysk na test.

#13 Użytkownik jest niedostępny   lubię zimne 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 349
  • Dołączył: Cz, 27 Gru 18

Napisany 17 Listopad 2019 - 17:56

Zobacz posttomek105, o 17 Listopad 2019 - 17:24, napisał(a):

Weź nie strasz, ledwo co kupiłem tego RX'a :D

Mój RX 570 padł po trzech tygodniach od zakupu ale to była wersja expedition, o której było swego czasu głośno w negatywnym znaczeniu.

#14 Użytkownik jest niedostępny   tomek105 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Wt, 10 Wrz 19

Napisany 17 Listopad 2019 - 18:04

Jestem w trakcie testu HD Tune na bad sectory, jak nic nie wykaże to sprawdzę jeszcze OCCT test na cały zestaw czy sprosta.

#15 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1728
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 17 Listopad 2019 - 18:30

Jak nic nie wykryje to kup sobie nawet najtańszego ssd na podmiankę bo problem moim zdaniem siedzi w dysku hdd, a bad sectory to nie jest jedyna awaria jakiej dyski talerzowe mogą ulec.

#16 Użytkownik jest niedostępny   unadarek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5609
  • Dołączył: Wed, 01 Sty 03

Napisany 17 Listopad 2019 - 19:03

Zobacz posttomek105, o 17 Listopad 2019 - 15:23, napisał(a):

Z tego co pamiętam to na samym początku instalowałem stery AM4 RAID Driver. Wieczorem jak się uda to potestuje tym programem, niestety ale SSD nie posiadam. Dziwne też że tylko w grach takie coś i to bardziej wymagających niż Fifa chociażby

i tu może leżeć cały problem i pewnie tak jest ;) tak jak pisze celeb w panelu sterowania w systemie ,menedzer urządzeń odinstaluj sterowniki sata jeżeli takowe mają zostać "standardowy kontroler sata ahci"

#17 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1728
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 17 Listopad 2019 - 19:21

Albo sterowniki albo dysk moim zdaniem, co prawda sterowniki SATA o ile mają się instalować to instalują się razem z paczką chipsetową a nie z RAID bo tam ich nie ma ale może coś się zmieniło - nie jestem na bieżąco bo po prostu z tego nie korzystam.

Dodatkowo sterowniki RAID instaluje się tylko wtedy kiedy korzystasz z dysków spiętych w taką macierz, w innym wypadku nie trzeba ich instalować.

Ten post był edytowany przez caleb59 dnia: 17 Listopad 2019 - 19:22


#18 Użytkownik jest niedostępny   tomek105 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Wt, 10 Wrz 19

Napisany 17 Listopad 2019 - 19:24

Jednak nie, mam tylko 3x Standardowy Sata AHCI i zaraz skończy się test HD Tune i jak narazie żadnych bad sectorów..

No i nic nie znalazło, także zaraz OCCT wleci

Ten post był edytowany przez tomek105 dnia: 17 Listopad 2019 - 19:43


#19 Użytkownik jest niedostępny   Setnik 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 271
  • Dołączył: Cz, 04 Maj 17

Napisany 17 Listopad 2019 - 19:48

Dla zabawy wyłącz kartę dźwiękową i pobaw się, jak błąd nie wystąpi przeinstaluj sterowniki niekiedy Ms wymienia sterownik na swój i jest taki dziwny efekt.

#20 Użytkownik jest niedostępny   tomek105 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Wt, 10 Wrz 19

Napisany 17 Listopad 2019 - 21:04

https://zapodaj.net/...c5bfa3.png.html
Szybki test z OCCT, jak wziąłem tryb 3D na GPU to pojawił się ten sam pierdzący dźwięk co podczas gry :o

Ale no wszystkie testy komputer zdał, włącznie z tym ostatnim połączonym.
Teraz zauważyłem, że podczas testu 3D mineło 7 sekund po czym była tak jakby zwiecha programu i przeszkoczyło do 37

Ten post był edytowany przez tomek105 dnia: 17 Listopad 2019 - 21:12


  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych