Forum PCLab.pl: Problem w grach, 3700x i Rx 5700 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem w grach, 3700x i Rx 5700

#21 Użytkownik jest dostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13729
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 17 Listopad 2019 - 21:54

jak możesz to sprawdź kompa z jakąś inną kartą, albo tą swoją do innego przełóż i potestuj

#22 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6718
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 18 Listopad 2019 - 13:02

Zobacz posttomek105, o 17 Listopad 2019 - 21:04, napisał(a):

https://zapodaj.net/...c5bfa3.png.html
Szybki test z OCCT, jak wziąłem tryb 3D na GPU to pojawił się ten sam pierdzący dźwięk co podczas gry :o

Ale no wszystkie testy komputer zdał, włącznie z tym ostatnim połączonym.
Teraz zauważyłem, że podczas testu 3D mineło 7 sekund po czym była tak jakby zwiecha programu i przeszkoczyło do 37

Wsadz na testa inne gpu.

Ten post był edytowany przez Phoenixsuple dnia: 18 Listopad 2019 - 13:03


#23 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15116
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 18 Listopad 2019 - 13:33

Ram i IF podrkęcałeś ?

#24 Użytkownik jest niedostępny   tomek105 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Wt, 10 Wrz 19

Napisany 18 Listopad 2019 - 19:14

Nic nie było podkręcane, nie mam możliwości wsadzenia innej karty. Napisałem do amd i odpisali mi, że to problem sterowników zrobiłem według ich instrukcji DDU i instalacje bez neta i antywira sterowników, pochodziło dobrze w grze i occt chwilę ale po 30 min znowu zaczęło się ciche buczenie w głośnikach i lagi w grze. Mi się wydaje, że to coś z ich wspaniałymi sterami jest nie tak..

#25 Użytkownik jest niedostępny   Armage169 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 91
  • Dołączył: Pt, 04 Sie 17

Napisany 18 Listopad 2019 - 19:21

Zobacz posttomek105, o 18 Listopad 2019 - 19:14, napisał(a):

Nic nie było podkręcane, nie mam możliwości wsadzenia innej karty. Napisałem do amd i odpisali mi, że to problem sterowników zrobiłem według ich instrukcji DDU i instalacje bez neta i antywira sterowników, pochodziło dobrze w grze i occt chwilę ale po 30 min znowu zaczęło się ciche buczenie w głośnikach i lagi w grze. Mi się wydaje, że to coś z ich wspaniałymi sterami jest nie tak..

Witam, szczerze to mam podobny problem, który nie występuje cały czas ale po jakimś czasie 2-3 godz. od uruchomienia komputera mam pierdzenie w głośnikach a w zasadzie zauważyłem to po ostatnim update windowsa, wcześniej było ok.
Uważałem, że to problem z ramem na moim ryśku 3666cl16 wywalało w niektórych bardziej procesorowych grach, na 3600cl16 nie wywalało ale pierdzenie było słyszalne no i teraz na 3533cl16 zaczyna sie po około 2-3h. Dysk też skanowałem w poszukiwaniu bad sectorów ale program nic nie znalazł.
Narazie staram się obserwować mój system.
Proc r5 3600x ram crucial ballistix 3533cl16 no i karta 1080ti o aorusa.

#26 Użytkownik jest niedostępny   tomek105 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Wt, 10 Wrz 19

Napisany 18 Listopad 2019 - 19:36

Zrób sobie test OCCT na GPU 3D, u mnie po minucie zaczyna się cichutkie buczenie i jakieś lagi programu. To jest wina sterowników albo samej karty graficznej, przy czym nie mam pojęcia jak to naprawić, chyba trzeba czekać na działanie AMD. Testuje tym OCCT to niby karta jest obciążona w 100%, a temperatura jes 48 stopni sobie skacze do 54 albo 42, dziwne rzeczy ewidentnie coś jest nie tak. Mam wrażenie też, że to się zaczęło dziać od aktualizacji sterowników, bo z tego co pamiętam właśnie dla The Outer Worlds chciałem pobrać dla większej wydajności, potem je cofnąłem, a teraz znowu mam najnowsze i nic się nie zmieniło.

Ten post był edytowany przez tomek105 dnia: 18 Listopad 2019 - 19:41


#27 Użytkownik jest niedostępny   Armage169 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 91
  • Dołączył: Pt, 04 Sie 17

Napisany 18 Listopad 2019 - 19:55

Podczas gry w Bfa V i apexa gpu chodzi na maxa więc z karta wszystko ok. Pewnie sterowniki walnięte albo dysk.

#28 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15116
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 18 Listopad 2019 - 20:58

Jak pierdzi wam dźwięk to zacznijcie od podniesienia napięcia SOC NB/CPU. do 1.1V-1.2V

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 18 Listopad 2019 - 20:58


#29 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3697
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 19 Listopad 2019 - 02:33

Jak wyżej, przy problemach z dzwiękiem zacząłbym od SOC voltage, ja przy wysoko taktowanym ramie przy r5 3600 musiałem dać na soc 1.15v aby raz ustabilizować ram na 3733 dwa wyeliminować problemy z dzwiękiem które występowały tam gdzie ram i cpu są bardzo obciążone np BF 5 na mapie operacja podziemie.

#30 Użytkownik jest niedostępny   tomek105 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Wt, 10 Wrz 19

Napisany 19 Listopad 2019 - 13:49

Ja dalej jestem zdania, że to coś ze sterami jest nie tak. Dzisiaj nowe stery wypuścili i od kilku wersji jest ten sam wpis w Known Issues, że "Radeon RX 5700 series graphics products may intermittently experience loss of display or video signal during gameplay".
"Radeon RX 5700 series graphics products may experience stutter in some games at 1080p and low game settings". Szkoda, że to dopiero Know Issues, a nie Fixed, trzeba czekać. Takie cofnięcie sterowników też nie wiele da, bo chociażby w The Outer Worlds był taki błąd, że postać w ekwipunku nie renderowała się tylko była czarna i naprawiały to najnowsze stery, gdy je cofnąłem do tych starych, w których ten błąd występował to dalej było to naprawione, także taka nawet jednorazowa instalacja sterowników ma nieodwracalne skutki. U mnie dźwięk pierdzi nawet przy teście samego GPU, kompletnie bez ingerencji Ramu czy CPU.

Ten post był edytowany przez tomek105 dnia: 19 Listopad 2019 - 13:54


#31 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18589
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 19 Listopad 2019 - 14:03

Jak sterownik po czasie może "pierdzieć" ?

Zasilanie (zasilacz) lub przegrzewanie się sekcji zasilania na mobo.

Napisane jest, że po czasie - sterownik ma się po czasie wysypać ?

#32 Użytkownik jest niedostępny   tomek105 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Wt, 10 Wrz 19

Napisany 19 Listopad 2019 - 14:11

Wszedłem na reddita i tam aż roi się od podobnych zjawisk ludzi z tą kartą i jakimś Ryzenem. To chyba najgorszy mój zakup od lat..
Temperatury na płycie są ok, chyba że nie pokazuje temperatury na sekcji zasilania, używam HWmonitor. A co do pierdzenia, to świeżo po włączeniu komputera, jak zrobie test OCCT na GPU to nie pierdzi nic, dopiero jak się rozgrzeje karta i wejdzie na wyższe obroty, wyłączam test i nic nie pierdzi, słucham muzyki itp.

Ten post był edytowany przez tomek105 dnia: 19 Listopad 2019 - 14:12


#33 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18589
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 19 Listopad 2019 - 14:16

Jak wygląda linia 12Volt podczas obciążenia ?
Pokaż monitoring z Hwmonitora.

#34 Użytkownik jest dostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13729
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 19 Listopad 2019 - 14:20

kupiłeś gównianą kartę o której problemach internet aż huczy, ale próbujesz zrzucisz na siłę winę na inne podzespoły , byleby tylko nie moja "Wspaniała" karta. Idź pożycz jakąś inną na chwilę, do brata/siostry/kolegi, nawet do sklepu komputerowego swoją im w zastaw zostawisz, zresztą powinni ci pozwolić zrobić to na miejscu i będziesz miał wynik, czy to na bank gpu szwankuje

#35 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6820
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 19 Listopad 2019 - 14:23

Zobacz postleven, o 19 Listopad 2019 - 14:03, napisał(a):

Jak sterownik po czasie może "pierdzieć" ?

Zasilanie (zasilacz) lub przegrzewanie się sekcji zasilania na mobo.

Napisane jest, że po czasie - sterownik ma się po czasie wysypać ?

Zobacz co się dzieje na forach i miejscówkach z driverami od dedykowanych dźwiękówek (asus kaszl) i nie tylko od kwietniowego update windy o nowszych nie wspomnę. Ja jeszcze nie tak dawno używałem STXII a teraz leży na półce i czeka na lepsze czasy. Wyobraziłbyś sobie, że nawet integra na starszych sterach z przed powiedzmy września 2019 może powodować pierdy, piski, bsod? a no nie.
Heh a dedyk z plx może spowodować, że nawet windy nie odpalisz. AMD z MS zawsze pod rękę w uszczęśliwianiu graczy. Ten sam build windy + platforma na 4690k xonar chodzi jak złoto. AM4 + winda 1903 spróbuj zainstalować @stock drivery = instant bsod podczas inicjalizacji karty przez system. Potem jak poróbujesz i uda się zainstalować może się uda odpalić pulpit może. Ja osobiście znalazłem ustawienia co pozwalają jakoś tego używać ale ostatecznie co kilka/kilknaście uruchomień abym mógł ruszyć myszką po załadowaniu windy muszę poczekać z 10 minut na nvme :E
Tak więc korzystam z integry która na szczęście jest całkiem niezła ale co się na męczyłem zanim winowajce znalazłem który działał ponad pół roku bezproblemowo, a potem udawał, ze się cpu sypie od oc tylko żadnego oc nie było i też się sypał xD Potem realtek + ostatnie okrojone stery od shitteka z panelem z windows store i no jak remkom odjom :E

#36 Użytkownik jest niedostępny   tomek105 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Wt, 10 Wrz 19

Napisany 19 Listopad 2019 - 14:26

https://zapodaj.net/...07443e.png.html

Zobacz postkochan4, o 19 Listopad 2019 - 14:20, napisał(a):

kupiłeś gównianą kartę o której problemach internet aż huczy, ale próbujesz zrzucisz na siłę winę na inne podzespoły , byleby tylko nie moja "Wspaniała" karta. Idź pożycz jakąś inną na chwilę, do brata/siostry/kolegi, nawet do sklepu komputerowego swoją im w zastaw zostawisz, zresztą powinni ci pozwolić zrobić to na miejscu i będziesz miał wynik, czy to na bank gpu szwankuje



Do kogo to bo raczej nie do mnie :) Pół tematu cisnę po tej karcie

#37 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1730
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 19 Listopad 2019 - 14:58

Musi być coś na rzeczy w tym co piszecie skoro widzę np. u MSI poprawki BIOSu w stylu "Improved PCI-E device compatibility."
Na szczęście mój Sound Blaster Z nie ma takich kłopotów i wszystko ładnie działa, nawet Creative wypuściło aktualizację sterowników jakiś czas temu - zdaje się na początku października ale i przed tym wszystko działało u mnie OK.
Jakbym miał wrócić na integrę to bym wolał się zastrzelić, całe życie jechałem na kartach audio i horrorem byłyby sytuacje jak u Was.

Ten post był edytowany przez caleb59 dnia: 19 Listopad 2019 - 14:58


#38 Użytkownik jest niedostępny   tomek105 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Wt, 10 Wrz 19

Napisany 19 Listopad 2019 - 15:14

Nie instalowałem tego Biosa ostatniego do płyty, bo pisało że beta spróbuję może coś da

Ten post był edytowany przez tomek105 dnia: 19 Listopad 2019 - 15:16


#39 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15116
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 19 Listopad 2019 - 15:51

Zacząłbym od zwiększenia SoC. Sprawdzałeś, nie pomogło? Czy masz to gdzieś i zafixowales się na sterach?

Kolejne piredt do walczęnia to obniżenie czestotliwosci próbkowania w sterach. miana sterów Xonara, zmiana PCIE na 3.0. zabawa w przekładanie karty w różne sloty PCIE. Tutaj masz listę:
http://maxedtech.com...ibility-report/

#40 Użytkownik jest niedostępny   tomek105 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Wt, 10 Wrz 19

Napisany 19 Listopad 2019 - 16:02

Zainstalowałem najnowszy bios, który ponoć polepsza kompatybilność portu PCI, dalej to samo. Znalazłem opcje PCI speed coś tam i mam do wyboru auto i gen1,2,3 miałem ustawione na gen 3 i dalej to samo, nie wiem czy to jest ta opcja.

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych