Forum PCLab.pl: Kontroler wentylatorów HUB - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Kontroler wentylatorów HUB Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   xSnax 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 560
  • Dołączył: Nd, 04 Maj 14

Napisany 17 Listopad 2019 - 22:04

Siemka, będę miał dodatkowe wentylatory Corsair SP120 RGB na 3 Pin tylko nie mam już miejsca na płycie głównej na kolejne, za to mam jedno wejście 4 Pin wolne na płycie i była by możliwość kupna sobie kontrolera wentylatorów coś takiego jak Deepcool FH04 żeby wpiąć w to wentyle i sterować nimi ? czy nie będzie można sterować ? Ogólnie z tego Deepcoola wychodzi 4 Pin do płyty głównej więc raczej powinienem sterować tymi 3 pin wentylatorami :D

Ten post był edytowany przez xSnax dnia: 17 Listopad 2019 - 22:06


#2 Użytkownik jest dostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7825
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 17 Listopad 2019 - 22:12

Jeśli Twoja płytą główna ma możliwość przełączenia tego złącza 4-pin w tryb sterowania DC, to nie będzie problemów - wystarczy Ci zwykły rozgałęźnik (splitter) na 3 wentylatory za 15-20 zł i po sprawie. Ten HUB DeepCoola nic nie da, jeśli złącze mobo pracuje tylko w trybie PWM - wentylatory będa stale dostawać 12V i lecieć na max obrotach.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 17 Listopad 2019 - 22:13


#3 Użytkownik jest niedostępny   xSnax 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 560
  • Dołączył: Nd, 04 Maj 14

Napisany 17 Listopad 2019 - 22:14

Zobacz postzawisztheblack, o 17 Listopad 2019 - 22:12, napisał(a):

Jeśli Twoja płytą główna ma możliwość przełączenia tego złącza 4-pin w tryb sterowania DC, to nie będzie problemów - wystarczy Ci zwykły rozgałęźnik (splitter) na 3 wentylatory za 15-20 zł i po sprawie.


No to ten HUB jest za 20 zł więc cena wydaje się spoko, a jak sprawdzić czy płyta ma możliwość przełączania w tryb DC ? i rozumiem że wszystkie wentylatory będą pracowały z tą samą prędkością ?

Ten post był edytowany przez xSnax dnia: 17 Listopad 2019 - 22:14


#4 Użytkownik jest dostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7825
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 17 Listopad 2019 - 22:21

W instrukcji powinno wszystko być napisane, ewentualnie najlepiej sprawdzić po prostu w UEFI czy są odpowiednie opcje. Podaj model mobo, to postaram się to sprawdzić.

Wszystkie wentylatory podpięte pod taki HUB będą pracowały z tą samą prędkością. Raportowane są obroty tylko z jednego wentylatora - płyta widzi tak na prawdę tylko ten jeden wentylator.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 17 Listopad 2019 - 22:22


#5 Użytkownik jest niedostępny   xSnax 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 560
  • Dołączył: Nd, 04 Maj 14

Napisany 17 Listopad 2019 - 22:27

Zobacz postzawisztheblack, o 17 Listopad 2019 - 22:21, napisał(a):

W instrukcji powinno wszystko być napisane, ewentualnie najlepiej sprawdzić po prostu w UEFI czy są odpowiednie opcje. Podaj model mobo, to postaram się to sprawdzić.

Wszystkie wentylatory podpięte pod taki HUB będą pracowały z tą samą prędkością. Raportowane są obroty tylko z jednego wentylatora - płyta widzi tak na prawdę tylko ten jeden wentylator.


Płyta to Gigabyte Ga970A DS3P - tak wiem stara płyta ale za kilka miesięcy składam nowego kompa a teraz sobie kupiłem nową obudowę i będę kupował 3 kolejne wentylatory do obudowy. Ogólnie mam 3 wentyle SP120 i podpiąłem ten wentylator z 3 Pin do złącza 4 Pin na płycie i jestem w stanie sterować jego prędkością ale jak już wepnę do złącza 3 Pin to nie można sterować :D z czego to wynika ? Przecież jak podpinam do złącza 4 Pin to tak jak bym podpinał do 3 Pin a w wcześniejszej sytuacji jestem w stanie kontrolować wentylator

#6 Użytkownik jest dostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7825
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 17 Listopad 2019 - 22:32

Fakt, stara płyta. Generalnie to mobo ma tak na prawdę tylko jedno złącze z PWM i jest to header CPU_FAN. Złącze SYS_FAN1 mimo, że ma 4 piny, to działa jak zwykłe złącze 3-pin DC (sterowanie napięciowe) - ten czwarty pin jest po prostu dla picu :P. Kiedyś niektórzy producenci tak robili :P. Na złączu SYS_FAN2 powinno być sterowanie, a na złączu PWR_FAN nie ma sterowania - po podpięciu wentylatora pod to złącze dostaje on stale 12V. Możesz więc podpiąć posiadane wentylatory pod złącza SYS_FAN 1 i 2 i będziesz tam miał sterowanie.

#7 Użytkownik jest niedostępny   xSnax 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 560
  • Dołączył: Nd, 04 Maj 14

Napisany 17 Listopad 2019 - 22:37

Zobacz postzawisztheblack, o 17 Listopad 2019 - 22:32, napisał(a):

Fakt, stara płyta. Generalnie to mobo ma tak na prawdę tylko jedno złącze z PWM i jest to header CPU_FAN. Złącze SYS_FAN1 mimo, że ma 4 piny, to działa jak zwykłe złącze 3-pin DC (sterowanie napięciowe) - ten czwarty pin jest po prostu dla picu :P. Kiedyś niektórzy producenci tak robili :P. Na złączu SYS_FAN2 powinno być sterowanie, a na złączu PWR_FAN nie ma sterowania - po podpięciu wentylatora pod to złącze dostaje on stale 12V. Możesz więc podpiąć posiadane wentylatory pod złącza SYS_FAN 1 i 2 i będziesz tam miał sterowanie.


No okej a tak jak mówiłem będę chciał sobie dokupić kolejne wentylatory i czy jak podepnę ten HUB złączem 4 Pin do złącza SYS_FAN 1 na płycie to będę mógł sterować wentylatorami ? :)

#8 Użytkownik jest dostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7825
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 18 Listopad 2019 - 07:25

Tak, będziesz mógł sterować wentylatorami podpiętymi pod to złącze, zarówno jednym wentylatorem jak i kilkoma podłączonymi przez splitter czy HUB.

#9 Użytkownik jest niedostępny   xSnax 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 560
  • Dołączył: Nd, 04 Maj 14

Napisany 18 Listopad 2019 - 07:40

Zobacz postzawisztheblack, o 18 Listopad 2019 - 07:25, napisał(a):

Tak, będziesz mógł sterować wentylatorami podpiętymi pod to złącze, zarówno jednym wentylatorem jak i kilkoma podłączonymi przez splitter czy HUB.


Dzięki Ci wielkie za pomoc, mega mi pomogłeś :)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych