Forum PCLab.pl: Płyta główna pod ryzen 7 3800x - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Płyta główna pod ryzen 7 3800x

#1 Użytkownik jest niedostępny   Megii69 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18
  • Dołączył: Pt, 15 Lut 19

Napisany 18 Listopad 2019 - 16:10

Witam,
Poszukuje płyty głównej pod Procesor Ryzen 7 3800x która będzie będzie miała możliwość SLI,
Kwotę jaką chciałbym przeznaczyć to 1000 zł PS. w grę wchodzą też takie za 1200-1300 z racji takiej iż idzie Czarny piątek i możliwe będzie że akurat będą tańsze o te 100zł :)
4x sloty RAM
jakiś slot M.2
wyjście jack 3,5 3x do zestawu 5.1
myślę, że wstępnie tyle płyta pod OC w przyszłości

#2 Użytkownik jest niedostępny   amsztel 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 519
  • Dołączył: Wed, 03 Lip 19

Napisany 19 Listopad 2019 - 02:20

Standardowo do tego procesora Asus TUF Gaming X570-PLUS w cenie 800zl bedzie najlepszym wyborem jesli chodzi o cena/jakosc/wydajnosc.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15079
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 19 Listopad 2019 - 16:01

A ja po zlosci odpisze że MSI EDGE. Chociażby W względu na lepszą implementację AUDIO, WiFi i BT w standardzie, zimniejszy i cichszychipset bo w lepszym miejscu i z większym wentylem, jak się nie mylę jest też większą kość biosu?

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 19 Listopad 2019 - 16:06


#4 Użytkownik jest niedostępny   snape666 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 224
  • Dołączył: Pt, 20 Mar 09

Napisany 19 Listopad 2019 - 16:50

W msi edge gotuje się sekcja zasilania a autor tematu chce podkręcać. 3800x to niby tylko 8 rdzeni, ale jednak chyba lepiej mieć spokój ducha. Do tysiąca około jest TUF od asusa z wifi lub jak doradzał kolega wyżej TUF bez wifi za około 800 pln. Gigabyte Aurus elite jako alternatywa dla asusów też może być.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15079
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 19 Listopad 2019 - 20:42

Kupe zrobi a nie sie ugotuje :D Kto Ci takich bzdur nagadał? :D

A o OC to można sobie myśleć, do póki nie kupi sie ryzena 3000 :D

https://www.igorslab...nboard-sound/3/

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 19 Listopad 2019 - 21:18


#6 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 912
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 19 Listopad 2019 - 21:16

SLI na 2x8?
aby na pewno ma to sens?

#7 Użytkownik jest niedostępny   Megii69 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18
  • Dołączył: Pt, 15 Lut 19

Napisany 19 Listopad 2019 - 23:08

hmm a do tego jaki ram wybrać pod Gaming ? 4400 ? czy wystarczy 3600 ?

Ten post był edytowany przez Megii69 dnia: 19 Listopad 2019 - 23:12


#8 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3366
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 19 Listopad 2019 - 23:39

Ryzeny nie obsługują powyżej 3800Mhz, zwykle 3733Mhz.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15079
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 20 Listopad 2019 - 00:13

4400 patriota dobra cena i dobry bin bdie. Ustawisz sobie ciasno kalkulatora. 3600 na kościach innych niż bdie nie ma sensu. A te co są na bdie od Gskilla będą gorsze i droższe od patriota.

Strix x470 nie ma sensu. Lepiej x570 za te 900zl.

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 20 Listopad 2019 - 00:13


#10 Użytkownik jest niedostępny   parcu 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 589
  • Dołączył: Wt, 08 Gru 15

Napisany 20 Listopad 2019 - 23:23

Zobacz postMinciu, o 20 Listopad 2019 - 00:13, napisał(a):

3600 na kościach innych niż bdie nie ma sensu.


Jak to nie? A e-die od microna to co?

#11 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15079
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 20 Listopad 2019 - 23:30

Zobacz postparcu, o 20 Listopad 2019 - 23:23, napisał(a):

Jak to nie? A e-die od microna to co?


hehe.. niejasno napisałem. ZAKUP KOŚCI 3600cl18 czy 3800cl19 itp nie ma sensu, bo w środku pod radiatorami będą Microny E-Die lub Hynixy CJR. Hynixy są gorsze od Micronów, więc zakup takich Hynixów jest już totalną pomyłką. Hynixy stosuje przykładowo Gskill w wielu kościach nowej serii NEO oraz Kingston w HyperX.

Idąc dalej, jest sens zakupu ramu na kościach Micron E-Die, ale np Crucial 3000c15 lub Curucial 3200c16 za 280-350zl. Zakup droższych innych ramów sprzedawanych z XMP na 3600 / 3800 itp, jeżeli nie mamy gwarancji że będą tam bdie nie ma sensu. Na takich Crucialach i tak spokojnie z Ryzen Dram Calculator ustawimy sobie zegary na 3600-3800Mhz w zależności na ile CPU pozwoli. Baaa.. z kalkulatorem ustawimy ram znacznie lepiej niż droższy ram z profilem XMP i wszystko w automacie.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Megii69 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18
  • Dołączył: Pt, 15 Lut 19

Napisany 21 Listopad 2019 - 09:34

Jak byś mógł dokładnie powiedzieć który ram kupić np te Patriota które wybrać byłbym wdzięczny bo nie powiem troszeczkę się zagubiłem w tym jakie są jakie :) bo z tego co zrozumiałem to opłaca się 4000 4400 z cl 18-19 ?

Ten post był edytowany przez Megii69 dnia: 21 Listopad 2019 - 09:36


#13 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2864
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 21 Listopad 2019 - 09:46

Megii69
Będzie grane 144-240fps ?
Do 60-75 fps możesz brać cruciale 2x8gb 3000mhz lub 3200mhz.
Jak chcesz grać 100fps+ to przydałoby się coś na samsungu b-die , patrioty wychodzą fajnie (4000mhz/4400mhz). Ale i tak trzeba je skręcić niżej, bo szyna fclk max zrobi 1866-1900mhz i maksymalne taktowanie ramu z zachowaniem dobrej wydajności to będzie fclk x2 , wszystko co wyżej rozjedzie wydajność niesamowicie.

Jak chcesz mam białe cruciale z podpisu 3200mhz cl16 , co bardzo fajnie się kręcą jak na te kości. Za 360zł mogę je oddać.
3600mhz cl14 (bardzo ciasne timingi)
3733mhz cl16 (ciasne timingi)
3800mhz cl16 (ciasne timingi)
4200mhz cl16 (na luźniejszych timingach)
4600mhz cl18 (na luźnych timingach)

Wszystko to robią u mnie w pełni stabilnie. Idealny ram do sweetspotu, uważam że są to selekty tego ramu, kupując w sklepie zawsze jest jakieś ryzyko, że można trafić gorsze sztuki, które słabo się kręcą .

Ten post był edytowany przez novi dnia: 21 Listopad 2019 - 09:47


#14 Użytkownik jest niedostępny   ernorator 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 587
  • Dołączył: Cz, 30 Maj 13

Napisany 21 Listopad 2019 - 10:01

Zobacz postMinciu, o 19 Listopad 2019 - 20:42, napisał(a):

Kupe zrobi a nie sie ugotuje :D Kto Ci takich bzdur nagadał? :D

A o OC to można sobie myśleć, do póki nie kupi sie ryzena 3000 :D

https://www.igorslab...nboard-sound/3/


https://www.kitguru....e-deep-dive/11/

chipset to nie sekcja zasilania

#15 Użytkownik jest niedostępny   Megii69 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18
  • Dołączył: Pt, 15 Lut 19

Napisany 21 Listopad 2019 - 11:24

Zobacz postnovi, o 21 Listopad 2019 - 09:46, napisał(a):

Megii69
Będzie grane 144-240fps ?
Do 60-75 fps możesz brać cruciale 2x8gb 3000mhz lub 3200mhz.
Jak chcesz grać 100fps+ to przydałoby się coś na samsungu b-die , patrioty wychodzą fajnie (4000mhz/4400mhz). Ale i tak trzeba je skręcić niżej, bo szyna fclk max zrobi 1866-1900mhz i maksymalne taktowanie ramu z zachowaniem dobrej wydajności to będzie fclk x2 , wszystko co wyżej rozjedzie wydajność niesamowicie.

Jak chcesz mam białe cruciale z podpisu 3200mhz cl16 , co bardzo fajnie się kręcą jak na te kości. Za 360zł mogę je oddać.
3600mhz cl14 (bardzo ciasne timingi)
3733mhz cl16 (ciasne timingi)
3800mhz cl16 (ciasne timingi)
4200mhz cl16 (na luźniejszych timingach)
4600mhz cl18 (na luźnych timingach)

Wszystko to robią u mnie w pełni stabilnie. Idealny ram do sweetspotu, uważam że są to selekty tego ramu, kupując w sklepie zawsze jest jakieś ryzyko, że można trafić gorsze sztuki, które słabo się kręcą .


Będzie grane 144+
Co do płyty to wybór padnie raczej na Asus TUF x570 plus ewentualnie ten ASRock x570 S.L

Ten post był edytowany przez Megii69 dnia: 21 Listopad 2019 - 11:39


#16 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2864
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 21 Listopad 2019 - 11:34

To samsungi bdie , w dobrej cenie w Komputroniku są patrioty 4000mhz cl19 , 450zl , na moje warto . Ustawisz 3600-3800 z dobrym cl i będziesz mieć Max wydajność. :)

#17 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15079
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 21 Listopad 2019 - 17:30

Zobacz posternorator, o 21 Listopad 2019 - 10:01, napisał(a):

https://www.kitguru....e-deep-dive/11/

chipset to nie sekcja zasilania

Ryzen 3850 po OC na 1.4v w Prime smallfft bez żadnego nawiewu, chłodzenie AiO wyjęte jak najdalej od CPU.

Może jeszcze kocykiem mogli przykryć sekcje aby odtworzyć realne warunki użytkowania? Na zen 8C prędzej proca zagotujesz na ponad 100 stopni niż sekcje.

Za to wentylator chipsetu jest cichszy i lepiej skonstruowany. Do tego dźwiękowe masz lepsza. To są namacalne różnice a nie bezmyślne smażenie sekcji i wyciąganie z tego durnych wniosków.

U mnie zen 3600 ma w Prime 95stopni a sekcja niecałe 60 stopni. Przy LC 240+360mm. Co mi mówi taki niezyciowy test jak podlinkowales i bezmyślne bicie piany?

MSI EDGE x570 ma lepszą sekcje ni MSI SLI plus z370. Poziom wydajności tej sekcji jest gdzieś jak w Extreme4 z370. Powiedz jak EDGE jest za słabe do Ryzenie, to co byś kupił pod Intelem i7/i9 ? :E

A takie walenie po garach na CPU 7nm to tylko proszenie się o expresowa degradację przy okazji. Pamiętaj że AMD przy wysokim obciążeniu zaleca napięcia poniżej 1.3v.

Zobacz postMegii69, o 21 Listopad 2019 - 11:24, napisał(a):

Będzie grane 144+
Co do płyty to wybór padnie raczej na Asus TUF x570 plus ewentualnie ten ASRock x570 S.L


AsRock to już najgorsza tragedia ze wszystkich x570. Chcesz sekcje Asus. Chcesz wifi, dźwięk i chipset lepszy MSI. Chyba że są jakieś nowe promocje producentów z dużymi prezentami, to wtedy promocyjna płyta zdecydowanie.

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 21 Listopad 2019 - 17:28


#18 Użytkownik jest niedostępny   ernorator 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 587
  • Dołączył: Cz, 30 Maj 13

Napisany 21 Listopad 2019 - 19:47

Za słaba nie jest w ma najgorsze chłodzenie sekcji zasilania.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Megii69 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18
  • Dołączył: Pt, 15 Lut 19

Napisany 22 Listopad 2019 - 06:31

Poczytałem trochę i wychodzi na to iż Faktycznie MSI ma najlepszy dźwięk wifi ale temperatury najgorsze co do dźwięku to i tak posiadam zewnętrzna kartę dźwiękową do grania
Po oglądnięciu filmiku Blaka wydaje mi się że wybiorę Asusa gdyż nie potrzebuje aż tak super dźwiękowej sekcji a wifi to dodatek
https://youtu.be/3NTkpb3pj9U

Ten post był edytowany przez Megii69 dnia: 22 Listopad 2019 - 06:31


#20 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15079
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 22 Listopad 2019 - 06:46

Lepszy VRM ale gorszy chipset.
VRM mają radiatory bez wentylatora, więc 40 czy 80 *C nie robi różnicy w użytkowaniu. Szczególnie że n ormalnie nie rozgrzejesz tak VRM

Za to chipset jest zimniejszy i cichszy, a to już namacalna róznica ;) :
https://youtu.be/3NTkpb3pj9U?t=555
https://youtu.be/3NTkpb3pj9U?t=567

Blender z AIO + AUTO OC @1.4V bez nawiewu nawet z tylnego wentyla na zen 3900x.
https://youtu.be/3NTkpb3pj9U?t=584

Pytanie czy używasz blendera z AVX i będziesz jechał nim kompa bez obudowy? Bez wentyli? Bez żadnego ruchu powietrza? Czy będziesz kręcił CPU 7nm na 1.4V gdzie zalecane jest max 1.325V przez AMD pod obciążeniem? Będziesz brał udział w testach na degradację CPU ? :D Mój zen 3600 po testach w PRIME95 SmallFFT 4.2GHz @1.4V jakby przestał być stabilny po godzinie-dwóch zabawy w takich warunkach. Trzeba zejść te 50MHz niżej teraz :E


A i VRM nie przekraczał mi w takim smażeniu 60*C. W grach mam poniżej 40*C. No ale mam obudowę i wentylatory.



https://www.overcloc...not-really.html
According to FIT, the safe voltage levels for the silicon are around 1.325V in high-current loads
and up to 1.47V in low-current loads (i.e ST)
, depending on the silicon characteristics. Because the stock boost operation is already limited by the silicon voltage reliability, the only way to eke out every last bit of all-core performance is using OC-Mode. Like on previous Ryzen generations, entering OC-Mode also means that you will loose the turbo boost (all cores operate at same frequency). On the higher-end SKUs, the single threaded performance penalty will be massive from doing so. For example on 3900X, you'd be trading additional ~100MHz all-core frequency to a loss of up to 450MHz in ST frequency by doing so. Personally, I advice against overclocking the higher-end SKUs at all, and instead increasing the power limits and trying your luck with the "Auto OC" feature (which most likely isn't beneficial).

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych