Forum PCLab.pl: taka historia, karta nie działa, potem działa - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

taka historia, karta nie działa, potem działa czy się z czymś takim spotkaliście Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   qrek1 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 736
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 18 Listopad 2019 - 17:42

Zakupiłem kartę na olx, odbiór osobisty, wiarygodna oferta na pierwszy rzut oka. Podłączam, włączam czarny ekran. Ale nie poddawajmy się sprawdzam inne wejście karcie (hdmi dvi). To samo czarny ekran. No ale może nie jest tak źle, może karta działa, tylko mi się komputer popsuł... Podłączam poprzednią kartę, wszystko ok więc komputer sprawny. Dzwonie do gościa że karta nie działa. Gość mówi że nie możliwe. Chcę by sprawdził u siebie i mi pokazał, że karta działa. Gość się wymiguje, ale pod naporem argumentów zgadza się na test karty u niego. No ale coś mnie tknęło i myślę, podłącze jeszcze raz kartę dla pewności... Podłączam drugi raz, karta działa... Dzwonię i przepraszam za zawracanie dupy... testuję kartę, śmiga bezproblemowo

Ktoś miał taki przypadek?

#2 Użytkownik jest dostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12763
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 18 Listopad 2019 - 17:48

Mozę coś z systemem...stery...

#3 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4972
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 18 Listopad 2019 - 17:56

A może za pierwszym razem nie dopiąłeś odpowiednio :E

#4 Użytkownik jest niedostępny   qrek1 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 736
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 18 Listopad 2019 - 18:01

Zobacz postKiller85, o 18 Listopad 2019 - 17:48, napisał(a):

Mozę coś z systemem...stery...

Jak bym słyszał tego gości od którego kupiłem... Jakim systemem jak przy włączaniu komputera był czarny ekran. System nie miał okazji się uruchomić. Teraz wszystko śmiga bezproblemowo. Przy pierwszym uruchomieniu win7 chciał się uruchomić ponownie i sam dobrał sterownik.

Zobacz postSary, o 18 Listopad 2019 - 17:56, napisał(a):

A może za pierwszym razem nie dopiąłeś odpowiednio :E

za pierwszym razem dopinałem ze szczególną uwagą by mieć pewność, za drugim razem podpinałem od niechcenia tylko by się upewnić że karta nie działa, a okazało się że działa

Ten post był edytowany przez qrek1 dnia: 18 Listopad 2019 - 18:02


#5 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4972
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 18 Listopad 2019 - 18:02

Zobacz postqrek1, o 18 Listopad 2019 - 18:01, napisał(a):

za pierwszym razem dopinałem ze szczególną uwagą by mieć pewność, za drugim razem podpinałem od niechcenia tylko by się upewnić że karta nie działa, a okazało się że dział

No widzisz, kolejny raz potwierdza się ze najprostsze sposoby są najlepsze :lol2:

#6 Użytkownik jest dostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12763
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 18 Listopad 2019 - 18:31

Zobacz postqrek1, o 18 Listopad 2019 - 18:01, napisał(a):

Jak bym słyszał tego gości od którego kupiłem... Jakim systemem jak przy włączaniu komputera był czarny ekran. System nie miał okazji się uruchomić. Teraz wszystko śmiga bezproblemowo. Przy pierwszym uruchomieniu win7 chciał się uruchomić ponownie i sam dobrał sterownik.




Ale nie ja jestem tym gościem...

Poza tym za mało danych podajesz...nie piszesz jaka to karta jaki zasilacz...

Doradzanie Tobie to wróżenie z fusów...

Ten post był edytowany przez Killer85 dnia: 18 Listopad 2019 - 18:32


#7 Użytkownik jest niedostępny   qrek1 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 736
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 18 Listopad 2019 - 18:42

gtx 660 poprzednia karta, gtx 770 karta która na początku nie zadziałała. Zasilacz 500W chieftec gpa-500s8, Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-H81M-S1
Nie potrzebuje pomocy, tylko się zastanawiam nad przyczyną zaistniałej sytuacji i nauką na przyszłość

#8 Użytkownik jest dostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12763
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 18 Listopad 2019 - 19:03

Zobacz postqrek1, o 18 Listopad 2019 - 18:42, napisał(a):


Nie potrzebuje pomocy, tylko się zastanawiam nad przyczyną zaistniałej sytuacji i nauką na przyszłość

Nie ma co tu dumać i rozkminiać...zdarzyło się i tyle

#9 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2336
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 18 Listopad 2019 - 19:13

Zobacz postqrek1, o 18 Listopad 2019 - 18:42, napisał(a):

gtx 660 poprzednia karta, gtx 770 karta która na początku nie zadziałała.

Nie rozumiem wymiany Keplera na następnego Keplera :hmm:

Zobacz postqrek1, o 18 Listopad 2019 - 17:42, napisał(a):

Ktoś miał taki przypadek?

U mnie,jak mam karty graficzne,a ich trochę miałem(GTS450,HD7850,RX460,teraz GTX970) zawsze pojawiał się obraz po włożeniu karty w slot PCIe,więc w slocie musiał być jakiś farfocel lub coś innego

#10 Użytkownik jest dostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12763
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 18 Listopad 2019 - 19:13

Zobacz postSplendor_97, o 18 Listopad 2019 - 19:10, napisał(a):

Nie rozumiem wymiany Keplera na następnego Keplera :hmm:

Magia cyferek?

Nie zmienia to faktu że są to stare karty i mogą paść "od tak"

#11 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2336
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 18 Listopad 2019 - 19:15

Zobacz postKiller85, o 18 Listopad 2019 - 19:13, napisał(a):

Nie zmienia to faktu że są to stare karty i mogą paść "od tak"

I za moment koniec wsparcia sterownikami od Nvidii,coś obiło mi o uszy,że to w kwietniu 2020 to nastąpi dla Keplerów

#12 Użytkownik jest niedostępny   qrek1 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 736
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 18 Listopad 2019 - 19:43

Zobacz postSplendor_97, o 18 Listopad 2019 - 19:13, napisał(a):

Nie rozumiem wymiany Keplera na następnego Keplera :hmm:

Kwestia ceny. Jeśli kupujesz gtx 770 za 200zł, a wiesz że sprzedasz gtx 660 też za 200zł to czemu tego nie zrobić?

Zobacz postSplendor_97, o 18 Listopad 2019 - 19:13, napisał(a):

U mnie,jak mam karty graficzne,a ich trochę miałem(GTS450,HD7850,RX460,teraz GTX970) zawsze pojawiał się obraz po włożeniu karty w slot PCIe,więc w slocie musiał być jakiś farfocel lub coś innego

u mnie też zawsze działało... teoria z farfoclem jest ciekawa, ale jakoś nie sądzę bym przeoczył kawałek zawieruszonego kurzu, zwłaszcza że zwracam na to uwagę. Opisałem sytuację kuzynowi i mi odpisał, że też się spotkał z taką sytuacją, że karta nie daje obrazu, a potem magicznie działa. Więc pytam się publicznie, czy to jest częste czy raczej rzadka sytuacja.

#13 Użytkownik jest dostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12763
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 18 Listopad 2019 - 19:47

Mi się to nigdy nie zdarzyło od czasów Gf Mx4

#14 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2336
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 18 Listopad 2019 - 20:05

Zobacz postqrek1, o 18 Listopad 2019 - 19:43, napisał(a):

Więc pytam się publicznie, czy to jest częste czy raczej rzadka sytuacja.

To rzadki przypadek,żeby karta sprawna najpierw nie dała obrazu,a potem dała obraz.

#15 Użytkownik jest niedostępny   qrek1 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 736
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 18 Listopad 2019 - 21:56

Zobacz postSplendor_97, o 18 Listopad 2019 - 20:05, napisał(a):

To rzadki przypadek,żeby karta sprawna najpierw nie dała obrazu,a potem dała obraz.

Czy tu jest sugestia że karta tylko na pozór wydaje się sprawna przez ostatnie 3 dni, czy po prostu jest to rzadkie aczkolwiek występujące?

#16 Użytkownik jest niedostępny   mick.alderr 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 307
  • Dołączył: Wed, 24 Kwi 19

Napisany 19 Listopad 2019 - 18:46

Może zimny lut i akurat złapało.
Ja mam takiego starego GeForca 8800 GT i w zależności jak się go przykręci to daje obraz albo nie :E Ostatnio montowałem w jednym komputerze radeona i tez nie było obrazu, ale po dwóch restartach poszło :D

#17 Użytkownik jest niedostępny   qrek1 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 736
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 19 Listopad 2019 - 21:47

Zobacz postmick.alderr, o 19 Listopad 2019 - 18:46, napisał(a):

Może zimny lut i akurat złapało.

tylko że karta działała u poprzedniego właściciela i nie mam podstaw mu nie wierzyć. Karta dalej działa u mnie. Jak coś się zmieni to dam znać.

#18 Użytkownik jest niedostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7490
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 20 Listopad 2019 - 00:07

Może płyta główna nie dogadała się z kartą graficzną na początku. Albo źle podłączyłeś coś. Zdarzało się mi parę razy takie cuda. Nauka taka że czasami warto wymontować i zamontować jeszcze raz.

Ten post był edytowany przez hopes dnia: 20 Listopad 2019 - 00:07


#19 Użytkownik jest niedostępny   qrek1 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 736
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 20 Listopad 2019 - 00:25

Zobacz posthopes, o 20 Listopad 2019 - 00:07, napisał(a):

Może płyta główna nie dogadała się z kartą graficzną na początku

też się spotkałem z taką sugestią pytając znajomego, więc możliwe że to to.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych