Forum PCLab.pl: Ogromne problemy z windows 10 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (6 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Ogromne problemy z windows 10 Oceń temat: -----

#21 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7383
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 20 Listopad 2019 - 04:17

Możesz zmigrować z obecnym systemem, używając AOMEI Backupper, gdy podłączysz oba dyski na raz.
Ale to jeśli na prawdę nie masz ochoty na czystą instalację, bo z tym systemem nie musi być wszystko OK, ale na próbę możesz spróbować czy z wydajnością jest już w większości wszystko OK, ale pewnie mogłoby być jeszcze lepiej na czystym.

#22 Użytkownik jest niedostępny   RafalOrzol 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 37
  • Dołączył: Pn, 18 Lis 19

Napisany 20 Listopad 2019 - 19:31

Niewiem gdzie jeszcze szukac

Pewnie ze moge miec czysty nowy windows,ale niemam klucza do windowsa

Załączone pliki



#23 Użytkownik jest niedostępny   RafalOrzol 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 37
  • Dołączył: Pn, 18 Lis 19

Napisany 20 Listopad 2019 - 20:00

Co mam szukac, gdzie mam szukac? Co usunac? Co poprawic?
Microsoft edge,chrome I photoshop to juz 1gb ramu.
wlaczyle photoshop I wogole nie uzywam I ciegnie 600mb ram

w managerze zadan dysk ciagnie prawie 100 I spada I tak skacze, a na liscie nie widze zeby jakis process bral duzo.

wlasnie wpisalem tylko w chrome fraze do wyszukiwania w google I juz dysk na 100% I wiesza sie chrome

#24 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11552
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 21 Listopad 2019 - 13:35

co ma dysk do wyszukiwania w google - google wyszukuje w sieci, nie na dysku; niewykluczone, że to chrome zjada ci dysk (jakiś dodatek?) - to 100% oznacza, że kanał łączący dysk jest zapchany na 100% (ciekawe jak, przy przepustowości 100mb); ewentualnie coś bez przerwy zapisuje i odczytuje z pliku wymiany

co do pamięci - nawet, jeśli te 3 procesy zajmują 1gb, to ciągle pozostaje ci tyle samo na inne programy; a system przydziela pewnie karcie ok 500-600mb, więc zostaje mu też ok 1,3gb dla siebie, itd; w potrzebie zmniejsza ilość dla karty - w sumie nie powinno być takich problemów, coś jest żle ustawione, albo jakiś program powoduje problemy; masz w ogóle plik wymiany - może go nie ma, i np photoshop zapycha niepotrzebnymi składnikami pamięć fizyczną, tak samo przeglądarki, zamiast zrzucić na dysk

dysk sprawdzisz programem system explorer - w zakładce monitoring będziesz miał także dysk, jeśli coś będzie zapisywać albo odczytywać będzie jaki to proces

#25 Użytkownik jest niedostępny   RafalOrzol 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 37
  • Dołączył: Pn, 18 Lis 19

Napisany 21 Listopad 2019 - 20:27

hej. Dzieki za wypowiedz.
Nie jestem zbyt mocny jesli chodzi o sprzet I co jak dziala.
Tak mowilem ze w chrome jak w google os wpisywalem to uzycie dysku rosli do setki i pozniejspada, dzieje sie tak za kazdym razem jak cos uruchamiam.
Jak to sprawdzic ten kanal laczacy dysk i jak sprawdzic co moze zapisuje i odczytuje plik wymiany?
Co do pamieci pisalem ze tylko te 3 procesy zajmuja 1gb a jeszcze inne procesy dzialaja i uzycie ramu bez przery pokazuje okolo 90% jak malo co wogole robie cos na komputerze.
Niewiem czy mam plik wymiany. Sory alenie znam sie. Jak sprawdzic czy mam taki plik?
Zaraz znajde system explorer i zobacze co tam pokaze

#26 Użytkownik jest niedostępny   RafalOrzol 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 37
  • Dołączył: Pn, 18 Lis 19

Napisany 21 Listopad 2019 - 20:39

Takie cos mi pokazuje. A wiecie co to jest Support assist Agent?

Załączone pliki



#27 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11552
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 21 Listopad 2019 - 21:54

google wie

ale ciekawa informacja - cyt "SupportAssistAgent.exe runs as a service named 'Dell SupportAssist Agent' ( SupportAssistAgent)" - czyli działa jako usługa, niewykluczone więc, że te zapisy na dysk svchost to właśnie ten agent - poszukaj w usługach, i ewentualnie wyłącz - kliknij 2 razy na usługę, potem tryb uruchamiania, i wyłącz - może wcześniej trzeba odinstalować; dużo o tym w sieci, także po polsku

#28 Użytkownik jest niedostępny   RafalOrzol 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 37
  • Dołączył: Pn, 18 Lis 19

Napisany 21 Listopad 2019 - 23:39

Tak juz wiem co to jest.
to apka z Dell diagostyczna,ale mysle ze ona nie robi problemow.
Chyba latwiej mi bedzie nowy dysk zainstalowac i wiecej ram. To chyba jedyne wyjscie.
Kupie sdd dysk i dodatkowe 4gb ram.
Ktos moze polecic jaki dysk? Sata ssd minimum 256gb

Ale szczeze to to jakas bzdura.
Nowy computer.nowy hardware,wszystko nowe, a ja nie moge zwyklej przegladarki i edytora uzywac bo sie wiesza. To jakis zart ogolnie.
Kiedys na takim slabym sprzecie sie pracowalo i nie bylo problemow. Teraz na ta moja prace 4gb ram nie starcza i dysk hdd 1tb nie daje rady.

Teraz siedze przed komputerem i tak sobie patrze na to forum, nie robiac nic na komputerze, czekam tylko moze ktos z was odpisze a tu 78% ram uzytego. Brak slow. heh tylko Microsoft edge otwarty i strona forum.Strach cos zaczynac robic bo i 32gb ramu braknie hehe

Ten post był edytowany przez RafalOrzol dnia: 21 Listopad 2019 - 23:40


#29 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7383
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 22 Listopad 2019 - 12:43

Możliwe, że na Windows 7 nie miałbyś aż takich problemów, ale to pod warunkiem, że z dyskiem jest wszystko OK.

Z 1TB SSD polecam Micron M1300 z digicomp
https://digicomp.pl/...-komputery.html
https://allegro.pl/o...idShowitemShare
Dobra cena za dobry SSD.

Sporo ciut lepszych 500GB stoi niewiele poniżej 300 zł. Tutaj za 1TB jest 365-370 zł.

Wersje 240/250/256GB w nienajniższej półce ok. 140-200 zł. SU800, SX6000 Pro 256GB i Plextor M9PEG/M9PEGN (bez radiatora) 256GB (M.2 NVMe).

Ze 120GB jest GOODRAM IRDM za 100 zł, ale nie polecam tak małych, bo szybko się miejsce kończy, a 256GB są niewiele drożej.
Ew. z tańszych są jeszcze SSD Integral P5 SERIES 120GB, Intenso High Performance 120 GB SATA (3813430) za 80 zł, ale są wolniejsze.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 22 Listopad 2019 - 15:55


#30 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11552
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 22 Listopad 2019 - 16:13

co do dysku to zupełne bzdury - ja mam dysk sata2, i moja vista startuje w 20 sek (ładuje przy tym ok 1,3gb ramu z autostartem), nie uwierzyłbym, gdybym nie sprawdził - więc jakie problemy mogą być na dysku sata3, nawet jesli ładuje 2 razy więcej ramu; to wina częściowo systemu, który faszeruje ram niepotrzebnymi usługami, i programów, w tym na pewno tego assist agent - do czego mu 500mb w pliku stronicowania, jakie dane tam gromadzi, i czemu to ma służyć poza paraliżowaniem dysku; ewentualnie z jakichś względów działa kontrproduktywnie na tej wersji systemu, itp; w każdym razie zakup nowego sprzętu to kapitulacja zdrowego rozsądku

z usługami było podobnie u mnie - nagle jeden z svchostów zaczął zjadać ram, dochodził do 800mb ramu, po wyłączeniu kilku usług, w tym indeksowania, i updatu, problem zniknął - w tej chwili najcięższy svchost używa 70mb ramu, a 2 w kolejności 11mb

Ten post był edytowany przez glauks dnia: 22 Listopad 2019 - 16:14


#31 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7383
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 22 Listopad 2019 - 16:42

Usługi mogą być winne swoją drogą, ale jak ma bad sectory na HDD, to może mieć bardzo długi czas dostępu do niektórych plików, i komputer może łapać okazjonalne zwiechy. Dlatego pisałem o raport z zakładki health z HD Tune.

500MB na stronicowanie można sobie pozwolić, i może to dać kopa, ale przy większych ilościach RAM, tutaj sobie tego nie wyobrażam.

Stronicowanie stanowi po prostu wolniejsze dopełnienie RAMu. Zwłaszcza gdy nie ma go za dużo.
Przykładowo spory kop wydajności można zaobserwować w Forzie Horizon 3 przy 6GB RAM. Na HDD gra jest wtedy niegrywalna, bo jest tyle ścin (na 4GB jest kilka FPS). Po przesiadce na SSD już jest grywalnie ze ścinkami, po wrzuceniu gry na SSD jest już na granicy akceptowalności.
Tylko że ta gra wtranżala samego stronicowania 10.5GB w takim scenariuszu, i więcej RAMu należy się jej jak psu micha, bo i tak się zdarzy przycinka, ale staram się wytłumaczyć, że stronnicowanie jest systemowi w wielu scenariuszach jednak do czegoś potrzebne.
Poza tym, w zastosowaniach biurowych, takie 500MB może inaczej się sprawować niż w grach też.
SSD wcale nie jest tak łatwo sparaliżować. Nawet na SATA II.

Inna też rzecz jest, czy to x64 czy x86 Vista.
Na 2GB RAM z HDD na 8.1 x86 nawet na upartego da się w miarę podziałać, ale na x64 (taki był fabrycznie na jakims laptopie) to istny koszmar był.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 22 Listopad 2019 - 16:51


#32 Użytkownik jest niedostępny   RafalOrzol 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 37
  • Dołączył: Pn, 18 Lis 19

Napisany 22 Listopad 2019 - 22:59

Hej. Dzięki za odpowiedzi.
Jak sprawdzić to wszystko? Pousuwac nie potrzebne pierdoly itd.
System mi się włącza bardzo szybko. Po 10 sekundach już się loguje i tak ogólnie jest ok. Jedynie jak uruchamiam jakieś programy to się wiesza i czasem pisze że program nie odpowiada itd.

Dysk chyba wariuje. Może faktycznie za dużo nie potrzebnych rzeczy jest uruchomionych w tle.

Niewiem. Ogólnie nie chce mi się wierzyć żeby używanie przeglądarki i edytora lekkiego robi takie problemy.
To nowoczesny komputer, system itd a takie problemy.

Szczeze myślę że coś gdzieś mi zawala dysk i ram i myślę że nie powinienem wymieniac części tylko jakoś znaleźć problem i naprawić. Wyłączyć wszytko co działa w tle niepotrzebnie. Ale niestety nie z nam się na tym i niewiem co powinno działać A co nie.

#33 Użytkownik jest niedostępny   RafalOrzol 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 37
  • Dołączył: Pn, 18 Lis 19

Napisany 22 Listopad 2019 - 23:16

Widze mnóstwo procesów które działają. Nie widzę żeby coś było dużego. Jest bardzo wiele ale pobierają mało. Hmmm

Tego asystenta usunę ale wątpię żeby coś się zmieniło bo bez niego też była lipa.

#34 Użytkownik jest niedostępny   RafalOrzol 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 37
  • Dołączył: Pn, 18 Lis 19

Napisany 22 Listopad 2019 - 23:29

Zobacz postdeton24, o 22 Listopad 2019 - 12:43, napisał(a):

Możliwe, że na Windows 7 nie miałbyś aż takich problemów, ale to pod warunkiem, że z dyskiem jest wszystko OK.

Z 1TB SSD polecam Micron M1300 z digicomp
https://digicomp.pl/...-komputery.html
https://allegro.pl/o...idShowitemShare
Dobra cena za dobry SSD.

Sporo ciut lepszych 500GB stoi niewiele poniżej 300 zł. Tutaj za 1TB jest 365-370 zł.

Wersje 240/250/256GB w nienajniższej półce ok. 140-200 zł. SU800, SX6000 Pro 256GB i Plextor M9PEG/M9PEGN (bez radiatora) 256GB (M.2 NVMe).

Ze 120GB jest GOODRAM IRDM za 100 zł, ale nie polecam tak małych, bo szybko się miejsce kończy, a 256GB są niewiele drożej.
Ew. z tańszych są jeszcze SSD Integral P5 SERIES 120GB, Intenso High Performance 120 GB SATA (3813430) za 80 zł, ale są wolniejsze.



A format 2.5" albo 3.5" to jaka to różnica? Ja mam chyba 3.5"

#35 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7383
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 22 Listopad 2019 - 23:31

Przykładowo dana usługa jeśli używa ok. 30%/+ zasobów CPU lub dysku, i utrzymuje się to przez dłuższy czas kiedy jesteśmy w trybie bezczynności, to wtedy można ją uznać teoretycznie za problemową.

Wszystkie SSD SATA są 2.5"
Wkręcisz do zatoki 3.5" takie SSD na pojedynczą śrubkę.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 22 Listopad 2019 - 23:31


#36 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11552
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 22 Listopad 2019 - 23:38

a tak ogólnie - ile masz procesów, wątków, i ile dojść - tylko dla orientacji

zrób w hdtune error scan

#37 Użytkownik jest niedostępny   RafalOrzol 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 37
  • Dołączył: Pn, 18 Lis 19

Napisany 22 Listopad 2019 - 23:48

Patrze na te dyski co polecasz i nie za bardzo mi nie dobrze wyglądają. Ja mam zwykły dysk w pc, pełny rozmiar.a te co o nich piszesz to jakieś mniejsze

Okay. Zaraz zrobię

Ten post był edytowany przez RafalOrzol dnia: 22 Listopad 2019 - 23:48


#38 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7383
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 22 Listopad 2019 - 23:50

Nie ma innych SSD SATA. To jest ich normalny rozmiar. One w środku są jeszcze mniejsze.
Po prostu jedyna różnica, która Cię dotyczy z uwagi na inny rozmiar niż HDD, to montaż, który będzie wymagał od Ciebie przykręcenia dysku z jednej strony, lub użycia specjalnej zatoki 2.5">3.5", którą możesz osobno kupić, nie musisz.

Na dobrą sprawę, jeśli winą są bady, to w zakładce health powinny już być dawno zraportowane w logu.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 22 Listopad 2019 - 23:51


#39 Użytkownik jest niedostępny   blacout 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 341
  • Dołączył: Pn, 12 Lis 18

Napisany 22 Listopad 2019 - 23:51

a może to aktualizację widnosa mielą dysk i ram. Masz to wyłączone?

Cytuj

Tak juz wiem co to jest.
to apka z Dell diagostyczna,ale mysle ze ona nie robi problemow.
odinstalowałbym wszystko co jest od della.
Jak wklejasz jakieś screeny z programów, to wstaw całe oko programu, bo tak do niczego nie dojdziesz.

#40 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7383
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 22 Listopad 2019 - 23:53

Czasami usługi tak naprawdę stojące za Windows Update mogą mielić dysk w tle, ale nie tylko one.
Z reguły bez konsekwencji da się je zamknąć.

  • (6 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych