Forum PCLab.pl: Ogromne problemy z windows 10 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (5 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Ogromne problemy z windows 10 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   RafalOrzol 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 37
  • Dołączył: Pn, 18 Lis 19

Napisany 18 Listopad 2019 - 23:28

Witajcie.Mam problemy z windowsem badz tez z komputerem.
Komputer okolo rok stary, Problem jest tego typu ze strasznie muli.
Na dzien dzisiejszy jest prawie pusty bo przeinstalowalem windowsa na nowo. Gdy tylko zainstaluje chrome to juz chrome sie wiesza, jak klikam w pole adresu to musze czekac zeby kursor sie tam pojawil.
Zainstalowalem photoshop - to samo , program sie wiesza. Wiele programowi sie wiesza, computer chodzi jak 10cio letni komp.
Mam wiele ikonek na pasku zadan- od czasu do czasu ikonki znikna I po kilku sekundach pomalu pokolei sie pojawiaja. (jakby jakies przeladowanie sie paska zadan.

Jak na prawie nowy computer to bardzo ciezko sie na nim pracuje.

Dodam ze dzialam na dwoch monitorach , ale mam nadzieje ze to nie stanowi problemu.

Dell Inspiron 3470 1Tb
4gb ram
Intel core i3-8100 CPU 3.60GHz 4 cores
Windows 10

#2 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4907
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 18 Listopad 2019 - 23:40

Zobacz postRafalOrzol, o 18 Listopad 2019 - 23:28, napisał(a):


Na dzien dzisiejszy jest prawie pusty bo przeinstalowalem windowsa
Mam wiele ikonek na pasku zadan- od czasu do czasu ikonki znikna I po kilku sekundach pomalu pokolei sie pojawiaja. (jakby jakies przeladowanie sie paska zadan.


To pusty, czy nie pusty? Te wiele ikonek zaprzecza pustemu systemowi.

4Gb pamięci to katastrofa a po wydzieleniu części dla iGPU jest jeszcze mniej. Dysk HDD tez do pracy nie jest wskazany. Photoszpowi przydałby się tez wspomaganie przez GPU a tutaj raczej to niemożliwe.

I generalnie to i3 8100, to demonem wydajności na dziś dzień już nie jest.

PS Absolutnie nie jest to wina Windowsa.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 18 Listopad 2019 - 23:45


#3 Użytkownik jest niedostępny   RafalOrzol 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 37
  • Dołączył: Pn, 18 Lis 19

Napisany 18 Listopad 2019 - 23:58

kilka skrutow I programow na pasku zadan.
To co radzisz? co mozna zrobic?
4gb to malo?

#4 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4907
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 19 Listopad 2019 - 00:00

Zdecydowanie za mało, dzisiaj 8GB juz potrafi czasem być za mało. Dokup 4Gb + dysk SSD i komputer odżyje.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 19 Listopad 2019 - 00:00


#5 Użytkownik jest niedostępny   RafalOrzol 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 37
  • Dołączył: Pn, 18 Lis 19

Napisany 19 Listopad 2019 - 00:02

Okay z ramami moge sie zgodzic,ale co ma do tego twardy dysk jak I tak jest prawie pusty.
Pisze tylko htmla na kompie. Do niczego innego mi nie potrzebny.
Uzywam tylko przegladarek,internetu I edytora.

#6 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4907
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 19 Listopad 2019 - 00:09

Zobacz postRafalOrzol, o 19 Listopad 2019 - 00:02, napisał(a):

Okay z ramami moge sie zgodzic,ale co ma do tego twardy dysk jak I tak jest prawie pusty.
Pisze tylko htmla na kompie. Do niczego innego mi nie potrzebny.
Uzywam tylko przegladarek,internetu I edytora.


Dyski SSD są o wiele szybsze niż HDD. Nie chodzi tu o miejsce a o prędkość odczytu/zapisu. Możesz kupić najtańszy, najmniejszy właśnie na system i podstawowe programy. Zwiększy to znacznie responsywność systemu, programów i ogólny komfort korzystania z PC.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 19 Listopad 2019 - 00:11


#7 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11540
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 19 Listopad 2019 - 00:16

zagadka - 4 ram i dysk oczywiście ok; wszystko wskazuje na obciążenie procesora, sprawdzałeś choć raz - może jakaś usługa, u mnie było podobnie, choć inny system - jakaś usługa (chyba indeksownie albo update) ni z tego ni z owego zabierały 2gb ramu, wystarczyło wyłączyć trochę usług, i problem nagle zniknął; sprawdzaj szczegółowo użycie procesora, najlepiej w monitorze zasobów (resmon); ewentualnie, jeśli np to proces system, odpowiedzialny jakiś sterownik, też prawdopodobnie sterownik usługi systemowej ms

ps - może monitory - ten procesor z wbudowaną grafiką? - jeśli b. duża rozdzielczość może ma problemy

Sary - jak taki komputer może mieć problemy z odśweżeniem paru ikonek albo wieszaniem się pustego chrome; u mnie znacznie gorszy, tylko 2 rdzenie, procesor, ma problemy z odświeżaniem folderu, ale jest w nim kilka k plików, nie kilka(naście) ikonek

blacout - ile procesów musiałoby być, żeby obciążyć plik wymiany - ja mam 4 ram, i u mnie plik wymiany jest obciążony najwyżej w 15-20%, nawet jeśli używam obu przeglądarek (opera, ff) i w każdej jest ponad 10 zakładek; użycie ram 35%, użycie procesora na poziomie 15-20%; to najwyrażniej problem procesów, w tym usług ms (albo jakiś program);procesów 50; w 10 może być ponad 80, w tym co najmniej 30% do wyrzucenia

Ten post był edytowany przez glauks dnia: 19 Listopad 2019 - 00:33


#8 Użytkownik jest niedostępny   blacout 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 336
  • Dołączył: Pn, 12 Lis 18

Napisany 19 Listopad 2019 - 00:23

Zobacz postRafalOrzol, o 19 Listopad 2019 - 00:02, napisał(a):

Okay z ramami moge sie zgodzic,ale co ma do tego twardy dysk jak I tak jest prawie pusty.
Pisze tylko htmla na kompie. Do niczego innego mi nie potrzebny.
Uzywam tylko przegladarek,internetu I edytora.


ale może czas dysku dobiega końca (bo komputer jak sam piszesz stary). 4gb ramu też mu nie pomaga, bo przez to Windows bardziej obciąża dysk (plik wymiany). Kup dysk ssd min. 250GB i 4gb ramu.

#9 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7375
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 19 Listopad 2019 - 00:32

Poza systemem, może być też dodatkowo coś z dyskiem. Możesz wrzucić log z HD Tune, ew. zrobić skanowanie, ale jak przejdziesz na SSD, to problem zniknie.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 19 Listopad 2019 - 00:32


#10 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4907
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 19 Listopad 2019 - 00:39

Zobacz postglauks, o 19 Listopad 2019 - 00:16, napisał(a):

zagadka - 4 ram i dysk oczywiście ok; wszystko wskazuje na obciążenie procesora, sprawdzałeś choć raz - może jakaś usługa, u mnie było podobnie, choć inny system - jakaś usługa (chyba indeksownie albo update) ni z tego ni z owego zabierały 2gb ramu, wystarczyło wyłączyć trochę usług, i problem nagle zniknął; sprawdzaj szczegółowo użycie procesora, najlepiej w monitorze zasobów (resmon); ewentualnie, jeśli np to proces system, odpowiedzialny jakiś sterownik, też prawdopodobnie sterownik usługi systemowej ms

ps - może monitory - ten procesor z wbudowaną grafiką? - jeśli b. duża rozdzielczość może ma problemy

Sary - jak taki komputer może mieć problemy z odśweżeniem paru ikonek albo wieszaniem się pustego chrome; u mnie znacznie gorszy, tylko 2 rdzenie, procesor, ma problemy z odświeżaniem folderu, ale jest w nim kilka k plików, nie kilka(naście) ikonek

blacout - ile procesów musiałoby być, żeby obciążyć plik wymiany - ja mam 4 ram, i u mnie plik wymiany jest obciążony najwyżej w 15-20%, nawet jeśli używam obu przeglądarek (opera, ff) i w każdej jest ponad 10 zakładek; użycie ram 35%, użycie procesora na poziomie 15-20%; to najwyrażniej problem procesów, w tym usług ms (albo jakiś program);procesów 50; w 10 może być ponad 80, w tym co najmniej 30% do wyrzucenia

Głupia przeglądarka potrafi zjeść 3-4GB pamięci w zależności od ilości otwartych kart itd. a on ma jej 4 i współdzieli ją ze zintegrowaną kartą graficzną, ile zostaje dla systemu? Nie wyobrażam sobie nawet działania sprzętu w takiej konfiguracji(4GB ram +HDD) a co dopiero pracy na tym.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 19 Listopad 2019 - 00:42


#11 Użytkownik jest niedostępny   amsztel 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 519
  • Dołączył: Wed, 03 Lip 19

Napisany 19 Listopad 2019 - 02:07

Zobacz postSary, o 19 Listopad 2019 - 00:00, napisał(a):

Zdecydowanie za mało, dzisiaj 8GB juz potrafi czasem być za mało. Dokup 4Gb + dysk SSD i komputer odżyje.


Ten post powinno sie otagowac jako rozwiazanie problemu i zamknac watek...

#12 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7375
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 19 Listopad 2019 - 04:22

A ja bym się dalej spierał, i mówił, że 4GB do pracy biurowej wystarczy przy SSD. Niech od tego zacznie.
Photoshop zaś mieści się w granicach użycia 1.7-3.2GB RAM, a od czegoś to stronicowanie (sporo szybsze niż na SSD) jednak jest.
A że się RAMu alokuje na większych ilościach sporo więcej, to nie jest to wyrocznia płynności, zwłaszcza w pracach biurowych z SSD.
Będzie miał pieniążki, dołoży RAM. Nikt mu nie zabroni.
Nawet 2GB może dorzucić po taniości i nie będzie tragedii. Ale najpierw SSD.
Bo potrafi maskować nawet poważniejsze problemy z płynnością systemu, które widać gołym okiem na HDD. Jeśli faktycznie takowe są, i problem nie jest od HDD.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 19 Listopad 2019 - 04:25


#13 Użytkownik jest niedostępny   RafalOrzol 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 37
  • Dołączył: Pn, 18 Lis 19

Napisany 19 Listopad 2019 - 09:37

Hej.
Dzięki wszystkim za wypowiedź.
Komputer jest nie cały rok stary. Jeszcze pachnie nowością.
Trochę to dziwne że przy mojej pracy na tym komputerze takie problemy są. Myślę że nie obciążam go. Używam tylko podstaw takich jak edytor, przegladarke(Kilka zakladek) nic wielkiego.

Spróbuje jakieś diagnostyki uruchomić dziś wieczorem, zobaczę co pokazuje.

Szczerze to myślę że 4gb i 1Tb dysk w zupełności powinien wystarczyć dla mojej pracy. Niewiem moze się mylę.
Sprawdzę procesor jakimś diagnostykiem i będę meldowal tu wieczorem.

2 monitory nie męczą procesora?

Jakie diagnostyki polecacie żeby sprawdzić całego kompa? Ram, dysk, procesor, grafikę?

Zobacz postamsztel, o 19 Listopad 2019 - 02:07, napisał(a):

Ten post powinno sie otagowac jako rozwiazanie problemu i zamknac watek...



Ten wątek nie jest jeszcze rozwiązany.

Dla mnie niema problemu dokupić moduł ram 4gb i nawet dysk ssd ale muszę mieć pewność czy to pomoże.
Muszę też sprawdzić moje moduły ram. Czy jest jeden 4gb czy 2x2gb, żebym miał miejsce na nowy moduł.

Zobacz postblacout, o 19 Listopad 2019 - 00:23, napisał(a):

ale może czas dysku dobiega końca (bo komputer jak sam piszesz stary). 4gb ramu też mu nie pomaga, bo przez to Windows bardziej obciąża dysk (plik wymiany). Kup dysk ssd min. 250GB i 4gb ramu.


To w miarę nowy komputer. Jeszcze na gwarancji.

#14 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3347
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 19 Listopad 2019 - 09:51

Ale autorze, nie podałeś podstawowych informacji, tzn. jakie jest użycie ramu i procesora w menedżerze zadań w czasie tych problemów. Bo może być tak że działa aktywnie w tle usługa Windows Update (co nie dziwne na świeżym, niezaktulizowanym systemie), która powoduje znaczne użycie ramu i mocy cpu. Jeśli to nie to, to być może HDD zaczyna szwankować, więc dobrze by było jakbyś podał jego smart (w postaci screena) np. przy użyciu CristalDiskInfo.

Zobacz postglauks, o 19 Listopad 2019 - 00:16, napisał(a):

u mnie znacznie gorszy, tylko 2 rdzenie, procesor, ma problemy z odświeżaniem folderu, ale jest w nim kilka k plików, nie kilka(naście) ikonek
ja mam 4 ram, i u mnie plik wymiany jest obciążony najwyżej w 15-20%, nawet jeśli używam obu przeglądarek (opera, ff) i w każdej jest ponad 10 zakładek; użycie ram 35%, użycie procesora na poziomie 15-20%;

Możesz zdradzić jaki to procesor?

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 19 Listopad 2019 - 09:48


#15 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4907
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 19 Listopad 2019 - 10:26

Zobacz postamsztel, o 19 Listopad 2019 - 02:07, napisał(a):

Ten post powinno sie otagowac jako rozwiazanie problemu i zamknac watek...

...

Zobacz postRafalOrzol, o 19 Listopad 2019 - 09:37, napisał(a):

2 monitory nie męczą procesora?


Zobacz postRafalOrzol, o 18 Listopad 2019 - 23:28, napisał(a):


Problem jest tego typu ze strasznie muli.

Na dzien dzisiejszy jest prawie pusty bo przeinstalowalem windowsa na nowo.

Mam wiele ikonek na pasku zadan-

Jak na prawie nowy computer to bardzo ciezko sie na nim pracuje.

Dodam ze dzialam na dwoch monitorach , ale mam nadzieje ze to nie stanowi problemu.

Dell Inspiron 3470 1Tb (mniemam ze HDD)
Intel core i3-8100 CPU 3.60GHz 4 cores
4gb ram
Windows 10

+ prawdopodobnie iGPU współdzielące 4GB ramu

Zobacz postRafalOrzol, o 18 Listopad 2019 - 23:28, napisał(a):

Zainstalowalem photoshop - to samo , program sie wiesza. Wiele programowi sie wiesza, computer chodzi jak 10cio letni komp.


Adobe photoshop:
Wymagania systemowe
Windows
4 GB pamięci RAM (zalecane 8 GB)

Otwarty tylko photoshop zwykłe 2 JPGi i przeglądarka 11 kart. +standardowo to co w tle .

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

A jak to wygląda u Ciebie autorze?

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 19 Listopad 2019 - 11:29


#16 Użytkownik jest niedostępny   RafalOrzol 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 37
  • Dołączył: Pn, 18 Lis 19

Napisany 19 Listopad 2019 - 13:11

Dzięki za pomysły. Dostosuje się do rad i wieczorem posprawdzam i odezwę się.
Photoshop żadko uruchamiam, a dzieje się to wszystko Kiedy photoshop jest wyłączony.

#17 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7375
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 19 Listopad 2019 - 13:13

Osobiście jestem przekonany, że bez względu na to co się dzieje z systemem, problem zniknie na SSD, po migracji na niego (np. przez Aomei Backupper) Po dołożeniu RAMu powinno być tylko lepiej (choć fakt alokacji RAM przez iGPU jest mocno niepokojący przy tej ilości).
Jaki RAM dołożyć, sprawdzisz w CPU-Z. Tam poszukaj czy Ci pisze single channel czy dual channel. Tam też będą informacje o kości jaką masz, i możesz poszukać nawet drugiej tej samej (prędkość kości podawana przez ten program jest zwyczajowo dwa razy mniejsza).

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 19 Listopad 2019 - 13:16


#18 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2304
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 19 Listopad 2019 - 14:19

Rok temu do biura standardowo ładowało się SSD 256GB i 8GB RAM (to w cale nie tak dużo, bo część zje integra). Także jak rok temu wsadzono 4GB RAM i HDD, to ktoś beznadziejnie wybrał części do komputera.

#19 Użytkownik jest niedostępny   RafalOrzol 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 37
  • Dołączył: Pn, 18 Lis 19

Napisany 20 Listopad 2019 - 00:05

Hej. Jak na zalacznikach.
widac ze I ram I dysk chyba do wymiany.
ram caly czas na wysokim poziomie, dysk dochodzi do 100% przy uruchamianiu programow.
wlaczylem pgotoshop I bylo 100% na dysku. po czasie zmalalo.
Pozniej wlaczyle zdjecie w galerii I tez do setki poszlo. Takze wydaje mi sie ze przy kazdym programie tak bedzie. niewiem czy tak byc powinno czy nie.
Skad dowiem sie czy to napewno HDD?

I jeszcze jedno pytanie. pewnie glupie - Jesli wymienie na nowy dysk to strace instalke windowsa tak. Jak pozniej zainstaloac spowrotem system?

Dzieki

I jeszcze jeden shot.

Załączone pliki



#20 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11540
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 20 Listopad 2019 - 01:15

jeśli coś widać, to że coś ci bez przerwy zapisuje na dysk i zapycha ram, z największym prawdopodobieństwem usługa ms albo jakiś sterownik (proces system) - sprawdź w wydajność, czy któryś z svchost nie ma nienormalnie wysokiego użycia ram, np 1gb - może być też np indeksowanie, bo czasem wariuje; jeśliby było coś takiego po prostu zaznacz, i z prawego kliku wybierz zakończ proces

raczej wszystko ok, tylko jak napisałem, jakiś proces wariuje, może być też przeglądarka, np ff; jeśli tak ok bo już miałem pisać, że wszystko powyżej bzdury, komputer z 4 ram i 4 rdzeniowym procesorem nie ma prawa tak się zachowywać; hdd również ok

Ten post był edytowany przez glauks dnia: 20 Listopad 2019 - 01:17


  • (5 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych