Forum PCLab.pl: procesor do płyty głównej ! - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

procesor do płyty głównej ! Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   MisiuPisiu 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Wt, 19 Lis 19

Napisany 19 Listopad 2019 - 08:58

WItajcie! potrzebuję pomocy, ponieważ chciałbym wiedzieć jaki "Najlepszy" Procesor pasował by do mojej płyty gównej (DellOptiplex960) ale niestety nie znam się na tym :( i dlatego proszę o pomoc:)

Moja płyta to:OH634K
Mój obecny procesor to:Inlec Core 2 duo E8500

Potrzebuje pomocy bo nie wiem jaki najlepszy procesor do tej przestarzałej płyty głownej wybrać :(

#2 Użytkownik jest niedostępny   mckarmi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 239
  • Dołączył: Pn, 12 Kwi 10

Napisany 19 Listopad 2019 - 09:50

IMO nie opłaca się w to inwestować.

#3 Użytkownik jest niedostępny   MisiuPisiu 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Wt, 19 Lis 19

Napisany 19 Listopad 2019 - 10:06

Wiem że się nie opłaca ale chce wiedzieć jaki jest najlepszy procesor do tej mojej płyty głownej chociażby z ciekawości

#4 Użytkownik jest niedostępny   Lonley 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 137
  • Dołączył: So, 17 Mar 18

Napisany 19 Listopad 2019 - 10:16

Zobacz postmckarmi, o 19 Listopad 2019 - 10:50, napisał(a):

IMO nie opłaca się w to inwestować.


Pewnie, bo zamiast wziąć jakiegoś quada za 80zł lepiej wylozyć od razu 3k na nowa paltformę, co nie?

#5 Użytkownik jest niedostępny   MisiuPisiu 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Wt, 19 Lis 19

Napisany 19 Listopad 2019 - 11:00

Zobacz postLonley, o 19 Listopad 2019 - 10:16, napisał(a):

Pewnie, bo zamiast wziąć jakiegoś quada za 80zł lepiej wylozyć od razu 3k na nowa paltformę, co nie?





To oczywiste że się nie opłaca ale chce wqiedziec jaki najlepszy procesor do tej starej płyty

#6 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 921
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 19 Listopad 2019 - 11:08

Q9650>Q9550> itd.

Quad wymaga dużo lepszego chłodzenia niż 2 rdzeniowy Core2Duo !

Ten post był edytowany przez Phill76 dnia: 19 Listopad 2019 - 11:10


#7 Użytkownik jest niedostępny   adnem84 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 504
  • Dołączył: Cz, 24 Lip 14

Napisany 19 Listopad 2019 - 11:13

Tańszy będzie jakiś Xeon o ile płyta obsługuje Mod Lga771 na lga775
Jeśli jesteś zainteresowany to jest temat na forum odnośnie tej modyfikacji.
O ile dobrze pamietam taki Xeon jest parokrotnie tańszy niż odpowiedni core 2 quad.

#8 Użytkownik jest niedostępny   mckarmi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 239
  • Dołączył: Pn, 12 Kwi 10

Napisany 19 Listopad 2019 - 11:35

Zobacz postLonley, o 19 Listopad 2019 - 10:16, napisał(a):

Pewnie, bo zamiast wziąć jakiegoś quada za 80zł lepiej wylozyć od razu 3k na nowa paltformę, co nie?

Ale co mu ten quad tak na prawdę zmieni? Q9550 to wydatek ~150zł. Gry, które były niegrywalne, raczej dalej takie będą.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Lonley 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 137
  • Dołączył: So, 17 Mar 18

Napisany 19 Listopad 2019 - 11:45

Zobacz postmckarmi, o 19 Listopad 2019 - 12:35, napisał(a):

Q9550 to wydatek ~150zł.

Ja widzę po 65zł oferty

Zobacz postmckarmi, o 19 Listopad 2019 - 12:35, napisał(a):

Gry, które były niegrywalne, raczej dalej takie będą.

No, patrz jaki ten Intel głupi, po co produkowali przez ostatnie 18 lat te 4 jajowe procki?

Ten post był edytowany przez Lonley dnia: 19 Listopad 2019 - 11:46


#10 Użytkownik jest niedostępny   mckarmi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 239
  • Dołączył: Pn, 12 Kwi 10

Napisany 19 Listopad 2019 - 12:47

Zobacz postLonley, o 19 Listopad 2019 - 11:45, napisał(a):

Ja widzę po 65zł oferty


Tak, Xeonów.

Zobacz postLonley, o 19 Listopad 2019 - 11:45, napisał(a):

No, patrz jaki ten Intel głupi, po co produkowali przez ostatnie 18 lat te 4 jajowe procki?

Ale czy ja mówię, że nie wiem, np. takie i5 3570k@4.5GHz jest nic warte? Na nim jeszcze coś mozna pograć. Nie mówimy tu o tym, że 4 jaja nie są przyszłościowe, tylko o tym, że LGA 775 to prehistoria i ładowanie jakichkolwiek pieniędzy, choćby to miało być 50zł w tę podstawkę to wyrzucanie pieniędzy w błoto.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Lonley 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 137
  • Dołączył: So, 17 Mar 18

Napisany 19 Listopad 2019 - 13:37

Zobacz postmckarmi, o 19 Listopad 2019 - 13:47, napisał(a):

ładowanie jakichkolwiek pieniędzy, choćby to miało być 50zł w tę podstawkę to wyrzucanie pieniędzy w błoto.


A to przeprazam za kolege, ze sie nie zapytal czy moze bez sensu wydav 50zl.

Będzi3 chciał to sobie kupi tego xeona, zalepi pin i wsadzi w ta płyte. Na załosć Tobie nawet.

Ten post był edytowany przez Lonley dnia: 19 Listopad 2019 - 13:41


#12 Użytkownik jest niedostępny   mckarmi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 239
  • Dołączył: Pn, 12 Kwi 10

Napisany 19 Listopad 2019 - 14:58

Zobacz postLonley, o 19 Listopad 2019 - 13:37, napisał(a):

A to przeprazam za kolege, ze sie nie zapytal czy moze bez sensu wydav 50zl.

Będzi3 chciał to sobie kupi tego xeona, zalepi pin i wsadzi w ta płyte. Na załosć Tobie nawet.


Wiesz, jeśli ktoś nie znający się na danym temacie wchodzi na forum i oczekuje porady, to logicznym jest przedstawić mu lepsze opcje lub też odwieść od nieopłacalnych dla niego pomysłów. Jak dla mnie może nawet kupić MMX166 za 5 tyś zł, grzeje mnie to. Jeśli ktoś pisze, że się na tym nie zna, to po prostu może faktycznie nie ma pojęcia, że taki "upgrade" wiele nie zmieni. W następnym poście napisał, że zdaje sobie z tego sprawę, ok niech kupuje, Ty się tylko niepotrzebnie uruchamiasz i robisz mi tu jakieś przytyki. Z mojej strony EOT.

Zobacz postMisiuPisiu, o 19 Listopad 2019 - 08:58, napisał(a):

WItajcie! potrzebuję pomocy, ponieważ chciałbym wiedzieć jaki "Najlepszy" Procesor pasował by do mojej płyty gównej (DellOptiplex960) ale niestety nie znam się na tym :( i dlatego proszę o pomoc:)

Moja płyta to:OH634K
Mój obecny procesor to:Inlec Core 2 duo E8500

Potrzebuje pomocy bo nie wiem jaki najlepszy procesor do tej przestarzałej płyty głownej wybrać :(


Najlepsze co wsadzisz do tej płyty bez modyfikacji, to Intel Core2Quad Q9650.

#13 Użytkownik jest niedostępny   MisiuPisiu 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Wt, 19 Lis 19

Napisany 19 Listopad 2019 - 17:18

Zobacz postmckarmi, o 19 Listopad 2019 - 14:58, napisał(a):

Wiesz, jeśli ktoś nie znający się na danym temacie wchodzi na forum i oczekuje porady, to logicznym jest przedstawić mu lepsze opcje lub też odwieść od nieopłacalnych dla niego pomysłów. Jak dla mnie może nawet kupić MMX166 za 5 tyś zł, grzeje mnie to. Jeśli ktoś pisze, że się na tym nie zna, to po prostu może faktycznie nie ma pojęcia, że taki "upgrade" wiele nie zmieni. W następnym poście napisał, że zdaje sobie z tego sprawę, ok niech kupuje, Ty się tylko niepotrzebnie uruchamiasz i robisz mi tu jakieś przytyki. Z mojej strony EOT.



Najlepsze co wsadzisz do tej płyty bez modyfikacji, to Intel Core2Quad Q9650.




Okej dzięki :)

#14 Użytkownik jest niedostępny   MisiuPisiu 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Wt, 19 Lis 19

Napisany 19 Listopad 2019 - 17:34

a procesor Xeon E5450 niepasowałby to tej płyty ?

#15 Użytkownik jest niedostępny   DeTe 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 280
  • Dołączył: Cz, 20 Maj 04

Napisany 20 Listopad 2019 - 10:35

Powinien zatrybić, ale czekałaby Cię zabawa z biosem i dogrywaniem mikrokodów.

#16 Użytkownik jest niedostępny   MisiuPisiu 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Wt, 19 Lis 19

Napisany 21 Listopad 2019 - 19:53

Zobacz postDeTe, o 20 Listopad 2019 - 10:35, napisał(a):

Powinien zatrybić, ale czekałaby Cię zabawa z biosem i dogrywaniem mikrokodów.


:)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych