Forum PCLab.pl: PS2 i HDTV - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

PS2 i HDTV Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   mystic868 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 342
  • Dołączył: Nd, 02 Maj 10

Napisany 19 Listopad 2019 - 10:52

Witam

Z racji tego, że dorwałem kilka od lat poszukiwanych gier na PS2 postanowiłem wyciągnąć swoją czarnulkę i ponownie przystąpić do boju w jej towarzystwie. Konsola jest w dobrym stanie, mało używana (chociaż lekko buczy). Kiedyś ogrywałem na niej tytuły przez kabel dołączony w zestawie - RCA jednakże obraz wyświetlałem na starym CRT. Obecnie posiadam HDTV i obraz wygląda lekko mówiąc okropnie nawet na ustawieniu 4:3. Zamówiłem sobie kabel component, który z tego, co widziałem poprawia jakość obrazu (rzekomo najlepsza możliwa do osiągnięcia na PS2). Czy według was jest jeszcze inna metoda na poprawę obrazu?

Ten post był edytowany przez mystic868 dnia: 19 Listopad 2019 - 10:53


#2 Użytkownik jest niedostępny   winuser_pl 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 351
  • Dołączył: So, 01 Wrz 18

Napisany 19 Listopad 2019 - 13:38

Wideo: https://www.youtube....h?v=TS-6GJfc-iI

#3 Użytkownik jest niedostępny   sino 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1966
  • Dołączył: Nd, 24 Paź 04

Napisany 19 Listopad 2019 - 15:20

1. Przede wszystkim siądź w odległości jak dawniej! To są wartości proporcjonalne więc gdy miałeś CRT 21 cali (być może nawet 19,5 ze po zmierzeniu), a teraz masz LCD 65 cali to musisz siąść ok. 3 razy dalej (dokładnie to policzysz wyliczając ile ma cali twój obecny TV w proporcjach 4:3).
2. Przetworniki chinch w nowych TV są skandalicznej jakości, ot dodawali to by było, a nie do korzystania, teraz często nawet nie dodają.

#4 Użytkownik jest niedostępny   henryk nowak 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1591
  • Dołączył: Pt, 20 Kwi 07

Napisany 19 Listopad 2019 - 15:58

Szczerze, to najlepiej wyrwać na olx jakiegoś grubego Panasonica albo philipsa. Ja za 200zł kupiłem 32 Philips 0łaski 100hz crt i mgs 2 smakuje jak dawniej:)

#5 Użytkownik jest niedostępny   Gonzo3211 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13652
  • Dołączył: So, 01 Gru 07

Napisany 19 Listopad 2019 - 22:34

No, wtedy retro jak wuj i powrót do przeszłości, ale mi już by się nie chciało grać i taszczyć takich kobył.
Nie każdy też ma miejsce. Ale fakt że jakość najlepsza.
Rodzice wiem że mają jeszcze starego Trinitrona, choć coś tam już nie gra bo długo się odpala i łapie obraz, ale czasem myślę żeby go zakosić do takich retro eksperymentów :E.

Jeszcze na myśl przychodzą mi różnego rodzaju konwertery, ale to pewnie jeszcze drożej by wyszło niż te kable i crtki.

#6 Użytkownik jest niedostępny   mystic868 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 342
  • Dołączył: Nd, 02 Maj 10

Napisany 20 Listopad 2019 - 06:48

Nie doprecyzowałem kilku szczegółów:

Grałem na 21" TV marki Funai (gdzieś jeszcze go mam, ale noszenie takiego klocka jest trochę niekomfortowe, tym bardziej, że nie mam miejsca w pokoju).
Mój HDTV jest już trochę leciwy - 32LG3000.

Miałem dylemat pomiędzy kablem component oraz przetwornikiem RCA->HD, ale podobno jest to to samo (z tą różnicą, że przetwornik wymaga zasilania USB).

EDIT:

W dniu wczorajszym sprawdziłem zakupiony kabel component i obraz jest zdecydowanie ostrzejszy chociaż akurat gra, którą sprawdzałem obsługuje 480i. Zastanawiam się jeszcze na jakiej wielkości obrazu grać (4:3, full, czy 16:9). Mój TV ma 32".

Ten post był edytowany przez mystic868 dnia: 21 Listopad 2019 - 08:14


#7 Użytkownik jest niedostępny   mystic868 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 342
  • Dołączył: Nd, 02 Maj 10

Napisany 21 Listopad 2019 - 13:23

Zobacz postwinuser_pl, o 19 Listopad 2019 - 13:38, napisał(a):


Czy to cudo działa na monitorze? Słyszałem, że są problemy z rozdzielczością 480i.

#8 Użytkownik jest niedostępny   maxpower 

  • ..........
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1790
  • Dołączył: Nd, 23 Sie 09

Napisany 21 Listopad 2019 - 13:50

Najlepiej grać na sprzęcie z epoki.
---
Na PS2 gram na FullHD 40 cali, poprzez SCART.

#9 Użytkownik jest niedostępny   musichunter1x 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1234
  • Dołączył: Cz, 27 Lip 17

Napisany 21 Listopad 2019 - 18:52

Zobacz postmystic868, o 21 Listopad 2019 - 13:23, napisał(a):

Czy to cudo działa na monitorze? Słyszałem, że są problemy z rozdzielczością 480i.


Tanie przejściówki mało co tu dadzą ;) . Już lepiej odpalić emulator na PC.

Również proponuję kupić porządnego CRT, jakiegoś dobrego panasonica serii PD/PX 10/20/30 lub Phlipsa nie znam konkretnego modelu.
Ja swego czasu dużo się oczytałem i doszedłem do wniosku że najlepszy CRT do sygnału maksymalnie 480p to Panasonic px30, ale px20 czy dobre Philipsy to nadal udane TV.
Tanio i w miarę pewnie można poszukać jakiegoś Sony trinitron.

Jak chcesz grać na LCD to tylko skaler za kilkaset zł lub emulacja PC lub musisz się pogodzić z tym co widzisz.

Ten post był edytowany przez musichunter1x dnia: 21 Listopad 2019 - 18:53


#10 Użytkownik jest niedostępny   mystic868 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 342
  • Dołączył: Nd, 02 Maj 10

Napisany 22 Listopad 2019 - 06:27

Tego się obawiałem. Podobno przy tej przejściówce monitory często nie chcą wyświetlać obrazu "signal out of range".
Posiadam w domu stary CRT od Funaia i grałem na nim kiedyś w połączeniu z PS2. Problem jest taki, że nie mam za bardzo miejsca na 2 TV w pokoju. Zastanawiam się, czy ustawienie formatu 4:3 na HDTV coś poprawi.

#11 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 382
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 28 Listopad 2019 - 20:12

Zobacz postmaxpower, o 21 Listopad 2019 - 13:50, napisał(a):

Najlepiej grać na sprzęcie z epoki.
---
Na PS2 gram na FullHD 40 cali, poprzez SCART.

Ten SCART to jest ten dołączony do konsoli? Ja z rok temu podłączyłem PS2 poprzez właśnie taką przejściówkę, co była dołączona do PS2 slim. TV ma full hd i ponad 40 cali (nie pamiętam ile dokładnie), obraz był paskudny, rozciągnięty i zniekształcony, w dodatku nie wyświetlał się na pełnym ekranie, ale zajmował 2/3 ekranu - paski na górze i na dole, chyba w formacie 16:9.
Też chciałem sobie odpalić PS2, bo nadal jest jak nowa - dbałem o nią i cały czas chowałem do pudełka :P Kupiona w 2010 r., nowa prosto ze sklepu elektronicznego. Pograłbym, bo aktualnie mój PC jest w serwisie już dość długo. Jednak odrzuca mnie ta jakość... Możesz powiedzieć jakie opcje zmieniałeś w settings menu na PS2 i jaka to jest ta SCART? I jak to wygląda u Ciebie z jakością?

Ten post był edytowany przez BRB Nexus dnia: 28 Listopad 2019 - 20:12


#12 Użytkownik jest niedostępny   musichunter1x 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1234
  • Dołączył: Cz, 27 Lip 17

Napisany 28 Listopad 2019 - 20:21

Kupcie sobie kabel component (5RCA w tym 2RCA audio), on da najlepszy obraz na LCD, ale nie należy spodziewać się cudów.

Ten post był edytowany przez musichunter1x dnia: 28 Listopad 2019 - 20:22


#13 Użytkownik jest niedostępny   Gonzo3211 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13652
  • Dołączył: So, 01 Gru 07

Napisany 28 Listopad 2019 - 20:39

Albo konwerter na HDMI :P. Widzę że już zjechały do ludzkich cen i sam na pewno kiedyś kupię, mimo componenta.
Jakość podobna, a mniej kabli.

#14 Użytkownik jest niedostępny   maxpower 

  • ..........
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1790
  • Dołączył: Nd, 23 Sie 09

Napisany 28 Listopad 2019 - 23:10

Zobacz postBRB Nexus, o 28 Listopad 2019 - 20:12, napisał(a):

Ten SCART to jest ten dołączony do konsoli? Ja z rok temu podłączyłem PS2 poprzez właśnie taką przejściówkę, co była dołączona do PS2 slim. TV ma full hd i ponad 40 cali (nie pamiętam ile dokładnie), obraz był paskudny, rozciągnięty i zniekształcony, w dodatku nie wyświetlał się na pełnym ekranie, ale zajmował 2/3 ekranu - paski na górze i na dole, chyba w formacie 16:9.
Też chciałem sobie odpalić PS2, bo nadal jest jak nowa - dbałem o nią i cały czas chowałem do pudełka :P Kupiona w 2010 r., nowa prosto ze sklepu elektronicznego. Pograłbym, bo aktualnie mój PC jest w serwisie już dość długo. Jednak odrzuca mnie ta jakość... Możesz powiedzieć jakie opcje zmieniałeś w settings menu na PS2 i jaka to jest ta SCART? I jak to wygląda u Ciebie z jakością?

Na Slim jeszcze nie odpalałem żadnej gry, ale na FAT z wykorzystaniem SCART obraz jest OK. W porównaniu do composita obraz jest bardzo wyraźny. Wszystkim odradzam grania na composite.
Nic nie ustawiałem na konsoli ani na telewizorze. Konsola i telewizor jest od SONY :P

Może masz przejściówkę composite -> SCART i dlatego obraz jest paskudny. Ja mam przewód z jednej strony SCART a z drugiej podłączam do konsoli.

Ten post był edytowany przez maxpower dnia: 28 Listopad 2019 - 23:13


#15 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 382
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 28 Listopad 2019 - 23:51

Zobacz postmaxpower, o 28 Listopad 2019 - 23:10, napisał(a):

Na Slim jeszcze nie odpalałem żadnej gry, ale na FAT z wykorzystaniem SCART obraz jest OK. W porównaniu do composita obraz jest bardzo wyraźny. Wszystkim odradzam grania na composite.
Nic nie ustawiałem na konsoli ani na telewizorze. Konsola i telewizor jest od SONY :P

Może masz przejściówkę composite -> SCART i dlatego obraz jest paskudny. Ja mam przewód z jednej strony SCART a z drugiej podłączam do konsoli.

Tak, do konsoli była dołączona przejściówka. Te trzy kable, chyba composite podłącza się do przejściówki a ona ma wyjście scart

#16 Użytkownik jest niedostępny   Kszyrztow 

  • HAWP i RHCP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9768
  • Dołączył: Cz, 22 Maj 08

Napisany 28 Listopad 2019 - 23:55

To się nie dziw, że na ekranie jest kupa.

#17 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 382
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 29 Listopad 2019 - 00:01

Zobacz postKszyrztow, o 28 Listopad 2019 - 23:55, napisał(a):

To się nie dziw, że na ekranie jest kupa.

Nooo nie znam się na bardzo na jakości kabli xD
Znaczna poprawa jest względem tych component? Podłączałeś nim do swojego TV?
I czy czasami nie lepiej będzie podłączyć konwerter ps2 to hdmi? Bezpośrednio do konsoli, wyjście to hdmi więc żadnego componenta już się wtedy nie pakuje.
Plus taki, że mógłbym na monitorze zagrać, który jest zdecydowanie mniejszy i jakość może byłaby lepsza

#18 Użytkownik jest niedostępny   Gonzo3211 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13652
  • Dołączył: So, 01 Gru 07

Napisany 29 Listopad 2019 - 01:19

Ten konwerter to podobna jakość do componenta. Mam taki wynalazek do wii i mogę polecić. Do ps2 też sobie na pewno dokupię.

#19 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 382
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 29 Listopad 2019 - 09:22

Zobacz postGonzo3211, o 29 Listopad 2019 - 01:19, napisał(a):

Ten konwerter to podobna jakość do componenta. Mam taki wynalazek do wii i mogę polecić. Do ps2 też sobie na pewno dokupię.

A on tylko oczyszcza obraz, czy skaluje np do hd?

#20 Użytkownik jest niedostępny   Gonzo3211 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13652
  • Dołączył: So, 01 Gru 07

Napisany 29 Listopad 2019 - 12:03

Nie wiem co masz na myśli "oczyszcza". Wygładza?
Fajerwerków żadnych nie robi, to po prostu ciut gorszy component ale pod hdmi, czyli wygodniej i pod monitor podłączysz itd.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych