Forum PCLab.pl: Monitor do pracy +/- 1500zł - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Monitor do pracy +/- 1500zł Głównie CAD, trochę grafiki

#1 Użytkownik jest dostępny   spawarch 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Nd, 18 Paź 15

Napisany 19 Listopad 2019 - 12:02

Cześć,

Potrzebuję Waszej pomocy w wyborze monitora do pracy. Pracuję głównie w archicadzie. Ogólnie specyfika mojej pracy wygląda mniej więcej tak: 85% archicad, 15% - sketchup, v-ray, photoshop.

Myślę o monitorze 1440p z prostym ekranem. Wydaje mi się, że będzie to dobry wybór do komfortowej pracy w CADzie, ale jeśli się mylę to mnie poprawcie i jak możecie to zaproponujcie jakieś, na które warto zwrócić uwagę.
Cena +/- 1500 zł, ale nie nie jestem w tej kwestii jakoś bardzo ograniczony - mogę zarówno ująć jak i dołożyć do tej kwoty, zależnie od tego co warto. Rozważę wszystkie propozycje.

Z góry Wam bardzo dziękuję za pomoc!

#2 Użytkownik jest niedostępny   unadarek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5609
  • Dołączył: Wed, 01 Sty 03

Napisany 19 Listopad 2019 - 13:28

do cada najlepszym wyjsciem jest 4K i w tej kasie to LG 27UK650-W chyba jedno z lepszych wyjsc

#3 Użytkownik jest niedostępny   krzyyss 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1688
  • Dołączył: Nd, 05 Mar 17

Napisany 19 Listopad 2019 - 13:34

CAD to duza przekątna i duża rozdzielczość, i koniecznie płaski, kolory nie mają prawie żadnego znaczenia. Photoshop to zazwyczaj jako taka wierność w odwzorowaniu kolorów. Jedno z drugim można połączyć, ale drogo.

#4 Użytkownik jest dostępny   Kyle_PL 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2304
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 19 Listopad 2019 - 14:09

Zobacz postunadarek, o 19 Listopad 2019 - 13:28, napisał(a):

do cada najlepszym wyjsciem jest 4K i w tej kasie to LG 27UK650-W chyba jedno z lepszych wyjsc
Też do takiego zastosowania, w tej cenie, celowałbym w 27" 4K IPS.

Zobacz postkrzyyss, o 19 Listopad 2019 - 13:34, napisał(a):

Photoshop to zazwyczaj jako taka wierność w odwzorowaniu kolorów.
"Jako taka"? :)

Ten post był edytowany przez Kyle_PL dnia: 19 Listopad 2019 - 14:10


#5 Użytkownik jest niedostępny   krzyyss 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1688
  • Dołączył: Nd, 05 Mar 17

Napisany 19 Listopad 2019 - 14:20

Zobacz postKyle_PL, o 19 Listopad 2019 - 14:09, napisał(a):

...

"Jako taka"? :)


Jeśli budżet w okolicach 1500 zł, do tego spora przekątna, to nawet "jako taka" może być mocno problematyczna. ;)

#6 Użytkownik jest niedostępny   unadarek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5609
  • Dołączył: Wed, 01 Sty 03

Napisany 19 Listopad 2019 - 15:11

bym zapomniał https://www.x-kom.pl...70k-czarny.html też bardzo ale to bardzo przyzwoity sprzęt wiem że przekracza sporo budżet ale coś za coś

#7 Użytkownik jest dostępny   spawarch 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Nd, 18 Paź 15

Napisany 19 Listopad 2019 - 15:39

Dzięki za pierwsze wskazówki i propozycje ;)

Zdaję sobie sprawę, że naprawdę porządny sprzęt do podobnych zastosowań ma swoją cenę, ale niestety muszę znaleźć jakiś kompromis w moim budżecie 😉
Po przeczytaniu Waszych uwag, trochę zmieniamy docelowy sprzęt 😉 Skoro twierdzicie, że 4k będzie dla mnie lepsze i wygodniej się na nim pracuje w CADzie, to zdaję się na Wasze doświadczenie. Przy tym założeniu, możemy nagiąć budżet do 2 tys. jeśli rzeczywiście warto 😉

Z góry dzięki! ;)

#8 Użytkownik jest niedostępny   unadarek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5609
  • Dołączył: Wed, 01 Sty 03

Napisany 19 Listopad 2019 - 16:04

No to ten Acer raczej będzie najciekawszy

#9 Użytkownik jest niedostępny   krzyyss 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1688
  • Dołączył: Nd, 05 Mar 17

Napisany 19 Listopad 2019 - 18:07

można tez zerknąć na NEC EA275WMi i EA271Q. Niższa rozdzielczość, zdecydowanie łatwiej uzyskać dobry kolor. Bardziej "klasowy" producent, choć nie wiem czy to znaczący argument. 4K w NEC (podobnie jak w EIZO) niestety drogie. Nieco gorzej w CAD, za to lepiej tam gdzie kolor ma znaczenie.

#10 Użytkownik jest niedostępny   unadarek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5609
  • Dołączył: Wed, 01 Sty 03

Napisany 19 Listopad 2019 - 20:34

nec 271q to już grubo ponad budżet :E NEC EA275WMi jak najbardziej i podpowiem że można go co jakiś czas wyrwać za 1800-1850pln a w tej cenie dla kogoś kto potrzebuje kolorku nie ma sobie równych.Na miejscu autora wybierałbym między tym Acerem i tym Lg w zależności od budżetu.Do cada nie trzeba kolorów ale nawet w tym Lg nie ma żadnej tragedii a i kosztuje 1500-1600pln więc to duża różnica

#11 Użytkownik jest dostępny   spawarch 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Nd, 18 Paź 15

Napisany 20 Listopad 2019 - 16:50

Jeszcze raz wielkie dzięki za wszystkie propozycje! ;)

NEC EA271Q genialny, ale niestety zdecydowanie ponad moje możliwości.

Przeglądając wszystkie pozostałe propozycje ten NEC EA275WMi wygląda chyba najciekawiej, ma świetne opinie i najchętniej wziąłbym właśnie jego, ale tak jak pisałem w pierwszym poście muszę jakoś zoptymalizować swój wybór. Łączę pracę w cad z grafiką, ale na tym etapie szukam przede wszystkim monitora do pracy w archicadzie bo to w nim spędzam większość czasu, a photoshopa traktuję na razie jako dodatek. W tej sytuacji biorąc pod uwagę Wasze porady lepszym rozwiązaniem będzie dla mnie monitor 4k niż genialne odwzorowanie kolorów, a więc skłaniam się do monitorów podanych przez unadarka.
A za jakiś czas kiedy większa część mojej pracy przeniesie się do środowiska Adobe, ten zostawię do pracy w cad a do Was wrócę po kolejną poradę i wówczas dokupię drugi monitor typowo do grafiki albo wymienię ten, który kupię teraz na jakiś 4k od NECa albo EIZO, który połączy moje potrzeby.
Myślę, że to będzie dla mnie najlepsze rozwiązanie :)

Zastanawia mnie tylko stosunkowo niska ocena użytkowników tego PE270K - w google jest to 3,5 / 5. Sugerować się tym, czy to sprawdzony sprzęt, można śmiało go brać i nie warto patrzeć na oceny?

#12 Użytkownik jest niedostępny   Kaktuch 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2396
  • Dołączył: Pn, 17 Sty 11

Napisany 20 Listopad 2019 - 22:17

Mam EA275WMi i EA274WMi i do CADa są jak znalazł. Większa rozdzielczość wg mnie nie jest konieczna do 27 cali, aczkolwiek nic nie robiłem na monitorze 4k więc nie mam porównania. Zwróć uwagę żeby się dało zejść z podświetleniem do niskich wartości jeśli pracujesz wieczorami/nocami, mniej się męczą oczy.

[EDIT] Z tego co patrzę po testach u mnie to jest około 20cd/m2 a w tym acerze ~75cd/m2. Dla mnie byłoby to już za dużo, ale tak jak pisałem, mówimy o pracy w nocy.

Ten post był edytowany przez Kaktuch dnia: 20 Listopad 2019 - 22:23


#13 Użytkownik jest dostępny   spawarch 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Nd, 18 Paź 15

Napisany 21 Listopad 2019 - 11:24

Już myślałem, że się zdecydowałem a teraz znów dałeś mi do myślenia :P
LG odrzuciłem, Biorę albo tego Acera albo NECa. Cena podobna, nie wiem co będzie lepsze... Chcę go kupić do końca listopada, może na BF pojawi się jakaś promocja na jeden z nich, która wybierze za mnie :P

#14 Użytkownik jest niedostępny   wojtzuch 

  • Nieuzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7678
  • Dołączył: Nd, 01 Gru 02

Napisany 21 Listopad 2019 - 23:04

Zobacz postKaktuch, o 20 Listopad 2019 - 22:17, napisał(a):

Mam EA275WMi i EA274WMi i do CADa są jak znalazł. Większa rozdzielczość wg mnie nie jest konieczna do 27 cali, aczkolwiek nic nie robiłem na monitorze 4k więc nie mam porównania. Zwróć uwagę żeby się dało zejść z podświetleniem do niskich wartości jeśli pracujesz wieczorami/nocami, mniej się męczą oczy.


Różnica będzie duża, więc nie wiem, co rozumiesz przez „konieczna”. Jasne, da się i na Full HD. Jeśli z normalnej odległości ekran 27-calowca ma wyglądać jak wydruk (małe znaki są jak drukowane, linie skośne to linie, a nie schodki, grubość linii na ekranie odpowiada grubości na wydruku), to tylko Ultra HD albo więcej. Zresztą wystarczy postawić wydruk obok ekranu, żeby zobaczyć, ile jeszcze brakuje. A z braku laku — smartfon.

Cytuj

[EDIT] Z tego co patrzę po testach u mnie to jest około 20cd/m2 a w tym acerze ~75cd/m2. Dla mnie byłoby to już za dużo, ale tak jak pisałem, mówimy o pracy w nocy.


To gdzie ta praca w nocy miałaby się odbywać, w jaskini? Jeśli centralne światło jest problemem, na przykład ze względu na innych domowników, to trzeba oświetlić ścianę za monitorem do jasności zbliżonej do jasności ekranu tak, żeby łuna rozciągała się na sto kilkadziesiąt stopni, bez tego szkoda oczu, nawet przy tych 20 cd/m2. Wtedy nawet kilkaset nitów (co wcale nie jest dużą wartością w dziennych warunkach) nie musi razić, to wyłącznie kwestia proporcji. Na przykład w ten sposób (można też użyć zasłoniętej przed wzrokiem podłużnej świetlówki na ścianie, „miecza” LED, najlepiej o regulowanej mocy i temperaturze barwowej, ewentualnie taśmy):

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez wojtzuch dnia: 21 Listopad 2019 - 23:13


#15 Użytkownik jest niedostępny   Kaktuch 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2396
  • Dołączył: Pn, 17 Sty 11

Napisany 21 Listopad 2019 - 23:29

Mam podświetloną ścianę dokładnie w sposób opisany przez ciebie taśmą led. Jeśli bym chciał jasność tej oświetlonej ściany dostosować do monitora mającego te 100-150cd/m2 to musiałbym wrzucić tam minimum 3x15W żarówek ledowych. Dla mnie jest to po prostu zbyt jasno, wolę obniżyć jasność monitora. Żeby podświetlić ścianę do jasności typowego monitora na maksymalnych ustawieniach (~400cd/m2) to serio, nie wiem jakie źródła światła musiał bym tam nastawiać, a powidoki przed oczami miałbym pewnie jeszcze przez długi czas.

Radzę także zwrócić uwagę na kwestię skalowania interfejsu - niektóre programy CAD mają z tym problem (aczkolwiek z tego co słyszałem graficzne też) - lepiej to sprawdzić przed zakupem monitora o bardzo dużym zagęszczeniu pikseli.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15078
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 22 Listopad 2019 - 01:30

CAD?? 4K :)

Mam FHD do pracy z CADem, drażni mnie brak AA, bo pixele i poszarpane krawędzie widzę z 3 metrów na ekranie 24" FHD :)

Jakbym mógł, to z miejsca wymieniłbym ekran na 4K.

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 22 Listopad 2019 - 01:47


#17 Użytkownik jest niedostępny   Viking 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1546
  • Dołączył: Wed, 15 Lis 06

Napisany 22 Listopad 2019 - 10:30

Na amazonie masz LG 27UL850-W za 1800zł. Też fajny monitor.

#18 Użytkownik jest niedostępny   krzyyss 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1688
  • Dołączył: Nd, 05 Mar 17

Napisany 23 Listopad 2019 - 23:07

75 nitów (cd/m2) jako minimalna wartość, to zdecydowanie za dużo jka dla mnie. Jak ktoś lubi podłubać wieczorami, to i 50 nitów nieco za wiele (tyle u mnie min i nie pogardziłbym mniejsza wartością). Praca wyłącznie w dzień gdzieś w firmie oki. I nie ma co bojcyć o jaskiniach, 75 nitów to sensownie oświetlony (oknem) pokój w pochmurny dzień, wieczorem (przy sztucznym) będzie sporo ciemniej.
Plamka EA275WMi jest mniejsza niż na 24" FHD, więc bedzie zauważalnie lepiej.

edit
powtórzę za przedmówcą - sprawdzić skalowalność interfejsu, bo inaczej 4K szybko bokiem wyjdzie. Krzywe linie w 4K będą fajne, ostre, ale ikonki interfejsu lepiej bez lupy rozpoznawać ;)

edit2
Seria NEC EA to seria biurowo-domowa, o żadnej "genialności kolorów" bym nie mówił. Elektronikę ma tylko stosunkowo solidną, podebraną chyba z PA i pozwala się kalibrować sprzętowo.

Ten post był edytowany przez krzyyss dnia: 23 Listopad 2019 - 23:20


#19 Użytkownik jest dostępny   Kyle_PL 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2304
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 24 Listopad 2019 - 11:16

Zobacz postkrzyyss, o 23 Listopad 2019 - 23:07, napisał(a):

Seria NEC EA to seria biurowo-domowa, o żadnej "genialności kolorów" bym nie mówił. Elektronikę ma tylko stosunkowo solidną, podebraną chyba z PA i pozwala się kalibrować sprzętowo.
Tak tylko dodam - żeby jeszcze to EA miało szeroki gamut, to byłoby ciekawie. Faktycznie EA tam Tom01 przętowo kalibruje, wiec mamy gwarancję super-liniowości przy wersji "Color". Tylko nie wiem czemu NEC na siłę ładuje wąski gamut do EA. Tak jak obecnie EIZO do EV (czy jak się tam ich obecne biurwy zwią)

Zobacz postkrzyyss, o 23 Listopad 2019 - 23:07, napisał(a):

edit
powtórzę za przedmówcą - sprawdzić skalowalność interfejsu, bo inaczej 4K szybko bokiem wyjdzie. Krzywe linie w 4K będą fajne, ostre, ale ikonki interfejsu lepiej bez lupy rozpoznawać ;)
To prawda: skalowanie to podstawa. Z drugiej strony każdy komputer z którym mam styczność ma skalowanie (125%-180%, w zależności od modelu) i zwykle nie ma problemu. Zwykle, bo jest mała część aplikacji pisanych przez xxxxx (tu miało być bardzo wulgarne określenie na tych ignorantów) które się nie skalują jak trzeba.

Ten post był edytowany przez Kyle_PL dnia: 24 Listopad 2019 - 11:19


#20 Użytkownik jest niedostępny   wojtzuch 

  • Nieuzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7678
  • Dołączył: Nd, 01 Gru 02

Napisany 24 Listopad 2019 - 12:43

Zobacz postkrzyyss, o 23 Listopad 2019 - 23:07, napisał(a):

75 nitów (cd/m2) jako minimalna wartość, to zdecydowanie za dużo jka dla mnie. Jak ktoś lubi podłubać wieczorami, to i 50 nitów nieco za wiele (tyle u mnie min i nie pogardziłbym mniejsza wartością). Praca wyłącznie w dzień gdzieś w firmie oki. I nie ma co bojcyć o jaskiniach, 75 nitów to sensownie oświetlony (oknem) pokój w pochmurny dzień, wieczorem (przy sztucznym) będzie sporo ciemniej.


Jasne, co kto lubi, ale ja nigdy nie rozumiałem tego podejścia. Kiedy pracuję (w sensie: pracuję) wieczorem albo w nocy, to chcę mieć warunki dzienne, przynajmniej jeśli chodzi o monitor i ścianę za nim (swoją drogą, pod sufitem w niespełna 30 m2 mam w jednym gnieździe cztery nominalnie 125-watowe świetlówki 5400 K), a nie symulację pracowni Galileusza. Poniżej 70 cd/m2 prawie nigdy nie schodzę, moje minimum do pracy z tekstem to 120 cd/m2, czyli ok. 25% skali (oświetlona tylna ściana, wyłączona centralna lampa), jednak w takich zastosowaniach preferuję 40% skali (oświetlona tylna ściana, włączona centralna lampa), a w słoneczny dzień przy zaciągniętych częściowo żaluzjach, czyli w cieniu, ustawiam 50%. Innymi słowy, w wartościach bezwzględnych 70 cd/m2 to dla mnie wciąż jaskinia.

Załączony plik  powerlux.jpg (32.53K)
Ilość pobrań: 3

Ciepłe światło w pokoju i „wyświetlanie nocne” w Windows mogę sobie włączyć na tę godzinę przed snem.

Edycja: uświadomiłem sobie, że pomieszałem wartości.

Ten post był edytowany przez wojtzuch dnia: 26 Listopad 2019 - 17:29


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych