Forum PCLab.pl: Dysk SSD jaki wybrać i coś jeszcze - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Dysk SSD jaki wybrać i coś jeszcze Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   miauczek16 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 175
  • Dołączył: Cz, 05 Kwi 18

Napisany 19 Listopad 2019 - 18:50

Witam
Obecnie w komputerze mam zainstalowany dysk samsunga ssd500gb evo, zawaliłem go już grami i zostało jedynie 13gb, chciałbym dokupić kolejne 500gb, wybór padł na ten dysk https://allegro.pl/o...mb-s-7807827653, czy jest OK ?

i kolejna rzecz to czy będę mógł dodać te 500gb do istniejącej już partycji gdzie jest obecnie zainstalowany windows ?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12636
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 19 Listopad 2019 - 18:57

Dołóż do MX 500Gb lub sprzedaj obecny i kup
https://digicomp.pl/...-komputery.html

Będziesz miał go widocznego jako kolejny dysk i literka

Ten post był edytowany przez Killer85 dnia: 19 Listopad 2019 - 18:57


#3 Użytkownik jest niedostępny   miauczek16 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 175
  • Dołączył: Cz, 05 Kwi 18

Napisany 19 Listopad 2019 - 19:02

czyli nie można dodać gigabajtów do obecnej litery dysku C ?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12636
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 19 Listopad 2019 - 19:04

Zobacz postmiauczek16, o 19 Listopad 2019 - 19:02, napisał(a):

czyli nie można dodać gigabajtów do obecnej litery dysku C ?

Ogarniasz wogóle temat i swoje pytanie?

Mamy nowy dysk i nową literkę...instalujemy tam wszystko co chcemy.Tyle

#5 Użytkownik jest niedostępny   miauczek16 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 175
  • Dołączył: Cz, 05 Kwi 18

Napisany 19 Listopad 2019 - 19:07

Ja ogarniam, ale ty chyba nie rozumiałeś mojego pytania. Pytam, czy dysk który kupię będę mógł dodać/scalić z obecną partycją, literą C. To że pojawi mi się nowa litera to wiem, pytam czy będę mogł ją scalić ?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12636
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 19 Listopad 2019 - 19:12

Chyba nie ogarniasz jednak...nie scalisz go bo to kolejny dysk

#7 Użytkownik jest niedostępny   miauczek16 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 175
  • Dołączył: Cz, 05 Kwi 18

Napisany 19 Listopad 2019 - 19:14

Właśnie o to mi chodziło, czyli jednak lipa. Ok dzieki.

#8 Użytkownik jest niedostępny   unadarek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5609
  • Dołączył: Wed, 01 Sty 03

Napisany 19 Listopad 2019 - 19:18

scalanie drugiego dysku z literką :hmm: qrw... człowiek uczy się całe życie a jak widać jeszcze tyle przede mną :E

#9 Użytkownik jest niedostępny   miauczek16 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 175
  • Dołączył: Cz, 05 Kwi 18

Napisany 19 Listopad 2019 - 19:26

mnie mówiono że nie ma głupich pytań

#10 Użytkownik jest niedostępny   Ronin69 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 534
  • Dołączył: Pn, 09 Kwi 18

Napisany 19 Listopad 2019 - 19:44

Sprawdza się powiedzenie: internety zawsze cię zaskoczą :D :D :D

#11 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6177
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 19 Listopad 2019 - 20:01

Przepraszam, ale czy RAID JBOD już nie istnieje?

#12 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12636
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 19 Listopad 2019 - 20:03

Zobacz postPioy, o 19 Listopad 2019 - 20:01, napisał(a):

Przepraszam, ale czy RAID JBOD już nie istnieje?

Autor nie pytał o RAID...

#13 Użytkownik jest niedostępny   Flik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2176
  • Dołączył: Pn, 10 Wrz 07

Napisany 19 Listopad 2019 - 22:02

Nie scalisz dwóch osobnych dysków w jeden.

#14 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • ŚwiętuJEŻ bo już 20k spamuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20209
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 19 Listopad 2019 - 22:24

Jak najbardziej istnieje taki rodzaj woluminu jak łączony (aka "span"). Windowsowa implementacja dysków dynamicznych umożliwia coś takiego, ale nie dla woluminu na którym jest system operacyjny.

#15 Użytkownik jest niedostępny   blacout 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 332
  • Dołączył: Pn, 12 Lis 18

Napisany 19 Listopad 2019 - 22:35

kręcicie, że idzie się w tym pogubić :E

Cytuj

i kolejna rzecz to czy będę mógł dodać te 500gb do istniejącej już partycji gdzie jest obecnie zainstalowany windows ?

do istniejącej partycji nowego dysku nie dodasz, ale możesz te dyski połączyć w jeden dysk przy użyciu RAID 0. Minusem tego jest utrata danych przy awarii jednego z dysków.

ale po co kombinować, przecież gry też można instalować na drugim dysku :hmm:

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych