Forum PCLab.pl: nowy ssd - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

nowy ssd na black friday Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   krzysiek1990rtk 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 380
  • Dołączył: Cz, 30 Lip 09

Napisany 19 Listopad 2019 - 19:00

Rozważam zakup SSD na black friday. Obecny 128GB kupiony w Q3 2016 wydaje się trochę mały. Zapchany w przedziale 75-80%. Cena do wydania tak okolice max 300 (ale już mega konkretna oferta), najlepiej to tak z 250 zł. Pojemność bardziej 256 niż 500, chociaż jak się zmieszczę w budżecie to czemu by nie :lol2: Przeznaczenie system + aplikacje cad, gis. Odpalanie autocada 3d map czy qgisa z talerza to dramat.

1. Jest sens kupna ssd na M.2? Mobo mam na B150, więc system wstanie
2. Te standardowe radiatorki na tych dyskach M.2 to coś dają, czy to pic na wodę fotomontaż?
2. Klonować system czy format C? Nie robiłem formatu od złożenia platformy (jakoś wrzesień- pażdziernik 2016). Jakoś nie było potrzeby :E

a teraz idę grzecznie pykać w fallen order czekając na odpowiedzi :E

Ten post był edytowany przez krzysiek1990rtk dnia: 19 Listopad 2019 - 19:01


#2 Użytkownik jest dostępny   miauczek16 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 176
  • Dołączył: Cz, 05 Kwi 18

Napisany 19 Listopad 2019 - 19:13

W cenie do 250zł już na ten moment kupisz 500gb, 250gb się w ogóle nie opłaca

Cytuj

Jest sens kupna ssd na M.2?

W przypadku wczytywania gier, uruchamiania systemu różnicy pomiędzy nimi nie ma, jedynie w kopiowaniu. Raczej się nie opłaca.

#3 Użytkownik jest dostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12742
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 19 Listopad 2019 - 19:14

Zobacz postmiauczek16, o 19 Listopad 2019 - 19:13, napisał(a):




W przypadku wczytywania gier, uruchamiania systemu różnicy pomiędzy nimi nie ma, jedynie w kopiowaniu. Raczej się nie opłaca.

Ale ceny są podobne...kiedyś NVME było drogie

#4 Użytkownik jest niedostępny   unadarek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5615
  • Dołączył: Wed, 01 Sty 03

Napisany 19 Listopad 2019 - 19:15

king jest jeden https://digicomp.pl/...-komputery.html cena-wydajność

#5 Użytkownik jest dostępny   miauczek16 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 176
  • Dołączył: Cz, 05 Kwi 18

Napisany 19 Listopad 2019 - 19:25

tylko 2 lata gwarancji, gdzie samsung daje 5 i przy mx 500 tez

#6 Użytkownik jest dostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12742
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 19 Listopad 2019 - 19:29

Zobacz postmiauczek16, o 19 Listopad 2019 - 19:25, napisał(a):

tylko 2 lata gwarancji, gdzie samsung daje 5 i przy mx 500 tez

Coś za coś...

#7 Użytkownik jest niedostępny   krzysiek1990rtk 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 380
  • Dołączył: Cz, 30 Lip 09

Napisany 19 Listopad 2019 - 20:41

Zobacz postKiller85, o 19 Listopad 2019 - 19:14, napisał(a):

Ale ceny są podobne...kiedyś NVME było drogie


i właśnie dlatego mam ból dupy co wybrać :P

na m.2 to mi wpadło w oczko

256 GB
https://www.x-kom.pl...ries-mp510.html

512 GB
https://www.x-kom.pl...e-nvme-a80.html
https://www.x-kom.pl...ix-s11-pro.html

a na sata
https://www.x-kom.pl...mate-su650.html
https://www.x-kom.pl...mate-su800.html
https://www.x-kom.pl...-ssd-burst.html

#8 Użytkownik jest dostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12742
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 19 Listopad 2019 - 20:50

Może i NVME ma sens do "aplikacje cad, gis. Odpalanie autocada 3d map czy qgisa z talerza to dramat."

Musisz wybrać sam...czy pojemność czy szybkość

Niech się najlepiej ktoś wypowie czy warto do takich programów kupić coś ponad SATA

Ten post był edytowany przez Killer85 dnia: 19 Listopad 2019 - 20:51


#9 Użytkownik jest dostępny   Flik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2200
  • Dołączył: Pn, 10 Wrz 07

Napisany 19 Listopad 2019 - 21:45

Mój głos na Crucial 500GB 2,5" SATA SSD MX500

Chociażby za 5 lat gwarancji

Z dysków M.2 PCIe NVMe ta ADATA cZęsto jest polecana na forum.

Ten post był edytowany przez Flik dnia: 19 Listopad 2019 - 21:53


#10 Użytkownik jest niedostępny   krzysiek1990rtk 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 380
  • Dołączył: Cz, 30 Lip 09

Napisany 20 Listopad 2019 - 07:42

Jest jeszcze jedna kwestia, którą sobie przed chwilą uświadomiłem - ilość sata na kablu. Nie pamiętam czy do zasilacza wpinałem 2 kable czy 1:D Na pewno mam jedną wtyczkę wolną, ale ją chciałbym zostawić w rezerwie. Z racji coraz większych gier być może będzie potrzeba kupna jeszcze jednego talerza.

Więc bardziej bym szedł w m.2 jak coś

#11 Użytkownik jest dostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12742
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 20 Listopad 2019 - 07:51

Jeśli starczy Ci te 500GB to m.2

#12 Użytkownik jest dostępny   miauczek16 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 176
  • Dołączył: Cz, 05 Kwi 18

Napisany 20 Listopad 2019 - 10:06

https://www.x-kom.pl...x-s40g-rgb.html tu masz dysk z podswietleniem, sam go dzisiaj kupiłem :)

#13 Użytkownik jest niedostępny   krzysiek1990rtk 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 380
  • Dołączył: Cz, 30 Lip 09

Napisany 20 Listopad 2019 - 16:11

Zobacz postmiauczek16, o 20 Listopad 2019 - 10:06, napisał(a):

https://www.x-kom.pl...x-s40g-rgb.html tu masz dysk z podswietleniem, sam go dzisiaj kupiłem :)


ledy są mi tak potrzebne jak wrzód wiadomo gdzie :P Nie mam okna, a na dodatek komputer stoi po lewej stronie biurka :lol2:

Ale przyznam cena atrakcyjna. Jest jakaś apka do wyłączenia tych ledów czy tak se migają bez kontroli :E

#14 Użytkownik jest dostępny   miauczek16 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 176
  • Dołączył: Cz, 05 Kwi 18

Napisany 20 Listopad 2019 - 17:47

jak bez ledow to https://www.x-kom.pl...1e7e098c7497623, na allegro jeszcze taniej

#15 Użytkownik jest niedostępny   krzysiek1990rtk 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 380
  • Dołączył: Cz, 30 Lip 09

Napisany 22 Listopad 2019 - 08:41

Dobra na 99% jestem zdecydowany na tą 8200, 512gb. Teraz pytanie naklejać ten lipny radiatorek czy zrobić coś samemu. Ojciec jest tokarzem, więc zrobienie radiatora by mnie kosztowało dobry trunek :E

#16 Użytkownik jest dostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12742
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 22 Listopad 2019 - 08:53

Naklejać skoro dają...a tak swoją drogą są na allegro do wyboru taniej niż "dobry trunek" :E

Zawsze to niższe temp. dysku

#17 Użytkownik jest dostępny   Flik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2200
  • Dołączył: Pn, 10 Wrz 07

Napisany 22 Listopad 2019 - 16:45

W tej samej cenie co ta ADATA masz Plextora z radiatorem.

Te dyski się aż tak grzeją, że potrzebują radiatora? Dlaczego jedne go mają a inne nie?

Mój link

Ten post był edytowany przez Flik dnia: 22 Listopad 2019 - 16:46


#18 Użytkownik jest dostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12742
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 22 Listopad 2019 - 16:48

Trochę się grzeją jednak szczególnie w stresie..>Samsungi NVME potrafiły dobijać do ponad 90 stopni i wiecęj

Jak ja miałem NVME to w spoczynku ok. 50 a w stresie z 70 stopni z radiatorem

Autorze bier z radiatorem od razu aby się nie bawić bo nie można w świetle gwary ściągać naklejek z kości...można dać radiator na nie ale to nie jest dobry pomysł

Ten post był edytowany przez Killer85 dnia: 22 Listopad 2019 - 16:50


#19 Użytkownik jest dostępny   Flik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2200
  • Dołączył: Pn, 10 Wrz 07

Napisany 22 Listopad 2019 - 17:18

Ok, ale czy za wzrostem tej temperatury idzie np spadek wydajności dysku, obniżenie parametrów pracy. Albo np sytuacja, że gorący dysk twardy rozgrzewa

inny podzespół np grafikę?

W czym taka temperatura przeszkadza?

Jak pod względem temperatur wyglądają dyski SSD SATA 3? Mam tylko jakiegoś starego talerzowca, dlatego tak dopytuje. ;)

Autorze bierz dysk z radiatorem jak już, ewentualnie dokup radiator. Opcja z dorobieniem jest mocno średnia moim zdaniem. Szkoda fatygi.

Ten post był edytowany przez Flik dnia: 22 Listopad 2019 - 17:20


#20 Użytkownik jest dostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12742
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 22 Listopad 2019 - 18:39

Powyżej 100 stopni dysk throttluje

Zależnie od rozmieszczenia złącz m2 na płycie taki dysk może podgrzewać GPU i na odwrót jak jest u mnie ale ja mam dysk M2 sata więc nie dzieje się nic złego bo temp. ok.35 stopni w IDLE i podczas gier ok.55 stopni zależnie od temperatury w pokoju

SSD SATA 3 zależnie od modelu grzeją się mniej lub więcej zależnie od miejsca w obudowie...w moim przypadku dysk jest na tylnej ściance i podczas gry(GTA5) rozgrzewa się do ok. 55 stopni a w IDLE 30 stopni zależnie od temperatury w pokoju

Dyski z siga

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych