Forum PCLab.pl: Czy wymiana karty na 2060S przyniesie korzyści? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Czy wymiana karty na 2060S przyniesie korzyści? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   eciepecie 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 173
  • Dołączył: So, 01 Gru 18

Napisany 20 Listopad 2019 - 02:43

Witam panowie,

Mój obecny sprzęt to:
I7 6700k nie kręcony
RTX 2060 6gb Palit oc
Zasilacz pc vero bronze 600 w.
Płyta msi pro vdh b 250
16 gb ram 2400

Płyta lepszego procka już mieć nie może i ramu 3000 też już nie pociągnie, zatem czy jest sens wymiany karty z rtx 2060 na super.
Monitor mam 60hz więc rozumiem że będę miał stale 60 klatek, nowa karta tylko da mi lub może powinienem powiedzieć aż 2 gb vram i jeśli będą bardziej wymagające gry, to z nową kartą suwaki pójdą na ultra. Czy jest sens bez zmiany płyty na tą kartę? �� W przyszłości kiedyś chciałbym wymienić monitor.

Co Panowie myślicie?

Ten post był edytowany przez eciepecie dnia: 20 Listopad 2019 - 07:00


#2 Użytkownik jest dostępny   Ekard 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 63
  • Dołączył: Pn, 18 Gru 06

Napisany 20 Listopad 2019 - 08:22

W jakiej to grze 2060 nie uciągnie fullHD na 60fps?
No chyba, że chodzi ci o 1440p?

#3 Użytkownik jest niedostępny   yampik 

  • Jaguar S-Type 4.2 V8 <3
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2900
  • Dołączył: So, 18 Lip 15

Napisany 20 Listopad 2019 - 08:38

zmień plyte...

#4 Użytkownik jest niedostępny   Strato 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 375
  • Dołączył: Pn, 24 Wrz 12

Napisany 20 Listopad 2019 - 10:31

Sprawdzając na szybko wymiana na super to około 500 zł, gdzie przy Twojej konfiguracji dostaniesz pewnie z 5 klatek na full hd. Więcej dałaby zmiana płyty,ramu i kręcenie proca, oczywiście nie z boxowym chłodzeniem.

5 klatek dla gier najbardziej wymagajacych które mogą tracić płynność na zwykłej 2060

Ten post był edytowany przez Strato dnia: 20 Listopad 2019 - 10:35


#5 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2330
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 20 Listopad 2019 - 10:41

Jak dla mnie zmiana z 2060 na 2060S nie ma sensu - za mały przyrost wydajności.

#6 Użytkownik jest dostępny   jg77xfx 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1101
  • Dołączył: Cz, 13 Paź 16

Napisany 20 Listopad 2019 - 11:28

Kup płytę Z170/270,
kosztują już grosze i podkręć procesor,
tak sama zrób z pamięciami.
Najlepszym rozwiązaniem byłaby
w pierwszej kolejności wymiana monitora.

Ten post był edytowany przez jg77xfx dnia: 20 Listopad 2019 - 11:44


#7 Użytkownik jest niedostępny   eciepecie 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 173
  • Dołączył: So, 01 Gru 18

Napisany 20 Listopad 2019 - 21:11

Dzięki, a monitor 75hz będzie wystarczający, odczuje różnice odnośnie 60hz?

#8 Użytkownik jest niedostępny   Stachu1984 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2379
  • Dołączył: Cz, 09 Lut 12

Napisany 20 Listopad 2019 - 22:24

Zobaczysz więcej klatek :)

#9 Użytkownik jest niedostępny   stark2991 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 747
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 21 Listopad 2019 - 09:10

Zobacz posteciepecie, o 20 Listopad 2019 - 22:11, napisał(a):

Dzięki, a monitor 75hz będzie wystarczający, odczuje różnice odnośnie 60hz?

Minimalną, lub wcale nie odczujesz, to kwestia indywidualna.
Popieram kolegów, zmiana z 2060 na 2060S nie ma sensu.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Wu70 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1471
  • Dołączył: Pn, 08 Gru 08

Napisany 21 Listopad 2019 - 12:45

Wymiana 2060 nawet na 2070 to tak średnio, a co dopiero 2060S ;) Istotny przeskok to 2060 -> 2070S

Ale w tym przypadku to kup tanią płytę, podkrecisz cpu i ram, to da najwięcej, szczególnie w istotnym minimalnym fps

Zobacz posteciepecie, o 20 Listopad 2019 - 21:11, napisał(a):

Dzięki, a monitor 75hz będzie wystarczający, odczuje różnice odnośnie 60hz?


Raczej pomijalna, zerknij w google na "Custom Resolution Utility", pewnie na obecnym monitorze odpalisz 75 ;)
Jak płynność to 100+ trzeba atakować, ale można też zmienić dla rozdzielczości czy kolorów

Ten post był edytowany przez Wu70 dnia: 21 Listopad 2019 - 12:47


#11 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3642
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 21 Listopad 2019 - 12:52

Różnica względem 60hz a 75 jest spora... nie wszystkie 60tki idą do tych 75 ostatnio podkręcałem monitor u znajomego 60 i poszedł do 66, pomyśl sobie tak 60 vs 75 to jak 60 vs 45 więc jest różnica, co do karty to mając rtx 2060 wymieniłbym minimum na 2070S inaczej nie ma sensu. Jak chcesz podkręcić obecny to nie trzeba CRU można w sterowniku to zrobić

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 21 Listopad 2019 - 12:55


#12 Użytkownik jest niedostępny   stark2991 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 747
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 21 Listopad 2019 - 13:02

W moim odczuciu różnica między 45 a 60 jest znacznie większa niż między 60 a 75. 75Hz jest trochę płynniejsze, ale gdyby mi ktoś zrobił ślepy test, to nie wiem czy bym zawsze zgadł ile Hz ma aktualnie monitor.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3642
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 21 Listopad 2019 - 13:05

Zobacz poststark2991, o 21 Listopad 2019 - 13:02, napisał(a):

W moim odczuciu różnica między 45 a 60 jest znacznie większa niż między 60 a 75. 75Hz jest trochę płynniejsze, ale gdyby mi ktoś zrobił ślepy test, to nie wiem czy bym zawsze zgadł ile Hz ma aktualnie monitor.

zależy też jaki monitor bo np moj kumpel miał taka 60tke że po przesiadce na taką moją iiyame 75 różnica była kosmiczna liczą się też inne parametry

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 21 Listopad 2019 - 13:05


#14 Użytkownik jest niedostępny   eciepecie 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 173
  • Dołączył: So, 01 Gru 18

Napisany 24 Listopad 2019 - 03:09

Zobacz postSend1N, o 21 Listopad 2019 - 12:52, napisał(a):

Różnica względem 60hz a 75 jest spora... nie wszystkie 60tki idą do tych 75 ostatnio podkręcałem monitor u znajomego 60 i poszedł do 66, pomyśl sobie tak 60 vs 75 to jak 60 vs 45 więc jest różnica, co do karty to mając rtx 2060 wymieniłbym minimum na 2070S inaczej nie ma sensu. Jak chcesz podkręcić obecny to nie trzeba CRU można w sterowniku to zrobić



"Custom Resolution Utility
próbowałem podkręcac w windowsie hz ale przy 62 wywalało jakies paski. Czy to znaczy że przy Custom Resolution Utility też tak będzie po podkręceniu?

#15 Użytkownik jest niedostępny   tobislawow 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 473
  • Dołączył: Wed, 12 Lut 14

Napisany 24 Listopad 2019 - 06:57

1440p+140hz+2070s=zauważalna różnica.
60hz vs 75hz coś tam pewnie zauważysz na siłę o ile Twój stary monitor jest kiepski.
A wymiana 2060 na wersję S, to totalna głupota.

Ten post był edytowany przez tobislawow dnia: 24 Listopad 2019 - 07:02


#16 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3642
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 24 Listopad 2019 - 07:36

Zobacz posteciepecie, o 24 Listopad 2019 - 03:09, napisał(a):

"Custom Resolution Utility
próbowałem podkręcac w windowsie hz ale przy 62 wywalało jakies paski. Czy to znaczy że przy Custom Resolution Utility też tak będzie po podkręceniu?

W sterowniku od karty graficznej podkręcałeś? w cru robisz tak samo ustawiasz nową rozdzielczość i do niej dane odświeżanie zatwierdzasz i dajesz restart driver sprawdzasz czy jest ok i czy da się przestawić na więcej hz jeżeli jest ok ale do wyboru nie ma więcej hz to znaczy że nie przeszło testu, jeżeli jest czarny obraz przez chwile po wbiciu danej wartości hz to też jest niestabilność, sprawdzaj masz poradnik na YT jak to zrobić minuta roboty.

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 24 Listopad 2019 - 07:36


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych