Forum PCLab.pl: Instalator nie widzi miejsca na dysku - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Instalator nie widzi miejsca na dysku HP Pavilion 15-AB Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest dostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3656
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 20 Listopad 2019 - 09:27

Trafił do mnie laptop z dyskiem w kiepskim stanie (pełno bad sectorów, trzaski podczas pracy) dostałem do niego drugi dysk taki sam (HGST 1TB 7200rpm) problem jest taki że podczas instalacji windowsa dysk widzi jako dysk 0 z napisem nieprzydzielone miejsce 0.0 mb nie da się nic więcej zrobić bo po prostu nie widzi miejsca na dysku, odpiąłem go i podłączyłem pod swój pc pod sata i windows normalnie go widzi + program HD Tune Pro pokazuje stan idealny to samo crystaldiskinfo. Testowo uruchomiłem instalator na tym uszkodzonym dysku i tam normalnie mogę skasować istniejące partycje a następnie utworzyć nowe i rozmiar jest prawidłowo wyświetlany. Co mogę jeszcze wykonać bo brak mi pomysłu?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2333
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 20 Listopad 2019 - 10:03

Spróbuj formatowania niskopoziomowego - program HDD Low Level Format Tool

#3 Użytkownik jest dostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3656
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 20 Listopad 2019 - 10:23

wystarczy quick format? bo bez tego to mielić będzie do jutra :E no i normalnie go widać i go formatuje a w instalatorze jest tak > https://zapodaj.net/...dfc4cc.png.html

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 20 Listopad 2019 - 10:24


#4 Użytkownik jest niedostępny   vhp 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13600
  • Dołączył: Wed, 13 Sty 10

Napisany 20 Listopad 2019 - 10:35

Odpal na tym lapie jakiegoś Linuksa czy innego Hirensa i zobacz, czy dysk jest odczytywany prawidłowo.

#5 Użytkownik jest dostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3656
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 20 Listopad 2019 - 11:35

Zobacz postvhp, o 20 Listopad 2019 - 10:35, napisał(a):

Odpal na tym lapie jakiegoś Linuksa czy innego Hirensa i zobacz, czy dysk jest odczytywany prawidłowo.

Właśnie już wcześniej chciałem to zrobić ale tu z kolei pojawia się problem taki że po wyborze opcji czy to bez instalacji czy z instalacją ubuntu jest tylko czarny ekran na tym lapku, a odpaliłem to ubuntu co zwykle więc to nie problem samego ubuntu tylko pewnie sterownika nie ma do grafiki

#6 Użytkownik jest dostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3656
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 20 Listopad 2019 - 12:26

Wrzuciłem nowszą wersję (18.04) bo miałem 16 i poszło i nie widzi dysku a dwa inne wykończone już życiem widzi normalnie tylko dlaczego po podpięciu do pc mi go widzi i jest w dobrym stanie :Up_to_s:

#7 Użytkownik jest niedostępny   KaKtus15 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: Pt, 04 Paź 19

Napisany 20 Listopad 2019 - 12:42

Miałem kiedyś podobne przygody z dyskiem w Pavilionie. Rzecz tyczyła się sterowników, których instalator nie mógł ogarnąć. Od tego czasu zraziłem się mocno do sprzętu HP. Tutaj kwestia wygląda inaczej, chociaż też coś wydaje się nie trybić w tym, jak mobo analizuje podpięty dysk. Jednocześnie wpinasz tylko jeden z dysków?

#8 Użytkownik jest dostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3656
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 20 Listopad 2019 - 12:45

Zobacz postKaKtus15, o 20 Listopad 2019 - 12:42, napisał(a):

Miałem kiedyś podobne przygody z dyskiem w Pavilionie. Rzecz tyczyła się sterowników, których instalator nie mógł ogarnąć. Od tego czasu zraziłem się mocno do sprzętu HP. Tutaj kwestia wygląda inaczej, chociaż też coś wydaje się nie trybić w tym, jak mobo analizuje podpięty dysk. Jednocześnie wpinasz tylko jeden z dysków?

Moj osobisty pc po podłączeniu i dodaniu w zarządzaniu dyskami widzi go poprawnie w systemie, instalatora nie próbowałem na nim pod moim pc

#9 Użytkownik jest niedostępny   KaKtus15 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: Pt, 04 Paź 19

Napisany 20 Listopad 2019 - 13:16

Miałem na myśli laptop, masz tam slot na jeden dysk i tam wpinasz ten nowy? Dysk nie wydaje się być uszkodzony, celowałbym w coś na linii mobo laptopa-dysk.

#10 Użytkownik jest dostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3656
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 20 Listopad 2019 - 13:20

Zobacz postKaKtus15, o 20 Listopad 2019 - 13:16, napisał(a):

Miałem na myśli laptop, masz tam slot na jeden dysk i tam wpinasz ten nowy? Dysk nie wydaje się być uszkodzony, celowałbym w coś na linii mobo laptopa-dysk.

Tak jeden slot jest, ale ten który mam podmienić widzi normalnie instalator, to samo toshibe 160gb tylko tego nie widzi a jest ten sam HGST 1TB tylko 7200rpm zamiast 5400

#11 Użytkownik jest niedostępny   KaKtus15 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: Pt, 04 Paź 19

Napisany 20 Listopad 2019 - 13:27

Zaglądnąłbym jeszcze czymś więcej niż jednym instalatorem Windowsa i liveCD, czy i jak widziany jest ten nowy dysk. Dobrym pomysłem byłby wcześniej cytowany Hiren, albo jakiś Partition Manager pod DOSa, jeżeli masz do takowego dostęp, ew. np. https://www.paragon-...m/free/rk-free/

Pomysł całkiem z tyłu głowy, ale może wystarczy naprawić master boot record gdy jest podpięty w laptopie, albo zmienić na GPT.

#12 Użytkownik jest dostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3656
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 20 Listopad 2019 - 13:30

Zobacz postKaKtus15, o 20 Listopad 2019 - 13:27, napisał(a):

Zaglądnąłbym jeszcze czymś więcej niż jednym instalatorem Windowsa i liveCD, czy i jak widziany jest ten nowy dysk. Dobrym pomysłem byłby wcześniej cytowany Hiren, albo jakiś Partition Manager pod DOSa, jeżeli masz do takowego dostęp, ew. np. https://www.paragon-...m/free/rk-free/

Pomysł całkiem z tyłu głowy, ale może wystarczy naprawić master boot record gdy jest podpięty w laptopie, albo zmienić na GPT.

Ten dysk nie jest nowy laptop jest przywieziony z niemiec i klient dał ten dysk jako drugi do podmiany + instalacja systemu
Na pierwotnym dysku wywala nawet komunikat abym naprawił błędy dysku i strasznie wolno się wczytuje ubuntu a czasem nawet wcale, na tym którego niby instalator nie widzi nie ma takich jaja wszystko idzie szybko po prostu livecd go nie widzi wcale a instalator pokazuje 0mb

Co mam zrobić tym programem paragon skoro on jest pod windowsa a nie bootowalny? Gparted nie widział dysku już sprawdzałem, chyba zamówie nowy dysk jakiś 320 po taniości bo to już nie ma sensu siedzę od 4 rano stało się to już nieopłacalne ile czasu zmarnowałem, nie spotkałem się jeszcze z takim problemem kompletnie nie wiem o co tu chodzi z tym dyskiem

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 20 Listopad 2019 - 13:41


#13 Użytkownik jest niedostępny   KaKtus15 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: Pt, 04 Paź 19

Napisany 20 Listopad 2019 - 14:21

Programem po ściągnięciu (na swoim PC) możesz stworzyć ISO bootowalne, chyba, że coś zmienili. Ogólnie tego typu narzędzi jest kilka. Jak każde z nich nie wykrywa dysku, to chyba faktycznie będzie musiał posłużyć do innych celów, niż bycie w tym laptopie.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych