Forum PCLab.pl: Blur/stutter w kazdej grze - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Blur/stutter w kazdej grze Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   charliepl7 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Wed, 13 Lis 19

Napisany 20 Listopad 2019 - 12:47

Witam,

Od jakiegos czasu mamy spory problem, praktycznie ze wszystkimi grami.

Gram na RTX 2080 i 8086k i monitorze 144hz z g sync.

W kazdej grze mam tak jakby micro stuttering i duzy motion blur. Im nizszy FPS (tak jak np. w sekiro 60 FPS) tym gorzej. Podejrzewam, ze cos jest nie tak albo z karta albo z monitorem.

Czy ktos mial moze podobny problem? Czy idzie to jakos zdiagnozowac bez innej karty / monitora?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Xei 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 33
  • Dołączył: Nd, 03 Lis 19

Napisany 20 Listopad 2019 - 13:43

Czy problem występuje niezależnie czy masz włączony G-Sync czy nie?

#3 Użytkownik jest niedostępny   charliepl7 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Wed, 13 Lis 19

Napisany 20 Listopad 2019 - 16:03

Zobacz postXei, o 20 Listopad 2019 - 13:43, napisał(a):

Czy problem występuje niezależnie czy masz włączony G-Sync czy nie?


Problem wystepuje niestety tak samo w przypadku wlaczonego lub wylaczonego g sync.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Xei 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 33
  • Dołączył: Nd, 03 Lis 19

Napisany 20 Listopad 2019 - 16:35

8086k ma chyba integrę? Możesz sprawdzić jak monitor zachowuje się na niej? Spróbuj odpalić jakiegoś benchmarka po prostu na integrze i tym 2080 i porównaj czy będzie nadal problem. Ogólnie stawiałbym na monitor jeśli chodzi o blur, ale te mikro przycięcia sugerują bardziej gpu. Rozumiem, że podstawy jak sprawdzanie na innym kablu już robiłeś? Ewentualnie nie masz może telewizora z wyjściem HDMI, żeby na nim sprawdzić? Póki co polecam przetestować integrę i zobaczyć czy to wina monitora no i jeśli tego nie zrobiłeśr to sprawdzić kabel.

#5 Użytkownik jest niedostępny   charliepl7 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Wed, 13 Lis 19

Napisany 20 Listopad 2019 - 20:22

Zobacz postXei, o 20 Listopad 2019 - 16:35, napisał(a):

8086k ma chyba integrę? Możesz sprawdzić jak monitor zachowuje się na niej? Spróbuj odpalić jakiegoś benchmarka po prostu na integrze i tym 2080 i porównaj czy będzie nadal problem. Ogólnie stawiałbym na monitor jeśli chodzi o blur, ale te mikro przycięcia sugerują bardziej gpu. Rozumiem, że podstawy jak sprawdzanie na innym kablu już robiłeś? Ewentualnie nie masz może telewizora z wyjściem HDMI, żeby na nim sprawdzić? Póki co polecam przetestować integrę i zobaczyć czy to wina monitora no i jeśli tego nie zrobiłeśr to sprawdzić kabel.


Sprawdzilem wlasnie z karta kolegi i jest dokladnie to samo. Czyli raczej nie karta. Zrobilem print screena scenie ktora mocno blurruje i przekleilem ja do painta i jak ruszam okienkiem w windowsie to blur jest mniejszy, wiec tak jakby monitor tez ok?

Podobny efekt jest w 5 roznych grach, probowalem starszych sterownikow i dalej nic.

Windows10? CPU, RAM?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Xei 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 33
  • Dołączył: Nd, 03 Lis 19

Napisany 20 Listopad 2019 - 21:17

Jeśli blur jest mniejszy, ale nadal jest to może to być kwestia monitora, co to dokładnie za panel? Rozumiem, że sprawdziłeś też inny kabel?

#7 Użytkownik jest niedostępny   charliepl7 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Wed, 13 Lis 19

Napisany 20 Listopad 2019 - 22:18

Zobacz postXei, o 20 Listopad 2019 - 21:17, napisał(a):

Jeśli blur jest mniejszy, ale nadal jest to może to być kwestia monitora, co to dokładnie za panel? Rozumiem, że sprawdziłeś też inny kabel?


Niestety nie mam drugiego kabla DP, ale jak podlaczam np. takie sekiro, ktore jest zalockowane na 60FPS do mojego dziadowskiego TV to zdaje sie, ze ten blur jest mniejszy i latwiej mi skoncentrowac wzrok na obiektach, w sumie tak samo w gears5.

Monitor to LG 32gk850g-b. Wiem, ze to VA, ale bardzo dobry i nie pamietam zeby byly z nim kiedys problemy.

Ten post był edytowany przez charliepl7 dnia: 20 Listopad 2019 - 22:38


#8 Użytkownik jest niedostępny   Xei 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 33
  • Dołączył: Nd, 03 Lis 19

Napisany 20 Listopad 2019 - 22:44

Monitor ma też HDMI co prawda 1.4, ale podłączyć dla samego sprawdzenia warto, raczej odrzuciłbym winę w softcie. Sprzęt się zużywa, możliwe, że coś po prostu się stało z monitorem, jeśli ma gwarancję to nie problem, jeszcze sprawdź go na HDMI. Nie wiem jakiego kabla DP używałeś, co prawda nie ma znaczenia niby większego, ale kabel mógł również się zużyć z czasem.

#9 Użytkownik jest niedostępny   charliepl7 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Wed, 13 Lis 19

Napisany 20 Listopad 2019 - 23:33

Zobacz postXei, o 20 Listopad 2019 - 22:44, napisał(a):

Monitor ma też HDMI co prawda 1.4, ale podłączyć dla samego sprawdzenia warto, raczej odrzuciłbym winę w softcie. Sprzęt się zużywa, możliwe, że coś po prostu się stało z monitorem, jeśli ma gwarancję to nie problem, jeszcze sprawdź go na HDMI. Nie wiem jakiego kabla DP używałeś, co prawda nie ma znaczenia niby większego, ale kabel mógł również się zużyć z czasem.


Byc moze na HDMI przy 60 hz bylo ciut lepiej niz przy DP 60 hz, ale generalnie patrze na te artefakty od tygodnia i juz mi sie troche w glowie przewraca.. :)

Napisalem do LG, maja cos dzialac, oby to pomoglo..

#10 Użytkownik jest niedostępny   charliepl7 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Wed, 13 Lis 19

Napisany 22 Listopad 2019 - 19:16

Zobacz postXei, o 20 Listopad 2019 - 22:44, napisał(a):

Monitor ma też HDMI co prawda 1.4, ale podłączyć dla samego sprawdzenia warto, raczej odrzuciłbym winę w softcie. Sprzęt się zużywa, możliwe, że coś po prostu się stało z monitorem, jeśli ma gwarancję to nie problem, jeszcze sprawdź go na HDMI. Nie wiem jakiego kabla DP używałeś, co prawda nie ma znaczenia niby większego, ale kabel mógł również się zużyć z czasem.


Zrobilem sobie przerwe od grania, ale podlaczylem sie dzisiaj do TV przez HDMI i chcialem pyknac w Jedi.. i co? I to samo dziwne snuzenie rowniez na TV. Cos jakbys gral na 60 fps, masz ta plynnosc, ale czujesz jakby ekran odswiezal sie 15 fps..

Wyglada to jakby to byla sprawa vsynca, ale jak wylacze v synca i g synca to dalej jest to samo....

Jakie ewentualnie checki jeszcze moge zrobic?

#11 Użytkownik jest niedostępny   stark2991 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 784
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 22 Listopad 2019 - 19:30

Czy Tobie czasem nie chodzi o smużenie spowodowane czasem reakcji matrycy?

#12 Użytkownik jest niedostępny   charliepl7 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Wed, 13 Lis 19

Napisany 22 Listopad 2019 - 20:28

Zobacz poststark2991, o 22 Listopad 2019 - 19:30, napisał(a):

Czy Tobie czasem nie chodzi o smużenie spowodowane czasem reakcji matrycy?


Tez momentami mysle, ze mam cos z glowa, ale chyba nie :P bo probuje grac w te gry i po 30 minutach oczy odmawiaja mi posluszenstwa.

Nagralem filmik z Sekiro, 60 FPS, popatrz prosze na to biale kolko, jak skacze nawet przy wolnym ruchu myszka.

https://drive.google...bZXRPctS9cWBG3E

Ten efekt jest rowniez widoczny jak gram w 165 FPS, na 60 FPS po prostu lepiej to widac.

#13 Użytkownik jest dostępny   qrek1 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 736
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 22 Listopad 2019 - 20:54

Zobacz postcharliepl7, o 22 Listopad 2019 - 20:28, napisał(a):

Tez momentami mysle, ze mam cos z glowa

Na tym filmiku g. widać...
Jest kompresja itp. Nie da sie ocenić czy masz po prostu gówniane ekrany. U mnie wszystko wygląda normalnie.

#14 Użytkownik jest niedostępny   charliepl7 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Wed, 13 Lis 19

Napisany 22 Listopad 2019 - 21:08

Zobacz postqrek1, o 22 Listopad 2019 - 20:54, napisał(a):

Na tym filmiku g. widać...
Jest kompresja itp. Nie da sie ocenić czy masz po prostu gówniane ekrany. U mnie wszystko wygląda normalnie.


Skup wzrok tylko na tym białym kółku, tak jakbyś chciał celowac nim.

#15 Użytkownik jest niedostępny   stark2991 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 784
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 22 Listopad 2019 - 21:17

Kółko faktycznie porusza się skokowo, ale postać już nie.

#16 Użytkownik jest niedostępny   charliepl7 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Wed, 13 Lis 19

Napisany 22 Listopad 2019 - 21:19

Zobacz poststark2991, o 22 Listopad 2019 - 21:17, napisał(a):

Kółko faktycznie porusza się skokowo, ale postać już nie.


I dokladnie tak mam w każdej grze. Rzeczy które są blisko postaci bądź postać wyglądają normalnie a cała reszta tak jakby klatkuje.

#17 Użytkownik jest niedostępny   lukadd 

  • there is a near zero risk
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15521
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 22 Listopad 2019 - 21:47

Podłącz sobie pada i równomiernie przesuwaj obraz w około, na myszce ciężej to robić z równomierną prędkością. Na padzie łatwo i wtedy wychwycisz szybko wszelkie anomalie w obrazie jak np. nierówny frametime, stutter, smużenia itd.

#18 Użytkownik jest niedostępny   charliepl7 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Wed, 13 Lis 19

Napisany 22 Listopad 2019 - 22:01

Zobacz postlukadd, o 22 Listopad 2019 - 21:47, napisał(a):

Podłącz sobie pada i równomiernie przesuwaj obraz w około, na myszce ciężej to robić z równomierną prędkością. Na padzie łatwo i wtedy wychwycisz szybko wszelkie anomalie w obrazie jak np. nierówny frametime, stutter, smużenia itd.


Na padzie jest dokladnie to samo. FPS mi nie skacze, nawet frametime jest idealny. Nie ma żadnych skoków w użyciu CPU czy GPU. A jednak jest jakiś taki dziwny efekt i to zarówno na monitorze jak i tv.. zrobiłem czysta instalację Windowsa i na defaultowych ustawieniach nvidia control panel było to samo.

#19 Użytkownik jest niedostępny   lukadd 

  • there is a near zero risk
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15521
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 22 Listopad 2019 - 22:14

Nie mam pojęcia, ale ja bym sprawdził na innym monitorze dla porównania najlepiej IPS/TN, VA(monitory/TV) potrafią smużyć i to dość mocno w określonych scenach.

Po tym filmiku ja nic nie wywnioskuję. Dla mnie ten filmik już na samym początku nie ma równego frametime niezależnie czy patrzę na kółko czy na skały, ale to upload i zrzut więc tam różne cuda się mogą dziać.

Ten post był edytowany przez lukadd dnia: 22 Listopad 2019 - 22:15


#20 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15166
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 23 Listopad 2019 - 01:39

Jakie masz wzmocnienie pixeli / overdrive / OD / Respons Time wybrane ? Extreme czy normal? Musisz zmniejszyć albo zwiększyć na dobry początek.

Zainstaluj RivaTuner ( z msi afterurner) i odpal Graph dla FrameTime z najniższym próbkowaniem chyba 100 albo 200ms ?

Nagraj filmik wykresu albo wklej screena chociaż jak będziesz miał anomalie.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych