Forum PCLab.pl: Karta do strszego kompa z Xeon - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Karta do strszego kompa z Xeon Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   MarianGDA 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Nd, 25 Mar 18

Napisany 21 Listopad 2019 - 11:04

Cześć,
Chce wymienic grafike w kompie o paramrtrach :
Gigabyte Ep45-ds3
Xeon E5440
8gb pamieci
Dysk ssd
Geforce 9600 gt
Zasilacz be quiet 500 W

Wybralem dwie karty:
Gigabyte gt1030 oc 2GB GDDR5

Gigabyte gt1030 silent lp 2GB GDDR5

Czy je uruchomię z tą płytą? Zdaje sobie sprawę ze proc ja trochę ograniczy ale w przyszłym roku chce zmodernizowac calkowicie budę ��. Obecnie na 9600gt mało juz odpalę gier, nawet "Farm Manager 2018" synowi juz nie chce ruszyć �� .
Używki boję się kupować.

Ten post był edytowany przez MarianGDA dnia: 23 Listopad 2019 - 14:00


#2 Użytkownik jest niedostępny   AndrzejTrg 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 813
  • Dołączył: Pt, 21 Cze 19

Napisany 21 Listopad 2019 - 11:34

W cenie takiej Nówki, kupisz uzywanego 1050Ti z gwarancją.

#3 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3342
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 21 Listopad 2019 - 11:36

Zawsze można trochę zwiększyć wydajność tego xeona poprzez podniesienie jego taktowania. Płytę masz niezłą do oc. Ja np. mam ten sam model xeona i podciągnąłem go do prawie 4GHz (8,5x467MHz FSB) w połączeniu z podkręconym GTX 960. Wtedy można już ładować lepsze karty od gt 1030. A sama karta powinna działać bez problemu, w końcu płyta ma PCI-E w najnowszej jak na tą podstawkę wersji 2.0. Poza tym nie opłaca się brać teraz GT 1030 jak w 2020r. robisz upgrade podstawki. GT 1030 ma wydajność ciut mniejszą od GTX 750ti.

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 21 Listopad 2019 - 11:53


#4 Użytkownik jest niedostępny   MarianGDA 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Nd, 25 Mar 18

Napisany 21 Listopad 2019 - 13:29

Czy Radeon RX 560 lub Rx550 z 2 GB pamieci bedzie lepszy od gt 1030 nvidi?
Karty w podobnym przedziale cenowym do 400 zl

Ten post był edytowany przez MarianGDA dnia: 21 Listopad 2019 - 13:36


#5 Użytkownik jest niedostępny   sino 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1962
  • Dołączył: Nd, 24 Paź 04

Napisany 21 Listopad 2019 - 13:45

Obecnie hitem jest RX 560 za ok. 300: https://www.ceneo.pl...74261#tab=click w cenie GT 1030, ale 2 razy mocniejsza. Na Morele kupiło ją ponad 100 osób, a bluzgów nie widać, a taka cena jest długo (nie wygląda to więc na aferę z RX 470 Mining). Nie wiem czemu tylko ta jedyna jest tak "tanio", realnie to nie jest tanio cena w sam raz w stosunku do RX 570.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Palladino19 

  • ...Palladyn...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2081
  • Dołączył: Pn, 05 Mar 12

Napisany 22 Listopad 2019 - 18:33

RX 560 w nowych testach z tego roku dorównuje wydajności 1050ti, a wcześniej rownal się z 1050 bez Ti, obecnie w tej cenie tylko brać, sam zakupiłem Asusa Arez i jestem zadowolony.

Ten post był edytowany przez Palladino19 dnia: 22 Listopad 2019 - 18:34


#7 Użytkownik jest niedostępny   qrek1 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 672
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 22 Listopad 2019 - 20:58

Zobacz postMarianGDA, o 21 Listopad 2019 - 11:04, napisał(a):

Czy je uruchomię na tej płycie?

Nie bez powodu nie pisze się czy coś się uruchomi na danej płycie. Domyślnie wszystko sie uruchamia na każdej płycie jeśli posiada dane złącze. Jak coś nie działa to wina producenta, ale nie jest to normalna sytuacja.

#8 Użytkownik jest niedostępny   MarianGDA 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Nd, 25 Mar 18

Napisany 23 Listopad 2019 - 13:56

Dziękuję za podpowiedzi czym sie kierować. Zakupię wtedy ASUS Radeon RX 560 AREZ EVO OC 2GB.

Ten post był edytowany przez MarianGDA dnia: 23 Listopad 2019 - 14:04


#9 Użytkownik jest niedostępny   qrek1 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 672
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 23 Listopad 2019 - 16:11

Zobacz postMarianGDA, o 23 Listopad 2019 - 13:56, napisał(a):

Dziękuję za podpowiedzi czym sie kierować. Zakupię wtedy ASUS Radeon RX 560 AREZ EVO OC 2GB.

odpisz jak poszło

#10 Użytkownik jest niedostępny   MarianGDA 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Nd, 25 Mar 18

Napisany 27 Listopad 2019 - 16:55

Cześć,

karta zakupiona z https://allegro.pl/o...gjBwV1hQH3sGCAw ale cenę podnieśli na "black week".Ja kupiłem z tej aukcji za 319 zł. Fajna promocja teraz lol .
Karta za te 319 zł to mega udany zakup. Na razie testy zrobione i już widać przyrost "mocy" :) . Teraz tylko pozostaje testować na grach :) . Poniżej zrzuty z programów testowych.

Większe i bardziej czytelne screeny pod linkami https://zapodaj.net/...3504bb.jpg.html (stara karta) i (nowa karta) https://zapodaj.net/...5af464.jpg.html

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez MarianGDA dnia: 27 Listopad 2019 - 17:32


#11 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3342
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 28 Listopad 2019 - 12:42

Symbolicznie podciągnąłeś xeona ;).

Dodaj obrazek

Win10 v1909 a CB uruchomiony w trybie zgodności z win8.

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 28 Listopad 2019 - 13:48


#12 Użytkownik jest niedostępny   MarianGDA 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Nd, 25 Mar 18

Napisany 28 Listopad 2019 - 14:27

Właśnie nie miałem czasu posiedzieć nad pdkręceniem go bardziej. Druga sprawa to słabo u mnie z ustawianiem tych wszystkich napieć itp. Musiałbym z poradnikiem to jakimś robić umiejętnie . 😂

#13 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3342
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 28 Listopad 2019 - 14:49

Ustaw taktowanie FSB na 400 zostawiając napięcia na auto, taktowanie pamięci na 800 MHz, jeśli masz takie taktowanie fabryczne na nich i powinno być stabilnie pod obciążeniem przy tych ustawieniach. Chłodzenie na CPU jakieś lepsze czy box Intela? Farm Manager 2018 ma w minimalnych i5 2400 więc dobrze by było wykręcić CPU jak najwyżej. Poza tym ta gra jest tragicznie zoptymalizowana Mój link.

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 28 Listopad 2019 - 21:02


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych