Forum PCLab.pl: ballistrix 3200 które - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

ballistrix 3200 które

#1 Użytkownik jest niedostępny   damiano1984 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 63
  • Dołączył: Nd, 17 Lis 13

Napisany 21 Listopad 2019 - 13:31

witajcie szukam do ryzena 5 3600 i płyty msi b450 gaming plus max pamięci ale nie wiem czym one się różnią proszę o pomoc

Ballistix Ballistix Sport LT, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16 (BLS2K8G4D32AESCK) białe

Ballistix Ballistix Sport LT, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16 (BLS2K8G4D32AESBK) szare

Ballistix Ballistix Sport LT, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16 (BLS2K8G4D32AESEK) czerwone

Mają one inne kolory i inne koncówki. Jakie są między nimi różnice ?

Będę kręcił pamięci do 3200 max przez xmp

#2 Użytkownik jest niedostępny   Omega93 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 681
  • Dołączył: So, 25 Cze 11

Napisany 21 Listopad 2019 - 13:40

Zmienne końcówki CK, BK, EK to chyba tylko oznaczenie kolorów radiatorków, ale jak się mylę to niech ktoś mnie poprawi :)

#3 Użytkownik jest niedostępny   w_war 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: So, 06 Lis 10

Napisany 21 Listopad 2019 - 13:43

Zobacz postOmega93, o 21 Listopad 2019 - 13:40, napisał(a):

Zmienne końcówki CK, BK, EK to chyba tylko oznaczenie kolorów radiatorków, ale jak się mylę to niech ktoś mnie poprawi :)



te na 3200 bez problemu pójdą i cena rewelacyjna... 269zł nic tylko brać :)

https://www.euro.com...4-3000mhz.bhtml

#4 Użytkownik jest niedostępny   damiano1984 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 63
  • Dołączył: Nd, 17 Lis 13

Napisany 21 Listopad 2019 - 13:49

czyli są one identyczne tylko różnica w kolorku ?

#5 Użytkownik jest niedostępny   w_war 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: So, 06 Lis 10

Napisany 21 Listopad 2019 - 13:55

Zobacz postdamiano1984, o 21 Listopad 2019 - 13:49, napisał(a):

czyli są one identyczne tylko różnica w kolorku ?


Tak
no i czerwone podejdą Ci pod kolor płyty....

ps.
Jak Ci bliżej do X-kom to tam też w tej samej cenie

te pamięci mają profil XMP na 3000 ale spoko pójdą 3200-3600 po podkręceniu

aczkolwiek mam czerwony samochód i jest wyraźnie szybszy od takich samych ale w innym kolorze :P

Ten post był edytowany przez w_war dnia: 21 Listopad 2019 - 14:03


#6 Użytkownik jest niedostępny   Janstix88 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 97
  • Dołączył: Cz, 17 Maj 18

Napisany 21 Listopad 2019 - 14:08

Czerwony jest zawsze szybszy ;)
Widzę że w euro też taka sama cena co xkomie https://www.x-kom.pl...cl15-2x8gb.html za 269 zł

#7 Użytkownik jest niedostępny   damiano1984 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 63
  • Dołączył: Nd, 17 Lis 13

Napisany 21 Listopad 2019 - 14:13

Ja pytam o te z pierwszego posta z taktowaniami 3200 ktoś może posiada red lub białe bo w 1 dzień do odbioru mam a na szare trzeba czekać 6 dni

#8 Użytkownik jest niedostępny   w_war 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: So, 06 Lis 10

Napisany 21 Listopad 2019 - 14:21

Osobiście posiadam szare - poszły od strzała na 3200 XMP
Nie ma różnicy po za kolorem - jak bym miał możliwość wziąłbym czerwone pod kolor płyty...

ps.
Ale teraz brał bym te czerwone co podlinkowałem praktycznie tak samo się kręcą a tańsze (zaoszczędzoną gotówkę wydał bym na lepsze chłodzenie lub obudowę)
Sam kupiłem dużo drożej - ale nie miałem wyjścia - płaciłem punktami Benefit ;)

#9 Użytkownik jest niedostępny   damiano1984 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 63
  • Dołączył: Nd, 17 Lis 13

Napisany 21 Listopad 2019 - 14:26

A te co podaliscie 3000 taktowanie podkreca się przez profil xmp cY trzeba więcej kombinować?

#10 Użytkownik jest niedostępny   w_war 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: So, 06 Lis 10

Napisany 21 Listopad 2019 - 14:34

Zobacz postdamiano1984, o 21 Listopad 2019 - 14:26, napisał(a):

A te co podaliscie 3000 taktowanie podkreca się przez profil xmp cY trzeba więcej kombinować?


XMP ustawia 3000 cl 14
więc trzeba więcej kombinować - zależy co kto lubi

#11 Użytkownik jest niedostępny   damiano1984 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 63
  • Dołączył: Nd, 17 Lis 13

Napisany 21 Listopad 2019 - 14:35

Moze fakrycznie kuoic te 3000 prawie 100 zl roznicy. A jaka jest różnica w wydajności względem 3200 ?

#12 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio2 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1543
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 21 Listopad 2019 - 14:35

Podkręcanie przy włączonym profilu xmp potrafi robić dziwne rzeczy, więc na start go wyłączasz. Nie wiem dokładnie, jak na amd, ale na intelu od tego się zaczyna. Podkręcałem z włączonym profilem xmp, niby podstawowe takty się zmieniały, a wydajność już nie za bardzo.

Nie pamiętam, który mam kolor tych pamięci, a nie chce mi się do budy schylać :]

Swoją drogą, fajnie ceny pospadały. Jak kupowałem 8GB iridiumek do obecnego zestawu, na przeczekanie, dałem 360zł :E

Ten post był edytowany przez Makavcio2 dnia: 21 Listopad 2019 - 14:37


#13 Użytkownik jest niedostępny   damiano1984 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 63
  • Dołączył: Nd, 17 Lis 13

Napisany 21 Listopad 2019 - 14:39

dzwoniłem do sklepu powiedzieli mi że różnią się tylko kolorem. Wezmę czerwone pod kolor płyty. Jak myślicie dobre pamięci czy może rozejrzeć się za inną firmą ?

#14 Użytkownik jest niedostępny   w_war 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: So, 06 Lis 10

Napisany 21 Listopad 2019 - 15:00

Zobacz postdamiano1984, o 21 Listopad 2019 - 14:39, napisał(a):

dzwoniłem do sklepu powiedzieli mi że różnią się tylko kolorem. Wezmę czerwone pod kolor płyty. Jak myślicie dobre pamięci czy może rozejrzeć się za inną firmą ?


najlepszy stosunek wydajności do ceny - spokojnie jedne i drugie powinny pójść na 3600mgh
Dla ryzena pamięci najlepiej podkręcać tak jak szynę FCLK - tak więc max 3733

tu masz dobry artykuł o tym

https://pclab.pl/art81375.html

bardzo fajnie i jasno jest wszystko wyjaśnione
Jak mówiłem wziąłbym tańsze - podkręcił a kaskę dołożył do innych podzespołów - 100zł to wbrew pozorom sporo kasy (większy dysk ssd, lepsza obudowa czy chłodzenie)

Ja obecnie np. posiadam (słabe)stokowe chłodzenie na moim 3600 i temp. w grach przekraczały mi 80 stopni - zszedłem z napięcia i teraz w grach mam max 74 stopnie - jednak to i tak dużo, a za około 150zł można dokupić naprawdę fajne chłodzenie do ryzenka...

Ten post był edytowany przez w_war dnia: 21 Listopad 2019 - 15:07


#15 Użytkownik jest niedostępny   damiano1984 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 63
  • Dołączył: Nd, 17 Lis 13

Napisany 21 Listopad 2019 - 17:07

O qrde takie temperatury ? Teraz to sam n ie wiem kupować czy nie tego proca. Robiłeś od czy bez oc taka temperatura ?

#16 Użytkownik jest niedostępny   ernorator 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 588
  • Dołączył: Cz, 30 Maj 13

Napisany 21 Listopad 2019 - 17:51

Stokowy cooler od 3600 jest bardzo słaby. Najlepiej kupić go razem z innym chłodzeniem. Minimalnie Fera 3~100pln a najlepiej Gelid Phantom~139pln w hardpc.

#17 Użytkownik jest niedostępny   w_war 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: So, 06 Lis 10

Napisany 21 Listopad 2019 - 23:14

Dopóki nie kupie inne go chłodzenia nie robię żadnego OC procka... - szkoda go katować
Nawet zdjąłem mu napięcie w ofsecie żeby zbić temperaturę.
I fakt stokowe chłodzenie w tym ryzenie to padaka - mały kawałeczek aluminium, lepiej od razu go wymienić (ja muszę poczekać do przyszłego miesiąca aż mi nowe pkt benefit wpadną)

#18 Użytkownik jest niedostępny   Zas 

  • Xyź
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8153
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 08

Napisany 22 Listopad 2019 - 23:43

Kurde, serio nie ma różnicy pomiędzy 3000 a 3200?
Ech, to szkoda zę w promocji tylko czerwone, szare brałbym od razu... :(

#19 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6178
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 22 Listopad 2019 - 23:50

Tu na forum ktoś porównywał bezpośrednio, z tego co pamiętam 3200 minimalnie lepszy bin, ale tak na granicy losowości/szczęścia. Realnie do Ryzena potrzebujesz 3600-3800, to raczej nie ma sensu się pochylać nad tym czy to są 3200 czy 3000 ;)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych