Forum PCLab.pl: [2500] laptop na studia - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[2500] laptop na studia

#1 Użytkownik jest niedostępny   skull0098 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 138
  • Dołączył: So, 15 Lut 14

Napisany 21 Listopad 2019 - 15:02

Witam, chcę kupić laptopa na studia. Studiuje budownictwo, więc będę używał AutoCada i inne programy inżynierskie.
Chciałbym też nie raz na nim zagrać np. w CS: GO, żadnych bardziej wymagających gier nie chce, czasem też pewnie obejrzę cos na Netflixie.
Laptop najlepiej żeby był 15,6" (chociaż zastanawiam się nad 14", ale wydaje mi się ze praca w w/w programie będzie mniej wygodna- jeśli ktoś używa właśnie 14" niech się wypowie) Dodam że na dzień dzisiejszy nie używam żadnego laptopa na codzień, więc nie bedzie problemu z przyzwyczajeniem się do wielkości.

Mam jeszcze pytanie do zainteresowanych tematem laptopów. Kiedy najlepiej kupić sprzęt, teraz w okresie świątecznym, może BF, czy np. po nowym roku?
Proszę o podanie linków do sprzętu który spełni moje wymagania, z góry dziękuję.

#2 Użytkownik jest niedostępny   tessir 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1985
  • Dołączył: Wed, 04 Lut 15

Napisany 21 Listopad 2019 - 16:08

Lenovo IdeaPad S340-15 i5-8265U/20GB/256 MX250 za 2 449,00 zł

Teraz jest dobry moment na zakup komputera. W okresie świątecznym na pewno nie - wtedy ceny mocno rosną.
Sam studiowałem na politechnice, projektowałem też w Autocadzie. Taka konfiguracja bez problemu da radę. Wydajne i5, 20GB ram, dysk ssd 256GB i MX250, który pozwoli spokojnie pograć w CS'a, a nawet nowsze gry.

#3 Użytkownik jest niedostępny   skull0098 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 138
  • Dołączył: So, 15 Lut 14

Napisany 21 Listopad 2019 - 16:53

Zapomnialem dodać, konieczne jest aby laptop w tej cenie zawierał Windowsa.
Dziękuję za pierwszą propozycję.

#4 Użytkownik jest niedostępny   tessir 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1985
  • Dołączył: Wed, 04 Lut 15

Napisany 21 Listopad 2019 - 16:59

Zobacz postskull0098, o 21 Listopad 2019 - 16:53, napisał(a):

Zapomnialem dodać, konieczne jest aby laptop w tej cenie zawierał Windowsa.
Dziękuję za pierwszą propozycję.

To nic nadającego się do gier nie kupisz w tej cenie. Dorzuć 3 stówki i masz już laptopa z matrycą IPS i pamięciami ram w układzie dual channel: ASUS VivoBook S530FN i5-8265U/16GB/256/Win10 za 2 799,00 zł
Na takiej matrycy znacznie przyjemniej się będzie oglądało filmy, grało i pracowało. Taki układ pamięci daje kilka dodatkowych fps w grach.

#5 Użytkownik jest niedostępny   skull0098 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 138
  • Dołączył: So, 15 Lut 14

Napisany 21 Listopad 2019 - 17:15

A ile mniej więcej wytrzyma ten laptop na baterii?

#6 Użytkownik jest niedostępny   przemekan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10454
  • Dołączył: So, 08 Cze 13

Napisany 21 Listopad 2019 - 19:34

Acer Aspire 5 i5-8265U/8GB/512/Win10 MX250 Srebrny za 2899zł
Nieco drozej od Asus'a-ma za to 2x większy dysk. Jest tu co prawda 8GB pamięci ram, ale w razie potrzeby można tu dołożyć kolejny moduł (jest wolny slot). W cenie znalazł się oczywiście system Windows 10 oraz podświetlana klawiatura.
Wydajnościowo to poziom w/w Asus'a. Akumulator jest tu za to większy niż w Vivobook'u.


#7 Użytkownik jest niedostępny   tessir 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1985
  • Dołączył: Wed, 04 Lut 15

Napisany 21 Listopad 2019 - 23:01

8GB ram do autocada to od startu odpada. Chyba, że ktoś jakieś rysunki na kilka kresek robi.

#8 Użytkownik jest niedostępny   przemekan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10454
  • Dołączył: So, 08 Cze 13

Napisany 22 Listopad 2019 - 07:58

Zobacz posttessir, o 21 Listopad 2019 - 23:01, napisał(a):

8GB ram do autocada to od startu odpada. Chyba, że ktoś jakieś rysunki na kilka kresek robi.


Bez przesady z tymi kilkoma kreskami, szczególnie w dobie dysków SSD. Kierownicy budowy mają laptopy z 8GB i żyją. Tym bardziej, że jest to element który można dołożyć.

#9 Użytkownik jest niedostępny   tessir 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1985
  • Dołączył: Wed, 04 Lut 15

Napisany 22 Listopad 2019 - 14:03

Zobacz postprzemekan, o 22 Listopad 2019 - 07:58, napisał(a):

Bez przesady z tymi kilkoma kreskami, szczególnie w dobie dysków SSD. Kierownicy budowy mają laptopy z 8GB i żyją. Tym bardziej, że jest to element który można dołożyć.

Nie wyobrażam sobie pracy z Autocadem i 8GB ram :hmm: Kierownicy może tylko otwierają ale nie projektują w tym. U mnie 16 było mało i zainwestowałem w 32.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych