Forum PCLab.pl: Płyta główna pod Ryzen 3900x - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Płyta główna pod Ryzen 3900x do stacji roboczej, graficznej

#1 Użytkownik jest niedostępny   sirBartek 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Cz, 21 Lis 19

Napisany 21 Listopad 2019 - 23:59

Witam,

proszę o poradę jaką płytę główną z chipsetem x570 kupić?

Proszę o info w 2 kategoriach:
1 - do 1500 zł
2 - do 2000 zł

Komputer będzie wykorzystywany do montażu filmów i programów graficznych 3D.

Z góry dziękuję za informacje :)

Pozdrawiam.

#2 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15080
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 22 Listopad 2019 - 00:59

https://www.ceneo.pl/85488859
https://www.asus.com...ro-WS-X570-ACE/

Jedyna taka na x570:
Trzy gniazda PCIe 4.0 x16 wyróżniające się zoptymalizowanym ułożeniem linii w układzie 3-way x8/x8/x8 – do przyspieszania coraz bardziej zróżnicowanych zastosowań

Jakbyś potrzebował więcej sprzętu podpiąc:)

Może też pracować w 16x PCIE 4.0 + 8x PCIE 4.0.

Jest też opcja użycia pamieci ECC jakbyś uznał za słuszne.

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 22 Listopad 2019 - 01:02


#3 Użytkownik jest niedostępny   amsztel 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 532
  • Dołączył: Wed, 03 Lip 19

Napisany 22 Listopad 2019 - 10:25

Nie podales zadnych szczegolow, ale jesli bedziesz korzystac tylko z jednego GPU podpietego do pierwszego slotu PCIe to za mniej niz 800zl mozesz kupic Asus TUF GAMING X570-PLUS, ktora to spokojnie sprosta 12- jak i 16-rdzeniowym Ryzenom przy dlugofalowym obciazeniu.

Ten post był edytowany przez amsztel dnia: 22 Listopad 2019 - 10:26


#4 Użytkownik jest niedostępny   sirBartek 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Cz, 21 Lis 19

Napisany 22 Listopad 2019 - 11:33

Witam,

chciałbym włożyć minimum 2 karty graficzne.

#5 Użytkownik jest niedostępny   amsztel 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 532
  • Dołączył: Wed, 03 Lip 19

Napisany 22 Listopad 2019 - 11:50

W takim razie zdecydowanie lepiej Tobie bedzie kupic plyte pod Threadrippera albo Skylake-X. Na AM4 bedziesz sie dusil mocno ograniczony iloscia linii PCIe. Jak pisales: 2 albo wiecej GPU + do tego dyski na PCIe... w takim przypadku jednak odradzalbym Ryzena.

#6 Użytkownik jest niedostępny   sirBartek 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Cz, 21 Lis 19

Napisany 22 Listopad 2019 - 17:06

myślałem o czymś takim:
https://stacjegrafic...foto-video.html

tylko płytę bym zmienił na:
ASUS PRO WS X570-ACE

#7 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15080
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 22 Listopad 2019 - 17:34

WS Asusa spokojnie ogarnie 3xGPU. PCIe 8x 3.0 na rendery będzie wystarczające.

#8 Użytkownik jest niedostępny   amsztel 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 532
  • Dołączył: Wed, 03 Lip 19

Napisany 22 Listopad 2019 - 19:13

Tyle, ze nie zostanie juz linii PCIe na jakiekolwiek dyski nvme.

#9 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15080
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 22 Listopad 2019 - 19:50

A gdzie jest napisane, że nie można podpiąć NVME przy obsadzeniu 3xGPU?

#10 Użytkownik jest niedostępny   amsztel 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 532
  • Dołączył: Wed, 03 Lip 19

Napisany 22 Listopad 2019 - 20:21

Ryzen posiada 24 linie PCIe przy czym 4 wykorzystuje do komunikacji z chipsetem. Naprawde tego nie wiesz? :hmm:
Zostaje 20 linii PCIe do bezposredniego podlaczenia urzadzen. 3 GPU nawet podlaczone w 8x mode to juz sa 24 linie. Tyle Ryzen nie oferuje, a gdzie dopiero dyski na PCIe, skoro kazdy z nich zajmuje kolejne 4 linie?

#11 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15080
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 22 Listopad 2019 - 20:57

Chipset jest połączony PCIE 4x 4.0. A to jest równe i wystarczające do wykarmienia PCIE 3.0 8X dla GPU.

8 linii z CPU wędeuje na jedno GPU 3.0 lub 4.0
8 linii z CPU wędruje na kolejne GPU 8x 3.0 lub 4.0
4 linie z CPU idą na M.2 dla NVME piec 4x 3.0 lub

4 linie z CPU idą do Chipsetu 4.0 ( czyli wydajnościowy odpowiednik PCIE 3.0 8x - dwa razy szybciej niż w intelach )

I do tych 4 lini PCIE 4.0 jest do rozdysponowania worek kolejnych jak na schemacie:

Czyli ostatecznie masz 3x PCIE 8x dla GPU, oraz dwa dyski NVME i bardzo duża ilość SATA i USB

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 22 Listopad 2019 - 20:58


#12 Użytkownik jest niedostępny   amsztel 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 532
  • Dołączył: Wed, 03 Lip 19

Napisany 22 Listopad 2019 - 22:35

Zobacz postMinciu, o 22 Listopad 2019 - 20:57, napisał(a):


8 linii z CPU wędeuje na jedno GPU 3.0 lub 4.0
8 linii z CPU wędruje na kolejne GPU 8x 3.0 lub 4.0
4 linie z CPU idą na M.2 dla NVME piec 4x 3.0 lub



8+8+4=20
Zostaja 4 linie chipsetowe, do ktorych to chcesz podlaczyc kolejne GPU, wszystkie inne dyski (obojetnie czy pod pcie czy pod sata), karty sieciowe, dzwiekowe, generalnie wszystko inne. Nie wydaje sie, by to bylo optymalnym rozwiazaniem biorac pod uwage, ze samo GPU wysaturuje te linie. Co z reszta widac na slajdzie, ktory zalaczyles.

EDIT. Mam z reszta wrazenie, ze ta dyskusja jest czysto akademicka... Skoro mozna wziac takiego Threadrippera 2nd gen 16core za cene niewiele wieksza niz R9 3900X i miec 60 linii PCIe bezposrednio do procesora? I nie miec ewentualnych problemow, zeby w przyszlosci podlaczyc tez dodatkowy sprzet i sie o nic nie martwic?

Ten post był edytowany przez amsztel dnia: 22 Listopad 2019 - 22:39


#13 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15080
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 22 Listopad 2019 - 23:33

Ale czego nie rozumiesz?

4 linie chipsetowe posiadają 2 razy wyższą przepustowość na x570 niż na Intelach Z390.

Dodatkowo GPU w renderach nie wykożysta prawdopodobnie i pełnej prędkości PCIE 3.0 8X.

A nawet jeśli wykorzysta i komputer będzie w tym czasie ciężko w pocie czoła renderował, to nie będzie mu potrzebny dodatkowy transfer 7GB/s dla drugiego dysku NVME. Na głównym NVME spiętym z CPU masz do dyspozycji PCIE 4.0 4x dla dysku NVME. Wkładasz tam 2TB NVME i możesz kotłować dane na nim z prędkością 14 dysków sata spiętych w RADI 0. Do tego ciągle masz dostępną pełną prędkość dla wszystkich GPU. Łącznie z tym na chipsecie.

Co ty chcesz zrobić na tym komputerze, żeby mu linie wszystkie wyzerować? Nawet nie potrafisz sobie wymyślić takiego scenariusza którym byś zatkał ten sprzęt. A nawet jeśli okazjonalnie raz na rok uda Ci się coś takiego zrobić, to najwyżej spowolnisz chwilowo pracę jednego GPU spiętego z chipsetem. Tylko to zależy jak dużo transferów przeciąga przez szynę GPU wspierające w pracy autora tematu. Bo przykładowo kopanie kryptowalut obsługuje się na PCIE 3.0 1x z pełnią możliwości karty. Zwyczajnie nie używa się praktycznie wcale transferu na szynie PCIE do takiej pracy.

#14 Użytkownik jest niedostępny   amsztel 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 532
  • Dołączył: Wed, 03 Lip 19

Napisany 22 Listopad 2019 - 23:54

Wszyscy ludzie, ktorych znam i zajmuja sie profesjonalnie obrobka/modelowaniem 3D oraz pracuja z kilkoma GPU - siedza na HEDT.
Poza tym co z tego ze PCIe 4.0 ma 2 razy wieksza przepustowosc niz PCIe 3.0 skoro JEDNO GPU juz to saturuje? A gdzie reszta dyskow? 2TB to raczej na waciki przy takich zadaniach :P
Pomijajac juz fakt, ze taki sprzet na X570 nie ma ZADNYCH mozliwosci rozbudowy. Dodatkowe dyski, dodatkowe GPU, COKOLWIEK - nie ma na to miejsca.
Powtorze wiec pytanie... PO CO x570 skoro mozna wziac TR 2dn gen i sie o te wszystkie rzeczy po prostu nie martwic i miec do tego mnostwo miejsca na dodatkowa rozbudowe przyszlosciowo?

#15 Użytkownik jest niedostępny   sirBartek 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Cz, 21 Lis 19

Napisany 23 Listopad 2019 - 00:09

Zobacz postamsztel, o 22 Listopad 2019 - 22:35, napisał(a):

8+8+4=20
Zostaja 4 linie chipsetowe, do ktorych to chcesz podlaczyc kolejne GPU, wszystkie inne dyski (obojetnie czy pod pcie czy pod sata), karty sieciowe, dzwiekowe, generalnie wszystko inne. Nie wydaje sie, by to bylo optymalnym rozwiazaniem biorac pod uwage, ze samo GPU wysaturuje te linie. Co z reszta widac na slajdzie, ktory zalaczyles.

EDIT. Mam z reszta wrazenie, ze ta dyskusja jest czysto akademicka... Skoro mozna wziac takiego Threadrippera 2nd gen 16core za cene niewiele wieksza niz R9 3900X i miec 60 linii PCIe bezposrednio do procesora? I nie miec ewentualnych problemow, zeby w przyszlosci podlaczyc tez dodatkowy sprzet i sie o nic nie martwic?


Konkretnie który model tego Threadrippera i jaką płytę do niego?

#16 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 922
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 23 Listopad 2019 - 00:45

AMD Ryzen Threadripper 3960X wychodzący za 2 dni z płytą na sTRX4

https://www.asus.com...rime-TRX40-Pro/
https://www.asus.com...TRX40-E-Gaming/
https://www.asus.com...ith-II-Extreme/

https://www.msi.com/...d/Creator-TRX40
https://www.msi.com/...d/TRX40-PRO-10G
https://www.msi.com/.../TRX40-PRO-WIFI

https://www.gigabyte...MD-Socket-sTRX4

https://www.asrock.com/mb/#sTRX4


"Markowy zasilacz 850W Antec 80+ GOLD" przy trzech grafach będzie załączał zabezpieczenie przeciw obciążeniowe przy każdym starcie ...

Ten post był edytowany przez Namonaki dnia: 23 Listopad 2019 - 00:54


#17 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15080
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 23 Listopad 2019 - 00:58

Zobacz postamsztel, o 22 Listopad 2019 - 23:54, napisał(a):

Wszyscy ludzie, ktorych znam i zajmuja sie profesjonalnie obrobka/modelowaniem 3D oraz pracuja z kilkoma GPU - siedza na HEDT.
Poza tym co z tego ze PCIe 4.0 ma 2 razy wieksza przepustowosc niz PCIe 3.0 skoro JEDNO GPU juz to saturuje? A gdzie reszta dyskow? 2TB to raczej na waciki przy takich zadaniach :P
Pomijajac juz fakt, ze taki sprzet na X570 nie ma ZADNYCH mozliwosci rozbudowy. Dodatkowe dyski, dodatkowe GPU, COKOLWIEK - nie ma na to miejsca.
Powtorze wiec pytanie... PO CO x570 skoro mozna wziac TR 2dn gen i sie o te wszystkie rzeczy po prostu nie martwic i miec do tego mnostwo miejsca na dodatkowa rozbudowe przyszlosciowo?


A Ci ludzie mieli możliwość wyboru X570 i zen 3000 w momencie kiedy kupowali HEDT ? Ile tych GPU upychają do swoich komputerów?

Ryzen Threadripper 2950X - w renderach ma wydajność ryzena 3900x
http://www.benchmark...eadripper-2950x

Płyta główna coś w ten deseń:
https://www.asus.com...specifications/


AMD Ryzen™ Threadripper™ Procesor
4 x PCIe 3.0 x16 (single@x16, dual@x16/x16, triple@x16/x16/x8 mode) (przy triple mode mamy odpowiednik 2x pcie 4.0 8x plus 1x 4.0 4x )
Chipset AMD X399
1 x PCIe 2.0 x4 (maks. w trybie x4) ( 2.0 x4 wydajnościowo odpowiednik PCIE 4.0 1x )
1 x PCIe 2.0 x1


X570 daje
2* PCIE 4.0 8x + 1* PCIE 4.0 4x lub 3.0 8x - czyli odpowiednik 2* PCIE 3.0 16x plus 1* PCIE 3.0 8x.
1* PCIE 4.0 1x - czyli odpowiednik 1x PCIE 2.0 4x


Warto zaznaczyć że chipset x399 rozdaje PCIE tylko w standardzie 2.0 - bezużyteczny syf.


Zaniżam też wyżej WS x570 przy trzecim slocie PCIE przy porównaniach, bo producent deklaruje tak:
AMD X570 chipset
1 x PCIe 4.0 x16 (tryb x8)


Ja jestem pewien że osiągnie minium 1* 4.0 x4 bo tak normalnie są spinane chipsety, ale tam może jest to inaczej rozwiązane. Nie wiem.



Realnie na obie płyty wsadzisz max 3 GPU. Więcej fizycznie się nie pomieści. A nawet jak się zmieści na x399 to nie będzie czym karmić GPU.


Idąc dalej wspomniane x399 magazyn danych ma tak na sata:
Chipset AMD X399 :
6 x port SATA 6Gb/s,

AMD X570 chipset
4 x port SATA 6Gb/s

Więc w zasadzie największa różnica to +2 dyski SATA na kożyść x399.

Co do dysków NVME x570 ciągnie 2 dyski w PCIE 4.0, natomiast x399 ciągnie 2 dyski w PCIe 3.0. Tutaj lepiej wypada x570.





Tak więc całościowy potencjał platformy na TRce dupy nie urywa przy tej x570 ws. W zasadzie oferują zbliżone możliwości. Największa różnica ram 4 kanałowy i 8 slotów zamiast 4. Do tego ta platforma jest JUŻ MARTWA. x399 nie przyjmie TRek kolejnej generacji, a premiera ma być lada chwila. Na x570 będzie można dalej ładować jeszcze więcej jajek, obie te rzeczy zapowiedziało ostanio AMD.




Wbrew temu co piszesz, nie ma nic nadzwyczajnego.

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 23 Listopad 2019 - 01:14


#18 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15080
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 23 Listopad 2019 - 01:10

Zobacz postNamonaki, o 23 Listopad 2019 - 00:45, napisał(a):



Ta propozycja już jest konkretna vs x570/x399.

Na pewno zakup x399 teraz to najdurniejsza decyzja. Kolejne TRki powinny być kozak, byle cenami nie rozwaliły na płytach i procach.

#19 Użytkownik jest niedostępny   amsztel 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 532
  • Dołączył: Wed, 03 Lip 19

Napisany 23 Listopad 2019 - 08:29

Ta dyskusja jest bezsensowna... nie jestes w stanie zrozumiec, ze nie ma znaczenia ile i jakie linie daje chipset. Licza sie linie podlaczone do procesora BEZPOSREDNIO. Threadripper daje ich 60. Ryzen daje ich 20. Chyba nietrudno zauwazyc roznice.
Poza tym na 100% nie pracujesz przy edycji video ani animowaniu 3d bo wtedy WIEDZIALBYS, ze pakowanie sie w konsumenckie podstawki jest po prostu niczym nieuzasadnione. Czesto trzeba podlaczac zewn dyski, kamery, karty przechwytujace video, czy tez cala mase innych bardziej specjalistycznych urzadzen.
Przy komsumenckich podstawkach jest zawsze ten sam problem. Chcesz kupic wiecej CZEGOKOLWIEK? NO to masz pecha bo nie masz zadnych linii PCIe wolnych.
Bardzo przyszlosciowe.

#20 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15080
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 23 Listopad 2019 - 09:02

Powiedz mi ile więcej tego podłączysz do wspomnianej płyty TR?

Gdzie tam masz te wepchniesz 3 razy więcej sprzętu jaki piszesz?

USB? Na x570 nawet masz więcej portów USB 3.2 Gen 2 jeśli chcesz podpinać coś konkretnego 3 vs 5.

Chcesz mi wkręcić, że będziesz wykorzystywał ponad 47GB/s przemiału danych i x570 zacznie Cię dławić?

TR max przemieli 59GB/s na tych liniach PCIE. Ryzen tylko 39GB/s

A jeśli więcej PCIE chcesz podpiąć na TR powiedz mi jak?

Jedno GPU zajmuje 2 sloty. W najlepszy przypadku będziesz o jedną karte rozszerzeń więcej, jeśli będzie jednoslotowa i wystarczy jej PCIe 2.0 x4 - czyli taka lipa z deka i to poleci przez Chipset. BEZPOSREDNIO jak to piszesz :E
Dodaj obrazek

Chociaż chwilka, czyż na WS tez nie znajdzie się w identycznym miejscu dodatkowy slot PCIE PCIe 4.0 x1 Czyli identycznej przepustowości jak tamten 2.0 4x. :lol2:
Dodaj obrazek



Dopiero na płycie za 2500zl realnie możesz skorzystać z tych dodatkowych linii PCIE z proca:
Czyli za 2500zl dodane do Proca i Płyty będziemy mogli wsadzić jedną kartę więcej. :thumbup:
https://www.asus.com...ZENITH-EXTREME/
Dodaj obrazek


Podobnie będzie na TRX40, będzie trzeba płytę z wysokiej półki żeby dała ona możliwośc obsadzenia 4 kart dwuslotowch. Obstawiam, że niestety te płyty będą za ponad 4000zl.
https://www.gigabyte...TREME-rev-10#kf
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 23 Listopad 2019 - 09:31


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych