Forum PCLab.pl: Monitor 1440p, a wyswietla rozdzielczość max 1080p - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Monitor 1440p, a wyswietla rozdzielczość max 1080p

#1 Użytkownik jest niedostępny   endriu3 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: So, 12 Mar 05

Napisany 22 Listopad 2019 - 08:32

Witam problem jak w temacie.
Kupiłem monitor 2K 1440p, a maksymalna rozdzielczość jaką pokazuje Windows do osiągnięcia to tylko 1080p.
Sterowniki monitora zainstalowany ze strony producenta, najnowsze sterowniki karty graficznej również zainstalowane.
Monitor jest podpięty do karty graficznej przez złącze dvi-d w sensie jest przejściówka dvi-d na HDMI. Czy ta przejściówka może być problemem czy raczej kabel? Kabel jest użyty dostarczony razem z monitorem.
Sprzęt:
LCD: philips 328e9fjab
GPU: Gigabyte GeForce GTX 560 Super Overclock 1GB
Adapter: AV Qoltec Przejściówka HDMI AF / DVI (24+1) M (50514)

Ten post był edytowany przez endriu3 dnia: 22 Listopad 2019 - 08:35


#2 Użytkownik jest niedostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4304
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 22 Listopad 2019 - 09:15

Adapter musiał by mieć w nazwie Dual Link, żeby była nadzieja, że zadziała.
To, że ma odpowiednią ilość pinów nie oznacza, że to jest Dual Link i zazwyczaj sami producenci nie chwalą się rozdzielczością :)
Poszukaj prędzej gotowego kabla DVI-Dual Link --> HDMI lub miniHDMI --> HDMI (karta z tego co widzę powinna takie złącze posiadać).

#3 Użytkownik jest dostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13694
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 22 Listopad 2019 - 09:36

Nie wiem dokładnie jaką wersję HDMI posiada twoja karta, ale raczej powinna być wystarczająca do wyświetlenia 1440p 60Hz. Czyli musiałbyś podłączyć kablem HDMI-HDMI, a w ostateczności poprzez aktywną (zasilaną z USB) przejściówkę DP-DVI(dual link) lub HDMI-DVI(dual link).

Pasywna przejściówka czy kabel HDMI-DVI nie ma prawa działać, bo tam przepustowość zawsze jest ścinana do poziomu DVI single link.

Ten post był edytowany przez Assassin dnia: 22 Listopad 2019 - 09:37


#4 Użytkownik jest niedostępny   Deniryer 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 203
  • Dołączył: Pt, 12 Lip 13

Napisany 22 Listopad 2019 - 09:59

Supports video resolutions up to 1920x1200 / 1080P (Full HD) and PC graphics resolutions up to 2048 x 1152 @60Hz
- 24(1)

Kup normalny kabel HDMI to HDMI, albo HDMI to Dvi 24(5).

#5 Użytkownik jest niedostępny   endriu3 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: So, 12 Mar 05

Napisany 22 Listopad 2019 - 10:46

dzieki za odpowiedzi. czy taki adapter wystarczy?:
https://allegro.pl/o...gold-6909838627

HDMI jest na karcie ale mam podpiety do niego TV (co prawda 1080p wiec dvi daloby radę) ale wtedy nie bede mial dźwięku na TV. ponoc w specyficznych sytuacjach dvi jest w stanie przesłać dźwięk. czy to zależny od kart graficznej? wtedy tv mógłbym podpiąć pod DVI a monitor pod HDMI.

Edit
dobra dziala dźwięk przez HDMI bo działają głośniki w monitorze :P. wiec podłączam TV pod dvi a monitor pod HDMI i powinno latać. dam znać.

Ten post był edytowany przez endriu3 dnia: 22 Listopad 2019 - 11:01


#6 Użytkownik jest niedostępny   endriu3 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: So, 12 Mar 05

Napisany 22 Listopad 2019 - 11:32

Dzwięk po dvi mam bo w głośnikach w monitorze mam dźwięk. ale:
podpiąłem pod HDMI monitor, a pod DVI TV i na monitorze nadal rozdz max w ustawieniach to 1080p, a na TV w ogóle obraz nie jest przesyłany. pojawia sie w ustawieniach szary ekran jako 3ci ale nie ma żadnych ostawień do niego i obrazu brak na TV.
dodam ze na karcie jest złącze miniHDMI i mam przejściówkę na HDMI marki HAMA taką z 2012-13 roku. czy to może byc problem braku 1440p na monitorze?

#7 Użytkownik jest niedostępny   endriu3 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: So, 12 Mar 05

Napisany 22 Listopad 2019 - 19:59

Pany zrobilem zgodnie z tym poradnikiem:
https://www.reddit.c...tion_over_hdmi/

a konkretnie:

The be clear to other googlers, this is the exact fix:

Right click desktop->nvidia control panel

Display->Change resolution

Customise...

Create custom resolution.

Type in the resolution 2560, 1440

Change timing from Automatic to CVT-RB. CVT will also work, but CVT-RB is better from a technical point of view. Information about the modes is here.

Apply, etc.


wrocilem tyko do pierwotnego podpięcia czyli monitor po DVI przez tą przejściówkę "nie dual link" i dziala. nawet odświeżanie mam wymuszone na 75Hz zgodnie z parametrami monitora i tez działa (czy takie wymuszenie jest zdrowe dla monitora, karty?)
problem ma jedynie z TV bo teraz nawet w pierwotnym położeniu (czyli podpięty pod HDMI w karcie) nie wyświetla obrazu z kompa (panel nvidii sygnalizuje ze "ta karta obsluguje max liczbę monitorów: 2" co jest dziwne bo na wcześniejszych ustawieniach (sterownikach jeszcze gdy stary monitor byl podpiety) widziała 3 jednocześnie.
Edit: doczytałem ze rzeczywiście obsługuje 2 ale czemu teraz musze przełączać ręcznie aktywne monitory w panelu nvidii, a wcześniej wystarczyło wybrać źródło na danym typie odbiornika i obraz był od razu?
załączam zrzuty z panelu nvidii i ustawień win (trzeci monitor to projektor Benq W600+) podpięty pod 2 DVI (tu bylo nieruszane nic i działa).

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez endriu3 dnia: 22 Listopad 2019 - 20:22


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych