Forum PCLab.pl: Zmiana platformy x570 vs b450 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Zmiana platformy x570 vs b450 Jaki procesor?

#1 Użytkownik jest niedostępny   stacho323 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: Wt, 29 Sty 19

Napisany 22 Listopad 2019 - 17:21

Witam, przymierzam się do zmiany platformy ze skylake na AMD.

Budżet jakim dysponuję to ponad 2000 zł (+ / - )

Zastanawiam się nad procesorem ryzen 3600 a 3700x (głównie gry, internet, filmy 4k, kopiowanie dużych plików)
Z płyt między chipsetem b450/x470 a x570 (nie wiem, czy jest sens iść w x570 skoro nie obsłuży już nowej generacji procesorów?) - więc podstawka AM4 będzie żywa tylko rok

Dlatego też proszę o poradę czy lepiej iść w 3700x + b450/x470, czy może 3600 + x570 (co jest bardziej przyszłościowe i wystarczy mi na około ~ 3 lata )

Rozdzielczość w jakiej gram i pracuję to 2560/1440 , karta graficzna to RTX 2070 super.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4959
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 22 Listopad 2019 - 19:19

Zobacz poststacho323, o 22 Listopad 2019 - 17:21, napisał(a):

kopiowanie dużych plików

x570 ma wsparcie dla PCI-E4 co w przyszłości może przynieść pożytek na szybszych dyskach.

Cytuj

Z płyt między chipsetem b450/x470 a x570 (nie wiem, czy jest sens iść w x570 skoro nie obsłuży już nowej generacji procesorów?

No jak nie, na AM4 jeszcze wyjdą procki w 2020r Ryzen 4000 czy jak je tam nazwą.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 22 Listopad 2019 - 19:36


#3 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 528
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 22 Listopad 2019 - 21:22

Jeśli miałbym wybierać między B450/X470+3700X, a X570+3600 to bez wahania brałbym mocniejszy proc. X570 tylko jeśli zamierzasz używać tego co te płyty oferują (więcej gniazd M.2, PCIe 4.0). Tak naprawdę X570 nie oferuje wiele więcej, na dodatek B450 i X470 zapewne otrzymają wsparcie dla Ryzenów 4000.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Boru 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1267
  • Dołączył: Wed, 13 Maj 09

Napisany 22 Listopad 2019 - 21:31

Na B350/X370 nie będzie wsparcia dla Ryzenów 4000 ?

#5 Użytkownik jest niedostępny   MarcoSimone 

  • AC Milan - Rossoneri - Forza Piątek!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5754
  • Dołączył: Wed, 23 Sty 13

Napisany 22 Listopad 2019 - 21:43

Zobacz postJenot, o 22 Listopad 2019 - 21:22, napisał(a):

Jeśli miałbym wybierać między B450/X470+3700X, a X570+3600 to bez wahania brałbym mocniejszy proc. X570 tylko jeśli zamierzasz używać tego co te płyty oferują (więcej gniazd M.2, PCIe 4.0). Tak naprawdę X570 nie oferuje wiele więcej, na dodatek B450 i X470 zapewne otrzymają wsparcie dla Ryzenów 4000.


I znowu będą jaja z biosami.

Nie lepiej wziąć X570? Przynajmniej płytki mają normalna pojemność dla biosu.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 528
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 22 Listopad 2019 - 21:52

A to przypadkiem nie jedynie MSI dało ciała z pojemnością kostek BIOSu? Miałem ASRocka i ASUSa na X470 i obie miały 32MB.

#7 Użytkownik jest niedostępny   MarcoSimone 

  • AC Milan - Rossoneri - Forza Piątek!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5754
  • Dołączył: Wed, 23 Sty 13

Napisany 22 Listopad 2019 - 22:12

Tego nie wiem.
Wiem za to, że moja MSI ma za mało miejsca na bios i nie liczę na to, że upchają na niej wsparcie dla R4000.
Stąd noszę się z zamiarem wymiany mobo na X570.
Inna opcja to kupno 3700X po premierze R4000 i przeczekanie na tym do AM5.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Targaryen 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 115
  • Dołączył: So, 04 Maj 13

Napisany 07 Grudzień 2019 - 06:56

B450 max raczej nie bedzie miało problemów z ew. update biosu po to je zrobili aby miec na niego więcej pamieci niz w modelu bez max

#9 Użytkownik jest niedostępny   amsztel 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 574
  • Dołączył: Wed, 03 Lip 19

Napisany 07 Grudzień 2019 - 09:05

Zobacz postMarcoSimone, o 22 Listopad 2019 - 22:12, napisał(a):

Tego nie wiem.
Wiem za to, że moja MSI ma za mało miejsca na bios i nie liczę na to, że upchają na niej wsparcie dla R4000.
Stąd noszę się z zamiarem wymiany mobo na X570.


Jeszcze napisz, ze wymienisz na MSI i sam bedziesz widzial ze plan marketingowy tej firmy dziala jak zloto :lol2:

PS. U mnie na Asusie nie bylo zadnych problemow z biosami obojetnie czy 1st, 2nd czy 3rd gen CPU.

#10 Użytkownik jest niedostępny   MarcoSimone 

  • AC Milan - Rossoneri - Forza Piątek!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5754
  • Dołączył: Wed, 23 Sty 13

Napisany 07 Grudzień 2019 - 15:48

@UP

MSI u mnie ma szlaban do odwołania :P

#11 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12746
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 08 Grudzień 2019 - 21:48

Zobacz postBoru, o 22 Listopad 2019 - 21:31, napisał(a):

Na B350/X370 nie będzie wsparcia dla Ryzenów 4000 ?

Podłączam się do pytania...

#12 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 528
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 08 Grudzień 2019 - 21:50

Szklana kula mówi, że będzie...
Spoiler

A poważniej - pewnie część płyt otrzyma wsparcie, a część nie.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Deniryer 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 209
  • Dołączył: Pt, 12 Lip 13

Napisany 08 Grudzień 2019 - 22:07

@MarcoSimone

Xtreme od Gigabyte ma 16MB EEPROM na BIOS i wcześniejsze też miały ;)

X570/X470/X370/B450/B350/A320 Motherboards (AM4-socket for AMD Ryzen CPUs) Comparison

Tylko MSI dało d*py i to też nie do końca, bo jakby wywalili wszystkie zbędne grafiki i animacje to by się zmieścili - tak jak Asus, czy GB.

Asrock w x570 ma jeszcze 32MB EEPROM, no ale ich BIOS też jest nafaszerowany zbędnym festynem.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4959
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 08 Grudzień 2019 - 22:16

Skoro Ryzeny z serii 4000 wyjdą pod am4, to nie widzę innej opcji, jak możliwość zamontowania ich na każdej płycie podstawką am4. Choćby biosy mieli pakować WinRARem :E

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 08 Grudzień 2019 - 22:22


#15 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 528
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 08 Grudzień 2019 - 22:19

Bios ASRocka wygląda jakby wrzucili to co dostali od AMD bez żadnych zmian, jak leci. Niektóre przełączniki nic nie robią, sporo rzeczy jest zdublowanych - chaos. Ale przynajmniej niczego nie brakuje ;)

#16 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4959
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 08 Grudzień 2019 - 22:30

Za to często wychodzą z opóźnieniem i zdarza im się coś zgubić. W jednej z wersji usunęli możliwość ustawiania napięcia SoC, na szczęście po jakimś miesiącu dwóch przywrócili. O tym że na pierwszych biosach pamięć leciała mi na 3333mhz a teraz Max 3200 nie wspomnę 😁

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 08 Grudzień 2019 - 22:31


#17 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 528
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 09 Grudzień 2019 - 07:04

Chyba wszyscy producenci płyt szybko wydają biosy do X570, a do starszych chipsetów niestety z opóźnieniem. Co do potencjału OC to u mnie jest odwrotnie - na 2.50 nie mogłem wyjść poza XMP (3200cl16), na becie 2.56 od strzału 3600cl16 wg kalkulatora.

Ten post był edytowany przez Jenot dnia: 09 Grudzień 2019 - 07:05


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych