Forum PCLab.pl: Dobór kabli i switch-a do domowej sieci LAN - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Dobór kabli i switch-a do domowej sieci LAN

#1 Użytkownik jest niedostępny   andriejek69 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 267
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 27 Listopad 2019 - 20:39

Koledzy,

Z góry przepraszam ale moja wiedza o sieciach nie jest zbyt bogata dlatego też szukam waszej porady. W domu internet z Netii z ich routera (mniemam, że router o wydajności >100 mbps bo po światłowodzie, a sami sprzedają łącza do 1000mbps). I teraz tak, po domu rozciągnięte kable:
  • 15m do PC (sieciówka Intel® I219V);
  • 10m (do Switcha, który ma dzielić sygnał na TV i router telewizyjny netii)
  • 5m do drugiego switcha (ten sam układ co na pierwszym telewizorze)


Od razu odpowiadam, że Wi-Fi odpada. Ściany z zbrojonego żelbetonu jeszcze z poprzedniego ustroju. Poszukuję dobrego ale taniego (tak wiem, że to się wyklucza) okablowania i switchy. Możecie coś poradzić?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3909
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 27 Listopad 2019 - 21:09

Zobacz postandriejek69, o 27 Listopad 2019 - 20:39, napisał(a):

[..] I teraz tak, po domu rozciągnięte kable:
  • 15m do PC (sieciówka Intel® I219V);a
  • 10m (do Switcha, który ma dzielić sygnał na TV i router telewizyjny netii)
  • 5m do drugiego switcha (ten sam układ co na pierwszym telewizorze)


[..] Poszukuję dobrego ale taniego (tak wiem, że to się wyklucza) okablowania i switchy. Możecie coś poradzić?

To masz te kable już rozciągnięte czy nie?
Co to jest to "router telewizyjny netii", to jakiś odbiornik ("tuner") TV od Netii? Podłącza się go do normalnego Internetu czy do dekowanego portu w głównym routerze operatora?

#3 Użytkownik jest niedostępny   andriejek69 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 267
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 27 Listopad 2019 - 21:31

Zobacz postQwinto, o 27 Listopad 2019 - 21:09, napisał(a):

To masz te kable już rozciągnięte czy nie?
Co to jest to "router telewizyjny netii", to jakiś odbiornik ("tuner") TV od Netii? Podłącza się go do normalnego Internetu czy do dekowanego portu w głównym routerze operatora?


Już precyzuję. Obecnie mam położony w domu najtańszy kabel ethernet, z którego wyciągam to 12,8 MB/s ale ni hu hu więcej. Chcę wymienić okablowanie tak aby uzyskać większą prędkość tj. 300 mbps z oferty operatora. Router TV tj. tuner TV (nie wiem jak to precyzyjnie nazwać), czyli ustrojstwo, które odbiera internet po WiFi lub kablu ethernet (nie ma dedykowanego portu) i przesyła go przez HDMI do TV. Chcę wszystko położyć w kablach (szybszych) bo jest stabilniej.

Ten post był edytowany przez andriejek69 dnia: 27 Listopad 2019 - 21:32


#4 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3909
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 27 Listopad 2019 - 22:01

Prędkości jakie podajesz wskazują że masz połączenie typu Fast Ethernet (100Mbps) zamiast Gigabit Ethernet (1000Mbps). Jesteś pewien że to kable ograniczają a nie urządzenia sieciowe? Pytam, bo ostatnio kupiłem kilka gotowych tanich 15 metrowych kabli (patchcord) marki 4WORLD cat 5e (wartość ok 10zł za szt) i bez problemu działają po gigabicie.

#5 Użytkownik jest niedostępny   andriejek69 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 267
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 27 Listopad 2019 - 22:19

Zobacz postQwinto, o 27 Listopad 2019 - 22:01, napisał(a):

Prędkości jakie podajesz wskazują że masz połączenie typu Fast Ethernet (100Mbps) zamiast Gigabit Ethernet (1000Mbps). Jesteś pewien że to kable ograniczają a nie urządzenia sieciowe? Pytam, bo ostatnio kupiłem kilka gotowych tanich 15 metrowych kabli (patchcord) marki 4WORLD cat 5e (wartość ok 10zł za szt) i bez problemu działają po gigabicie.


Sprawdzałem na komputerze gdzie wg producenta sieciówki karta Intel® I219V obsługuje "1GbE" (link: https://www.intel.pl...ion-i219-v.html )

Teraz mnie olśniło, do kompa internet szedł przez switcha co ograniczał do 100Mbps. Przez kabel bezpośrednio jest te 150Mbps ale i tak chciałbym przyspieszyć do tych 300Mbps. Dlatego też szukam mało wiele ok kabli i jakiegoś rozsądnego switcha.

Ten post był edytowany przez andriejek69 dnia: 27 Listopad 2019 - 22:20


#6 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3909
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 27 Listopad 2019 - 22:38

Wiesz, to że komputer ma gigaitową kartę sieciową to nie wszystko :) Wystarczy jeden słabszy element w sieci i już nie masz gigabitu.
To jeszcze jedno pytanie. Kable miałeś kupowane gotowe czy sam zarabiałeś (czy ktoś to robił)?

#7 Użytkownik jest niedostępny   andriejek69 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 267
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 27 Listopad 2019 - 23:00

Kupowane z allegro 10m gdzieś za 5-8 zł? Końcówki zarabiane fabrycznie.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3909
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 27 Listopad 2019 - 23:25

Zobacz postandriejek69, o 27 Listopad 2019 - 23:00, napisał(a):

Kupowane z allegro 10m gdzieś za 5-8 zł? Końcówki zarabiane fabrycznie.

Mam podobne cenowo kable i nie mam problemu z prędkościami... Z patchcordami ciężko coś polecić, wspomniane 4WORLD były jak najbardziej OK.

No dobra wracając do sprawy switchy. Chcesz jeden switch, np jeden 8 portowy gigabitowy, wtedy do TV i IPTV puszczasz po dwa kable, czy jednak tylko jeden kabel i na końcu switch 4 portowy?

#9 Użytkownik jest niedostępny   andriejek69 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 267
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 28 Listopad 2019 - 09:37

Zobacz postQwinto, o 27 Listopad 2019 - 23:25, napisał(a):

Mam podobne cenowo kable i nie mam problemu z prędkościami... Z patchcordami ciężko coś polecić, wspomniane 4WORLD były jak najbardziej OK.

No dobra wracając do sprawy switchy. Chcesz jeden switch, np jeden 8 portowy gigabitowy, wtedy do TV i IPTV puszczasz po dwa kable, czy jednak tylko jeden kabel i na końcu switch 4 portowy?


Od routera do switcha jeden kabel, wtedy switch i od niego dwa kable, jeden do rouetra, drugi do TV. Czy takie coś się nada: https://allegro.pl/o...1000-7673099436

#10 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3909
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 28 Listopad 2019 - 11:34

Może być.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Shade 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2107
  • Dołączył: Wed, 30 Kwi 03

Napisany 28 Listopad 2019 - 12:57

Jeśli chodzi o kable to ja jestem zdania że lepiej raz a porządnie. U siebie jak robiłem sieć to kupiłem https://allegro.pl/o...abcv-6982692289
Problem w tym że jest to sam przewód a więc będziesz potrzebował jeszcze wtyki i zaciskarkę (to najlepiej pożyczyć jak masz od kogo). Sam decydujesz jaka ma być długość w przeciwieństwie do gotowych patchcordów więc można wszystko ładnie poukładać.

#12 Użytkownik jest niedostępny   andriejek69 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 267
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 28 Listopad 2019 - 15:22

Zobacz postShade, o 28 Listopad 2019 - 12:57, napisał(a):

Jeśli chodzi o kable to ja jestem zdania że lepiej raz a porządnie. U siebie jak robiłem sieć to kupiłem https://allegro.pl/o...abcv-6982692289
Problem w tym że jest to sam przewód a więc będziesz potrzebował jeszcze wtyki i zaciskarkę (to najlepiej pożyczyć jak masz od kogo). Sam decydujesz jaka ma być długość w przeciwieństwie do gotowych patchcordów więc można wszystko ładnie poukładać.


A alternatywa z zarobionymi końcówkami? Zaciskarka to koszt żaden bo 20-30 zł tylko pytanie czy nie lepiej mieć zarobione końcówki fabrycznie?

Ten post był edytowany przez andriejek69 dnia: 28 Listopad 2019 - 15:48


#13 Użytkownik jest niedostępny   Shade 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2107
  • Dołączył: Wed, 30 Kwi 03

Napisany 28 Listopad 2019 - 20:50

Niczym się to nie różni pod warunkiem że zrobisz to poprawnie. Nie używamy końcówek z aliexpress które sprzedawcy dodają za darmo do innych produktów sieciowych (głównie zaciskarek) i jakość zaciskarki ma też znaczenie. Kiepskiej jakości końcówki to słabe materiały i nierówne wykonanie. Rozmiar może się nie zgadzać przez co po włożeniu do zaciskarki okazuje się że siedzi ona luźno lub krzywo, przez co można ją źle zacisnąć. To samo tyczy się zaciskarek.

Ja zawsze sam robiłem kable sieciowe z uwagi na to że potrzebowałem konkretnych rozmiarów. Poza tym nie mam zaufania do tych gotowych produktów które najczęściej są robione przez firmy dla mnie nieznane :)

#14 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3909
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 28 Listopad 2019 - 22:05

Zobacz postShade, o 28 Listopad 2019 - 20:50, napisał(a):

Niczym się to nie różni pod warunkiem że zrobisz to poprawnie. Nie używamy końcówek z aliexpress które sprzedawcy dodają za darmo do innych produktów sieciowych (głównie zaciskarek) i jakość zaciskarki ma też znaczenie. Kiepskiej jakości końcówki to słabe materiały i nierówne wykonanie. Rozmiar może się nie zgadzać przez co po włożeniu do zaciskarki okazuje się że siedzi ona luźno lub krzywo, przez co można ją źle zacisnąć. To samo tyczy się zaciskarek.

Dlatego nie proponuj komuś zarabiania samemu kabli, bo to bez sensu. Ty czy ja to sobie możemy zarobić wtyczki, zdiagnozować ewentualny problem. A laik nie będzie się doktoryzował w zarabianiu patchcordów. Kupi gotowce i z głowy...

#15 Użytkownik jest niedostępny   andriejek69 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 267
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 29 Listopad 2019 - 11:17

Przekopię się z netią przez temat przyspieszania łącza (w sumie do 500 Mbps) i zobaczę ile wyciągnę na tych kablach co mam. Co do zarabiania końcówek to temat mnie kusi, zawsze można czegoś się nauczyć. Macie jakiś know-how odnośnie tego?

Ten post był edytowany przez andriejek69 dnia: 29 Listopad 2019 - 11:18


#16 Użytkownik jest niedostępny   Postrach 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4400
  • Dołączył: Cz, 16 Sie 07

Napisany 29 Listopad 2019 - 13:12

Zobacz postandriejek69, o 29 Listopad 2019 - 11:17, napisał(a):

Przekopię się z netią przez temat przyspieszania łącza (w sumie do 500 Mbps) i zobaczę ile wyciągnę na tych kablach co mam. Co do zarabiania końcówek to temat mnie kusi, zawsze można czegoś się nauczyć. Macie jakiś know-how odnośnie tego?

To nie jest żaden rocket-sience robisz albo po obu stronach A albo B. Ja zawsze używam B, chyba jest bardziej popularny ;)
Ściągasz izolacje masz żyły luzem wkładasz jak kolorami w wtyk i zaciskasz.
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Postrach dnia: 29 Listopad 2019 - 13:12


#17 Użytkownik jest niedostępny   andriejek69 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 267
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 29 Listopad 2019 - 14:30

Zobacz postPostrach, o 29 Listopad 2019 - 13:12, napisał(a):

To nie jest żaden rocket-sience robisz albo po obu stronach A albo B. Ja zawsze używam B, chyba jest bardziej popularny ;)
Ściągasz izolacje masz żyły luzem wkładasz jak kolorami w wtyk i zaciskasz.
Dodaj obrazek


To się chyba pobawię w to bo prędkość netu na TV to 80 Mbps przy łączu 150Mbps. Jakieś końcówki lub zaciskarki są lepsze od innych? Wybaczcie prostotę pytań ale głupi ten co nie pyta :)

#18 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3909
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 29 Listopad 2019 - 15:17

Zobacz postandriejek69, o 29 Listopad 2019 - 14:30, napisał(a):

To się chyba pobawię w to bo prędkość netu na TV to 80 Mbps przy łączu 150Mbps. Jakieś końcówki lub zaciskarki są lepsze od innych? Wybaczcie prostotę pytań ale głupi ten co nie pyta :)

Co trzeba wiedzieć. Przewód czteroparowy, popularnie zwany skrętką do połączenia z prędkością 100Mbps wykorzystuje tylko dwie pary (piny 1,2,3 i 6). Do połączenia gigabitowego muszą działać wszystkie 4 pary. O standardach już wiesz, istotne jest żeby oba końce były jednakowo zarobione. Jak zarabiać wtyczki możesz sobie zobaczyć na Youtube (jakiś przykładowy filmik).
Ale jakie wybrać wtyczki czy zaciskarkę to nie pomogę, bo na znanym portalu aukcyjnym sama chińszczyzna. Przewód najlepiej cały miedziany a nie jakieś wynalazki typu aluminium miedziowane... Najlepiej Madex. No i łatwiej zarobić kabel kategorii 5e, niż kable wyższej kategorii :)

#19 Użytkownik jest niedostępny   andriejek69 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 267
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 03 Grudzień 2019 - 02:31

Aż strach zapytać ale czy takie cudo na pierwszą zabawę może być https://allegro.pl/o...fv23-7078349380 ? Dodam, że kupiło to prawie 300 osób, a cena z nóg nie zwala :)

#20 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3909
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 03 Grudzień 2019 - 09:00

Za taką cenę to nie wiadomo. Teoretycznie powinno działać, ale w wyjdzie to w praktyce...

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych